Träning
Träning start
Träningsprogram
Löparkalkylatorn
Träning idag
Community
Community start
Stjärnmedlemskap
Alla medlemmar
Forumkategorier
Alla forumtrådar
Kartan
Mät runda
Rundor
Tävlingar
Aktuell
Tävlingskalender
Resultatlistor
Liveresultat
Artiklar
Alla artiklar
Logga in
Registrera
×
E-postadress
Lösenord
Kom ihåg mig
Glömt lösen?
Löpning
•
Avancerad träning
•
7 inlägg
•
2356 visningar
•
Puls ? tillbaka eftersjukdom/uppehåll
Andreas Wigholm
1978 • Stockholm
#1
•
19 februari 2010 - 11:46
Gilla
Klicka för att gilla
Tjena, Vet att det är många som är duktigt på pulsträning här och tänkte höra om ni vill dela med er av er kunskap.
Jag har varit sjuk ganska mycket under de sista åren, normalt bara några dagar men nu senast i 1månad. Hade även ett längre uppehåll efter en halsmandeloperationi höstas och nu till frågorna;
När jag börjar träna efter några dagars sjukdom så är ofta pulsen ca 5-10 slag högre än normalt vid första och andra passet, antar att detta är normalt men vad beror det på? har formen försvagats på några dagar?
Jag vet att jag börjar träna lite tidigt ibland men det har funkat.
När jag kommer tillbaka efter längre frånvaro (2-4v) så är pulsen ca 10 slag högre under flera veckor även fast orken finns där. Kroppen känns 100 i övrigt. Beror detta på att "formen" försvagats så under denna period eller ?
Lite luddiga frågor men vill gärna ha feedback från er som varit som känt samma, vet vad det beror på osv.
Tacksam för svar.
// Andreas
Fredrik Johansson
1981 • Lund
#2
•
19 februari 2010 kl 12:03
Gilla
Klicka för att gilla
Hej Andreas. Jag kan inte säga så mycket om varför pulsen är högre bara efter några dagars frånvaro. Du är ju själv inne på att kroppen inte är helt 100 % eftersom du börjar träna så fort det funkar.
När det gäller en frånvaro på 2-4 veckor kommer konditionen försämras ganska märkbart. Om du springer lika fort som innan uppehållet så kommer pulsen att vara högre.
Jag har en teori om varför "formen" ändå finns. För det ena kommer man efter 2-4 veckors uppehåll att ha en utvilad kropp vilket kan göra att man känner sig extra pigg. Den effekten borde dock vara ganska kortvarig. För det andra sker försämringen främst i kondition, dvs. det handlar om blodförsörjning, mitokondrier och sådant. Däremot tar muskeluppbyggnad och nedbrytning längre tid. Det skulle ju innebära att du kan springa lika fort men att hjärtat får arbeta lite mer.
Jag hade ett uppehåll i höstas men har inte din erfarenhet utan kände att jag inte hade någon bra form alls. Jag har dock inte så lång träningsbakgrund så jag hade inte byggt upp löparmuskler och sådant.
/Fredrik
Mårten Hemström
1969 • Sala
#3
•
22 februari 2010 kl 07:03
Gilla
Klicka för att gilla
En pulsuppgång efter frånvaro kan tyda på att det är läge att sänka farten. Ligg på samma puls som innan, och därmed långsammare fart. Å andra sidan kan sänkt puls även tyda på annat, som väder, eller att batterierna börjar bli dåliga. Men det verkar ju vara så varje gång, så sänk du farten till den puls du är van vid.
Vincent
1966 • Grums
#4
•
22 februari 2010 kl 08:40
Gilla
Klicka för att gilla
Får jag högre puls än normalt på ett pass brukar det inte dröja länge innan man nyser och snoret rinner.
Pulsen blir högre både före och efter förkylning så det blir lugnare pass för mig tills man frisknat till.
Håkan Jonsson
1974 • Kristinehamn
#5
•
22 februari 2010 kl 20:26
Gilla
Klicka för att gilla
Andreas: Jag har flera gånger upplevt precis vad du beskriver. Jag springer alltid med pulsklocka och har en relativt stor andel högintensiv träning. Strävar ofta efter att ligga i pulsintervallet 90-95%. Efter sjukdom eller vila är det väldigt lätt att ligga i det intervallet. När jag istället tränat kontinuerligt vecka efter vecka så blir det svårare och svårare att ligga i den zonen. Jag är då naturligtvis en bättre löpare men den subjktiva känslan vid t ex 90% av maxpuls är mycket hemskare än vid 90% efter ett längre uppehåll. Allt ställs på sin spets om man kör långintervaller flera dagar i rad. Till slut blir det då omöjligt att nå upp till 90%. Jag är frisk och har inga hjärtbesvär och tror därmed att de flesta reagerar på likartat sätt. Brukar försöka se mina egna fysiologiska funktioner som normala till dess att motsatsen bevisats.
Benoit Fallenius
1963 • Stockholm
#6
•
23 februari 2010 kl 15:40
Gilla
Klicka för att gilla
Håkan, Även jag har nu mycket svårt att komma upp i 90 procent och har letat efter liknande erfarenheter. Därför undrar jag: Hur resonerar du kring din maxpuls och vad du bör ligga på i dina intervallpass när det, som du säger, blir omöjligt att nå upp till 90 procent?
Bakgrund:
Jag testade maxpulsen för två år sen (174) och gjorde nytt maxpulstest för två veckor sen efter några rätt tuffa veckor men kom då endast upp till 159. (Ålder 46). Eftersom jag normalt inte använder pulsklocka så har jag inte sett några variationer tidigare. Försöker utesluta att det skulle vara åldersrelaterat... Märkligt att det är så litet dokumenterat kring detta. Hittade bara:
http://adisonline.com/sportsmedicine/pages/articleviewer.aspx?year=2000&issue=29010&article=00002&type=abstract
Henry Kallioniemi
1943 • Täby
#7
•
23 februari 2010 kl 16:57
Gilla
Klicka för att gilla
Att pulsen går upp vid träningsuppehåll är välkänt. Detta känner man av när man lättar på träning för att toppa formen. En pulsuppgång är då inget tecken på att formen blivit sämre.
Om nu hjärtvolymen (inte muskeln) krymper något, vid träningsuppehåll, så blir det ju lättare att fylla hjärtat och man kan uppnå högre puls. Alltså bör även maxpulsen kunna öka något.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet.
Registrera dig här
eller logga in ovan.
Relaterade forumtrådar
Tillbaka efter 4v uppehåll
Komma tillbaka efter magsjuka??
Går det att få tillbaka gammal träningsdagbok?
Komma tillbaka från benhinneinflammation
Komma tillbaka
Stäng