Löpning Avancerad träning 9 inlägg 2655 visningar

Marathonprogram i Runners World

1980 • Uppsala
#1
29 januari 2010 - 10:21
Gilla
Fick igår senaste numret av RW där Janne Holmén presenterade de första veckorna av hans förslag på träning till Stockholms Marathon. Jag har tidigare följt Szalkais program från marathon.se och läst en del om träning och det som slog mig var att Jannes program (i alla fall de första veckorna) gick up på 3 pass/vecka i snabbdistanstempo. Jag tolkar det så eftersom han skriver att tempot ska vara så att man kan springa andra halvan av passet något snabbare än första, då har man inte tagit ut sig.

Det här rör upp några starka känslor hos mig! Bland annat: Jippie!!! Äntligen någon som lägger ett träningsprogram som inte går ut på sakteliga lunk i två timmar! Samtidigt tänker jag att återhämtningspass verkar vara A, Ö och alla bokstäver däremellan i alla andra träningsprogram.

Nu vet jag ju bara hur de första veckorna i programmet ser ut, och Janne beskriver också att han räknar med "lättare träningspass" som cykling till jobbet etc mellan hans träningspass. Kommentarer?
Tove Molin
1967 • göteborg
#2
29 januari 2010 kl 14:13
Gilla
Jag har aldrig sprungit en maraton men ett antal halvmaror. jag skall springa Stockholm maraton i år är det meningen. Jag tränar fyra ggr/vecka. Alltså löpning, om jag styrketränar är det någat jag adderar till löppassen, aldrig istället för.
Jag kände när jag läste Holméns program att "oj! vågar man kuta bara tre ggr/vecka?"
Känner jag mig själv rätt kommer jag att smyga in en lugn lättdistans mil till/vecka.... men då kanske man pajjar Janne H´s upplägg? Fast jag har ju bara 1,84 km att cykla till jobbet så jag kan ju betrakta mitt extra löppass som cykling eller?
Stefan Andersson
1967 • Värnamo
#3
29 januari 2010 kl 16:16 Redigerad 29 januari 2010 kl 16:20
Gilla
Tre ggr/veckan i snabbdistansfart.
Jag tror på Jannes program. Själv har jag tänkt mig nått liknande, fast jag tänkte lägga in lite cykel också (mest för att jag tycker det är så jäkla kul)
Man blir bra på det man träna!
Vill springa halvmaran i 3.45 fart så varför inte träna i den farten?
Har varit en milknarkare, men börjar mer o mer tror på kvalitetsträning följt av vila.
Träning bryter ner, vilan bygger upp.
Ökar skaderisken med att springa i hård fart?
Fredrik Johansson
1981 • Lund
#4
29 januari 2010 kl 16:51
Gilla
Stefan: Med devisen "Man blir bra på det man tränar" så skulle man inför ett halvmaralopp inte bara träna i den fart man vill springa utan också träna lika länge och på den sträcka man vill springa (dvs halvmara). Då försvinner ju poängen med att träna eftersom man redan har den kapacitet som man vill uppnå (sedan kan man ju träna för hälsa men det är ju en annan fråga).

Poängen med att både springa snabbt (tävlingsfart eller lite långsammare) OCH långpass är ju att det senare passet "härmar" långvarigheten i loppet och det förra "härmar" intensiteten i loppet. Alltså, man tränar alla komponenter i det lopp man skall springa men inte i samma pass - därav att man springer fort och kort ibland och långsamt och långt ibland.

Springer man bara kort och fort kommer man ha sämre förmåga att hålla hela loppet och ja, skaderisken är större vid intensiv träning.
Oldboy
1952 • Danderyd
#5
29 januari 2010 kl 17:16
Gilla
Hur tränar eliten?
Mycket! Och 80-85% av det är lätt distanslöpning. Men hinner/orkar man inte träna mycket kan det nog vara idé att springa fort större del av tiden. Men utan långpass så är amatörer rökta. Medeldistansproffs som springer två-tre korta snabbpass om dagen får så mycket träning att de blir uthålliga av bara mängden, så icke vi andra.
Men varierad träning är bra, inte minst för att hålla nere skaderisken.
Stefan Andersson
1967 • Värnamo
#6
29 januari 2010 kl 18:20 Redigerad 29 januari 2010 kl 18:38
Gilla
Fredrik: Man blir bra på det man träna.(Löpning i hög fart) Tänkte springa kortare pass 5-8km, ska pressa mig ganska hårt här.
Blir oxå nått pass i månaden där jag tänkte springa 10-15km i så nära min halvmarafart jag klara.
Ett o annat långpass blir det oxå 18-23km.
Målsättningen är att klara springa en halvmara i 3.45-3.50 fart.


Andreas Hultin
1974 • Västerås
#7
29 januari 2010 kl 18:51
Gilla
Jag har också målet att springa min första mara i år, och har sprungit sedan 1 år tillbaka (gick ner från 86 kg till 68kg på några månader).
Jag har försökt hålla ner tempot på mina långpass (+20km) men misslyckats nästan varje gång.....och det har slutat med att jag sprungit i min tänkta tävlingsfart på maran (siktar på en sluttid på 3:30).
MEN - i början av januari åkte jag på en skada......och tror att det berodde på alltför envist nötande.... Så jag lärde mig den hårda vägen att vilan ska inte underskattas (även om det kan kännas som att man inte bygger formen....).
Sedan försöker jag intala mig att mina 6+6 km på cykeln varje dag ger lite grann på marginalen också....
R.W.
1971 • linköping
#8
29 januari 2010 kl 23:35
Gilla
vetenskapen om löpning liknar de övriga humanvetenskaperna: eftersom subjekten för undersökning är individuella, så kan man inte fastställa några vetenskapliga lagar som gäller för alla och är huggna i sten, vilket mer är fallet inom naturvetenskaperna.

För mig skulle inte ett program, sådant det framställs i senaste RW, passa. Jag skulle dra på mig skador direkt - det kan jag säga, efter att ha "känt på" min kropp via löpning under ett decennium.

Jag kan inte köra MAX på varje pass, då får jag omedelbart känning i knän eller höft.

Jag tror att man ska "lära känna" sin egen kropp, förvisso lyssna och inhämta ny kunskap kritiskt, men aldrig försöka anpassa sig till ett stereotypt schema.

Vi ses i Stockholm! Lycka till med träningen!
Fredrik Johansson
1981 • Lund
#9
30 januari 2010 kl 00:21
Gilla
Stefan: Jo, jag förstår det och det är sant. Så om man tränar att springa 5-8 Km i hög fart är det också det man blir bra på. Man blir inte bra på att springa halvmaran i hög fart för det tränar man ju inte då (eftersom det är olika distans).

Jag menar inte att ett träningsprogram med bara snabbdistans är "fel" men det kan inte argumenteras för med genom att hänvisa till träningsprincipen att man blir bra på det man tränar om man har halvmara som mål.

Du verkar ju också ha ett lite mer nyanserat program.

Önskar dig all lycka och att du kommer i mål under 1:20!
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.