Löpning Kom igång 12 inlägg 1209 visningar

¨håll

Anna Gillberg
1992 • Anderstorp
#1
5 augusti 2010 - 21:25
Gilla
jag har lite funderingar om håll,
ungefär hur länge ska man vänta med att springa efter att man har ätit, jag har kört på cirka 2h för att vara på den säkra sidan att slippa det.

det andra var att jag har hört någon som sagt att desto mer vältränad med är desto mindre är risken att få håll, stämmer detta?
minskar risken för håll ju bättre kondition och styrka man får?
Andreas Nilsson
1985 • Töcksfors
#2
5 augusti 2010 kl 23:02
Gilla
Jag brukar kunna få håll när ja springer, några knep ja använder för att hantera det är som följande.

1. Få inte håll. Ät inte för nära inpå passet, tänk på hållning och steg, blicken långt fram, kroppen lite framåt och korta raska steg med isättning av foten under kroppen för att få en så stötfri löpning som möjligt.

2. Om du får håll kan det lindra med utandning vid isättningen av fot på motsatt sida om hållet, vet inte om det har nån verklig effekt eller om det är placebo. Ibland kan det hjälpa med fartökning eller minskning.

Jag tycker inte ja får lika mycket håll nu som för ett par år sen så det hjälper nog med träning. Förut var ja tvungen att stanna och vila till det gick över men nu räcker det att vänta ut det.

Conny Adolfsson
1954 • Hyltebruk
#3
5 augusti 2010 kl 23:33
Gilla
Om jag ätit en rejäl middag behöver det gå 3,5 - 4 timmar, sen beror det ju också på hur fort man har tänkt springa, springer man ett lugnt långpass kan det ju vara en fördel med lite mat i magen. Jag brukar inte få håll, men fick ont nyligen, det satt i minst en timme, var mycket besvärligt att springa, jag trodde det var håll, men misstänkte även att det kunde varit blindtarmen, det var bara det att jag vet inte var den sitter, och håll får jag så sällan att jag inte vet var det brukar kännas heller.
Mattias Jägstedt
1973 • Halmstad/Gullbranna
#4
6 augusti 2010 kl 00:35 Redigerad 6 augusti 2010 kl 00:36
Gilla
Det är ju individuellt med hur lång tid man ska vänta för att slippa. När jag var yngre så fick jag i stort sett alltid håll om det var mindre än 3 timmar mellan mat och löpning (nu är det inte riktigt så längre).

Tycker inte det gör någon skillnad med hur vältränad man är, har i alla fall aldrig märkt någon skillnad själv.
Däremot påverkar farten på träningspasset en hel del, springer jag lugnt så är risken mycket mindre.

Läste också något om att risken för håll minskar när man blir äldre, vet inte om det kan stämma, men för mig verkar det vara så.
Åsa
1983 • Fagersta
#5
6 augusti 2010 kl 06:24
Gilla
Hänger mycket på vad man har i magen...även om man väntat flera timmar kan dagens lunch vid ett kvällspass göra sig känna.

Enligt mig gäller det nog att lära känna sin egen kropp och veta vad man kan och inte kan göra.

Brukar fungerar att böja sig framåt lite eller sträcka på sig. Håll ut för de går över. Inte farligt!
Ulrika Olsson
1979 • Uppsala
#6
6 augusti 2010 kl 08:04
Gilla
Förut fick jag nästan alltid håll (alltid på höger sida) på passen, oavsett längd. Oftast inte så mycket att det störde, men ibland gjorde det riktigt ont.

Jag har nu börjat koncentrera mig på andningen mycket mer och andas ut när vänster fot landar i marken. Andas sen ut på två steg och in på två steg så att andningen alltid är sammankopplad med vänster fot. Nu får jag nästan aldrig håll längre.

Om inte det hjälper så kan du testa att t.ex. borra in naglarna i handflatan för att flytta fokus dit, eller pressa en knuten näve mot hållet.
1990 • Kungsbacka
#7
6 augusti 2010 kl 08:10 Redigerad 6 augusti 2010 kl 08:11
Gilla
Jag springer ca 3h efter att jag ätit
.
Något som hjälpt mig väldigt mycket;

När du springer tänk då på att andas in lugnt med djupa andetag och när du andas ut så skall det vara en kort och kraftig utandning.

Det här med utandning per steg hjälper också oerhört mycket. Lite svårt att förklara det nu, men det står om det i flera forum här på jogg, sök bara på "håll".

Jag har även helt slutat att springa med musik eftersom att det stör min koncentration när det gäller andningen. Det är betydligt lättare att koncentrera sig på hur man andas när man springer utan musik.
1987 • Solna
#8
6 augusti 2010 kl 09:19
Gilla
Om man är vältränad eller inte spelar ingen roll tror jag. Jag jämför mig med min kompis som spelat hockey hela sitt liv men efter en kilometers löpning så får han håll. Och han håller på och trycker med stenar och allt möjligt för att bli av med det. :)

Men det kanske är distansen som spelar roll? Jag springer bara 6 km ... ibland 10 km men jag får aldrig håll. Jag fick förut när jag var yngre men nu kan jag äta en kvart före och ändå inte få håll. Det är som att jag tränat bort det eller blivit van.
1964 • Ekhagen
#9
6 augusti 2010 kl 11:01
Gilla
Nåt som hjälper för mig de få gånger jag får håll är att koncentrera mig på att andas extremt djupt.
1979 • Norrköping
#10
6 augusti 2010 kl 11:25
Gilla
utöver kost och löpsteg: att hålla en kotte i vardera hand hjälper. det handlar inte om att flytta fokus mha smärtpunkt i handflatan - utan en akupressurpunkt som sitter där.
Joakim Reichard
1979 • Sundbyberg
#11
7 augusti 2010 kl 00:15
Gilla
Jag får ofta håll. Speciellt när jag inte är så bra tränad och springer för tätt inpå måltider. Jag har alltid med mig ett litet suddigum som jag kramar hårt i ena handen när jag känner att hållet börjar komma. Det funkar alltid för mig. Efter någon halvminut är hållet borta och när det kommer tillbaka så kramar jag hårt ett tag till med valfri hand. Funkar alltid för mig.
Carl Ekstrand
1976 • Hägersten
#12
7 augusti 2010 kl 13:01
Gilla
Jag fick mycket håll för ett par år sedan. Spelade ingen roll vad jag åt eller när jag åt i förhållande till träning. Men efter ett rejält ryggskott med efterföljande bålstabträning hör det till ovanligheterna. Min teori är enkel: Bålinstabiliteten gjorde att bukmusklerna fick jobba som attan för att jag skulle klara springa, lite rehab löste den bliten. Bättre "klipp" i stegen tycker jag också att jag fick. Framförallt uppför...det var ett bra ryggskott tror jag.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.