Foruminlägg av Mats Bengtsson

< < < 1 2 3 4 > > >
#1
4 december 2007 kl 10:27 Redigerad 30 december 2006 kl 00:00
Gilla
Vilken slags övning som är bra beror enligt min mening på om du tränar på gym eller inte. Om du tränar på gym är exrx.net en fantastisk uppslagsbok där du kan hitta en rad förslag på övningar för GM. Tränar du hemma är både utfallssteg och bäckenlyft bra övningar som man kan göra helt utan vikter om man vill. Söker du på respektive ord får du bra beskrivningar på hur övningarna ska utföras.
Vänligen
Mats
#2
5 december 2007 kl 09:26 Redigerad 30 december 2006 kl 00:00
Gilla
Jag skulle verkligen vilja ha en Garmin med gps men har bestämt mig för att de är för dyra. Använder istället en Sigma PC-15 (för 500 kronor) som fungerar alldeles utmärkt. Köpte den på rekommendation, se länk:
http://www.mattiaslundqvist.com/LitiumContentM/site/page.asp?Page=19&IncPage=1239&Destination=1235&LitiumNewsID=394

Avstånden mäter jag upp själv med cykel istället. Inte lika roligt som med gps, men något billigare
#3
18 december 2007 kl 20:17
Gilla
Det finns ett mer detaljerat verktyg på http://www.exrx.net/Calculators/MinuteRun.html

Jag vet inte hur användbart det egentligen är, eller om det verkligen går att göra ett dylikt verktyg så detaljerat som de framhåller. Dessutom känns det som om att man slår i taket ganska snabbt. Men om någon använt testet och dessutom har ett värde på sitt vo2-max så kan man ju jämföra.
#4
26 december 2007 kl 16:38
Gilla
Jag har skrivit i en tidigare tråd på forumet om Sigma PC15 som jag använder och som Mattias Lundqvist på Aktivitus rekommenderar, se länk: http://www.mattiaslundqvist.com/LitiumContentM/site/page.asp?Page=19&IncPage=1239&Destination=1235&LitiumNewsID=394
Jag är väldigt nöjd med klockan själv.
#5
11 januari 2008 kl 10:24
Gilla
När ni pratar om 90 i kadens, menar ni då 90 isättningar med en fot per minut?

Roland: Löp- och skoaffären på Plantagegatan i Gbg tror jag har den kompetens du efterfrågar.
#6
11 januari 2008 kl 10:29
Gilla
Jag gör som Emil: längtar till våren men springer ute oavsett väder, med ett undantag. Det är t.o.m. lite skönt att jogga förbi cyklister som sliter med regnhuvor som blåser av i stormen. Och med bra kläder håller man sig torr och blir man varm. Undantaget: åska. Sprang i Grebbestad i somras, det regnade och började blixtra. När blixten slog ner 500 meter bort och det kändes som om åskan skulle göra mig döv sprang jag hem så fort att skorna glödde och med maxpulsen dundrande i öronen. Det gör jag inte om.
#7
16 januari 2008 kl 09:30
Gilla
Följande länk hade jag stor nytta av när jag ställde mig ungefär samma frågor förra våren: http://www.marathon.se/news/kalkyl1.cfm
Sedan följer jag ett träningsprogram från samma sida för att dosera olika löpformer (lätt/medel/hård distans, intervaller, backlöpning osv) på ett rimligt sätt. Det ger en hyfsad grund att stå på känns det som.

Angående att maxpulsen minskar har jag inte märkt av det sedan jag mätte min för två år sedan. Mitt max är fortfarande samma. Men det är sannolikt ett undantag, för minskar gör den (kommer den att göra) med åldern.
#8
20 februari 2008 kl 08:51
Gilla
Jag har nu läst de flesta trådar om knäproblem som liknar mitt och fått en hel del tips och råd om vad man kan göra för att bli bättre. Jag har på sistone drabbats av värk på insidan av knät strax under knät trots att jag har tagit det ganska lugnt och trots att jag stretchar noggrannt.

Två frågor återstår efter att ha lusläst trådarna i forumet:

1. Har ni tips om vilken sorts person man ska vända sig till: läkare, sjukgymnast, kiropraktor, naprapat eller någon annan? Vad säger ni som har haft ont och fått hjälp, vilken av dessa kategorier har ni vänt er till?
2. Har ni tips på sjukgymnaster, naprapater etc i Göteborg som är bra just när det gäller knän och problem som har med löpning att göra. Vart har ni andra gått och fått bra hjälp?

Tacksam för alla tips
#9
20 februari 2008 kl 13:10
Gilla
Jag känner samma sak tror jag, smärta under knät på insidan av knät, och enbart på höger sida. När det började för några veckor sedan kände jag det enbart innan jag blivit uppvärmd, sedan försvann värken. Nu känner jag det under större delen av passen och även dagen efter så jag har bestämt mig för att ta det lugnt och söka hjälp. Jag har en än så länge obesvarad tråd om samma ämne från tidigare idag.

Det finns också en del trådar om liknande problem på forumet. Sök på insida knä eller liknande så hittar du dem. Se särskilt tråden http://jogg.se/?sida=forum&subid=1747&searchstr=Insida
som innehåller en hel del tips.
#10
22 februari 2008 kl 14:00
Gilla
Jag spänner och drar själv axlarna när jag springer men får inte ont i nacken av det. Men om det nackonda beror på för högt uppdragna och spända axlar kanske det här kan hjälpa. Det finns flera videos på youtube som visar hur man kan slappna av axlarna genom att "springa som en kypare". Se t.ex. http://youtube.com/watch?v=X7O_-j8eTCU&feature=related

Tekniken går kortfattat ut på att man öppnar upp händerna och springer med handflatorna uppåt (som om man bar på en tallrik, därav namnet) istället för med tummarna uppåt. Spring lite som om du skulle kasta maten på tallrikarna på ditt eget bröst, men utan att överdriva.I övrigt har man samma pendelrörelse i armarna som vanligt och springer man som man brukar. Gör så några steg och känn hur axlarna sjunker ner. Försök sedan hålla dem där, eller upprepa tekniken vid behov.

Det kanske låter galet men tro mig, det fungerar, axlarna sjunker ner direkt.
#11
5 mars 2008 kl 18:36
Gilla
När jag tar kortare steg upplever jag det också som att jag studsar mindre upp och ner. Det borde ju vara positivt givet att man vill framåt, och inte uppåt eller neråt. Jag får för mig att mer energi därför används till rätt sak med ett kortare steg. Men min kadens varierar ganska starkt beroende på hur snabbt jag springer.

Och som Peter L skriver är det viktigt att sätta ner foten under sig. Det sker automatiskt för min del när jag springer med kortare steglängd och en kadens mellan 170-180. Dessutom är längre steg mer påfrestande på kroppen. Jag röstar alltså på en kortare steglängd, om det inte framgått redan.
#12
11 mars 2008 kl 13:55
Gilla
När min sambo var gravid hyrde vi (egentligen hon) en stimulator billigt från mödravården. Det var fantastiskt att ha tillgång till en sådan. Nu menar jag inte att ni ska skaffa en gravid sambo, utan mitt tips är att kolla med mödravården eller någon bra sjukgymnast vilka stimulatorer de använder. Jag utgår ifrån att de köper maskiner som håller ett tag. Men priset blir säkert därefter.
#13
12 mars 2008 kl 09:20
Gilla
Jag provade att springa på farmfoten under cirka 3 månader men var tvungen att sluta, trots att det totalt sett kändes bättre, eftersom jag fick rejält ont på insidan av mitt ena knä. Jag antog att det helt enkelt berodde på att jag har ett sämre löpsteg som framfotalöpare än när jag srpinger som jag alltid gjort. Jag gick tillbaka till hällöpning och problemen försvann. Men detta tror jag inte är ett generellt problem med framfotslöpning utan något som drabbade mig pga min dåliga framfotsteknik. Jag kommer att försöka igen när jag köpt nya skor och fått lite teknikträning, för totalt sett var känslan att springa på framfoten fantastisk.
#14
13 mars 2008 kl 15:02
Gilla
Jag har haft mitt R90-ställ i cirka två år och är helnöjd. Jag bor precis som du i Göteborg Benny så stället har fått ganska mycket regn på sig under de åren. Vattenavstötningsfunktionen blir sämre med tiden men för min del fungerar stället fortfarande väldigt bra. Viktigare ändå tycker jag det är att stället håller ute de kalla vindarna.
#15
14 mars 2008 kl 08:47
Gilla
Tack för intressanta rapporter. Jag läser gärna med om övningarna ni gjorde. Pratade ni något om möjligheterna till en fortsättning eller fler tillfällen för alla oss som var hemma sjuka?
#16
14 mars 2008 kl 10:53
Gilla
Nej R90 gilar likt andr funktionsplagg inte sköljmedel. Jag vet inte hur det går till men svettransportfunktionen och vattenavstötningsfunktionen påverkas negativt av sköljmedel.

Den andra frågan, om hur R90 är efter träningen, vet jag inte vad jag ska svara på eftersom jag alltid joggar hemifrån. Men det kan ju sägas att R90 inte är ett varmt plagg i sig.
#17
17 mars 2008 kl 13:00
Gilla
Jag gjorde så här när jag mätte min maxpuls:
30 minuter löpning i relativt lugnt tempo (pulsen stabil på viss nivå)
5 minuters löpning i något högre tempo (pulsen stabi på något högre nivå)
5 minuter löpning i ännu högre tempo (osv)
5 minuter löpning i ännu högre tempo
5 minuters löpning så nära maxfart som möjligt
Sedan avslutade jag med att sprinta allt jag orkade uppför den brantaste backe som fanns tillgänglig. På halva vägen tog det tvärstopp. Sedan kollade jag på pulsklockan vad den angav som maxpuls under passet.

Tanke: det var väldigt jobbigt.
Tanke: Utför testet i den sport du ska ägna dig åt, maxpuls på cykel kan tydligen skilja sig från maxpuls vid löpning.
Tanke: det finns flera olika formler för att räkna ut maxpuls, alla bygger (antar jag) på någon sorts normalfördelning. Vilket innebär att de sällan stämmer för enskilda individer. Men de kan nog ändå användas om man inte vill ha blodsmak och ändå vill ha ett ungefärligt värde.
#18
19 mars 2008 kl 10:52
Gilla
Rätta mig om jag har fel, men var det inte en kort artikel i senaste eller näst senaste numret av Runners world om olika sätt att snöra skorna, i syfte att åtgärda tex nagelproblem. Jag minns inte säkert men det kan vara värt att kolla upp.
#19
23 mars 2008 kl 12:29
Gilla
Din inledande beskrivning passar perfekt på mig Isak: försöker följa 1:45-programmet men avbryts förkylningar. Jag började med 5 veckor till godo, dvs började på vecka 1 av 20 när det var 25 veckor till varvet. Nu har jag inga veckor till godo kvar. Men senaste veckan har det gått bra. Och långpassen i Änggården känns underbara.
#20
28 mars 2008 kl 20:29
Gilla
Jag hade velat se mig själv den gången jag sprang ner i en damm i Slottsskogen. Det var mörkt som i graven och ösregnet slog in i ansiktet på mig så jag var tvungen att halvblunda hela tiden. Jag kom uppför en rätt brant backe uppe vid observatoriet och precis där backen planar ut svänger stigen något åt höger. Det såg inte jag. Så jag sprang halvblundande rakt ut i tomma intet, tog ett löpsteg i luften och landade i dammen. Efter ett par simtag var jag åter på torra land. Jag blev plaskvåt upp till bröstet, träningskläderna luktade ankbajs i flera veckor (jo, jag tvättade dem), men skrattade hela vägen hem i takt med att mina skor lät skvisch-skvasch, och skrattar fortafarande gott varje gång jag joggar förbi den där dammen.
< < < 1 2 3 4 > > >