Foruminlägg av Dísa Ástriðardóttir Åhman

< < < 1 2 > > >
#1
31 mars 2014 kl 21:26
Gilla
Bild uppladdad av Dísa Ástriðardóttir Åhman
Ja, såhär kan det gå när man föredrar terräng framför asfalt! Men hellre hela knän än en hel klocka! ;)
Någon som vet om och i så fall var man kan byta glas på klockan? Är det värt att göra det, eller kostar det enorma summor?
Tack för tips och råd på förhand!
#2
31 mars 2014 kl 21:32
Gilla
Tack för tipset Annelie!
Klockan är köpt på Island, så jag har inget svenskt kvitto eller någon garanti som gäller här...hoppas att det inte krävs! :S
#3
1 april 2014 kl 16:11
Gilla
Fick följande besked från garmin:

"Hej Dísa,

Tack för ditt mail.

Du kan skicka in enheten för service till oss, men då det är ett fysiskt fel täcks det ej av garantin utan det hade kostat dig 500sek + 200sek i frakt att få din enhet lagad.

Accepterar du priset så ber jag dig svara på detta emailet med följande information:

Din hemadress:
Ditt telefonnummer:
Och serienummer på din klocka:

Om du skulle ha några fler frågor så får du gärna svara på det här mailet.

Ha en trevlig dag!"

Billigare än att köpa en ny, med andra ord!
#4
24 april 2014 kl 20:26
Gilla
Halloj!
Vet att ämnet graviditet och löpning har avhandlats i flera tråda här i forumet (inspirerande läsning, minst sagt), så jag skall hålla mig lite kort. :)

Jag är gravid i vecka 21 och har som plan och mål att springa så länge jag kan. Magen min växer dock till sig och jag undrar vad ni har för erfarenheter av bäckenstödsbälte/gravidbälte etc? Än så länge så har jag inte ont i magen på något vis, men jag kan tänka mig att ett stöd skulle kunna avlasta/hjälpa lite längre fram?
Några tips på märken, var man skall kolla och vad man skall tänka på i så fall?

Springer bara korta rundor just nu, men så ofta jag kan och orkar. Fort går det ju inte haha, men så får det vara ett tag framöver.
Om någon är intresserad så skriver jag mer om bl a detta ämne här: http://www.ultrarunsinthefamily.com/

Tack på förhand!
/Dísa
#5
26 april 2014 kl 08:44
Gilla
Stort tack Kinsei! :)
Det bäte du hade, är det typ sådant som Apoteket har eller var köpte du det?
Tror inte heller att man behöver dyrare än så; precis som du skriver så är användningstiden kort!
/dísa
#6
26 april 2014 kl 15:35
Gilla
#7
3 maj 2014 kl 20:07
Gilla
Det är ni arrangörer som skall ha det största och varmaste tacket!
Tack för en kanondag! :)
#8
3 maj 2014 kl 20:31
Gilla
Dito Eva! Vi ses i Risveden i september, men då står jag och en liten nyfödd och hejar på istället! ;)
#9
3 maj 2014 kl 21:51
Gilla
Upplever att Niferex droppar är lite snällare mot magen än tabletterna!
#10
7 maj 2014 kl 20:22
Gilla
Hej!
Skrev lite om löparmage på hemsidan för ett tag sedan (som en del av en "serie" om mag-tarm-besvär vid löpning):
http://www.ultrarunsinthefamily.com/2014/04/11/skitsnack-2-loparmage/

Kanske kan du be om remiss till dietist på din vårdcentral för att få mer konkreta råd gällande IBS?
IBS ter sig ju olika för olika individer och precis som Jerry Hall skriver ovan, så får man ofta bli lite expert på sin egen mage...men lite vägledning skadar ju inte! :)
#11
8 maj 2014 kl 09:07
Gilla
Håller med Johan Kling!
Mecka inte för mycket och uteslut allt och inget, utan ta en sak i taget och testa dig fram.

"När vi pratar fibrer, vad menas då..pasta, grovt bröd? Något mer? Vilka kolhydrater funkar? Något bröd?"

I och med att du är lös i magen, så lyder råden att undvika allt som annars rekommenderas - dvs fullkorn, riktigt grovt bröd och fullkorns ris/pasta mm. Testa att gå över till halvgrovt bröd, kör med vit pasta och t ex parboiled ris dagen innan du skall springa/träna.
Fibrer finns det dock också i grönsaker, så du kanske inte skall äta en rejäl tallrik råkost kvällen innan ett morgonlångpass t ex.
Testa dig fram och för mat och symtomdagbok och ge detta tid!

"Skulle man kunna tömma tarmen med säg tarmsköljning och må bra under löpning oavsett vilket intag av mat?"

Tarmsköljning skulle bara reta din tarm än mer. Drick en del extra vatten under dagen om du skall ut på kvällen t ex, och se om det hjälper till att tömma tarmen!

Ett annat tips är att ta en "uppvärmningsrunda" eller promenad eller liknande innan du ger dig ut på långpass. Redan där kan man ju känna lite hur magen mår kanske? Då får tarmen lite "lagom massage" för en tarmtömning och behöver inte agera lika paniskt som den gör när den blir stressad under ett långpass!
#12
18 maj 2014 kl 14:48
Gilla
Om någon annan löpare här är i samma situation, nu eller senare, så införskaffade jag ett bälte i veckan och ger alla tummar upp! Är nu i graviditetsvecka 25 och har gott stöd om magen när jag lunkar fram på stigarna!

Skrev lite mer om det här: http://www.ultrarunsinthefamily.com/2014/05/18/backenstodsbalte/

Lycka till alla andra gravida!
#13
9 juni 2014 kl 17:55
1 Gilla
Håller med alla om Svenska fjällen! Spontananmälde mig till Helags Adventuresmarathon när jag ändå var uppe och fjällvandrade (http://www.helagsadventures.se/index.php/tavlingar/helags-adventures-marathon-2) förra året!
Härligt arrangemang och otroligt vackert! Dock går det ju i augusti, men jag kan varmt rekommendera det för er som vill ha en go upplevelse då! :)

Min sammanfattning av detta lopp: http://www.ultrarunsinthefamily.com/2014/03/19/helags-adventures-marathon-2013/


#14
1 augusti 2014 kl 13:58
Gilla
Denna bok är kanon: http://www.irunfar.com/rfp

Häri frinns både scheman, att tänka på gällande nutrition, kläder i olika klimat och annat som är bra att tänka på när man ger sig in i ultra-världen!

Går att beställa för billig peng i Sverige, t ex på Bokus: http://www.bokus.com/bok/9781891369902/relentless-forward-progress-a-guide-to-running-ultramarathons/

Men finns på adlibris mm också!

Lycka till!
#15
18 oktober 2014 kl 18:31
Gilla
Hej Åsa!
Initialt måste jag ju tacka för din tråd (och de som skrev i den) om löpning och graviditet vid din föregående graviditet! Läste den och hämtade tips och information under hela min graviditet - tyckte att det var i just denna tråd som jag hittade bäst tips jämfört med otal antal googlingar utöver! ;)

Vad tråkigt att du har mått så dåligt under denna graviditet! :(
Själv drabbades jag bara av (vad jag har förstått vara) väldigt måttlig foglossning under min graviditet. Den bestod främst av ilande i hugg i ljumskarna och pelvis, som kunde komma både när jag var aktiv och i vila och med varierande mellanrum. Rådet jag fick när detta uppstod var att sluta springa helt för att undvika bestående men efter förlossningen (pga de stötar löpning innebär).
Jag slutade således att springa i graviditetsvecka 35, men promenerade och cyklade så gott jag kunde in i det sista.
Huggen och ilningarna bestod ju, men de kanske hade varit värre om jag fortsatt springa?

Min lilla dotter föddes den 1 september, 8 dagar förtidigt, utan komplikationer (inga klipp och bara några få stygn).

Jag var på uppföljningssamtalet hos min bm i torsdags, 6 veckor efter förlossningen, och bad då om råd. Hon vet hur aktiv jag var under hela graviditeten och hur mycket löpningen betyder för mig och hon har varit väldigt uppmuntrande och stöttande hela tiden.
Enligt henne skall man vänta 16 veckor (!!!) efter förlossning innan man kommer igång med löpning igen. Hon har nämnt det förr och jag får panik varje gång jag tänker på det! Dock fick jag ett halvt om halvt ok i och med att jag ändå mådde så bra i övrigt och har läkt fint, hade ok kondition innan osv...
Jag har dessutom inte känt av foglossningen ALLS sedan förlossningen.
När jag fick problemen så pratade jag med en läkare där jag arbetar, som sa att foglossning både kan försvinna helt (så som för mig), men för vissa även bestå om man inte är försiktig. Försök ta det lugnt nu. Och nej, gör inte sjukgymnastövningarna om de gör ont! :S

Idag tog jag mina första steg i löparspåren, på dagen 6 veckor och 5 dagar post partum. Underbart! :)

Jag skall skriva lite om att komma tillbaka efter förlossning på min blogg nu. Jag har bl a pratat med Eva Fridman (som du kan se här på jogg då och då) och Tine Bishop (som har kommit igång med löpning efter 4 graviditeter, och som har 5 barn). Om någon som läser detta har mer tips och råd att bidra med, så samlar gärna ihop det med! :) Jag hoppas att det kanske kan ge lite inspiration!

Som Matilda skriver ovan, så är det dock viktigt att ta det lugnt...det är en kort period som man är borta, om man jämför med hur länge man sedan kan springa! Hellre skynda långsamt och komma tillbaka hel, än att stressa sig tillbaka och bli skadad eller få men...förhoppningsvis känner du inte av foglossningen efter förlossningen!

Håller tummarna!

#16
18 oktober 2014 kl 18:33
Gilla
Ooooj...ledsen för att det blev lite långt! :S
#17
21 oktober 2014 kl 19:21
Gilla
Hej igen!
Den boken har jag med...tror att jag köpte den i samband med att jag började inse att jag snart var inne på mina sista löppass som gravid och behövde lite inspiration och fokus på vad som komma skulle! ;) Har dock tyvärr på tok för dålig disciplin för styrketräning varför boken har legat orörd sedan jag kom hem från BB i princip... :(
Dåligt från min sida...

Jag skulle råda dig att kolla tillbaka till din träningslogg efter förra graviditeten och se hur du "kom tillbaka" då! Förhoppningsvis kan du ju köra ganska så likt även denna gång - men allt beror ju på hur förlossningen blir, hur kroppen mår, att man inte råkar ut för något så jobbigt som Matilda som skrev tidigare beskrev osv! :)

Generella råd i övrigt är ju annars att initialt promenera och göra bäcken- och bålövningar á la dem i boken du köpt (där hon ju nämnder det där med bukmuskulaturen också :) ) .
Springa kanske man ändå bör avvakta med tills dess att man slutat blöda och varit på uppföljningsbesöket hos mvc 6-8 veckor efter förlossningen.

Har du alltjämt problem med foglossningen efter förlossningen (vilket du förhoppningsvis inte har), så tycker jag att du skall be din bm om tips på sjukgymnaster som är bra på området redan tidigt!

Håll oss uppdaterade på hur det går! :)
#18
25 oktober 2014 kl 16:50
Gilla
Hehe, så är det säkert Matilda! Men de icke-intresserade behöver ju inte läsa i så fall! ;)
Tack för att du delar med dig av dina erfarenheter också! :) Hoppas att du kan komma igång snart också!!!
Tråkigt att din lille är dålig! :( Hoppas ni mår bättre nu!

Jag håller med Matilda! Känn dig för!

Kollade tillbaka lite i bloggen...här skrev jag om symfysiolys: http://www.ultrarunsinthefamily.com/2014/07/29/symfysiolys-foglossning-backenuppluckring-aven-oalskat-barn-har-visst-manga-namn/

Har du ett bäckenstödsbälte Åsa? Jag använde bara mitt när jag sprang, men en kollega till mig som hade problem med foglossnig under sin andra graviditet, tipsade om att använda bäckenstödsbältet (jag hade ett sånthär: http://www.rehabshop.se/ortos-stdbandage/gravidbalte/backenstodsbalte) även efter förlossningen. Hon är inte löpare, utan bar det tillvardags för att få stabilitet i höft och bäcken. Det kanske kan vara något för dig med när du börjar springa sen igen?

/dísa
#19
5 december 2014 kl 21:54
Gilla
Oj! Lägger in en påminnelse den 23:e och siktar på att delta ogravid och få ta den långa rundan 2015! Förra året var hur fint som helst!
Ställer älgen upp i år igen? ;)
#20
2 maj 2015 kl 19:26
1 Gilla
Stort tack IK Granit för ännu ett grymt kul SLTM!!! Hoppas på återseende nästa år!
< < < 1 2 > > >