Löpning Skador & Rehab 27 inlägg 15516 visningar

Anemi

1984 • Ljungby
#1
9 september 2010 - 10:06
Gilla
Har precis fått reda på att jag troligtvis har anemi, alltså blodbrist. Hade ett hbvärde på 108 där man tydligen skulle ha 130 och uppåt.

Är det nån som har några erfarenheter av detta? Hur lång tid brukar det ta tills man blir bra igen och kommer det att vara stor skillnad på löpningen? Vet att det är olika från person till person beroende vad man har för anemi, men frågar ändå.
< < < 1 2 > > >
Su-San Oh
1972 • Saltsjö-Boo (Nacka)
#21
12 september 2010 kl 17:51 Redigerad 12 september 2010 kl 17:53
Gilla
Helt OT angående låga Hb-värden. Finns säkert andra inom sjukvården som har sett ännu lägre värden på levande patienter. För många år sedan tog jag emot en äldre patient på akuten. Hb visade sig vara 28. Provet togs om, det visade samma svar. Hade varit "trött" i flera månader och inte sökt, tyckte att det tillhörde att vara trött eftersom hon ändå snart var 80. (Det var maken som fick henne att söka.) Hon hade ändå klarat av hushållssysslorna. Eller under ett annat jourpass, den patient som kom gående in med hjärtfrekvens 10 (också "lite trött"). Människokroppen är verkligen märklig. Su-San Oh

Red: stavfel.
Frida E
1975 • dalby
#22
12 september 2010 kl 19:48
Gilla
Ha ha, det blev rena "spik i foten" här för Ola! Men jag instämmer i att det är otroligt att du Christoffer kunde springa vidare på den nivån med så långt värde. och visst kan det gå snett när man snöar in på en viss diagnosväg. Själv var jag så säker på att det rörde sig om överträning (vilket jag samtidigt inte ville ta till mig) så jag väntade alldeles för länge med att gå och kolla upp det -fast där gjorde jag ju misstaget att vara min egen "läkare" vilket sällan är helt optimalt. Hade jag bara anat hur lättåtgärdat det skulle vara hade jag besparat mig åtskilliga månaders tråkighet.
Hoppas iallafall att det blir snabb och lyckad effekt för dig också Ola!
Johan Bäck
1971 • Örebro
#23
12 september 2010 kl 20:19
Gilla
@Sofie: järndepåerna stiger också.
1984 • Ljungby
#24
13 september 2010 kl 20:01
Gilla
Har nu fått konstaterat att det är dåliga järnvärden som ligger bakom blodbristen. Men ska även in å röntga lungorna för att de vill få reda på vad orsaken till de dåliga järnvärdena är.... Men hoppas på lite starka järntabletter nu så att man kan trycka på lite i spåret utan att det känns som att lungorna ska sprängas.
1971 • Nykvarn
#25
14 september 2010 kl 08:06
Gilla
Jag känner igen mig väldigt mycket i Christofers historia även om jag aldrig befunnit mig på den träningsnivån!

1997 motionssprang jag med ett Hb-värde på 60 som sedan upptäcktes vid ett läkarbesök. Hade då troligen gått och "läckt" järn i flera års tid och anpassat mig till den låga nivån men oj vad tungt det gick och min hustru sprang ifrån mig i motionsspåret. Efter några veckor på Duroferon 100mg 2 gånger per dag så var HB-värdet uppe på 144 och vilken skillnad.

Nu, tretton år senare, springer jag som aldrig förr, tar järn 2-3 gånger i veckan eftersom jag annars långsamt sjunker igen. Trots otaliga undersökning, många också ganska osannolika ( t ex svälja en kamera i en kapsel) har man aldrig hittat någon orsak till min järnbristanemi.
Ann-Louise Zander
1982 • Hässleholm
#26
27 september 2010 kl 10:16
Gilla
Jag har varit aktiv löpare i några års tid nu, men de senaste två åren har tävlingsresultaten bara dalat, liksom löparkänslan. På senare tid har jag dessutom känt mig dåsig med en ständig känsla av att vilja gäspa, även medan jag springer ute i friska luften.

Efter att ha läst detta forum tog jag tag i saken och bokade en tid med min läkare som idag bekräftade anemi (hb 99). Ikväll tar jag min första järntablett och jag känner mig tokpeppad på att orka springa mer och bättre!

Tack så väldans mycket för en bra tråd!
1984 • Ljungby
#27
6 oktober 2010 kl 11:40
Gilla
Ann-Louise, du har verkligen något att se fram emot kan jag säga.

Har nu gått på järntabletter i tre veckor samt tagit blutsaft (kan vara det vidrigaste jag har utsatt mina smaklökar för...) som komplement i en vecka. Idag gjorde jag första testet efter att hållit uppe med löpningen sen lidingöloppet (inget jag rekomenderar att springa lidingö med järnbrist...) Sprang en 8 km runda som jag sprang för 3 veckor sen, skillnaden var att jag sprang den 3 och en halv minut snabbare än sist och då hade jag ändå mer kraft kvar i benen. K

Kan säga att det var rätt många månader sen det kändes så bra. Har ej varit å kollat blodvärdena igen så vet inte hur mycket de har ändrats.

Har nog aldrig sett fram emot vintersäsongen som nu.... =)
Så hoppas det blir samma effekt för dig!
< < < 1 2 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.