Löpning Skador & Rehab 22 inlägg 9554 visningar

Stressfraktur

Viktoria
1974 • Stockholm
#1
23 mars 2010 - 12:01
Gilla
Nu har jag dragits i snart 7 veckor med vad som antas vara en stressfraktur (läkare, naprapat m fl har trott det) i ett av benen som går fram till tårna, vet inte vad de heter.
I början var det jätteont, med vila och Voltaren blev det bättre men blir liksom inte helt bra. Har stannat vid att ha lite ont och blir inte av med det. Provade springa lite grann men det gjorde saken värre.
Några tips på hur man blir av med det sista onda?
< < < 1 2 > > >
Triax runner
1976 • Stockholm
#2
23 mars 2010 kl 12:17
Gilla
Viktoria- Du skriver att läkarna "trott" att det är en stressfraktur. Om du har haft problemen så länge som 7 veckor bör frakturen synas tom på en vanlig röntgen.

Normal läktid för en stressfraktur är runt 7-8 veckor om du undviker att belasta i onödan. När den sitter i foten är det såklart svårare att undvika belastning. Gör det ont även när du går? Du bör under inga som hellst omständigheter löpträna på stressfrakturen då det förlänger och försvårar läkprocessen. Det är dock mycket viktigt att hålla igång med cirkulationen så jag rekommenderar vattenlöpning och cykel i 8v innan du försiktigt börjar igen. Skulle även rekommendera dig att sluta med Voltaren då det lindrar smärtan och kan lura dig till högre belastning. Mitt viktigaste råd är som sagt att belasta så lite som möjligt och spring absolut inte.

Jag vet hur tungt det är att enbart köra alternativt i 8v men tänkt positivt. När väl frakturen är läkt kommer du vara förstärkt vid det drabbade området :)
Viktoria
1974 • Stockholm
#3
23 mars 2010 kl 12:23
Gilla
Tack för svar! Jag blev röntgad och då kunde han inte se nåt, då hade jag haft skadan i 2-3 veckor. Läkaren trodde att det var som början til stressfraktur i alla fall. Voltaren slutade jag med efter en "kur" på tio dagar.
Jag cyklar, vattenlöper och tränar styrka, ska helt klart inte springa vilket är jättetråkigt.
Det gör en aningen ont när jag går på foten. Jag hade tänkt mig att eftersom det är mycket bättre nu än i början kanske jag kan vara bra om ett par-tre veckor? 8 veckor till känns inte alls roligt... Jag fick skadan pga felbelastning och har nu fixat inlägg till skorna som ska korrigera det.
Är det vanligt att läkningen går fort i början och långsammare mot slutet?
Triax runner
1976 • Stockholm
#4
23 mars 2010 kl 19:48
Gilla
Ja om du röntgades efter 2-3 v så finns det risk för att skadan inte syns på valig röntgen som jag förstått. Det är dock konstigt att han inte skickade dig vidare på skiktröntgen eller MR om han nu misstänkte stressfraktur men jag antar att det ligger ekonomiska skäl bakom.

När du kan börja springa igen beror på när du slutade med löpningen och började med alternativträningen. De gånger jag haft stressfraktur har jag haft totalvila från löpningen i 8v och enbart kört alternativt. Det är ju inte roligt att börja springa för tidigt med risk för komplikationer. Du bör nog iaf vara absolut smärtfri då du börjar springa försiktigt igen. Huruvida läkningen är linjär eller progressiv vet jag inte dock, kanske någon annan här som vet mer om detta.

Hoppas du snart är igång igen
Bernhard Eriksson
1961 • Huddinge
#5
23 mars 2010 kl 21:35
Gilla
Här kan du läsa lite och bedöm själv om det stämmer in på dej: http://www.praktiskmedicin.com/sjukdom.asp?sjukdid=454

Jag hade något åt det hållet i somras och det tog 6 veckor innan jag överhuvudtaget kunde springa. Struntade dock i röntgen då jag inte hade lust att sitta i väntrum när det var 28 grader varmt o solsken ute. Satte mig i stället i en solstol hela semestern o knäppte med fingrarna när jag ville ha något serverat, inte så dumt som omväxling till träningen (obs att man kan få skador i huvudet av tunga föremål om man överbelastar familjen med denna rehabiliteringsmetod...; )

Det tog många månader innan det gick över helt, tyvärr, men jag kunde börja springa lite lugnt efter 2 månader.

Lycka till o ta det lugnt!


Viktoria
1974 • Stockholm
#6
24 mars 2010 kl 09:07
Gilla
Jag upplever att läkare inte direkt är frikostiga med röntgen. I detta fallet trodde han att skadan skulle kunna utvecklas till stressfraktur men att vila borde lösa problemet. Och det är ju bättre, dock inte helt bra. Känns fånigt att gå till läkare nu, dom kommer ju bara att säga att sånt här tar tid...

Symptomen stämmer väl in på det jag läst på nätet, jag har vilat i 7 veckor men är tvungen att promenera en del i arbetet och har även testat springa, kanske för tidigt eftersom smärtan kom tillbaka.
1976 • Malmö
#7
24 mars 2010 kl 09:47
Gilla
Det tog 10v för min stressfraktur i foten att läka förra hösten. Precis som du Viktoria så provade jag springa efter 7-8 veckor och det gjorde ont direkt... så det avbröt jag genast och fortsatte med testcykel och vattenlöpning några veckor till. Spinning gick inget vidare då foten belastades för mycket av det och de gånger jag provade riktig cykling så blev foten också sämre.

Jag röntgade först på akuten när foten var helt uppsvullen fyra dagar efter jag upptäckte skadan på ett intervallpass. Men de hittade inget och när jag inte blev bättre på ytterliggare en vecka så gick jag till ny privatläkare och röntgade igen där de såg en lång spricka längs "ringtå"-benet.

Mina enkla råd är alltså att hålla ut några veckor till... men det är väl tyvärr ingen tröst...
Viktoria
1974 • Stockholm
#8
24 mars 2010 kl 09:56
Gilla
Tack Magnus, skönt att höra ändå att det finns hopp...
Jag har en motionascykel och det funkar ju bra för man sitter och cyklar. vet inte om det är samma som en testcykel?
Tyckte du att det tog väldigt lång tid att bli av med det sista onda? Jag försöker nu att gå väldigt försiktigt och så lite som möjligt, använder gympadojor på jobbet och cyklar/simmar/styrketränar. Men upplever att jag inte blir bättre. Har väldigt lite tålamod...

Hur gjorde du när du sedan kunde börja springa igen? Hur visste du att du skulle börja, var du smärtfri i en viss period?
Triax runner
1976 • Stockholm
#9
24 mars 2010 kl 10:47
Gilla
Magnus-Du skriver att de hittade en lång spricka? Låter inte som stressfraktur då det är microsprickor.
1976 • Malmö
#10
24 mars 2010 kl 16:09
Gilla
Triax: ja sprickan var i alla fall ganska "lång" på de rejält förstorade röntgenbilderna... Läkaren sade att det var en stressfraktur men han kanske menade något annat. Foten var dock ordentligt svullen och jag hade stora svårigheter att ens gå på den de första veckorna och det "kändes" inte som några microsprickor direkt.

1976 • Malmö
#11
24 mars 2010 kl 16:14
Gilla
Viktoria: Jag började att promenera mer och mer efter de första 8v, och när jag inte kände något där så provade jag först 1km löpning. Sedan 2km nästa dag osv. Jag kunde få "återfall" med lite smärta ganska många veckor efter de första 10v när jag var tillbaka på min vanliga 100km-dos. Men då var det bara att lugna sig lite igen och så blev det bättre.
Viktoria
1974 • Stockholm
#12
25 mars 2010 kl 08:17
Gilla
Magnus: När du började promenera, var du HELT smärtfri då?
1976 • Jönköping
#13
25 mars 2010 kl 09:03
Gilla
Själv har jag haft något som läkaren kallades "gaffelsprängning", med symptom som liknar dina. Gaffelsprängning gjorde för mig förbaskat ont i de små benen på ovansidan av foten "gaffeln". Jag fick vila bra länge innan det gick över. Ordinationen vila lär vara receptet i alla fall, så du blir nog inte gladare av det?Tänkte bara kasta nytt ljus över diskussionen.

Har skadan kommit smygande på eller small det till vid ett tillfälle?
Viktoria
1974 • Stockholm
#14
25 mars 2010 kl 10:29
Gilla
Den kom smygande, började glra ont längs insidan av foten och blev sen mer ai framfoten och liksom inne i foten. Dum som jag var fortsatte jag springa i tron att halkan gjorde att jag kanske spände mig lite och att det inte var så farligt.
Johan Bäck
1971 • Örebro
#15
26 mars 2010 kl 03:16
Gilla
En stressfraktur syns inte på röntgen förrän den har läkt - alltså helt meningslöst att röntga...
Triax runner
1976 • Stockholm
#16
26 mars 2010 kl 10:33
Gilla
Johan-Detta gäller enbart vanlig slätröntgen. Med magnetkamera går det att se stressfrakturen.
Mattias Thorén
1979 • Malmö
#17
26 mars 2010 kl 13:46
Gilla
Åkte på en stressfraktur i somras (mitten av juni), syntes tydligt på vanlig röntgen. Mycket promenader (pappaledig :) under hösten och lite lätt löpning, mest med barnvagnen, men när jag gick på hårt igen ett pass i mitten av december så slogs skadan upp. Så nu har jag bestämt mig för total löpvila fram till påsk och sen försöka försiktigt igen. Det kan alltså ta lång tid innan det läker, att tror att man ska komma i gång igen efter ~8 veckor är nog tyvärr ofta att lura sig själv.

Jag har träna på bra hela tiden med cykling, simning och skidor.

Angående MR så finns det väl ingen anledning att slösa resurser på att kontrollera om det är en stressfraktur den vägen, det finns ju i alla fall ingen behandlig...
Viktoria
1974 • Stockholm
#18
26 mars 2010 kl 14:01
Gilla
Mattias, var satt din fraktur?
Triax runner
1976 • Stockholm
#19
26 mars 2010 kl 14:49
Gilla
Mattias-Ja som jag har lärt mig så kan stressfrakturer synas på vanlig röntgen så fort läkningsprocessen startat vilket tydligen sker ca 14 dagar efter skadan. Ibland kan frakturen dock sitta dumt åt vilket tydligen försvårar möjligheten till att upptäcka den med vanlig röntgen, då krävs MR eller CT med eller utan kontrast för att hitta skadan. Anledningen till att undersöka med dyrare "röntgen" kan givetvis diskuteras för motionärer men oftast handlar det om att utesluta andra skador så att rätt rehabilitering sätts in. I vissa något mer sällsynta fall måste stressfrakturen dessutom opereras så nog går det att argumentera för att även motionärer bör få chansen. O visst finns det behandling/rehabilitering till stressfraktur såsom succesivt ökad belastning osv.
Mattias Thorén
1979 • Malmö
#20
31 mars 2010 kl 09:30
Gilla
Viktoria: Benet som går från tå bredvid stortån (pektån? :), ca en cm från "knogen". Det är tydligen ovanligt att det är där och inte inte benen längre ut, jag har också relativ stora fötter (44) vilket såklart betyder större moment/belastning som kan ha påverkat när jag slog upp skadan.

Min poäng är inte att skrämas utan att man ska smyga igång väldgt försiktigt så att man inte skadar sig igen eller värre.
< < < 1 2 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.