Löpning Avancerad träning 17 inlägg 8927 visningar

Backträning vs Intervaller

Nathalie B
1970 • Stuvsta
#1
19 september 2010 - 23:17
Gilla
Ni som har mer erfarenhet än jag; vilket är bäst att köra för att bli snabbare i löpning? Backträning eller intervaller? Måste man köra båda? Ngt säger mig att jag föredrar backlöpning x flera som intervall före intervaller på platt mark för att skona mina benhinnor (även om de hållit sig i schack nu sista månaden).
1971 • Hisings-Kärra (Göteborg)
#2
20 september 2010 kl 03:41
Gilla
Menar du backträning uppför så är det väl ingen särskilt effektiv snabbhetsträning. Då år 200- eller 400metersintervaller bättre.

Löpning i lätt nerförslut är också bra snabbhetsträning.

Tips för att undvika problem med benhinnor; excentriska tåhävningar.
Mattias Jägstedt
1973 • Halmstad/Gullbranna
#3
20 september 2010 kl 09:46
Gilla
Tycker visst backträning (uppför) ger en del snabbhetsträning. Däremot anses det slita en hel del på kroppen.

Nathalie: Nej, du måste inte köra båda. Och du behöver egentligen inte köra någon av dem... Det går bra att bli snabbare utan backträning och intervaller, du kan t.ex. köra snabbdistans för att få in fartträning. :)
1984 • Örnsköldsvik
#4
20 september 2010 kl 11:33
Gilla
Backträning är en av de jobbigare träningar man kan ge sig på, men de ger bra träning för benen. Har då aldrig hört något om att backträning skulle slita på kroppen sålänge lutningen är uppåt.

Upprepade ryck uppför en backe är väll intervaller (backintervaller)? Så för mig är det egentligen ingen skillnad mer än bara formen men anledningen jag kör alla former av intervaller är för att bli snabbare.

Kan inte yttra mig något om vilken form av intervallträning som är bäst, själv tror jag på varierande intervallformer för att bli bättre. Sedan är det mycket roligare att variera sig än att nöta samma form av intervall vecka efter vecka.
Chris
1968 • Mölndal
#5
20 september 2010 kl 19:28
Gilla
Alla typer av intervaller är bra för att bli snabbare. Inte minst backintervaller för styrkan.
Christoffer Andersson
1985 • Malmö
#6
20 september 2010 kl 20:07
Gilla
Den populära myten är väl också att man får snyggare röv av att springa i backar. Vet personligen inte om jag vill tro på det direkt men det gör ju de där sista rusningarna aningen mindre jobbiga om man lurar sig för stunden om inte annat
Tomas Henriksson
1971 • Borås
#7
20 september 2010 kl 21:05
Gilla
Misstänker att du är en glad motionär.
Mitt tips är att köra lite kortare träningspass och försöka sätt upp mål man ska nå,
tex 5 km i 5,30 fart. När du klara det så höjer du farten med 10 sek per kilometer.
Man måste våga öka farten. Inte krångla till det för mycket med intervaller i början.
Min fru (lika gammal som dig) började springa för 1,5 år sedan och gjorde
45,11 på milen i helgen, så jag vet att det fungerar. Hon springer också mycket i kuperad terräng vilket säkert bidragit till bra uthållighet.

Tomas Warström
1989 • Solna
#8
22 september 2010 kl 20:39
Gilla
Jag skulle vilja påstå att intervallträning är vitalt för att öka i snabbhet. Eftersom vill man öka farten krävs större hjärt och lungkapacitet. Detta utvecklas först när man tränar på omkring 80-95% av maxpuls och det klarar man bara av att prestera under kortare sträckor. Viktigt är då att vila lika länge som man presterat, med vila innefattas då inte inaktivitet utan att man ex joggar lätt.

Backträning är en form av intervaller, vad backträning dock gör jämfört med traditionella intervaller är att backträning även tränar din anaeroba förmåga.
Dvs dina musklers förmåga att arbeta under lite eller ingen syretillförsel.
Detta hjälper dig att exempelvis bättre klara av partier innehållandes backar.

Om du dessutom tränar backlöpningen explosivt rent muskulärt utvecklar du musklernas förmåga att utveckla kraft rent fysiskt. Detta hjälper dig tex att snabbare kunna springa korta distanser.

All träning bör ske varierat för att undvika skador. Träning av explosiv karaktär bör följas av längre vila än av träning med mer oexplosiv karaktär.

Ny på forumet / Tomas
Mattias Jägstedt
1973 • Halmstad/Gullbranna
#9
23 september 2010 kl 08:44
Gilla
Vitalt? Nja, håller inte riktigt med dig där, åtminstone inte för oss motionärer. Jag tror absolut att intervallträning ökar snabbheten och att det är ett bra inslag i träningen, men det går helt klart att bli snabbare utan det också.
Pål Nilsson
1976 • Höör
#10
23 september 2010 kl 10:36
Gilla
@Tomas:

Ett motexempel: 400-meters intervaller på bana med 40-50 sekunders ståvila. Denna typ av träning karakteriseras av:

- att den till stora delar är anaerob
- vilan är inaktiv
- inga backar
- vilan är kortare än aktivitetstiden

Denna typ av träning utförs av allt från motionärer till elit. Den går stick i stäv med dina påståenden på samtliga punkter. Anser du att alla dessa människor tränar fel?
1943 • Täby
#11
23 september 2010 kl 11:12
Gilla
Pål

Du kunde kompletterat med att pulsen inte heller når de nivåer Tomas nämnt.

Även kortare repetitioner är vanliga men då med längre vila.

När jag springer 400-ingar i 800m tempo är min medelpuls 85% av max.

När jag springer 200-ingar i 400m tempo är medelpulsen 80% av max
Nathalie B
1970 • Stuvsta
#12
23 september 2010 kl 20:17
Gilla
Tack så jättemkt allihop för fina tips. Körde idag mitt första "provintervallpass" där jag gjorde 100m x 4 bara för att känna av känslan och tekniken. Bara det lilla känns, ska jag säga! Tar med mig alla era råd och ska hädanefter köra 1ggr/v på olika underlag för att känna vad som känns bäst.

MVH Nathalie
Christer Bruno-Lundh
1979 • Ålesund
#13
23 september 2010 kl 20:35 Redigerad 23 september 2010 kl 20:35
Gilla
Jag har vart nyfiken länge på intervall, eller länge och länge. Jag har bara sprungit i 4 månader sen ett längre uppehåll.

Jag vill bli snabbare och har alltid kört metoden att pressa min tid på passen.
Saken är att jag redan ligger 80-90% i puls när jag springer.

Skall jag öka ännu i puls eller under intervallen annars känns det ju inte som någon idé. Nu har jag inte vetenskapligt testat min maxpuls men antar den ligger på runt 190 då jag är 31.

/Bruno
1943 • Täby
#14
23 september 2010 kl 23:25
Gilla
Christer

Pulsen är inget bra rättesnöre för fartträning (intervallträning). Utgå hellre från den kapacitet du har idag, mätt i fart.
Spring ett testlopp av valfri längd och mata in i någon beprövad kalkylator som den här nere.
http://www.mcmillanrunning.com/mcmillanrunningcalculator.htm
Tomas Warström
1989 • Solna
#15
23 september 2010 kl 23:32
Gilla
@Pål

Självklart finns det inga vattentäta skott när det gäller fysiskt träning. Kanske fel av mig att säga att det är vitalt för att öka i snabbhet, dock så är ett arbete på den pulsfrekvensen optimal för att förbättra syreupptagningsförmågan. Anledningen till varför jag skrev att vilan ska vara lika lång som aktiviteten är att det är viktigt att kunna prestera lika bra på samtliga intervaller under träningspasset. Om man är vältränad behöver man såklart inte lika mycket vila. Om man är ny till intervaller bör man kanske vila lika länge för att kunna prestera lika bra. Man kanske till och med behöver vila längre.

Det som är bra och roligt med intervaller är hur olika saker man kan göra. Intervaller kan vara jätte anaerobt, det jag menar med traditionella intervaller är löpning på platt mark under ex tre minuter med 90% av maxpuls.
Däremot löper du som sagt 400 meter i mer spurttempo blir det såklart anaerobt det med.

Jag skulle inte rekommendera inaktivitet vid intervallträning, det går säkert det också. däremot upplever jag att det tär mer på kroppen om jag stannar och stoppar om du förstår vad jag menar.

Nej såklart så tränar inte alla fel, däremot tränar alla olika. Vilket är rätt naturligt då alla är individer.
Pål Nilsson
1976 • Höör
#16
24 september 2010 kl 09:11
Gilla
@Tomas

Håller i princip med dig, med den reservationen att det du beskriver är ett specialfall av hur man kan träna intervaller. Precis som du antyder är intervallträning ett synnerligen vitt begrepp.

Jag håller dessutom med om att i de flesta falla är bra att hålla i gång med lätt jogg under vilan. Ville bara poängtera att det inte alltid är tillämpligt.

Vad gäller lämplig pulsnivå har jag ingen åsikt (eller koll), eftersom att jag sällan mäter puls.
Andreas Hultin
1974 • Västerås
#17
24 september 2010 kl 10:32
Gilla
Jag tycker att en viktig faktor i sammanhanget är att man ska köra den träning som man faktiskt också tycker är roligare.

För egen del har jag svårt att motivera mig själv att springa intervaller, och på slätt underlag har jag svårt att hålla uppe farten så att pulsen ligger strax över 170 (vilket är cirka 4:20 -tempo). OBS! Det handlar inte om att jag inte orkar, utan att motivationen tryter....det är tråkigt helt enkelt. Men om jag däremot springer i skogen, t.ex. på ett mountainbikespår som är mycket upp och ner så är det inga problem att hålla uppe pulsen. Visst, det går inte lika fort, men det ger betydligt mer träning (vilket känns dagen efter.....) och tittar jag på pulsen så ligger den oftast över 170 utan att jag behöver motivera mig att höja farten.

Så - hitta en träningsform som ger DIG en kick, och som ger bra effekt. (Tyvärr blir det svårare att springa i spåren nu eftersom det blir mörkt så snabbt på kvällen...)
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.