Löpning Skador & Rehab 10 inlägg 826 visningar

Knän för sjuttielfte gången...

Åsa Cedervall
1984 • Göteborg
#1
12 april 2010 - 11:16
Gilla
Våren börjar ju faktiskt komma, det är ju så underbart. Jag tror jag lyckas göra samma misstag varje vår, att man aldrig lär sig.. Från början är det så här att jag har två skadade knän. Besvär och smärta kommer och går. Det sitter på utsidan knäna, tror det är i nån sena som heter popiliteussenan. Knäna har trubblat till och från i mellan 3-4 år. Det första jag gjorde när jag skadade ena knät var å vila.. Vila vila vila.. I 4 månader var jag livrädd å röra på mig. Inte blev det bättre. Sedan fick jag ett infall å börja igen. Jag testade på styrketräning väldigt försiktigt å så började jag springa igen, och då blev det bättre å till slut i stort sett helt bra! Sen har det kommit och gått, beroende på en massa olika orsaker. Och nu när våren är här stiger motivationen, och senaste veckan har jag sprungit mycket mer än jag gör när det är vinter.. Givetvis började ena knät att trassla, det blev väl överansträngt antar jag...Och det kommer lugna ner sig igen, det gör det alltid.
Jag har inte för avsikt å gå till nån läkare, det har jag gjort sjuttielva gånger redan.. Det leder inte till nåt resultat. Kanske behöver jag styrketräna mer, men är det isåfall nån som har tips på bra övningar å göra? Jag har fått flera sjukgymnastikprogram genom åren, och de är säkert bra, men nu vill jag ha resultat snabbt, och jag vet inte hur mycket resultat jag tycker styrketräningen gjort förut egentligen.. Vill bara ha lite konkreta tips! Och jag tänker inte vila. Jag har vilat i 4 månader utan resultat, jag har lärt mig att det inte är lösningen :)
Oldboy
1952 • Danderyd
#2
12 april 2010 kl 12:51
Gilla
Kan inte så mycket om knän, utom att många löpare har problem med dem. Har själv haft en skada efter ett fall. Den läkte på sju år - eller mindre, för jag slutade springa när det inte gick alls. (Men det tog mer än två år i alla fall.)
En som också hade jätteproblem med ett knä är Matt Fitzgerald. Han fick inte tillräckligt effektiv hjälp så han testade till slut ett eget recept (förutom styrketräning som jag tror han körde): noll-tolerans mot smärta. Kunde han bara jogga 100m innan det började göra ont så joggade han 90m. Varannan dag eller nåt sånt. Efter tre veckor testade han att öka lite. Fick han bakslag så tog han ett par vilodagar och minskade sedan. Det finns beskrivet i boken "Brain Training for Runners", som en anekdot så det kan finnas på fler ställen. Nyckeln är att börjar det göra det minsta ont så avbryt genast. Gå hem - eller kryp eller nåt. Det här är ingen quick fix, det tar den tid det tar men han lyckades komma tillbaka som en starkare löpare, efter ett år. Och jag tror inställningen är helt rätt. Han var ju ett "hopplöst fall".

Hoppas nån annan kan ge konkreta tips om övningar!
#3
12 april 2010 kl 13:04
Detta inlägg har raderats
Åsa Cedervall
1984 • Göteborg
#4
12 april 2010 kl 14:10
Gilla
Det är ju så att det gör ont även om jag går, och det gör inte nödvändigtvis ondare att springa.. Och som sagt, vila har jag gjort.. Väldigt väldigt mycket, det är inte lösningen.. Och jag har fått diverse mediciner, jag har fått flera kortisoninjektioner o.s.v...

Dessvärre så känner jag ju efter också.. Jag vet att det gör ont å då känner jag efter, å då gör det naturligtvis mer ont.. Huvet kan ju verkligen spöka till det...
Oldboy
1952 • Danderyd
#5
12 april 2010 kl 14:41
Gilla
Då tror jag att du ska gå på din egen erfarenhet "det kommer att lugna ner sig, det gör det alltid" och köra något av dina styrketräningsprogram och ha tålamod. Samt lägga in en påminnelse i kalendern till nästa vår "kom ihåg att inte öka löpträningen för fort".
Visst är det viktigt att vilja bli bra men "Jag vill bli bra NU!" tenderar att snarare stjälpa än hjälpa.
För framtiden kan det vara av värde att skriva dagbok över både din träning inkl. rehab och hur knäna känns. Försök inte att glömma bort smärtan, du är ju bekant med den och verkar inte vara rädd för den. Du kan behöva lära dig vad du tål i stället. Artrit påverkas av vad man äter, kanske gäller en del annat också.
#6
12 april 2010 kl 16:21
Detta inlägg har raderats
Oldboy
1952 • Danderyd
#7
12 april 2010 kl 16:42
Gilla
K-G, du menar alltså att det får göra lite ont bara det går över till nästa dag och har man tränat så det gör ont en dag så ska man inte göra sådan träning som kan göra ont dagen efter (låta kroppen vila från smärtan en dag). Har jag uippfattat dig rätt?
Det låter i alla fall som något som kan fungera för skador som inte är akuta.
Gustaf Hermansson
1972 • ÅKERSBERGA
#8
12 april 2010 kl 16:44
Gilla
Förespråkare för framfotslöpning kopplar ofta ihop knäproblem med (enligt dem) felaktig löpteknik.

Vad har du för löpsteg?

Jag påstår inte att du med framfotslöpning skulle slippa dina knäproblem, men om jag var i din sits skulle jag i alla fall läsa på endel om exempelvis Pose-metoden och fundera på om det kan vara värt att testa.

Jag har själv börjat med framfotslöpning, inte pga knäproblem utan för att jag kände för det (hoppas på ett effektivare och snabbare löpsteg)
Köpte boken Pose Method of Running och gick dessutom en kurs i löpteknik hos Markus Stålbom på BGMS analys. Tragglar på.

Man skall vara medveten om att det inte bara är att ändra löpsteg hux flux, det finns en massa saker att tänka på och man måste göra det gradvis och försiktigt under en längre period, annars får man med största säkerhet andra problem. Bra då att läsa på och gå kurs hos någon som kan knepen.

Jag tycker i alla fall att det framfotslöparna säger låter vettigt:
Löpning där man landar på hälen i varje steg (väldigt vanligt) skapar en stöt som knät får ta upp.
Alla får inte knäproblem men det är en vanligt skada som skotillverkarna inte får bukt på trots ständigt nya modeller med olika dämpning osv.

En bra landning på främre/mittre delen av foten där man sätter i foten under kroppen ger mindre "inbromsning" och är skonsammare för knät.

Lite länkar:

Pose: www.posetech.com

BGMS Analys (Markus Stålbom): www.bgmsanalys.se
(håller kurser i olika delar av landet, se schema på hans sida eller kontakta honom och hör om han inte vill komma till Sundsvall)
#9
12 april 2010 kl 18:34
Detta inlägg har raderats
1972 • Stockholm
#10
12 april 2010 kl 20:08
Gilla
hade liknande problem tidigare, det onda knät kom och gick som det ville. Jag hade provat massor av olika metoder för att bygga upp knät. Inte förrän jag på en kompis inrådan (han är ultralöpare och har haft sina knäproblem) började prova om det inte kunde sitta i sätesmuskeln och stretcha den VÄLDIGT ofta så blev det mycket bättre.

De senaste två åren har jag kunnat snittat 5 mil i veckan och känner inte av nåt i knät över huvudtaget. Sen får man naturligtvis inte låta bli att träna benstyrka för att det blivit bättre.

Kan vara värt ett försök.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.