Löpning Övrigt 17 inlägg 3109 visningar

Hög Puls???

1989 • mönsterås kommun
#1
14 november 2007 - 19:21 (Redigerad 30 december 2006 - 00:00)
Gilla
Hej alla joggare och andra motionärer! Min fråga är ganska besvärlig, men jag vill gärna höra vad ni tycker och tänker..!

Jag var en ganska vältränad tjej förut, men åt alldeles för ensidigt och vilade för lite. Tillslut visade det sig att jag hade anemi - järnbrist 88 i hb. Jag var väldigt trött. Jag fick till råga på allt en lätt hjärtmuskelinflammation och vilade 6 veckor från löpträningen. Precis då gjorde jag ett ultraljud på hjärtat, men det var bra. Tur!! Dom såg inflammationen på ett hjärtprov som var lite förhöjt tror jag..

Nu har jag gjort massor med prover - HB, EKG, Borelia prov, Arbets EKG ...allt är jättebra!!! Men under domma veckorna har jag haft ständig ångest kring hjärtat och att inte få springa m.m
Då har pulsen varit högre. Jag slutade också nyss med en medicin som heter Sertralin och är ångest dämpande.
Jag har pratat med läkaren om att min puls är högre än vanlig. Han har sagt att allt är lugnt..Jag frågade lite om hjärtförstoring och annat men allt var lugnt med mig sa han. Det var bara att träna på. Det var en jättebra läkare och han var specialist på hjärtan.
Men nu närjag tränar blir jag ibland rädd..Förut hade jag ju inte så mycket ork men var ändå vältränad,då tyckte jag det var jobbigt att ligga på 170 . Men nu idag kom jag upp till 190!!! Jag var inte så trött, bara pytte men jag fick aldrig mjölksyra, det kändes inte så flåsigt. Jag var svettig och hade bara tränat i kanske en kvart högst tjugo minuter. Jag blir inte trött som förut. Mitt hb är ju högre men jag har ju förlorat en del kondis. Är det verkligen rimligt att kunna ligga på en sådan puls utan att vara märkbart trött???? Eller lurar jag mig själv och har sämre kondis än jag tror så pulsen blir så hög?? Den sjunker ganska fort..men den håller sig lite högre än vanligt en ganska lång stund efteråt, men inte mycket högre. Jag har ju nu en ganska hög puls till vardags oxå..typ 80, 90 95 när jag går lite eller står. Jag liter utav mycket ångest oxå. det kan ju höja pulsen. Men förut hade jag en vilopuls på 37.. Att jag inte hade så hög puls förut berodde det kanske på att jag var så trött eller kan det vara något onormalt med mig kanske??? Kan pulsen bli så hög att hjärtat spängs?? Jag har så många frågor för jag är så orolig. jag vill fortsätt med min träning och träna i egen takt och för att må bra. TACKSAM FÖR ALLA SVAR!!!!!
Ha de gutt!!!!
Grober
1974 • Ludvika
#2
14 november 2007 kl 19:37 Redigerad 30 december 2006 kl 00:00
Gilla
Jag förstår din oro men ångest är ju puls höjande i sig och jag har kört 2 pass med extremt hög puls för att vara jag och kroppen är ju elastisk till sin natur och klarar mer än man tror... nä hjärtat sprängs inte det är ingen fara... Lilla vännen nä det är inget onormalt med dig du är bara på väg tillbaka lita till din kropp ta det försiktigt ät god och nyttig mat
ta promenader se världen för den underbara platsen den är gilla dig själv för du är den viktigaste människan i ditt liv och vi känner alla ångest ibland det bara känns så det betyder inte att det ska hända något hemskt
ha en underbar kväll
Reine Svensson
1963 • Mölndal
#3
14 november 2007 kl 20:07 Redigerad 14 november 2007 kl 20:49
Gilla
Hejsan Jenny !
läser ditt inlägg och känner med dig samt förstår din oro kan förstå
också att det känns jobbigt om man varit vältränad och som du inte vilat utan bara kört på inte lyssnat på kroppens signaler mat vila träning skall vara i lika stora potioner man brukar prata om triangel regeln allså lika mycket av allt det är ju den känslan som vi alla löpare vill ha att man mår bra när man springer så mitt råd är lyssna på din kropp och ha inte större mål och krav än vad du orkar med och tycker om
det skall var gott att leva och träna
lycka till .. må gott
#4
14 november 2007 kl 20:58 Redigerad 30 december 2006 kl 00:00
Detta inlägg har raderats
1989 • mönsterås kommun
#5
14 november 2007 kl 21:10 Redigerad 30 december 2006 kl 00:00
Gilla
Tack för alla svar!!!
Jag ska träna för att må bra och lyssna på min kropp och äta bra och framför allt järnrik mat. Nä jag vilade inte så mycket innan men nu har jag vilat i 6 veckor ju. Jag försöker träna upp mig i lagom takt och ta det lite easy i början. Det känns bara så lätt att ligga på en högre puls.
Jag har tänkt mycket på hjärtat och fått ångest inför det. Blir orolig för typ allting. Nu senast var det hjärtförstoring jag blev orolig för...Alltså resulterar det i högre puls och mer slag?? Man borde väl inte vara så pigg då?? Läkaren sa ju att jag INTE hade det, att det var väldigt ovanligt att få bara sådär och att EKG: et skulle visat om det var något fel..Men jag undrar om man kan se hjärtförstoring på EKG?? Och vad är egentligen symptomen på hjärtförstoring?? förlåt för att jag ställer så mycket konstiga frågor som kankse är svåra att riktigt svara på..Men jag är bara en vanlig tjej som älskar att springa och inte vill sluta med det, och jag är en tjej som just upptäckt livet och jag vill leva så länge som möjligt och må bra..Ha det bra alla goa snälla människor därute!!
1989 • mönsterås kommun
#6
14 november 2007 kl 21:18 Redigerad 30 december 2006 kl 00:00
Gilla
PS: Är det vanligt med hög maxpuls bland kvinnor?? Hur hög kan egentligen maxpulsen bli typ???
#7
14 november 2007 kl 21:41 Redigerad 30 december 2006 kl 00:00
Detta inlägg har raderats
#8
14 november 2007 kl 21:45 Redigerad 30 december 2006 kl 00:00
Gilla
Hej jenny!
Enligt schblonen skall sin maxpuls ligga på 202, MEN det kan slå på 10 slag upp eller ned. Om din maxupls i ställlet ligger på 212 ( som exempel) så är ju 190 knappt 90% ( men ok, du skall väl inte ligga och träna på 90% för långa stunder). som du vet är det din vilopuls och din förmåga att återhämta dis ( gå ned i puls efter ansträngning) som är den tydligaste ( enklaste) indikatorn på din kondition. Med tanke på att du BÅDE haft en allvarlig anemi och hjrtmuskel inflammation tycker jag att du skall skynda LÅNGSAMT ett bra tag framöver. träna lågintensivt, inte för frekvent och ge kroppen en chans till återhämtning.
Lycka till!
Johan Sundberg
1983 • Sundsvall
#9
14 november 2007 kl 21:52 Redigerad 14 november 2007 kl 22:06
Gilla
Med tanke på att du både har genomgått ett ultraljud på hjärtat så kan läkaren med nästintill 100% säkerhet utala sig om storleken. Enda möjligheten att ta fel på storleken då är ifall man ligger väldigt snett, men detta ser man på bilden så det händer i princip aldrig.

Man kan även se ifall själva hjärtmuskeln har blivit större på ett vanligt EKG, inte helt ovanligt att exempelvis personer som tränat mycket i sitt liv har en större R-tagg på sina EKGn. (se http://en.wikipedia.org/wiki/Image:SinusRhythmLabels.svg ) Dock är jag inte lika säker på om hjärtrummen även syns, men detta skall man ha sett på ultraljudet.

Sedan kan det sammanfattas lite snabbt, tycker din läkare att det är ok att du tränar så kan du göra det. Sedan får du självfallet som andra redan har sagt känna efter lite, den gamla klyschan "lyssna på din kropp" har sagts förut och kan återigen sägas.

Kom även att tänka på att ifall du är orolig för "plötslig hjärtdöd" som drabbat idrottare genom tiden, så syns detta på ett vanligt EKG och även på ett ultraljud.
Ava
1958 • Lindome
#10
14 november 2007 kl 22:03 Redigerad 30 december 2006 kl 00:00
Gilla
Hej Jenny!
Så oerhört hög puls har du ju ändå inte - standardvärdena som man brukar räkna med stämmer ju egentligen bara för en tänkt standardindivid och det är inte helt ovanligt att det varierar kraftigt. Många anger ju att schablonvärdet för kvinnor är 226 - ålder och med det skulle du ha en maxpuls på sisådär 208. Lägg till det att du kanske ligger 10-15 slag högre (alls inte ovanligt) och vips är 190 inte jättehögt längre (särskilt inte om du har tappat lite kondition medan du vilar). Träna på några pass utan att ta i för fullt så ska du se att konditionen stiger och pulsen sjunker.
Själv har jag en maxpuls runt 195 eller däromkring (varit uppe i 193 vid några tillfällen utan att känna mig döende) så jag är minst 20 slag "fel" - helt normalt tror jag.
1989 • mönsterås kommun
#11
14 november 2007 kl 22:10 Redigerad 30 december 2006 kl 00:00
Gilla
okey!!! Ja men är det farligt att ligga på så hög puls om det känns bra?? Kan man typ dö eller något?? Var går gränsen mellan lågintensivt och högintensivt? Jag känner mig så pigg och ansträngningen märks knappt. Men jag försöker hela tiden att ta det lugnt. För jag vill bara njuta utav livet!! Så jag fattar att man ska skynda långsamt och det där..Dom tog ultraljud precis när jag blev sjuk sen har dom inte tagit det. JAg hoppas det inte hänt något konstigt under tiden..Jag har ju inte sprungit nått bara tagit sköna promenader i friska luften - precis som läkaren rekomenderade. Ångest kan väl inte påverka hjärtstorleken...för pulsen har ju varit hög när jag varit rädd..Ökningen utav pulsen kom för några veckor sen efter ultraljudet, men dom har ju både tagit vilo EKG och arbets EKG. Läkaren tyckte inte det behövdes ta något nytt ultraljud när det andra va så jättebra. Så jag hoppas allt är bra med mig!!
Johan Sundberg
1983 • Sundsvall
#12
14 november 2007 kl 23:35 Redigerad 30 december 2006 kl 00:00
Gilla
Det är inte särkskilt farligt att ligga på en hög puls, och har du gjort ett arbetsprov så har man även tittat på hur hjärtat arbetar under ansträngning. Vissa hjärtarytmier (extraslag gånger många) kan ge en abnormt hög puls, men då pratar vi om en puls upp mot 250 eller högre. Detta brukar man även titta på under ett arbetsprov, uppkommer det någon störning i hjärtrytmen under ansträngning så ser man det då. Detta brukar läkarna även säga till om ifall dom ser, och då avråda från en för hög ansträngning.

Vad gäller om ångest kan ge en förstoring, rent teoretiskt ja, men inte särskilt troligt. Ångest kan ge en mindre höjningtav blodtrycket, som i sin tur kan ge en förstoring av hjärtat då det behöver arbeta mot ett högre tryck. Dock så sker detta inte över en natt, utan vi pratar om en kraftig höjning av blodtrycket (högre höjning än vad bara ångest kan ge) under många år för att det skall överhuvudtaget ska märkas. Så som sagt, det hela är rent teoretiskt.

Så tycker nog att du kan ta och fortsätta dina promenader även i fortsättningen utan att behöva oroa dig nämnvärt.
selma
1978 • Stockholm
#13
14 november 2007 kl 23:55 Redigerad 30 december 2006 kl 00:00
Gilla
Allt som ska göras i undersökningsväg gällande hjärtat är onekligen gjort. Sedan har Johan svarat på det mesta. Jag undrar om inte din pulshöjning inte beror på nervositet/oro/ångest - finns det fler saker som oroar dig? Man kan också känna sig extra nervig efter att ha slutat med läkemedel såsom Sertralin.

Om ångesten är ett större problem än vad du anger här kan jag rekommendera samtalsterapi med inriktning på ångesten till att börja med, tex korttids kognitiv samtalsterapi (20-30 ggr)- fråga din läkare eller vårdcentral så kan de ge dig vidare råd.

Lycka till!!/Selma

1989 • mönsterås kommun
#14
15 november 2007 kl 08:50 Redigerad 30 december 2006 kl 00:00
Gilla
Okey !!
Ja jag promenerar vidare, fast det var inte promenaderna jag var så orolig för utan löpning och/ eller annan mer pulshöjande aktivitet som jag ofta håller på med. Men just nu är jag glad för min puls håller på att sjunka ner till det normala nu...!! Ja jag får redan hjälp med ångesten, så det är lugnt. Bara lite svårt att bara ta bort den sådär när jag haft den i flera år. Tack för svaren alla!!
Maria Andersson
1966 • Kungsbacka
#15
15 november 2007 kl 10:51 Redigerad 30 december 2006 kl 00:00
Gilla
Hjärtat blir ju enkelt sagt större när hjärtmuskeln blir större därför att den får jobba hårdare (precis som alla andra muskler). Och det tar ju liksom andra muskler lite tid. Vältränade personer får större hjärtan LIKSOM hjärtsjuka (av den anledningen som Johan anger). EKG visar hur stort hjärtat är genom att man mäter hur fort de hjärtats elektriska impulserna tar sig igenom hjärtat. Hjärtat är en muskel som måste tränas för att bli stark, och när du nu har vilat så tappar du ju kondis av den anledningen. Andfåddhet signalerar snabbt om hjärtat inte orkar med ansträngningen du utsätter dig för, som du mår ok vid 190 bpm så är det ett bättre tecken än pulsfrekvensen i sig.
Ångest efter hjärtsjukdom är jättevanligt! Inte alls konstigt att du inte riktigt litar på dig själv eftersom du vet att du gjorde fel förra gången.
Nu får du helt enkelt börja från början, försök se det så. Lägg det gamla bakom dig, låt den nya kloka Jenny använda allt nytt hon lärt för ett nytt upplägg. Jämför dig inte med hur bra du var förut el likn. Tänk bara framåt! Alla små framsteg är bevis för att du är inne på rätt spår!
1989 • mönsterås kommun
#16
15 november 2007 kl 13:25 Redigerad 30 december 2006 kl 00:00
Gilla
okey! Ja men det är klart att jag blir lite mer andfådd nu än förut - förut menar jag innan jag hade anemi och allt. Jag tycker ju att det är lite ovant och i början känns det som om jag inte får tillräckligt med luft, men sen känns det mycket bättre efter ett tag när jag kommit in i rytmen liksom. Jag blir mer ymnigt svettig än förut och pulsen blir ju högre..men som sagt jag har ju inte tränat på 6 veckor, och jag försöker att inte springa så fort- men det är svårt när man är van vid en viss fart. Jag springer heller inte så långt och jag tar gåpauser emellanåt. Ja ibland känns det precis så - att jag inte kan lita på mig själv. Men jag vet att jag måste tänka om där, det är ju det viktigaste att kunna lita på sig själv.
Grober
1974 • Ludvika
#17
15 november 2007 kl 13:48 Redigerad 15 november 2007 kl 13:49
Gilla
ja Jenny :-) alltså de röda blodkropparna är de som transporterar syret runt i kroppen, jag blir jätte klen när jag har gett blod och det tar tid innan man kommer tillbaka acceptera det. Kanske är ju inget negativt att till ex ta nått eller några pass att plugga lite tränings lära och teori för att ifram tiden springa snabbare och smartare. Lägga mer tid på god och väl lagad mat. Träning är belöningen när man har varit duktig ;-) men det finns så mycket annat i Livet med Ps klart du ska lita på dig själv ds
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.