Löpning Kost & Näring 31 inlägg 5413 visningar

Midnattsloppet Sthlm 2010

1973 • Linköping
#1
15 augusti 2010 - 14:57
Gilla
Jag va med för andra gången i Sthlm. Jag är en kille på 37år.
De sa att det va 24gr strax före min strart 22.15, väldigt hög luftfuktighet.
Jag sprang på 58.39 drack under loppet 5 glas vatten och 1 glas Isotar m x-tra salt kändes det som. Det var nog min räddning plus all annan vätska innan loppet. Tråkigt vid målgången med killen som låg där, blev tagen.
Mina tankar som löpare och medmänniska går till de anhöriga för de två männen som tyvärr avled. /Mikael brainmike@hotmail.com
< < < 1 2 > > >
Klas Ling
1967 • Alingsås
#2
15 augusti 2010 kl 15:30
Gilla
Ja, tyvärr, så är vi där igen! Två avlidna! Jag hade åsikter om det vid senaste gbg-varvet då det var tuffa förhållanden med stekande sol och 21 tuffa kilometrar! Nu snackar vi om 10km sent på kvällen då ingen sol kommer åt! Vet inte vad jag ska våga skriva? Då, gällande gbg-varvet, luftade jag min åsikt om otränade löpare som, av okunnighet, underskattar sträckan och överskattar sin egen förmåga och att trenden att göra tuffa lopp "folkliga" för att få många att anmäla sig inte är bra! Jag fick mycket skit då, men min fråga känns befogad: hur många ska "offras" ? Jag vet att det finns många som dricker alkohol kvällen innan, har tränat endast "några kilometer" inför loppet eller fått en anmälan i present på jobbet eller i julklapp osv. Så lätt är det inte att klara sådana här lopp. Den ene som avled segnade ner efter, endast, 5,5km. Hur hade hans förberedelser sett ut? Hur van löpare var han? Visst, arrangören ska absolut ha mycket vätska tillhanda (och givetvis muggar), men, en van löpare, som förbereder sig rätt, behöver inte dricka alls under ett 10km lopp! Tror ganska många tränar 12-15km distanser, utan vätskeflaskor med på passet!? Jag kan ha helt fel, så, kom gärna med mycket åsikter!
1977 • Malmö
#3
15 augusti 2010 kl 16:37
Gilla
Först av allt vill jag säga att det här är oerhört tragiskt.
Men sen måste jag hålla med dig Klas, man undrar hur deras förberedelser varit. Har de tränat som de skulle osv. Sånt här ska inte behöva hända och det är tråkigt om någon/några ska avlida under ett lopp.
Tiden får väl utvisa om de som avled hade några medicinska problem som kan ha varit en bidragande orsak till det som hände.
Caroline Y
1964 • Huddinge
#4
15 augusti 2010 kl 17:16 Redigerad 15 augusti 2010 kl 17:21
Gilla
Väldigt tragiskt, förstås. Men att de avled behövs inte (enbart) bero på för lite träning / dåliga förberedelser. Med 21.000 deltagare kan det alltid finnas någon som har t.ex. ett dolt hjärtfel...
Tänk hur många som har blivit friskare genom att de har börjat träna. Många behöver just kommande lopp som piska för att komma igång med träningen. M.a.o löpnings-trenden sparar väldigt många liv!!!
Finns ingenting i livet som inte innebär vissa risker. I ´trygghetsnarkomanernas land´ finns det redan alldeles för många regler, förbud, och rädslor...



1966 • Stockholm
#5
15 augusti 2010 kl 17:16
Gilla
Håller med dig till fullo Klas. Jag sprang också Gbg-varvet och förundrades över alla som föll ihop. Det var varmt, väldigt varmt - men med rätt träning och kontinuerligt vätskeintag var det inga problem. Jag var tyvärr inte med igår kväll, men håller med...10 km?? Hur kan det vara en sträcka som får massa löpare att drabbas av problem - kommer dom till start helt otränade?

Tycker att arrangörerna bör ta detta på allvar och i sin marknadsföring tona ned jippo-delen (folkligheten som du kallar det Klas). Man ska inte springa lopp om man inte är frisk och väl förberedd - helt enkelt!

Jag har sprungit några lopp utomlands där det krävs betydligt med avseende läkarintyg och/eller egenhändiga hälsointyg - kanske ett sätt att få fler att tänka efter också i Sverige?

#6
15 augusti 2010 kl 17:26
Detta inlägg har raderats
1972 • Sollentuna
#7
15 augusti 2010 kl 17:46 Redigerad 15 augusti 2010 kl 17:57
Gilla
Klas,
Du kan skriva vad du känner för då internet är fritt och vi lever i en demokrati. Jag tycker du snackar ganska mycket skit. En tränad eller normal 26 år:ing ramlar inte bara ihop och avlider. Vad folk har för bakgrund inför detta lopp kan vara allt mellan himmel och jord och det är för gud skull ingen som offras... eller ska offras innan en ändring ska till, jag vet inte vad du syftar på för ändring? När jag startade så kom det en kille i basket dojjor... och en cigg i handen. Jag bara garvade och tänkte, det kommer nog gå bra. Han sprang om mig senare och sen såg jag han med en banan i handen. Så lägg ner det där med jobbet, presenter, fylla mm mm

Klart det är tragisk när saker likt detta sker! Men är det inte JAG som löpare som har det yttersta ansvaret för om jag kan springa eller inte?

Klart man kan ta intyg, friskrivningsklausuler mm mm mm men det är ju inte det som detta handlar om. Knappast så att arrangören kan hållas ansvarig för det som skett, det är fortfarande den enskildes ansvar att se till att man är kapabel till att genomföra det man anmält sig till.
Jenny Viklund
1983 • Örebro
#8
15 augusti 2010 kl 18:01
Gilla
Ingen vet varför de två avlidna dog. Den yngre mannen ska enligt uppgift ha varit frisk och den äldre mannen har jag inte sett någon "hälsostatus" på. Om loppet var en direkt eller indirekt orsak till något av dödsfallen vet vi inte. Det kanske hade hänt i vilket fall som även om de stått och tittat på, kanske var det bara en tidsfråga på grund av t.ex. hjärtproblem, eller eller eller.

Klas, jag förstår ditt resonemang och jag håller med, men jag tycker det är ändå lite farligt att spekulera i vad som kan ha hänt för möjligheterna är så många. När mamma dog så var det ett sådant dödsfall som hade skett oavsett var hon var eller vad hon gjorde. Hade hon suttit framför tvn hade det hänt, hade hon varit ute och motionerat hade det hänt.

Jag kanske överreagerar, men på något sätt känns det som att det finns en gräns. Det är en sak att diskutera folk som tuppat av för att de druckit dåligt (det kan man lyckas med en dag på stan också) och det är en annan sak att spekulera kring människor som avlidit.

//Jenny
1956 • PARTILLE
#9
15 augusti 2010 kl 18:18
Gilla
Att drabbas av uttorkning på ett 10 km lopp är höjden av klantighet. Troligtvis är det någon tidsnörd som till varje pris skall persa och skiter i vätskan. På Göteborgsvarvet visade det ju sig att de flesta som kollapsade tillhör den kategorin. Och där hade man 11 vätskestationer på 21 km!! På midnattsloppet hade man 2 stationer utmed banan. Dessutom kan man få vätska innan start och vid målgång.
Att folk aldrig lär sig att ta värme för vad det är. Är det varmt så måste man helt enkelt av egen tankekraft inse att det kommer att gå saktare. Ytterst få är byggda för och klarar av optimal löpning i värme. Efter Göteborgsvarvet hade vi lång värmebölja och av den borde man lärt sig ett och annat. Jag tycker inte ett förbannat dugg synd om dessa som kollapsar. De får helt enkelt skylla sig själva. Däremot är det fruktansvärt tragiskt att det skall bli dödsoffer. Här tror jag att det kan bero på andra orsaker.
Dessutom står det på nästan alla löpararrangörers hemsidor eller inbjudningar att "Allt deltagande sker på egen risk." Midnattsloppet är inget undantag. Det behövs inga frisk- eller läkarintyg. Folk måste lära sig att ta konsekvenser av sitt handlande. Detta är inget man kan lasta arrangörerna för.
Jag håller med Klas i hans resonemang och jag håller med Jonas om att det är den enskilde löparen som har det yttersta ansvaret.
Jan-Erik Saarinen
1970 • Norsborg
#10
15 augusti 2010 kl 18:19
Gilla
Jag såg när de försökte göra hjärt/lungräddning på den ena av löparna. Det var strax efter Sofia kyrka, så omedelbart efter en av de tyngsta partierna på banan. Jag hade redan innan hållit igen pga fuktigheten, och efter jag såg det sänkte jag tempot ytterligare några snäpp. Det känns ruggigt att veta att hans liv inte gick att rädda... :/

/Jan-Erik


1972 • Stockholm
#11
15 augusti 2010 kl 19:15
Gilla
men hur vätska kan man behöva på 1 tmme? jag drack för första gågen någonsin på ett 10k lopp igår, en munfull. sen 4 muggar när jag gick i mål.
grymt svettigt, men inte hinner jag bli uttorkad på 40 minuter....
överhettad kan man kanske bli men då är ju lösningen INTE att dricka mer utan att sluta springa.
1966 • Stockholm
#12
15 augusti 2010 kl 20:32 Redigerad 15 augusti 2010 kl 20:33
Gilla
@ Stefan

Visst måste det vara varje deltagares eget ansvar till sist, nåt annars är omöjligt. Dock så anser jag att även arrangörer har ett ansvar för hur de marknadsför och genomför sina lopp. Att vi har en löparboom tror jag alla är överrens om är både kul och bra för folkhälsan. Att alla därmed ska börja springa lopp är mindre självklart anser jag - och speciellt distanser på 10 km och uppåt.

En halvmara t.ex. kräver en hel del träning och förberedelse som bekant, men i sin strävan att bli störst i världen har Göteborgsvarvet satsat hårt på marknadsföring av loppet som en happening och låter sk företagsgrupper få bra erbjudanden. Jag tror att detta bidrar till att en del som inte tränar tillräckligt "rycks med" och kör ändå. Helt ovetenskpaligt från min sida dock, det skall erkännas.

Så, vad jag menar är att arrangörerna av loppen mer borde satsa på uppmaningar om att bara ställa upp om du är väl förberedd, och då kan ex en enkät som du måste fylla i tjäna det syftet - att få dig som individ att reflektera över sin egen förberedelse.

Kan förresten berätta att jag själv på intet sätt varken är något löparess el elitmotionär. Jag tycker trots det att det är kul att springa lopp, och anmäler mig till många, en del avstår jag dock när det är dags eftersom jag inte alltid hinner förbereda mig tillräckligt:)

Jan Sveide
1959 • Göteborg
#13
15 augusti 2010 kl 21:10
Gilla
Risken att någon springer över sin förmåga är större på ett 10 km lopp än på en halvmara pga hastighetsskillnaden.

En oerfaren löpare dras med i en takt som, om han har vinnarskalle och medfödda defekter, leder till dessa tragiska resultat.

Olika människor är väl också olika känsliga för värme i samband med ansträngning.

Jag har slutat springa midnattsloppet, för mycket folk och jippo för mig. Men jag förstår att många idrottsföreningar ser en möjlighet att dra in bra med pengar till sin verksamhet. Pengarna går till en god sak - men man borde vara tydligare med vilken vinst man gör och vad man gör med pengarna. Men det är en annan fråga.
1956 • PARTILLE
#14
15 augusti 2010 kl 22:57
Gilla
Absolut Göran W där håller jag med Dig. Men jag tycker att arrangörerna har info och tips om hur man tränar. Det finns en hel del att läsa på deras hemsida. Bland annat om hur man tränar i hetta. Allt detta hittas under länken "Om Midnattsloppet" på startsidan och där finns en hel del att botanisera i. Riktigt bra info till debutanten och till den rutinerade.
Det med en självkritisk enkät att fylla är faktiskt en bra idé. Jag tror det finns en variant av det när man skall anmäla sig till Berlins marathon om jag inte minns fel. Problemet är väl att en del kanske struntar i enkätens resultat (så är det ju alltid). Men några reflekterar säkert och då har den ju i och för sig uppfyllt sitt syfte.
1963 • Bromma
#15
16 augusti 2010 kl 08:33
Gilla
Tror verkligen nån vuxen person att man kan informera bort såna här olyckor? Tidningarna är ju proppfulla med träningstips om hur man ska ta det försiktigt! Hur 17 ska man kunna öka den mängden?! Jag är helt övertygad om att dom som råkar illa ut kan delas in i tre grupper: 1) såna som aldrig lyssnar eller läser på nånting utan bara tok-kör (i trafiken så väl som i löparspåret) 2) dom som tar rimliga risker men har otur. 3) personer med dolda defekter i tex hjärta eller blodkärl. Inte mycket att göra åt nån kategori om man frågar mej...
Sven Andersson
1966 • Kista
#16
16 augusti 2010 kl 08:54
Gilla
Det visade sig alltså vara en 192 cm lång och 97 kilogram tung ishockeyspelare som var 26-åringen. http://www.eliteprospects.com/player.php?player=634 .
1956 • PARTILLE
#17
16 augusti 2010 kl 10:46
Gilla
Sant Åke med dessa tre kategorier. Men med den information som finns att tillgå på arrangörens hemsida och på många andra ställen också för den delen, så ligger ansvaret hos den enskilde. Jag tror inte det är fråga om att informera bort olyckor, utan att ge den enskilde som inte tillhör de tre kategorier möjlighet att insupa kunskap och råd.
Men! Om det stämmer det jag läser här och var om att vätska tog slut vid kontrollerna, då är det minst sagt stor förbannad skam. Skall man rodda ett startfält på drygt 20000 pers, måste man som arrangör ta höjd för detta och dimensionera därefter. Dessutom borde man fatta att vätskeförbrukningen ökar drastiskt när temperaturen ökar. Jag råkade ut för en liknande sak under värmenmaran i Paris för några år sedan. Sådant får bara inte hända på stora lopp. Återigen ett bevis på att de stora arrangörerna prioriterar många deltagare istället för deltagarna. Skall kolla in hur arrangörerna uppför sig i Göteborg till helgen.
1976 • Göteborg
Administratör
#18
16 augusti 2010 kl 11:47
Gilla
För att skänka en tanke till de två löpare som omkom under lördagens Midnattslopp i Stockholm kommer vi på jogg.se utlysa en tyst minut.

Den kommer äga rum vid 12:00 idag. Siten kommer då ligga nere och endast en svart sida kommer visas.
Mia Widstrand
1968 • Nantes
#19
16 augusti 2010 kl 12:07
Gilla
Jag tittade på den svarta sidan och mediterade lite över att jag springer för att må bra, och för att det är roligt. Jag kände också en stor tacksamhet över att faktiskt kunna springa. Bra intiativ.
Johan Nordsvärd
1978 • Tullinge
#20
16 augusti 2010 kl 12:50
Gilla
En kompis till mig som sprang Göteborgsvarvet fick inget vatten de fyra sista kontrollerna för att de hade slut på muggar. Varken Göteborgsvarvet och Midnattsloppet verkar inte ha varit förberedda på att det kunde bli så varmt. Man hoppas de har lärt sig en läxa inför framtida lopp.
< < < 1 2 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.