Löpning Tävlingar & Motionslopp 99 inlägg 9066 visningar

vart är alla tävlingar endast för killar?

1985 • borlänge
#1
4 juni 2010 - 22:01
Gilla
jag har surfat runt på webben och letat tävlingar där det endast får vara killar med i, och det är inte många. för tjejer finns det vårruset, iformloppet, tjejruset, tjejmilen, formtoppen, etc. vet ni vart alla lopp endast för killar är någonstans. diskriminering...
< < < 1 2 3 4 5 > > >
1972 • Partille
#41
6 juni 2010 kl 19:08
Gilla
"Sen måste jag ju säga att gym och jympapass för enbart kvinnor, som jag såg nämnas högt upp i tråden, är en HELT ANNAN fråga. Dessa ger kvinnor som pga kultur/religion inte får visa sig lättklädda och svettas inför främmande män, chansen att ägna sig åt friskvård och bygga en sund kropp."

Du missade en stor grupp kvinnor. Dom som inte trivs att träna inför män/killar som studerar och bedömmer dom. Då kan det vara skönt att slippa vara perfekt och istället bara vara.
Jooonas
1981 • Örebro
#42
7 juni 2010 kl 00:38
Gilla
Har inte läst hela tråden, tänkte bara slänga in en kommentar. Örebro har ju grabbhalvan för bara herrar, och i år hade de faktiskt en enkät med frågor om förbättringar till kommande år. En av frågorna var huruvida man ville kunna ta med sig sin "fästmö" för halva priset!

Alltså... inte nog med att de finns så få lopp för bara killar, nu ska alltså eventuellt tjejer få springa ett lopp som heter just "GRABBhalvan" och för HALVA priset!

Nä ärligt, det är inget jag bryr mig om egentligen, har ju sprungit vårruset ändå, utklädd till tjej (men blev faktiskt slagen av en av de riktiga tjejerna i laget).
Anna Schulz
1980 • Kungsbacka
#43
7 juni 2010 kl 10:01
Gilla
Orkar inte läsa alla inlägg.

Men vill tillägga; JAG får mycket större prestationsångest om jag springer med män. Killar behöver inte ha kämpat lika mycket för att hamna på den nivån jag är, ni har ett större hjärta!

Det är jättebra att det finns mixade lopp. MEN, jag tror knappast att dessa tjejlopp som finns utöver det främst är riktade till den kvinnliga eliten utan till oss bröstmjölknerkladdade småbarnsmammor och våra gamla mammor. Så låt oss springa med andra kvinnor med små hjärtan och låt OSS känna oss bäst, för en gångs skull. Tack.
1984 • Solna
#44
7 juni 2010 kl 10:12
Gilla
Eftersom alla mixade tävlingar har manliga vinnare blir ju tävlingen per automatik fokuserad mot de manliga deltagarna. Det räcker med att ta Stockholm Marathons TV-sändning som exempel. Det var inte många gånger jag såg Isabellah under loppet och då var hon ändå svensk och de manliga ledarna var kenyaner. Fokus kommer alltid vara på de som presterar bäst så det är väl inte så konstigt att tävlingar där enbart kvinnor får delta arrangeras??

Per Thunberg
1975 • Smålandsstenar
#45
7 juni 2010 kl 14:31
Gilla
1. Helt ärligt, alla karlar som börjar med "Nu är minsann vi också diskriminerade": Lägg ner!

2. Det finns lopp som riktar sig enbart till män. Och om ni saknar nåt där ni bor så ordna ett då. Jag kan tänka mig att arrangörerna till Grabbhalvan bara skulle se det positivt om deras koncept spreds över Sverige.

3. Det finns lopp som riktar sig till både män och kvinnor. Och om ni saknar nåt där ni bor så ordna ett då. Jag kan tänka mig att arrangörerna till Blodomloppet bara skulle se det positivt om deras koncept spreds ännu mer över Sverige.

4. Om fler tjejer/kvinnor/damer springer tack vare dessa lopp. Bra, bara bra, "and nothing but" bra! Jag struntar fullständigt i deras argument varför de hellre springer i dessa lopp. Jag konstaterar bara att det verkar vara så. Kolla i löparkalendern över statistiken med flest deltagare per lopp.

5. Tjejer/Kvinnor/Damer som inte vill vara "Kvinnor kan"-hurtiga utan vill springa "vanliga" lopp: Grattis, ni har ju ganska många lopp att välja bland.

6. Måste det alltid finnas ett argument som just du köper för att en företelse ska få finnas kvar? Tungt! Ibland får vi nog acceptera att även om vi inte gillar en sak så kommer den att finnas kvar. Det gäller väl iofs även i den stora värden, utanför löparvärlden där jag bor...
Johnny Bråttom
2007 • Stockholm
#46
7 juni 2010 kl 14:40
Gilla
I ett superfeminiserat PK-land som Sverige skulle det aldrig funka med ett stort lopp enbart för män.
Johan
1978 • Stockholm
#47
7 juni 2010 kl 15:38
Gilla
Johnny, det beror på att det inte finns någon bra anledning till att ett lopp enbart ska vara för män.
Ava
1958 • Lindome
#48
7 juni 2010 kl 15:54
Gilla
Starta gärna ett lopp för enbart män, skriv att det är 5 km och ta en lämplig runda runt 4,2-4,6 km sådär. Och så sätt upp en klocka vid starten och en vid mål och låt deltagarna hålla reda på tiden själva. Gör stor affär av att det är olika startgrupper men gör inget för att se till att folk ställer sig rätt (eller för att begränsa antalet personer per startgrupp, alla som kan tränga sig in är välkomna i första grupp)
I mål bjuder du på banan, tetrapack med dricka, och kexchoklad samt en påse med några varuprover + medalj så klart.
Picknick kan du ju hålla med för lag om minst 4-5 deltagare - de (och alla övriga som inte springer i lag) har ju ändå betalat 180:-/st och man får ju trots allt en hyfsad picknick-korg för betydligt mindre än så.
Jag lovar att jag inte skall hojta om att det är orättvist och att jag absolut vill vara med...
Johnny Bråttom
2007 • Stockholm
#49
7 juni 2010 kl 16:12
Gilla
@ Johan

Nej, och ingen vill ha den mediastormen över sig heller...
Anders E
1968 • Sollentuna
#50
7 juni 2010 kl 19:48
Gilla
En grundprincip i samhället är lika möjligheter oavsett ålder, kön, ras och religion.

Gissa vilket mediauppbåd det skulle bli om någon satte upp ett lopp där t ex muslimer inte var välkomna. Jag tror faktiskt att en rättshaverist (man eller kvinna) skulle kunna driva sitt ärende mot ett enkönat lopp ganska långt hos DO.

Själv tycker jag att man ska bortse från ålder, kön, ras och religion och istället lägga krut på att skapa rätt förutsättningar för ett trivsamt lopp där den som vill får vara med oberoende av om det är tävling eller folkfest.


Johan
1978 • Stockholm
#51
7 juni 2010 kl 20:26
Gilla
Men om det nu visar sig att fler kvinnor får upp ögonen för löpning just när det handllar om tävlingar som enbart är för kvinnor så är det en vinstlott för hela samhället. När vissa av dessa kvinnor har kommit igång så inser de att "deras" tävlingar" bara är en massa jippon så kommer de över till mer seriösa tävlingar som är tillåtna för alla.

Jag har svårt att se att en tävling enbart för män skulle gynna någon eller något.

Robin
2008 • Götet
#52
7 juni 2010 kl 20:47
Gilla
"4. Om fler tjejer/kvinnor/damer springer tack vare dessa lopp. Bra, bara bra, "and nothing but" bra! Jag struntar fullständigt i deras argument varför de hellre springer i dessa lopp. Jag konstaterar bara att det verkar vara så. Kolla i löparkalendern över statistiken med flest deltagare per lopp.

5. Tjejer/Kvinnor/Damer som inte vill vara "Kvinnor kan"-hurtiga utan vill springa "vanliga" lopp: Grattis, ni har ju ganska många lopp att välja bland. "

"2007 var 10 av landets 16 största löpartävlingar rena kvinnolopp."
källa: http://www.tjejmilen.se/start/content.cfm?Sec_ID=804&Rac_ID=181&Lan_ID=1

Tycker gott man kan dela med sig av löpglädjen till alla oavsett kön. Speciellt när kommuner och liknande använder skattebetalares pengar till jippon.

"6. Måste det alltid finnas ett argument som just du köper för att en företelse ska få finnas kvar? Tungt! Ibland får vi nog acceptera att även om vi inte gillar en sak så kommer den att finnas kvar. Det gäller väl iofs även i den stora värden, utanför löparvärlden där jag bor..."

Du låter rätt konservativ. Vore svårt att utvecklas och förbättras om man inte tillät debatt och tvingade de rådande åsikterna att motiveras. Kollar vi tillbaka genom historien ser vi många beteenden och traditioner som med vår moderna moral anses moraliskt vidrigt. En logisk slutsats är att framtiden kommer se på oss likadant. Vill man ha en god moral ut ett mer upplyst perspektiv bör man alltid ifrågasätta traditioner, kan man inte argumentera för en ståndpunkt är risken rätt stor att den är felaktig.
2006 • Alingsås
#53
7 juni 2010 kl 21:24
Gilla
som samhället ser ut i stort så förstår jag att det finns speciella kvinnolopp.. vi killar tar sån jävla stor plats .............

blir skrämd över vissa åsikter här......
1972 • Partille
#54
7 juni 2010 kl 22:07
Gilla
Ser fram emot nästa friidrotts-VM med gemensam tävling.
Alltså män och kvinnor kommer att gå in på samma höjd i Höjdhopp och Stavhopp. Gemensam start i alla distansloppen på gemensam bana. Dock kommer det att finnas 2 resultatlistor en för män och kvinnor.
Bara en tanke.
2006 • Alingsås
#55
7 juni 2010 kl 22:10
Gilla
ja eller mixlag i SVeriges landslag i fotboll......tror dock att loppen för tjejer är poitivt. peppa varandra i en annan så mansdominerad värld..........
vad vet jag jag e kille?
Per Thunberg
1975 • Smålandsstenar
#56
7 juni 2010 kl 22:58
Gilla
@Robin: min poäng är att även om jag tycker att dessa lopp verkar vara rätt fåniga så är det uppenbart att många kvinnor inte håller med mig. Är inte det ett tillräckligt argument? Varför skulle man förbjuda dessa lopp bara för att vissa som inte inkluderas anser att det inte är rättvist? Jag är övertygad om att det är rätt att tillåta ett lopp för kristna så länge man ger samma rätt till muslimer, ateister, judar och satanister. Jag är inte särskilt konservativ. Jag anser bara inte att rättvisa och jämlikhet innebär allas rätt till allt, utan "bara" allas rätt till samma förutsättningar, rättigheter och skyldigheter. Men det är bara min åsikt och alla har definitivt rätten att inte hålla med mig.
Robin
2008 • Götet
#57
7 juni 2010 kl 23:14
Gilla
"@Robin: min poäng är att även om jag tycker att dessa lopp verkar vara rätt fåniga så är det uppenbart att många kvinnor inte håller med mig. Är inte det ett tillräckligt argument? "

jo, givetvis. men du skrev att argument inte behövdes inte, tur du ändrade dig :)

"Varför skulle man förbjuda dessa lopp bara för att vissa som inte inkluderas anser att det inte är rättvist? Jag är övertygad om att det är rätt att tillåta ett lopp för kristna så länge man ger samma rätt till muslimer, ateister, judar och satanister."

Jag tycker inte de ska förbjudas, men tycker inte de ska subventioneras av staten. Helst skulle inga lopp subventioneras av staten alls, men om det ska göras ska de inte exkludera någon baserat på godtyckliga kriterier som ras/kön/religion, möjligtvis kriminell bakgrund och andra icke godtyckliga egenskaper. Hur tror ni debatten hade gått om Stockholms stad hade arrangerat ett Marathon genom staden för bara kristna och inget annat? Om det får fler kristna att börja springa är det bra och inget ateister och muslimer ska bry sig om att de inte får ett marathon genom staden?
Per Thunberg
1975 • Smålandsstenar
#58
7 juni 2010 kl 23:40
Gilla
Nja, alltså får och får. Nån har ju tagit sig tid, ork, engagemang etc. för att skapa loppet (det hypotetiska marathon du beskriver, eller tjejmilen/vårruset om du så vill) så länge förutsättningarna för muslimer, satanister, män, dalmasar och sängvätare är de samma för att få stöd för "sitt" marathon så kan man ju inte bara klaga på att nån annan faktiskt har agerat utifrån de förutsättningar som gäller. Man får inga lopp.

Sedan kan man alltid ifrågasätta användandet av offentliga medel, men där är jag av åsikten att om det går till idrott och motion så är det oftast väl använda pengar för samhället i stort. Men jag vet ju inte hur mycket stöd det handlar om, det finns väl gränser även för det.

1965 • Eksjö
#59
8 juni 2010 kl 05:31
Gilla
Otroligt att denna tråd engagerar så många!

Positivt är dock att ingen verkar ifrågasätta att det var rätt att starta med rena kvinnolopp då på 80-talet när de första kom! Eftersom ingen protesterar mot det vill jag tolka det som att alla i grunden är överens så långt. Rena kvinnolopp behövdes verkligen.

Möjligen har vi sedan här en krock mellan de två världsbilderna "utvecklingen har gått så långt att detta inte längre behövs" och "utvecklingen har kommit en bra bit men ännu inte tillräckligt långt".

Så länge segrarinnan på tjejmilen i stort sett förblir okänd för den stora allmänheten är det IMHO "ännu inte tillräckligt långt" som har mest rätt slash minst fel.

Idealet vore dock en årlig nybörjartävling eller nybörjartävlingsserie för både män och kvinnor där delsegrarna och slutsegraren får samma uppmärksamhet i sportbilagorna som Idol-artisterna får i nöjesbilagorna...
1972 • Partille
#60
8 juni 2010 kl 06:19
Gilla
"Idealet vore dock en årlig nybörjartävling eller nybörjartävlingsserie för både män och kvinnor där delsegrarna och slutsegraren får samma uppmärksamhet i sportbilagorna som Idol-artisterna får i nöjesbilagorna..."

Kul tanke, den går kanske att sälja in till TV.
Talang-loppet, där man inte får ha vunnit någon tävling tidigare för att få vara med. 24 länstävlingar och sedan 1 direktsänd final.
< < < 1 2 3 4 5 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.