Löpning Övrigt 7 inlägg 2594 visningar

Anaerob = Viktökning?

Christian Davidsson
1961 • Dalby
#1
8 februari 2010 - 20:32
Gilla
Tränar lågpuls (skall inte gå över 135) och det går mäktigt långsamt...
Vikten har under perioden sen starten i juni 2009 gått ner jämt och sakta, men åt rätt håll. Nu har jag vid några tillfällen inte kunnat hålla mig till det grymt långsamma tempot utan gått från aerob till anaerob belastning och märkt att det vid dessa tillfällen sammanfallit med att också vågen börjat peka uppåt... Kan de ha med varandra att göra, hmm...

Är det någon som har liknande erfarenhet, eller som vet något?
1991 • Oskarshamn
#2
8 februari 2010 kl 20:49
Gilla
Jadu, till att att börja med vill jag bara understryka att jag inte är någon expert. Och andra mer erfarna får gärna rätta mig. Men den mest effektiva träningen för att gå ned i vikt är väll ändå lågpulsträning av den anledningen att man förbränner fett istället för kolhydrater. Tränar man anaerobt så får man mer typ 2-fibrer. Ett ex är om man jämför en sprinter med en långdistansare, jag behöver väll knappast påpeka vem av de båda individerna som är tunnast? Långdistansaren har mycket typ 1fibrer vilket gör att han inte blir särskilt explosiv. Det blir han med mycket typ 2 däremot, kort sagt han har betydligt mer muskler på kroppen. I det långa loppet blir man alltså lättare genom lågpulsträning. Dock inte sagt att man på något sätt blir fet av att träna anaerobt, genom den träningen får man som sagt muskler. Dessa muskler gör i sin tur att man förbränner mer fett även under vila.

Dock tror inte jag att det här märks på vågen efter endast ett par pass. Det kräver betydligt mer tid. Min gissning är istället att du blev betydligt tröttare av den här typen av träning = kroppen skriker efter mat? Men som sagt ta en del av det jag sagt med en nypa salt tills någon annan kan bekräfta eller dementera det jag sagt!
Heimo
1960 • Swe
#3
8 februari 2010 kl 20:51
Gilla
Nej...man går inte upp i vikt av annat än ett överskott av energi, i ett längre perspektiv ska sägas.
Kroppsvikten kan ju annars variera ngt från dag till dag mkt beroende på vad man äter, bla så binder ju varje gram kolhydrat nästan 3 ggr sin vikt i form av vätska.
Sven Andersson
1966 • Kista
Christian Davidsson
1961 • Dalby
#5
9 februari 2010 kl 09:19
Gilla
Tack för bra svar!! Tror nog lite som dig Carl, att kroppen efter dessa pass har haft större behov av mat och att jag då förmodligen helt omedvetet ;-) har fallit till föga... Det är ju det här med mängden på tallriken :-O kanske... Eller striktare GI... Energi in och energi ut, har väl med det hela att göra... Fast, för tio års sedan körde jag en strikt "Montignac", åt massor (många kalorier), rörde inte på mig speciellt och gick ner 32kg... Då är man inne på metabolism, not? Kanske en sån tanke jag hade när jag undrade om man s.a.s. kan "gå upp" av anaerob träning...

Frida
1986 • Sollentuna
#6
9 februari 2010 kl 10:12
Gilla
Kort anaerob träning = springa fortare = aktiver andra och flera muskler som inte är vana att aktiveras under lågpulspasset + dra på sig lite slaggprodukter mm i dessa (och övriga muskler) = viktökning bestående av intra- och extracellulär vätska av olika slag.

Långa lågpulspass = glykogentömmande också, ffa när de upprepas ofta. Du har en lättare vikt om du är kroniskt "lite tömt", s.a.s.

Att viktdiffen beror på muskelfiberomvandling är osannolikt. Det beror inte heller på fibertyp om man har mycket eller lite muskler på kroppen. Men detta är en annan diskussion än ursprungsfrågan om vikt.

"Sen starten i juni 2009" är INGEN tid alls! Ok att börja spåna kring vikt och viktbalans av div. anledningar om du daterat din lågpulsperiod sen 1999, med avbrott á 6 månader med anaerob träning. I det här fallet tror jag uteslutande att eventuella viktökningar som hänger samman med några pass anaerob träning helt enkelt beror på att du
1) har superfyllda glykogenlager, vilket du aldrig hinner få under intensiva lågpulsperioder (med mycket långa pass och hög mängd, right?)
2) vätskeansamling i slitna muskler

Jag kan ha rätt, jag kan ha fel ;)
Christian Davidsson
1961 • Dalby
#7
9 februari 2010 kl 11:49
Gilla
Tack Frida!! Tror som du på vätska och inte fiberomvandling!
Yupp, I know - Nyburgare... Och jag har börjat träna primärt för vålmående, så vikten ligger inte i mittfokus, även om jag följer den utvecklingen också. Nu när jogging är så givande, vill jag gå ner i vikt för att slita mindre på kroppen, kunna kuta lite snabbare för att kunna få till en mil eller två utan att halva dan går...
1) Menar du har eller inte "har superfyllda glykogenlager..." ? Förstår inte det där med glykogenlager, om jag skall ha och/eller återställa etc. Right!!, tidsmässigt långa pass 4-5 ggr i veckan. 1,5tim med medelpuls 130 eller 155 borde ju ge lite olika förbränningsresultat, men om jag förstår dig är båda ändå glykogentömmande?
2) Trodde att vätskeansamling skedde rent generellt, men slitna muskler behöver tydligen mer...
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.