Löpning Övrigt 13 inlägg 7383 visningar

Att andas tungt.

csaba
1973 • Malmö
#1
14 juni 2010 - 19:56
Gilla
Jag på senare har märkt att jag andas som en "flodhäst" när jag riktigt tar ut mig.
Exempelvis nu när jag sprang Broloppet så var det många som vände sig om efter mig och tittade.
Micke exempelvis. här på Jogg som jag råkade springa mycket jämt med på nästan samma tid (både på Lundaloppet och Broloppet) kände igen mig på flåsandet under själva loppet när jag kom bakifrån.

Är det fler som jag som har liknande bekymmer ?
och vad kan det bero på ?
Är det lungkapacitetet som inte riktig hänger med konditionen ?
1956 • Lund
#2
14 juni 2010 kl 20:22
Gilla
När jag såg rubriken, så förstod jag vem det var....... :))

Gillar ditt flås för man vet var man har dig. ;)

Men inte det stör def inte. Flåsa på du. Man märker att du jobbar på för fullt.
csaba
1973 • Malmö
#3
14 juni 2010 kl 20:33
Gilla
Men är nyfiken vad det beror på, det måste ju vara fler än jag.
Oldboy
1952 • Danderyd
#4
14 juni 2010 kl 23:57
Gilla
Jo, jag gör det också! Och märker att somliga vänder sig om. Men jag bekymrar mig inte, förmodligen förbrukar jag mycket syre men det får jag väl försöka komma åt med bättre löpekonomi då!
Blev själv förvånad för några år sedan att det var en man i min ålder som flåsade högljutt på Lidingöloppet, undrade hur han kunde springa lika fort som jag (han var föralldel rätt kraftig också). På den tiden tog jag nog inte i lika mycket.
Jag har rätt hög andningsfrekvens också men lungvolymen är normal. Möjligen är andningen lite väl ytlig ibland. Andas jag djupare kan jag oftast sänka frekvensen ett tag, men det räcker liksom inte till riktigt, andningen ska ju gå i takt med fötterna också.
1965 • Västra Frölunda
#5
15 juni 2010 kl 11:08
Gilla
Flåsandet kanske beror på ytlig andning. Jag försöker synka andningen på löpsteget och håll jämn in/utandning. Finns beskrivet i Jack Daniels utmärkta bok.
Rimligen så stör flåsandet din löpning en del. Yoga där stor fokus läggs på andning är också bra träning att kontrollera sin andning.
Efter några års nötande med löpning så känns som pusselbitarna börjar falla på plats och andning, stegfrekvens, balans/bålstyrka, isättning mm samverkar och ansträngning förhållande till fart minskar radikalt.
Oldboy
1952 • Danderyd
#6
15 juni 2010 kl 11:53
Gilla
Min kropp synkar andningen med löpsteget alldeles av sig själv. Det leder till att andningen ibland blir väl ytlig för stegen går fortare än vad som nog är optimalt för andningen. Då djupandas jag med en lägre frekvens ett tag för att bli av med koldioxid djupare in i lungorna, också i synk med löpstegen men i annan rytm. Kroppen tycker det är lite mindre bekvämt och byter därför tillbaka när jag släpper den.
Jag ser inget konstigt eller oekonomiskt med detta, självklart måste stegfrekvensen bestämmas av löpstilen och farten och då anpassar sig andningen efter det på bästa sätt. Den enda viljeakten är att jag håller kvar djupandningen lite längre för att jag inbillar mig att det hjälper mig men det är ren gissning.
Har läst i Stora Löparboken om en undersökning som visat att andningen inte är en begränsande faktor i löpning, i alla fall långdistanslöpning. (Det nästan enda matnyttiga i den boken för mig.) Kroppen ser till att man får tillräcklig andning, så enkelt är det. Jag tror det stämmer, även om jag "petar" lite i regleringen.
Sven Andersson
1966 • Kista
#7
15 juni 2010 kl 14:35
Gilla
Största anledningen till tung andning under ansträngning är för att hinna ventilera ut den ökade mängden koldioxid. Syrebrist får inte en frisk människa som andas normal luft.
Su-San Oh
1972 • Saltsjö-Boo (Nacka)
#8
15 juni 2010 kl 17:20 Redigerad 15 juni 2010 kl 17:48
Gilla
Csaba, att andas tungt, menar du hög andningsfrekvens, hög andningsvolym, eller att du "låter mycket" vid varje andetag? (Eller kanske en kombination?)

a) Hög andningsfrekvens beror på att du måste få bort den höga koldioxidhalten (syrgashalten i blodet/lungorna är inte det som begränsar andsträningen för en hyfsat frisk människa).

b) Att en männsiska låter mycket vid varje andetag (oavsett 5 andetag/min eller 100 andetag/min) kan bero på små hinder i luftvägarna, allt från trånga näsgångar till mycket vävnad vid tungbasen till stämbandsnivå/ trachealringarna/ bronkerna/ alveolerna (vilket man som narkosläkare märker på ens omgivning, yrkesskada...)

c) Sedan finns aspekten ytlig andning som gör att koldioxiden inte försvinner så snabbt, och då ökar ju andningsfrekvensen som kompensation, se alt a.

d) Eller så tar du djupa andetag, dvs hög andningsvolym, i förhållande till att du kanske dessutom andas snabbt. Dvs mycket luft ska strömma genom diverse system: alveoler - bronker - trakea - stämband - mun/näsa. Då skapas turbulens, och turbulens låter. Detta påminner om alt b.

e) Finns flera varianter till, vet att kollegorna på öron-näsa-hals samt lungmedicin skulle kunna prata i dagar. Och när "andningen" inte hinns med, ja då blir det respirator.

Så din sista mening kanske stämmer, dvs dina ben/ kropp skulle vilja mer, men att "andningen" inte hänger med vid dina tävlingar.

Förutom ÖNH-anatomi samt lungmedicin så finns respirationsfysiologi (ffa inom intensivvården). Och allt detta kallas för "flåset/ andningen".

Hepp, som vanligt ett långt inlägg, hoppas du blev klokare. Lycka till och gratulerar till fina resultat, Su-San Oh

Redigering: div stavfel + syntaxuppbyggnad.
Som vanligt går det mesta att googla på. Bäst resultat fås om man har engelska sökord: causes, tachypnea (hög andningsfrekvens), tidalvolume, etc
1974 • Lund
#9
15 juni 2010 kl 17:39
Gilla
Då är det inte bara jag. :-D Själv låter jag också som en flodhäst som du säger. Min kompis som springer med mig säger att hade hon inte känt mig och vetat vad jag går för hade hon trott att jag skulle lägga mig ner och dö på fläcken ;-) Eftersom jag börjar flåsa redan med en gång :-/

Vet med mig att jag har trånga näsgångar och liknande och har misstänkt att detta har lite med saken att göra. Blev lugnad av Su-san´s svar, alt B, så nu flåsar jag vidare. Har ju faktiskt märkt en klar förbättring med min ökade kondis dock och jag har säkert automatiskt lärt mig att andas "mer rätt" (för min kropp) under träningen också.

Su-san: Inte för att jag tänker göra det (Låter hellre) men rent hypotetiskt, skulle sådana där snarkplåster på näsan hjälpa?
Su-San Oh
1972 • Saltsjö-Boo (Nacka)
#10
15 juni 2010 kl 18:05
Gilla
Linda, joggpost :)
csaba
1973 • Malmö
#11
15 juni 2010 kl 19:26 Redigerad 15 juni 2010 kl 19:30
Gilla
Som sagt jag upplever inte att jag andas tungt utan HÖGT.
Och det händer bara på tävlingar eller tuffa intervallpass när jag är som tröttast.

Det kan ha ett samband med att jag faktist har konstaterad (80%) Lungkapaciet (aldrig rökt eller snusat !) och att jag har brutit min näsa 3ggr. i samband med kampsporten (och kan ibland ha svårt att andas genom ena näsborren).

Men jag har faktist 2st på klubben som jag också sett andag högt under en tävling när dom är riktigt trötta.

Så det är nog inte så ovanligt (tror jag), men jag reagerade på Broloppet då många vände sig om efter mig.

Jag brydde mig inte om det så mycket och försöker verkligen andas avslappnat och i takt, men jag andas högt (när jag är trött).
(men jag snarkar ju inte).

Su-san - Hadde det hjälpt att operera min näsa så att andningsvägarna blir "friare" tror du ?
(Fast jag har ju inte råd.)

Dessutom så har jag rethosta mycket efter jag har tagit ut mig mycket (om det har med lungorna att göra)
Oldboy
1952 • Danderyd
#12
15 juni 2010 kl 21:35
Gilla
Näsan har nog inte så mycket med flodhästsoundet att göra, man andas ju genom munnen när man anstränger sig.
Det jag märkt är att jag kan flåsa tystare om jag tänker på det och det kanske jag ska träna på. Nämligen genom att slappna av mer i svalget, helt enkelt öppna mer för luften. Su-Sans alt. b).
Su-San Oh
1972 • Saltsjö-Boo (Nacka)
#13
15 juni 2010 kl 21:54 Redigerad 15 juni 2010 kl 21:56
Gilla
csaba, joggpost :)
Själv har jag både högt ljud, hög andningsfrekvens och hög tidalvolym och snorig näsa när jag kör mina snabbdistanser (som ändå inte blir fortare än kring 5 min/km). Inte trevligt fenomen, bra att min man som joggar med är van vid detta.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.