Löpning Övrigt 13 inlägg 11578 visningar

Varför alltid så KISSNÖDIG när jag springer?

1976 • Handen
#1
15 juni 2010 - 07:24
Gilla
Hejsan!
Undrar varför jag nästan ALLTID blir så KISSNÖDIG när jag sprungit ca 2-3 km när jag ska springa längre än så.

Det är verkligen såååå irriterande..
Blir ni andra oxå kissnödiga o vad gör ni för att INTE behöva bli det?

Jag ska springa midnattsloppet i år och undrar hur det ska gå? Jag vet att det finns bajjamajjor, men det är störande att behöva avbryta när jag springer.

Tacksam för tips!
1980 • Stockholm
#2
15 juni 2010 kl 10:29
Gilla
Var kissnödig sist inför ett 14 km pass och letade febrilt kissplats innan start för att inse att det var människor preeeecis överallt. Jag sket i det och löpte min runda utan problem och var inte nämnvärt kissnödig när jag ankom.

Nu till en fundering. Låt oss säga att man blivit kissnödig och väljer att inte kissa samtidigt som kroppen börjar behöva vätska under ett lopp. Kan primärurinet (eller vad det nu kallas) återföras i kroppen på något sätt? Det låter galet men kanske?
Oldboy
1952 • Danderyd
#3
15 juni 2010 kl 10:40 Redigerad 15 juni 2010 kl 10:50
Gilla
1) Det finns nog någon psykologisk effekt. Sen kanske rörelsen klämmer på blåsan, kylan innan du blivit genomvarm driver också på. Jag blir nästan alltid kissnödig när jag sprungit t ex en mil. Men håller jag mig en minut går det över och annars kommer ändå nästan ingenting. Ibland känner jag det när jag springer också men har lärt mig att det bara är att låta det gå över, förutsatt att:
2) Jag har kissat strax innan jag stack ut. Och inte druckit en massa innan utan ett eller max två glas precis när jag "stod i dörren". Dricker du kaffe eller te en stund innan så är det urindrivande.
3) Du kan alltid motverka den fysiologiska effekten genom att stoppa i dig lite salt timmen innan loppet. Fysliologisk koksaltlösning (9g salt per liter vatten) blir man varken törstig eller kissnödig av sådär direkt och när man springer svettas man ut både salt och vatten. Man kan dricka i alla fall 750ml under timmen före ett pass/lopp har det gjorts tester på (lite i taget alltså), prova det. Eller ta ett kryddmått salt på en gurkskiva eller nåt och skölj efter med en mun vatten, precis före start. Törsten går fort över men du binder vatten tills du svettats ut salt och vatten.

@Hampus: ja, jag har hört att det händer, till viss del i alla fall. Och på långa lopp som Vasaloppet och Marathon så blir jag ibland kissnödig och vet att jag då druckit för mycket. Bara att jobba vidare, oftast försvinner det. Kissar i princip aldrig under ett Vasalopp på bortåt 8 timmar, trots 25-30 muggar vätskeinteg. Efter loppet (direkt efter målgång på Vasan oftast, 15-90 minuter efter marathon) kan behövet bli väldigt akut kanske tre gånger inom en halvtimme (men det har minskat på sistone, tror jag lyckas få bättre balans socker-salt-vätska nu).
PS Primärurinet återförs till största delen alltid, det är väldigt mycket vätska som inte koncentrerats än. Det du nog menar är urinet som samlats i blåsan och det låter konstigt men jag har som sagt hört/läst att det nog förekommer. Blåsan är ju ingen ballong utan en "svampartad" vävnad om jag förstått rätt.
1981 • Skövde
#4
15 juni 2010 kl 11:04
Gilla
Ett hormon som koncentrerar urinen frigörs vi d fysisk aktivitet, detta för att spara på kroppsvätska. ADH heter det om jag minns rätt...
1969 • Stockholm
#5
15 juni 2010 kl 21:24
Gilla
Som redan nämts så finns det garanterat en stor psykologisk effekt här som är densamma som folk som alltid blir kissnödiga på bio upplever tror jag... Då det gäller tävling så finns dessutom en tidigare väldigt logisk reflex att tömma blåsan då det är dags för "fight or flight" (samtidigt som mindre energi läggs på matsmältning, vilket gör att många tycker det är svårt att dricka/äta vid fysisk ansträngning m.m.). Ett tips är att inte övervätska sig, pass < 1 tim så behövs inte just någon extra vätska, den kan man dricka efter (självklart inte starta törstig!).

Hampus: I princip ingen väska kan återresorberas i kroppen då den hamnat i blåsan (och är sekundärurin) anledningen att det funkade som det gjorde för dig är nästa funktion (efter "stridstömningen" enl. ovan) just som Erik skriver Antidiuretiskt hormon som pumpas ut för att du ska slippa tänka på att pinka då du har fullt upp med annat... Sen är det ju så att kissnödighetsreflexen kommer första gången långt innan det är panikfullt och eftersom du sen börjar springa så fyller du inte på just nåt mer i blåsan. Detta tack vare just ADH och att du faktiskt svettas och andas ut massor av vätska, precis som Oldboy ovan, typ inget kisstopp på ett helt Vasalopp!
Walker67
1947 • Växjö
#6
16 juni 2010 kl 00:12
Gilla
Jag trodde att kissproblematiken kom vid stigande ålder, men Pauline är ju bara 34 år. Annars har jag fått för mig att kvinnor har större blåsor och följdaktligen borde kunna klara sig längre.
Själv kissar jag 3-5 ggr under ett Vasalopp och kanske 2 ggr under ett maratonlopp i kall väderlek (har ej sprungit maraton i värme) När jag träningsgår i motionstempo kan jag få stanna 2 ggr på en mil och urinen är som vatten, men även efter ett 5 km snabblopp kan jag få sticka ut i skogen och tömma blåsan. Det är de sista 10-15 åren, som dessa problem uppkommit (efter 50), ibland i kombination av gasbildning, som trycker på blåsan.

Jag har också ställt frågan om sekundärurin kan återtas från urinblåsan tex i extremt varmt väder, men fått till svar att det inte går. Så det är ingen idé att hålla sig i syfta att spara för framtida behov.

"Nervös kissning" före lopp är mycket vanligt och ingår i ritualen före ett lopp för många löpare
Oldboy
1952 • Danderyd
#7
16 juni 2010 kl 00:34
Gilla
Walker: om urinen är som vatten har du druckit för mycket, eller fått för lite salt i dig. Prova att dricka mindre av svaga drycker som vatten (inget alls) eller utspädd sportdryck, prioritera den söta blåbärssoppan på Vasaloppet, kanske en buljong. Ta lite salt före dina lopp. Vill du komma åt kolhydraterna i sportdrycken på maran (det vill jag) så komplettera med några gel och drick mindre. I Maxims 100g-gel kan man hälla ett kryddmått salt, binder vätskan så man inte kissar i onödan.
1976 • Handen
#8
16 juni 2010 kl 13:48
Gilla
Oldboy:
I dag testade jag att springa tre timmar efter måltid, och tog en saltgurka med ett krm salt på. Fy vad salt det var!!!
Jag sprang 5km o kände inte mig kissnödig förrän precis i slutet. Jag inbillar mig att det hjälpte, det var ju också gassade sol just då, så jag svettades en hel del oxå.
Ska testa detta fler gånger!
Tack för tipset!!
Oldboy
1952 • Danderyd
#9
16 juni 2010 kl 14:41
Gilla
Pauline, vad bra att det gick bättre! Nu får du experimentera lite med de olika tips du fått och kanske hitta på något eget. Om det är jobbigt med saltet kan du gömma det i en liten sked med exv youghurt som du kan svälja fort. Jag vet inte om det finns någon signaleffekt från munnen eller smakupplevelsen men det kommer du i så fall kanske att märka, eller så räcker det med saltsmak och inte tvunget ruskigt stark saltsmak.
Lycka till!
1976 • Handen
#10
21 juni 2010 kl 23:26
Gilla
Idag funkade det inte alls med salt... tyvärr...
Var ute o sprang 5 km. Blev sjukt kissnödig. Jag blev så ledsen, för jag sprang oxå i grupp med andra, men kände att jag inte kunde ge allt jag hade och sinkade dem säkert mer än om jag inte hade blivit så nööööödig. Jag tycker det är såååå jobbigt!
Om det nu kan vara psykiskt, hur tränar jag på det då?

Jag tycker mycket om att springa o störs så mkt av att bli nödig jämt...
Oldboy
1952 • Danderyd
#11
22 juni 2010 kl 00:33
Gilla
Tja, träna bort det. Spring i skogen, ge dig sjutton på att springa en bit, kanske 500m till innan du ger dig, sedan kanske 500m till. Sätt upp rimliga mål. Brukar det ta 2-3km så försök springa 4. Osv. Gradvisa framsteg brukar funka. Annars får du kolla hur man gör kognitiv beteende terapi, KBT, populärt just nu, särsilt effektivt just med sådant tror jag.
Johanna Franzén
1987 • Göteborg
#12
22 juni 2010 kl 09:42
Gilla
Hej Pauline!
Läste att du har tre barn och fick en tanke om att det kanske är så att musklerna som ska hålla uppe urinblåsan har blivit utsträckta vilket kanske gör att blåsan "skumpar" när du springer och att musklerna inte kan hålla tillbaka vilket gör att "kissnödigreflexen" sätts igång?
1976 • Handen
#13
22 juni 2010 kl 11:26
Gilla
Johanna: det kan mkt väl vara möjligt att det har påverkat. men förra sommaren då jag sprang minns jag inte att jag ständigt blev kissnödig som nu. Därför tycker jag oxå det är konstigt.

Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.