Löpning Kom igång 13 inlägg 1893 visningar

Igång... och sen då?

Sara Nyman
1987 • Malmö
#1
5 oktober 2010 - 09:41
Gilla
Så var man igång. Har levt 23 år i tron att bara idioter joggar. Nu är det paradigmskifte eller också har jag blivit idiot själv. Måste ut, flera gånger i veckan, för att inte rastlösheten ska slå sina klor om mig. Springer på Szalkais schema för milen (komma runt) och ska sedan ge mig på halvmara-schemat är det tänkt. Har anmält mig till Gbg-varvet nästa år med ambitionen att springa OM säsongen varit full av löpträning och skadefri och att OM jag springer är målet att ta mig runt, oavsett om det tar 3 eller 4 timmar.

Vad är frågan då...? Tja. Vad har ni för bra tips när man kommit igång med joggingen - för att minimera skaderisk och hålla sugen på topp? Har förstått att det finns olika åsikter om träningsscheman... men för mig har det funkat utmärkt. Anpassar till dagsformen och håller ett lägre tempo än avsatt, för det passar mig.

Kul att höra era kloka tankar och erfarenheter!
1982 • Malmö
#2
5 oktober 2010 kl 10:06
Gilla
Grattis!
Det är riktigt härligt att komma igång och känna suget att komma ut de dagar man vilar.

MItt tips är: Ta de lugnt. Fokusera på sträckan, inte tempot. Få in milen, spring den ett tag, testa på 13-15 km. När du väl är där så går de sista km av sig själv.

Jag reagerade på att det finns rätt många "OM" i din text. Du får radera dom ;)

Lycka till!
1965 • Torsås
#3
5 oktober 2010 kl 10:19
Gilla
Precis, målet borde vara att NÄR du springer är målet att ta dig runt, oavsett vad.
Tycker annars att det låter bra, just det där att du anpassar tempot efter dig själv, men ändå utgår från ett schema - just för att det är lättare att det verkligen blir av då. Som sagt ovan - ta det lugnt, fokusera på sträckan. Personligen vill jag ha hela sträckan i benen innan jag ger mig på lopp , tycker inte att det räcker med att testa på 13-15km före en halvmara - men alla är vi olika. Känn dig för, du har tid på dig ännu. Tänk på att inte öka alltför mycket i taget. Kämpa på och lycka till!
1991 • Oskarshamn
#4
5 oktober 2010 kl 11:48
Gilla
Det är så mycket man kan tänka på, man ska inte tänka för mycket men ändå ha det viktiga i bakhuvudet på något vänster.

Jag är lite inne på samma spår som Markus men jag vill gärna ta det ett steg längre: fokusera på tiden du springer, inte så mycket sträckan och tempot!

Annars handlar det om klassikerna: uppvärmning, tänjningar, nedjogg, stretching. Bra skor som passar dina fötter. Variera underlaget. Öka inte träningsmängden för snabbt = bli inte för biten. Låt kroppen återhämta sig. Och träna inte om du inte mår bra, du kommer må sämre och det tar längre tid innan du kan träna igen.

Höll på att glömma mat och dryck: se till att fyll på med energi före och efter träning. Dryck kan du även få fylla på under passet om det blir långa pass, vilket du verkar vara inriktad på, men det kommer du själv känna om du behöver eller inte!

Lycka till med träning och framtida mål!
/Carl
Tony Viberg
1958 • Karlshamn
#5
5 oktober 2010 kl 11:52
Gilla
Du verkar vara på god väg. När jag startade om mig själv för några år sedan efter flera år stillhet så blev jag ibland otålig och ökade både distans, tempo och antal pass i veckan i början när allt var nytt och snabbt blev bättre. Detta slog tillbaka några gånger med överbelastningar. Lösningen för mig blev träningsdagböcker, bl.a. här, och att varva in styrketräning med lätta vikter och många upprepningar för t.ex. vaderna. Jag kom tillbaka i marathonform och det kändes underbart. Vi kanske ses i Göteborg. Lycka till!
1982 • Malmö
#6
5 oktober 2010 kl 14:25
Gilla
Ursäkta, jag var nog lite otydlig. Du bör helt klart avklarat dina 21 km iaf en gång innan du springer Göteborgsvarvet.
#7
5 oktober 2010 kl 15:08
Detta inlägg har raderats
Sara Nyman
1987 • Malmö
#8
5 oktober 2010 kl 15:08
Gilla
Hej! Tack för alla kloka tips, synpunkter och kommentarer. Ja, har reagerat på att Szalkais scheman aldrig testar hela distansen innan tävling. Hade också tänkt testa 21 km minst en gång innan jag ger mig på Gbg-varvet. Det räcker inte för mig att veta att jag kommit runt 16... kanske är mest mentalt men dock.
Åsa Cedervall
1984 • Göteborg
#9
5 oktober 2010 kl 15:15
Gilla
Ett tips till. Tänk på styrketräning. Det kanske står någonstans här ovan som jag missat. Men du belastar kroppen bra mycket för varje löppass så glöm inte styrketräningen, det har jag själv gjort alldeles för många gånger.

För övrigt håller jag med ovanstående talare :)

Lycka till med träningen!
Magnus
1968 • Västerås
#10
5 oktober 2010 kl 15:24 Redigerad 5 oktober 2010 kl 15:24
Gilla
Det finns så klart olika sätt att resonera på, men jag valde att inte springa hela sträckan på träning inför min första halvmara ifjol. Längsta passet innan var på 17-18 km. Lite av "grejen" för mig var att inte veta exakt hur jag skulle klara av det. Samma när jag körde första Vasan för ett antal år sedan, jag hade en plan och tränade bra, men längsta passet innan loppet var på 50-55 km.

Om jag redan har avverkat distansen på träning försvinner lite av tjusningen/spänningen med loppet. Inget är ju som första gången...
Kajsa B
1987 • Göteborg
#11
5 oktober 2010 kl 22:58
Gilla
Se till att komma ut. och lägg upp det efter dagsform som du redan verkar göra. Är kroppen helt slut sak det lyssnas till. Att ge sig ut när huvudet är helt slut är däremot ofta en höjdare! Lät inte hösten och vintern avskräcka dig, vädret verkar ofta jobbigare när man tittar ut genom fönstret än vad det är när man väl är ute i det. så länge man är rätt klädd.

träna antingen på sträcka eller tid. inte både och. strunta i allt vad tempo heter tills vidare.

när du kan springa en mil i lungt tempo utan att vara helt slut efter, då kan du komma runt en halvmara. Sätt som mål att komma runt och bara gå vid vätskestationerna. resten ska joggas, om det så är i kryptempo.

några veckor innan min första halvmara hade jag inte sprungit längre än kanske 12 km. så två veckor innan gav jag mig ut med klockan och målet att springa minst två timmar, utan att vara död efteråt. när varvet kom lyckades jag ta mig runt utan att gå något alls, vilket även var mitt mål. man orkar mer än man tror!
Tony Viberg
1958 • Karlshamn
#12
7 oktober 2010 kl 17:27
Gilla
För att klara loppet finns ingen anledning att springa samma sträcka innan. Loppet är ju ditt test och då får du bra support med dricka o.likn. Att springa 21 km på egen hand utan support är svårare och sedan skall du återhämta dig till själva loppet. Vill du göra någon speciell löptid kommer ju saken i ett annat läge.
1971 • Hisings-Kärra (Göteborg)
#13
7 oktober 2010 kl 17:53
Gilla
Sara:

Kul att du insett att löpning är nåt speciellt.

Svårt att ge råd hur träningen ska hållas igång, det är alltför ofta så för människor som börjar springa att det är jättekul i början och sen blir det svacka och så slutar de.

Men försök göra träningen rolig, inspirerande och nåt du ser fram mot. Och variera träningen. Spring lugna, sköna pass ibland och lite snabbare ibland. Lär om andra som börjat relativt sent i livet med löpning (exempelvis Evy Palm eller Kristin Melkevik-Otterbu) och inspireras av andra löpare, från 5 kilometer till ultradistanser.

Hoppas du lyckas göra löpning/träning till en ömistlig del av din vardag, då kommer du träna lätt och ofta.

Lycka till!
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.