Löpning Träning 31 inlägg 8853 visningar

Mental träning

C T
1990 • Ljungby
#1
7 november 2010 - 12:06
Gilla
Jag är faktiskt VÄLDIGT förvånad. Jag blev medlem här på jogg.se för ett tag sedan, mest för att söka tips på allt möjligt kring löpning. Jag har aldrig sysslat med löpning särskilt seriöst. Något som jag däremot har sysslat mycket seriöst med är mental träning.

Jag blev väldigt förvånad när jag gjorde en sökning på forumet och inte hittade en enda tråd om mental träning. Mycket om motivation, ja, men inte mycket annat om mental träning.

Jag är en rookie här, jag kanske gjorde fel med min sökning, det kanske har en annan rubricering än "mental träning"?

Mitt syfte med den här tråden är att ställa frågan, arbetar ni med mental träning? Om inte, varför? Om ja, hur då?
< < < 1 2 > > >
stefan anderson
1980 • olofström
#2
7 november 2010 kl 12:41
Gilla
En svensk avhandling visade väl för något år sedan att mental träning inte kan förbättra resultaten. Det var ett inslag om det på sporten på TV, SVT eller TV4 minns inte.
Johan
1963 • LINKÖPING
#3
7 november 2010 kl 12:50
Gilla
Mental träning, kan du specifiera lite mer vad du menar?
"motivation" är ju i sammanhanget en inte helt oviktig mental egenskap?


C T
1990 • Ljungby
#4
7 november 2010 kl 12:58
Gilla
Handlade det om mental träning i allmänhet eller var det grenspecifikt? Det måste ju finnas någon förklaring till varför de flesta elitidrottarna sysslar med någon form av mental träning. Jag vet dessutom att det finns många undersökningar som visar det direkt motsatta.

Jag anser att det inte spelar någon roll om man är elit eller motionär. ALLA kan få fördelar av mental träning.
C T
1990 • Ljungby
#5
7 november 2010 kl 12:59
Gilla
Mental träning, då pratar jag om mer medveten målsättning, affirmationer, visualisering, avslappning.
Mia Widstrand
1968 • Nantes
#6
7 november 2010 kl 13:00
Gilla
Klart mental träning hjälper, det är i alla fall jag övertygad om. Det hjälper mig. Exakt hur det funkar bryr jag mig inte om.

I mitt fall gör jag mitt bästa att se och tro på positiva resultat, innan dom har hänt. Typ tala om för mig själv t ex "det är riktigt skönt att springa i mörker och regn" vilket gör att det blir skönt. Eller, "vid ca 45 kommer jag vara lika snabb och uthållig som jag var vid 25" "jag blir snabbare och starkare varje år" .
C T
1990 • Ljungby
#7
7 november 2010 kl 13:20
Gilla
Precis! :) Inom mental träning pratar man ofta om att "En tanke tänkt i trygghet, blir snart verklighet" (ungefär). Alltså om man gång på gång tänker positiva saker kommer man också att vara positiv. Det går även att applicera på jobbet, hemma vart och hur man än är!

Om man börjar jobba aktivt med mental träning, schemalägger mental träning i sitt ordinarie träningsschema eller rutin så kommer man inte bara märka vissa skillnader i resultat och prestation. Det absolut bästa är att fördelarna snabbt sprider sig till vardagen också.

Många tror att mental träning är svårt och krångligt. Att förstå hur det fungerar och varför kanske är krångligt men att nyttja det är faktiskt ganska simpelt.

Jessica
1973 • Bollebygd
#8
7 november 2010 kl 13:47
Gilla
Hej Christian!

Intressant fråga du tar upp tycker jag.
Personligen "jobbar" jag inte direkt med mental träning på så vis att jag schemalägger det, dock tror jag helt och fullt på det. Jag mer "kör mina mentala bitar, bilder" med just som du nämner affirmationer och visualisering och har så gjort under många år.
Jag betvivlar inte en sekund på dess positiva bidragande effekter.

Min fråga till dig är hur du gör, har du lust att utveckla lite mer? Någon särskild litteratur du kan rekommendera?
C T
1990 • Ljungby
#9
7 november 2010 kl 14:18
Gilla
Hejsan Jessica!

Jag jobbar främst med affirmationer och målsättning. Efter som jag nu studerar mental träning kan man säga att det är lite "flytande" just nu, man måste ju hela tiden testa nya teorier och modeller!

Men för närvarande kan man säga att min nuvarande rutin är affirmationer dagligen oftast när jag borstar tänderna. Då är det sådana saker som att, "Nästa träningspass kommer att bli roligt och givande". Under mina löp-pass kör jag även affirmationer och målbilder.

Ett litteraturtips är "Idrottspsykologi" av Hassmén, Hassmén och Plate (om jag inte missminner mig). Ger en bra grund att stå på, aningen tung kanske om man inte är super intresserad. Annars har SISU ganska många lite "lättare" böcker om ämnet.

Kul att det finns folk som håller med!
Bodil Ahnoff
1955 • Lycke
#10
7 november 2010 kl 17:17
Gilla
Kul att du tog upp detta Christian, ett ämne som har diskuterats för lite och som helt klart borde ha sin plats i löpträningen, vilken nivå man än befinner sig på.Vi har pratat lite grann om det här i tränargruppen i Göteborg, men har inte kommit på så många bra sätt att jobba med det än. Så jag följer diskussionen med intresse och skall nosa lite i böckerna du tipsade om.
1971 • Hisings-Kärra (Göteborg)
#11
8 november 2010 kl 12:32
Gilla
Christian: Här säter du fokus på det som försummas mest i väldigt mångas träning. Den mentala biten är givetvis viktig och klart det spelar roll hur det tränas mentalt. Tankens makt är stor och gränserna är oftast mentala.

Att drömma och våga är nog en förutsättning för att lyckas med nånting överhuvud taget. Tyvärr är det väl lite samma problem inom träning som i sjukvården, det finns rätt så många träningsprogram/behandlingar vad gäller fysik men när det kommer til psyke är det famlande i bästa fall och en del som inte tror psyket spelar nån roll i värsta fall.

Så har du eller nån annan tips, Christian, så mottager jag dom tacksamt efter snart 40 år av försummad mental träning.
1987 • Mora
#12
8 november 2010 kl 12:54
Gilla
Löpning i sig är en form av mental träning tycker jag, speciellt när man börjar springa.

Att trotsa den röst i örat som säger "sluta springa, du behöver inte göra det, det är jobbigt, lägg dig och titta på film i stället" tror jag lär en att inte sluta när saker blir jobbiga.
1959 • Saltsjö-Boo
#13
8 november 2010 kl 13:10
Gilla
Mental träning är väl nåt som man främst förknippar med arenaidrotten (kort och medeldistans samt teknikgrenar)

Christian: Vilken mental träning anser du är viktig för just långdistanslöpning, och hur ser du på mental träning vs. Central Governor-teorin?
Jessica
1973 • Bollebygd
#14
8 november 2010 kl 13:36
Gilla
Stort tack för boktips Christian!
Magnus
Stockholm
#15
8 november 2010 kl 15:09 Redigerad 8 november 2010 kl 15:12
Gilla
Ja, jag jobbar lite med det, och kan varmt rekommendera boken "Running within", kan köpas tex här: http://www.bokus.com/bok/9780880118323/running-within/ , som innehåller ett antal strategier för hur man kan tänka för att prestera bättre på träning och tävling. Recension av boken här: http://www.letsrun.com/runningwithin.html
1983 • >
#16
9 november 2010 kl 00:04
Gilla
Att forma sitt psyke till att bli en som aldrig ger upp. Lära sig att se förbi det "omöjliga".
Det är nog något de flesta skulle behöva. Jag är själv inget undantag ^_^;

När det gäller långdistanslöpning, så är väl nyttan av mentalträningen att klara ett uppsatt mål.
C T
1990 • Ljungby
#17
9 november 2010 kl 09:16
Gilla
Olof, den viktigaste mentala träningen anser jag vara den som fungerar. Det finns oerhört många olika tekniker man kan använda sig av, vad som fungerar bäst är det som känns bäst. Vissa tycker det är hel-löjligt att "prata" med sig själv under tiden man springer eller utför någon annan aktivitet, då kanske det är bättre att visualisera sig själv stark, uthållig och outtröttlig i spåret. För andra kan det vara tvärtom. Men för att lyckas med mental-träning krävs det ofta att man är öppen för nya saker.

Det som fungerar bäst för mig är affirmationer. Jag upprepar tyst för mig själv när jag springer: "Jag Christian är lätt i kroppen och outtröttlig". Det ger effekt efter bara någon minut och "håller i sig" relativt länge.

Det viktigaste när man jobbar med affirmationer är att de är positiva, säg inte "jag är inte trött". Hjärnan måste först tänka på att vara trött innan den kopplar att den INTE ska vara det. Tänk istället "Jag är pigg" eller något liknande.

Central Governor-teorin var faktiskt något nytt för mig, jag är väldigt ny i löpar och uthållighets svängen. Men teorin ska absolut kollas upp!
1972 • Sjöbo
#18
9 november 2010 kl 23:12
Gilla
Jag råkar vara psykolog till yrket och jobbar just nu på en allmänpsykiatrisk mottagning. Jag är väldigt intresserad av KBT i allmänhet och ACT i synnerhet. Inom den sistnämnda formen jobbar man mycket med att "defusionera" tankar och känslor från verkligheten. Krasst sett skulle man kunna säga att man arbetar med att se tankar och känslor som just tankar och känslor, inte som en sanning som identiskt speglar verkligheten. Inom ACT jobbar man också mycket med mindfulness, dvs att vara närvarande i nuet. Både mindfulness och kognitiv defusion borde kunna vara verktyg som man skulle kunna ha nytta av i löparspåret, tex när man börjar bli trött, få ont osv så borde det kunna vara möjligt att i större usträckning både använda mindfulness och defusionera.

Låter det här begripligt?
1959 • Saltsjö-Boo
#19
10 november 2010 kl 01:02
Gilla
Min tolkning: Christian menar att man ska "lura kroppen" men positiva tankar, medan ACT mer handlar om att eliminera negativa tankars inverkan på kroppen...

Jag sökte efter "visualisera" och då hittade man lite grann om mental träning på detta forum. Bl a hade jag själv skrivit att jag visualiserade att jag var Jonas Buud. Det var efter förra VM-silvret och det känns ju lika aktuellt nu:-)
1972 • Sjöbo
#20
10 november 2010 kl 07:47
Gilla
Olof, jag håller med gällande ACT, man vill separera de dåliga tankarna påverkan på beteende. Samtidigt vill man också i större utsträckning gå från värderande och dömande till mer observerande och icke-dömande, tex att notera att man har känner en känsla av trötthet i benen efter ex 10 km men sedan inte springa iväg i tanken att man inte orkar eller är en dåligt tränad individ som inte kan lyckas utan försöka låta målsättningen och värderingar styra.
< < < 1 2 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.