Löpning Kost & Näring 32 inlägg 2988 visningar

Energidryck under Stockholm Mrathon

1970 • Grums
#1
3 mars 2010 - 02:04
Gilla
Hej på er!

Har en fundering över detta med drickat under en mara.
Har ni koll på vilken energidryck som serveras under Stholm Marathon?
Funderar även på hur ofta ni fyller på med dryck och i så fall med vad?
I skrivande stund så har jag än så länge bara druckit vatten.

Med vänlig hälsning
Maritha
< < < 1 2 > > >
1956 • PARTILLE
#2
3 mars 2010 kl 06:44
Gilla
Dom brukar köra Maxim där. Jag kan rekommendera att ha med en egen PET-flaska (½ liters) i näven. Det brukar vara sjukt trångt vid första kontrollen eftersom så många löpare inte fattar att man skall ta sin mugg och dra bort från borden och inte stå där och småsippa och därmed skapa denna trängsel. Med en flarra i näven är det bara att dra förbi vätskekontrollen. Fördelen med detta är att man kan få flaskan påfylld vid de andra kontrollerna och då har man tillgång till vätska hela vägen. Det hade varit bättre och gått snabbare om man delat ut flaskor vid vätskekontrollerna.
Det enda jag atr in utöver vatten/sportdryck på en mara är banan och energikaka. Energikakan bakar jag själv eftersom det är bättre och billigare.
Receptet hitttar Du på Rune Larssons hemsida. http://www.loparlarsson.se/content/view/34/57/
Vatten kommer inte att räcka under maran, såvida Du inte tar salttabletter. Men sportdryck är att föredra.
1960 • Skövde
#3
3 mars 2010 kl 07:23
Gilla
Hej,

Dom kör med Maxim, och enligt Maxims hemsida byter man smak i år till grapefuit/lemon.
Intaget av mängd vätska varierar, vädret spelar in. Men jag försöker dricka något vid varje vätskestation. Blandar , ibland vatten, ibland sportdryck.
Leif A
1946 • Sigtuna
#4
3 mars 2010 kl 08:32
Gilla
Håller absolut med Stefan. Så gjorde jag 2009 och det funkade perfekt! Och det är enkelt att fylla på, gör en pip av muggen och fyll på. Men ta en flaska med vid öppning. Vatten och sportdryck varann vätskekontroll.
Var det inte grape/lemon 2009? Blir det samma i år blir jag iaf glad. Brukar komma upp på SM:s hemsida under våren.
Stefan Jensen
1972 • LIDINGÖ
#5
3 mars 2010 kl 09:52
Gilla
Har för mig att det var att smaken på SM 2009 var "Red fruit".

Grape/lemon låter godare, är jäkligt trött på den gamla.
1964 • Ekhagen
#6
3 mars 2010 kl 11:06
Gilla
Är det samma energidryck på halvmaran?
1978 • Gävle
#7
3 mars 2010 kl 11:23
Gilla
"Måste" man dricka för att hålla någorlunda under Stockholm Marathon? Min mage blir fly förbannad om det skvalpar omkring vätska.
Vet nästan svaret på den frågan... Men om man säger såhär: Finns det nån som sprungit marathon utan att dricka och som tycker det gick ok?
#8
3 mars 2010 kl 11:49
Detta inlägg har raderats
1956 • PARTILLE
#9
3 mars 2010 kl 11:49
Gilla
Linus: Jag sprang i Paris och det var 30 grader varmt. Då tog vätskan slut vid 10 km och jag fick i princip ingen vätska förrän vid 35 km. Det tog en ände med förskcräckelse. Du kan läsa hela storyn på min hemsida.
Spring en mara utan vätska är att be om det. Om det är som Du säger att det skvalpar runt, så låter det för mig att Du tar in för mycket vätska. Därför är det bra att ha med sig en halvliters flarra i näven och sippa vid behov. Är det något man lärt sig då man springer långt (maror och ultror) så är det att tillförsel av näring och energi är A och O. Man kan träna upp denna förmåga. Lova mig att inte slarva med det.
Mr. B
1963 • Hemma
#10
3 mars 2010 kl 12:43
Gilla
Inte en chans, Linus.

Din träningsdagbok innehåller en imponerande mängd mil, men än så länge inga pass över 25 km. När jag började springa långt lade jag märke till att löpningen ändrade karaktär ungefär vid 25-30km. Trötthet, skavsår, blåsor och näringsbrist uppstår på ett annat sätt.
1971 • Norberg
#11
3 mars 2010 kl 16:03
Gilla
Kom ihåg att drick samma dryck under långpassen så att magen vänjer sig. Jag fick en hemsk resa första året de använde Maxim. Hade aldrig haft problem med magen innan. Första kräkan (av många) kom på stadion sedan låg jag dubbelvikt resten av dagen/kvällen.
På själva maran börjar jag med halva muggar på de första kontrollerna ökar sedan intaget och ligger efter halva loppet på ca 2muggar en vatten och en sportdryck. Jag fortsätter med två muggar resten av loppet och undviker allt annat som inte går att dricka. All fast föda sätter sig som lim i mun och hals efter som salivproduktionen inte är på topp.
Carl Ekstrand
1976 • Hägersten
#12
3 mars 2010 kl 17:21
Gilla
@Thomas: Kommer inte riktigt ihåg men tror inte det. Har för mig att de körde Powerade i höstas. Ganska säker på att det inte är Maxim iaf.
1975 • Hässelby
#13
3 mars 2010 kl 17:45
Gilla
Newbie-fråga:

Hur mycket (t.ex. dl/kg kroppsvikt) sportdryck/annan energi bör man ungefär sätta i sig på ett ungefär under ett maraton om behöver 4-4,5 h på sig att springa?

Om man inte lyckas vänja sig vid sportdrycken som finns vid stationerna, finns det en rimlig chans att lyckas få med sig egen sportdryck i ett vätskebälte, alternativ leva på gel+vatten?
1983 • Karlskrona
#14
3 mars 2010 kl 19:39
Gilla
Personligen tycker jag att man bör dricka mer än vad man känner/tror att man behöver i början av ett lopp. På Lidingöloppet drack jag för lite på de första kontrollerna och det straffade sig i slutet. Jag var så törstig och kände mig uttorkad.

Jag har aldrig druckit något annat än vatten under lopp och det har fungerat utmärkt. Funderar dock på att prova sportdryck under långpassen inför årets maraton.
Oldboy
1952 • Danderyd
#15
3 mars 2010 kl 19:52 Redigerad 3 mars 2010 kl 19:54
Gilla
Det finns långa kapitel om dryck och vätskeintag i många böcker som handlar om träning, här har det forskats mycket. Lite fritt ur minnet kan man inte sätta i sig mer än högst ca 7dl vätska i timmen, magen tar inte upp mer. Är det svalt behöver man naturligtvis mindre än när det är hett, man kan förlora upp till 2 liter/timme har jag för mig, en liter svettning/timme är rätt vanligt och då är det bra att kunna dricka 4-5dl/timmen.
På ett långt lopp gäller det att fylla på med energi. Det är individuellt vad man lyckats lära sin mage att tåla, men enligt Tim Noakes kan det gå bra med upp till 120g kolhydrater/liter och det är lättast att tillgodogöra sig den om det är en blandning av olika sockerarter. Ekströms blåbärssoppa innehåller t o m lite mer tror jag och den funkar ju :-) En del salt bör ingå, särskilt svettiga dagar. För det mesta är det för lite salt i drycken - varför äter folk annars saltgurka??

För egen del dricker jag nästan aldrig vatten för "det är kolhydraterna jag vill åt", sportdrycken som serveras innehåller ALDRIG för lite vatten i förhållande till energin men ofta för mycket. Powerade är bara skräp, nästan tom på energi, sötningsmedel i stället. En del energirika drycker innehåller dessvärre också onödiga tillsatser.

Gel+vatten blir som sportdryck, går utmärkt om det är fel dryck på loppet. Jag har "plåtmage" och tycker att Vitargo, Maxim, Powerbar, PrippsEnergy och Gatorade funkar bra för mig, liksom mycket annat (på de längsta långpassen kör jag saft, juice eller ofta socker+salt bara).

Jag vet att det finns folk som springer hela marathon utan att dricka, men blir det hett så funkar det inte bra. Och varför ska man inte fylla på energi när det är tillåtet och man presterar bättre och dessutom, för de flesta, mår bättre (sedan man vant magen)?

Hur mycket ska man dricka? Som det känns bra, tills man inte är törstig mer. Så enkelt är det. Inte överfylla, inte springa törstig.
1971 • Nykvarn
#16
3 mars 2010 kl 20:18
Gilla
Jag tycker man är så välvätskad i början så jag brukar skippa första vätskekontrollen. Därmed försvinner också behovet av att släpa på egen flaska, senare vid vätskekontrollerna brukar det inte vara så trångt. Jag skippade varannan kontroll förra året, i år ska jag dricka lite oftare men jag kommer inte att dricka vid VARJE kontroll, förstör flytet i löpningen för mycket för MIG
csaba
1973 • Malmö
#17
3 mars 2010 kl 22:56
Gilla
Stefan Jensen -
år 2008 var det Maxim Red fruit, men 2009 var det Grapefruit/lemon (fast den är också rödfärgad, men mycket godare).
1956 • PARTILLE
#18
4 mars 2010 kl 06:21
Gilla
Håller med Oldboy här. Powerade är skit och innehåller Aspartam. Det bör tilläggas att sportdrycken som serveras är utspädd och är inte blandad enligt rekommendation på förpackningen. Detta är mer eller mindre standard hos alla arrangörer.
Men gör inge vetenskap av detta. Prova innan loppet vad som känns bra och drick när Ni känner att Ni behöver som oldboy skriver. Sunt förnuft. Och jag upprepar åter. Det är bättre att ha med sig en halvliters PET som man sedan kan fylla på kontroller längre fram.
#19
4 mars 2010 kl 08:16
Detta inlägg har raderats
Carl Ekstrand
1976 • Hägersten
#20
4 mars 2010 kl 09:34
Gilla
Sthlm halvmarathon har Gatorade som huvudsponsor. Inte Powerade som jag hade för mig. Shit happens.
< < < 1 2 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.