Löpning Övrigt 5 inlägg 313 visningar

Gps eller inte

Jörgen Klementsson
1968 • Oxie
#1
16 juni 2010 - 15:39
Gilla
Jag kommer snart att köpa en löpar klocka men vill gärna höra lite synpunkter från er. Före jag gick till löplabbet så var jag helt säker på att jag skulle köpa en Garmin 305 alt en 110 men när jag hade diskuterat med säljaren så är jag nu mer sugen på en Suunto T3d med fot pod. Jag tycker att det mest diskuteras om Polar eller Garmin. Är det någon som har en Suuno T3d? Vad tycker ni? Dels så tyckte jag att klockan var snygg men anledningen till att jag inte är lika sugen på en gps klocka är den korta batteri tiden men när jag läser i forumet så är de flesta nöjda med sin 305.
Vad tycker ni?
Henning Looström
1973 • Lund
#2
16 juni 2010 kl 16:37
Gilla
Jag har köpt mycket konstiga prylar i mina dar, vissa har jag använt flitigt, andra har mest blivit liggande.

Min FR 305 kvalar lätt in bland de riktigt, riktigt bra köpen. Har haft den i snart 3½ år och den funkar helt strålande! Otroligt bra manick.
Funderade också på Suunto t3 innan jag köpte eftersom jag gillar Suunto (har en Suunto Observer ti som vanlig klocka) Det som avgjorde för min del var att man inte kunde få ut lika mycket info om passet ur en t3 som ur en FR305 samt att det sades att gps-poden till Suunto inte var lika bra som den gps som sitter i FR305. Kan hända att det är skillnad med t3d mot den jag kollade på som jag tror bara hette t3.
Jag var inte intresserad av fot-pod överhuvudtaget och kommer nog aldrig att byta till det heller även om tex Polar gör riktigt bra fotpods. Vet inte hur Suunto är på den fronten.

När det gäller batteritiden är det bara att bestämma sig, antingen får man ha en klocka som funkar till vardags och då går, om inte alla gps-klockor så iallafall FR305, bort, eller så får man ha en vanlig klocka + en träningsklocka. T3 är ju sjukt mycket snyggare än alla Garmins klockor tillsammans men som sagt, man väljer bort en del funktioner.
1979 • Västerås
#3
16 juni 2010 kl 16:49
Gilla
Skaffa en klocka med både GPS och fot-pod. Själv har jag bara GPS det räcker bra för mig. Jag har en ganska undermålig löpteknik så en fotpod skulle ge helt fel resultat. Min kompis körde både GPS och fotpod på Gbg-varvet. På första halvan diffade det ca: 50 meter mellan de båda mätmetoderna medan han på andra halvan sprungit drygt en kilometer längre enligt fotpoden. De trötta benen ledde till väldigt korta steg och därför taskigt resultat.

Jag kör med Garmin Forerunner 405 är mycket nöjd, tycker det är grymt smidigt med direktvisning av rutten via Google-maps. Nackdel jämfört med kompisens Polar är att min Garmin saknar barometer så höjdregistreringen blir lite halvdan.

Att tänka på: enligt säljaren oktober 2009 funkar inte Garmins mjukvara med Mac. Vet inte om det är fixat men värt att kolla upp om man är Mac-användare.
Oldboy
1952 • Danderyd
#4
16 juni 2010 kl 18:06
Gilla
Anders, att fotpoden gav en längre sträcka när benen var trötta beror säket på att löpsteget ändrades. Kalibreringen stämde inte längre helt enkelt. Också ett intressant resultat, "nu är jag visst trött" ;-)
Annars är ju fördelen med fotpod att du får en rätt bra siffra på hur fort du spinger precis nu (och att den funkar i tunnlar och på löpband), nackdelen däremot att över längre sträckor kan värdena glida iväg åt något håll.

Höjddata kan programvaran på datorn plocka in från en stor databas så man behöver inte barometerfunktion längre vad jag förstått, har inte kommit till skott och laddat ner programtillägget än.
1979 • Västerås
#5
16 juni 2010 kl 18:22
Gilla
Självklart beror det på att löpsteget ändras. Det är därför jag inte kan ha fotpod och få ett vettigt resutat... Har inget löpsteg, håller fortfarande på och testar mig fram.
Garmin har något som de kallar för "Altitude correction" eller nåt men det funkar sisådär. Står att de hämtar info från kartor där det är möjligt. Men jag har iallafall fått en del knepiga resultat. Borde ha behövt simma på en del ställen :-)
Kompisen som har barometer kan enligt egen utsago se skillnader på ca: en meter. Inget jag bevittnat med egna ögon dock...
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.