Löpning Avancerad träning 101 inlägg 6291 visningar

Tålöpning.

Thomas Dahlgren
1969 • RONNEBY
#1
10 augusti 2006 - 12:17 (Redigerad 31 december 2005 - 00:00)
Gilla
Att hitta den optimala löparstilen är iget svårt. Då vi alla människor har en kropp som är anpassad att förflytta sig med hjälp av gång eller löpning. Och lika många löparstilar finns det som löpare. Men en grund princip som jag själv har varit mycket nöjd med är "tålöpning". Har väl hunnit att revidera min löparstil en så där 20-tal gånger, men denna trivs jag bäst med. Börja med att ha knäleden lätt böjd. dett ska man sträva efter igenom hela steget. Luta överkroppen lätt framåt, så tyngdkraften sköter accelerationen. Dra sedan upp underbenet, jobba med hamstrings, mot rumpan. Och när foten närma sig marken. Ska fot isättningen helst vara under kroppen. Och främre trampdynorna landar först. Lite som att gå på tå, men inte så extremt. Försök löpa så avslappnat som möjligt, och ge kroppen en chans att vänja sig vid det nya rörelsemönstret. Detta tar några gånger, 10-20 pass, innan det känns bra. Jag har själv haft knäproblem i höger knäled, patellaseneinflamation. Och opererade för detta i början på 90-talet. Började springa enligt tåprincipen för ca 1 år sedan, och har förbättrat både mina tider. Och nästan helt blivit av med knä smärtan. Lycka till, och fråga på om det är någotni undrar över. Keep on running. E.T
< < < 1 2 3 4 5 6 > > >
#61
2 januari 2010 kl 10:26
Detta inlägg har raderats
1960 • Södermalm
#62
2 januari 2010 kl 12:05
Gilla
Henrik, de där skorna är ju bra. Det verkar ju som att du ändå får ett bättre löpsteg med VFF/Feelmax.

För att landa nära kroppen, måste man ha bra upprätt hållning, inte tippa bäckenet framåt, men avslappnat. Det är möjligt att barfota skorna spontant ger dig bättre hållning, men det låter lite osannolikt.

Jag skulle förr tro att skillnaden ligger i frånskjutet. Så snart du känner att trycket på framfoten avtar i fallet, så ska du lyfta foten uppåt/framåt mha hamstrings. Ju bättre markkontakt man har, desto lättare att göra det spontant. (Ju senare man lyfter fram foten, desto längre framför kroppen landar man.)

Öva på att känna detta även med skor. Och tänk förstås på att absolut inte skjuta ifrån aktivt - det elastiska frånskjutet som kommer automatiskt är fullt tillräckligt.

Annars får du väl köpa VFF Trek Tex - de är varma och har greppmönster under sulan.

#63
2 januari 2010 kl 12:26
Detta inlägg har raderats
1960 • Södermalm
#64
2 januari 2010 kl 13:27
Gilla
Ah, då kanske vi närmar oss gåtans lösning.

Det är svårare att skjuta ifrån i Feelmax, särskilt om det är snö på marken. Känns det som att du trampar luft då också?

Låt oss ta en diskussion om det där med att skjuta ifrån.

Det är bättre att avstå från att skjuta ifrån, och istället fokusera på att bromsa så lite som möjligt. Det gör man genom att landa nära kroppens tyngdpunkt. Ett frånskjut har rakt motsatt effekt. Föreställ dig ett svanhopp. Bakbenets utsträckning bakom kroppen förskjuter kroppens tyngdpunkt längre bakåt, vilket bromsar mer i landningen. För att bibehålla överkroppens balans, så sträcker man samtidigt fram frambenet, vilket förskjuter landningspunkten längre fram, och man bromsar ännu mer. Även om ett vanligt frånskjut i löpning inte är lika extremt som ett svanhopp, så är principen densamma.

Det känns kraftfullt att springa på det sättet, för man skjuter sig framåt i varje steg, men man förlorar lika mycket på att man bromsar i varje landning. Löpningen ska kännas lätt som ett kontinuerligt fall framåt. Det krävs inte mycket kraft för att övervinna luftmotståndet och bibehålla farten.

Säg till om du vill ha mer tips.

Jag har deltagit i en Pose-workshop med Romanov, träffat Markus några gånger och varit med på en uppföljningsclinic med honom.

Det är mycket lättare att förklara sånt här praktiskt och i dialog, och en erfaren tränare kan lätt se vad man gör för fel. Så en workshop är bästa sättet.



1958 • Tullinge
#65
2 januari 2010 kl 14:27
Gilla
Några funderingar kring framfotslöpning.
Eftersom tanken med löpningen är att vikten hela tiden skall falla/förskjutas framåt och inte som vid vanlig löpning där vikten lyfts över foten, blir frånskjutet ganska meningslöst i vanliga farter. När man landar på framdelen av foten har vikten redan passerat landningspunkten och då behöver man bara lägga fram nästa fot osv. Jag tycker att det fungerar bra att löpa vid halka och snö. Det enda problemet är när det är moddigt och foten redan vid landningen känns en aning instabil. Då får man ta det extra lugnt.
När det gäller själva lutningen tycker jag att den ger sig ganska naturligt vid framfotslöpning. Man kan ju någongång testa luta lite för mycket framåt och då känner man direkt att det blir för mycket. Man skall låta hela löpningen kännas avslappnad, för då blir den ganska bra. Jag filmade mig själv i början och jämförde med löpstilen på Pose hemsida och tycker nu att jag löper ganska korrekt.
När det gäller knäna borde den här löpstilen vara bra. Man landar alltid med böjda knän, så det blir inga hårda smällar utan en mycket mjuk löpning.
Jag har löpt drygt 500 mil enligt Pose method och jag är mycket nöjd. Jag har inte drabbats av några skador utan trivs mycket och specielt roligt har det varit sedan jag började köra en period med lågpulslöpning.
Ett stort tack till Janne W:s inlägg om lågpulsträning. De gjorde att jag började med detta och är mycket nöjd.
#66
3 januari 2010 kl 18:44
Detta inlägg har raderats
#67
5 januari 2010 kl 11:44
Detta inlägg har raderats
1960 • Södermalm
#68
5 januari 2010 kl 11:58
Gilla
Kul! Tänk också på att ha så bra och avslappnad kroppshållning som möjligt, och inte svanka för mycket. Man ska heller inte överdriva höjden på lyftet. Och när man lyfter foten, är det bäst att tänka att man lyfter ankeln.
1973 • Åkersberga
#69
18 januari 2010 kl 09:41
Gilla
Skulle nog ha läst den här tråden innan gårdagens pass...

Stack ut på ett långpass i går. Det var otroligt moddigt och slirigt och efter 8 km fick jag känningar i hälsenorna (jag får lätt det om hälen liksom tuggar i jobbig snö). Så jag växlade över till att landa på framfoten för första gången i mitt liv, helt enkelt för att det kändes bättre i snömodden. Det gick förvånandsvärt enkelt att byta löpsteg men visst var jag tvungen att koncentrera mig så jag inte sprang som förr (mer rullande med hälen mer i). Jag sprang 8 km på detta sätt och det var helt klart för mycket - SHIT vilken träningsvärk jag har i vaderna i dag!!! Jag kan knappt gå! Jag haltar omkring på jobbet och alla undrar vad det är med mig.

Ska börja träna excentriska tåhävningar samt växla mellan framfotalöpning och min gamla stil hedanefter så jag slipper få så här grymt ont i vaderna.
Buckard
1978 • Stockholm
#70
18 januari 2010 kl 11:40
Gilla
Haha både tråkigt och roligt att höra =)
Du får vagga fram idag.

Lycka till och kör hårt.
Robin
2008 • Götet
#71
18 januari 2010 kl 17:01 Redigerad 18 januari 2010 kl 17:06
Gilla
Hehe, träningsvärken vid övergången är härlig. Men tyckte det gick rätt snabbt, jag körde typ 20min, 30min, 40min, 50min, 50min med ungefär likvärdig träningsvärk efter varje pass. Men gjorde lite halvont i fötterna första 10-20passen, var väl främst för att jag gick över till tunna skor (1mm vid hälen) så fötterna fick fysiskt ont innan hjärnan lärt sig anpassa stegen för att minska traumat mot fötterna. Nu får jag inte ont i fötterna längre men träningsvärken i vaderna har jag fortfarande :)
1962 • Torslanda
#72
19 januari 2010 kl 07:35
Gilla
Det som jag tyckte kom fram med framfota löplning var att man skavde fötterna annorlunda. Strumpor som varit jättebra blev inte bra längre.
Sömmar i skor kom fram.
Köpte Ecco Biom vilka är helt underbara. De gamla skorna orsakade skavsår fast de varit sköna med hälisättning. Nu sköts foten framåt i skon vid fotisättning istället för bakåt. Skorna var inte gjorda för det kände man vid långpass.
Känns tryggare i halkan att springa på framfoten. Mindre risk för spagat känns det som...
1975 • Hässelby
#73
19 januari 2010 kl 11:47 Redigerad 19 januari 2010 kl 12:07
Gilla
Är det bara jag som har fått känningar i benhinnorna av att landa på framfoten/mellanfoten? Eller, ja, nu känner jag mig osäker på om det är benhinnorna eller om det är musklerna och ligamenten runt omkring som är överansträngda. Utöver känningarna i benhinnorna så har vaderna känts ganska spända efter att jag har sprungit den senaste månaden. Det känns i varje fall inte som träningsvärk.
Ian Ferebee
1963 • Segeltorp
#74
19 januari 2010 kl 22:53
Gilla
Mycket intressant läsning - har provat den nya metoden - fick, som många andra, jätteont i vaderna - men har lite mer om tekniken, & ska prova igen.

Klas: Tidsmässigt, hur mycket snabbare springer du nu, jämfört med när du sprang på det vanliga sättet?
inane
2000 • Göteborg
#75
1 februari 2010 kl 13:27 Redigerad 1 februari 2010 kl 13:28
Gilla
Robin
2008 • Götet
#76
1 februari 2010 kl 13:42
Gilla
1969 • Sala
#77
1 februari 2010 kl 21:44
Gilla
Kolla den här länken då (bara för att retas lite, för ni kommer att bli lika arga som matadoren på julafton): http://www.youtube.com/watch?v=pEFEIDtjdeo&feature=related
#78
2 februari 2010 kl 14:11
Detta inlägg har raderats
1971 • Nykvarn
#79
5 mars 2010 kl 08:18
Gilla
Funderar på detta med hälisättningen. Enligt Pose/Romanov så ska hälen aldrig vidröra marken vid ren Pose-löpning.

Efter att ha fokuserat på steglängd och kadens och hållning så har jag nu, ett år senare, en mittfotslandning, men nu med all snö är det lätt att se på skoavtrycken att hälen sedan i nedslaget fjädrar ner och vidrör marken också. Är det något att bry sig om? Jag känner mig bekväm och avslappnad när jag löper med min nuvarande teknik.

Hur många här springer med ren framfotalöpning, dvs att hälen aldrig är i marken under någon del av stödfasen?
http://www.posetech.com/library/pp-SIB-0001.htmlhttp://www.posetech.com/training/archives/cat_pose_running.html
1959 • Saltsjö-Boo
#80
5 mars 2010 kl 10:04
Gilla
Jag tror att det är alldeles för påfrestande att enbart springa på framfoten vid långdistanslöpning.
Det bör nog vara tå-häl-tå om det ska vara hållbart...

Jag tror inte man ska bekymra sig så mycket över vilken del av foten som vidrör marken först.
Om man håller en någorlunda hög kadens och kan springa långa sträckor i relativt odämpade skor utan problem, då är tekniken bra...
< < < 1 2 3 4 5 6 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.