Foruminlägg av Francois Herrault

#1
24 juli 2007 kl 11:37 Redigerad 31 december 2005 kl 00:00
Gilla
Jo, det finns en skillnad mellan att träna och motionera. Tror jag. För min del har jag inte förmågan att motionera, jag måste alltig träna, på gott och ont.
Vad jag vill säga är att jag har det svårt att springa i lugnt tempo vecka in och vecka ut, som vissa gör. Jag kan inte springa 1 eller 2 gånger i veckan i ett år (det kallar jag för motionera). Jag behöver en morot för att motivera mig, och denna morot är att förbättra mina tider. Därför blir det 4-5 pass i veckan (hälften av de fokuserade på att göra en bra tid), eller inget överhuvudtaget. Det kallar jag för att träna.. Jag önska att jag vore mer lagom och lyckades springa mer jämt under året.
#2
7 augusti 2007 kl 22:43 Redigerad 31 december 2005 kl 00:00
Gilla
Om man springer hela hösten och vänjer sig med luft som blir kallare för varje vecka, blir det inget problem alls med kall luft i lungnorna. Jag klarar mig till -13. Men att börja springa som otränat i kall luft gör verkligen ont. Så, man måste vänja kroppen. Det är min erfarenhet.
#3
8 augusti 2007 kl 08:37 Redigerad 31 december 2005 kl 00:00
Gilla
Anders Olsson skrev (se lite högre upp):
"Ett tips! Låt bli att dra ner den kalla luften i lungorna, du tar bara in lite luft i munnen och blåser ut den sen, som om du äter ungefär, låt bara den gammla varma luften vara kvar i lungorna, dra inte in någon ny förän efter träningen, men är du inomhus och den luften är varm går det ju bra, man klarar sig väldigt länge på gammal luft och den luften som får plats i lungorna räcker gott och väl till ett rejält löppass..."

Vill bara säga att detta var verkligen en dålig idé. Gör inte som han säger. När man springer ska man andas.
#4
10 augusti 2007 kl 19:25 Redigerad 31 december 2005 kl 00:00
Gilla
På löpplabet satte de dubbar (som i vinterdäck för bilar) i mina löpningsskor (detta var 1992-93 i Göteborg). Fungerar bra, men man ska akta sig ändå om det är is. Lite obekvämt på asfalt, väldigt bra i terräng och på snö. Jag vet inte om löpplabet gör detta fortfarande.
#5
11 augusti 2007 kl 14:55 Redigerad 31 december 2005 kl 00:00
Gilla
Jag får samma sak i hög värme. Idag fick jag det under en 5 km tempo (kortdistans och snabbt). Jag vet inte heller vad det är. Känns som att koka inne i kroppen, och få en känsla av kyla samtidigt. Men jag har inte reflekterat vidare, det stör inte så mycket. Jag trodde att det var ensignal på att det börjar bli brist på vätska. Men det kanske inte är det.
#6
7 september 2007 kl 14:23 Redigerad 31 december 2005 kl 00:00
Gilla
Hej

Jag kommer att springa Bellmansstafetten i morgon med mitt arbete (jag jobbar på HiQ, det bästa IT-konsyultföretaget i norden). Tyvärr har en av våra löpare blvit sjuk. Är det någon (tjeje eller kille) som kan tänka sig att springa för HiQ i morgon kl 13.00? Du får en t-shirt och en del av picnicen, en HiQ-flaska... Det kostar inget.
Svara på francois@herrault.com om du är intresserad.
Francois
#7
12 september 2007 kl 10:53 Redigerad 31 december 2005 kl 00:00
Gilla
För 10 år sedan sprang jag Göteborgs halvmara (tid 1.26.06). Den var på en cykelbana, mot Askim, med en vändpunkt. Lättlöpt, jag hade en tid på 3.55 per km, km efter km, tills jag kom till vändpunkten. Då blev min tid 3.35! Organisatörerna hade lagt vändpunkten några meter för tidigt. Lite synd. Hoppas de rättat till felet nu.
#8
8 januari 2008 kl 18:44
Gilla
Det är lättare att springa på snö i Umeå än i Stockholm. I Umeå är temperaturen oftast under noll, så snön är inte så halkigt.
Idag i Stockholm töar det. Snön som inte hunnit smälta än är is med vatten ovanpå. Bött is. Jag har dubbade skorr (sanna dubbar som i bildäck). Ändå tycker jag att skorna inte hjälper så mycket om det är is. Då blir jag spänd. Men på vanlig snö med minus grader går det väldigt bra med dubbarna. I upp- och nerförsbackar springer jag avslappnat.
#9
30 mars 2008 kl 15:48
Gilla
Jag håller med alla svar här. Det är vanligt att tro att man kan bränna bort fettet. Minska på matintag är det viktigaste för att gå ner i vikt.
För min del (jag lyckas gå ner i vikt ganska fort, på några veckor), minskar jag framför allt kolhydraterna. Jag äter då mest sallad, grönsaker och fullkorn produkter (lite bröd, flingor) och olivolja. Olivolja och fullkornprodukter är längst ner i matpyramiden, däremot är icke fullkorn ris och pasta ganska högt i pyramiden, vilket betyder att man inte ska äta så mycket av det. Jag försöker följa ungefär Atkins metod.
När man planerar vad man äter, verkar det numera vara accepterat att det inte är samma sak att äta 100 kcal kolhydrater eller 100 kcal fet. Kroppen använder mer av egen energi för att bränna 100 kcal fet är 100 kcal kolhydrater. Så, efter smältningen blir det färre kalorier kvar i kroppen om man ätit fettet än kolhydraterna.
Men när man tränar mycket behöver man äta kolhydrater också, det är det som är bränslet i musklerna. Utan kolhydrater kan man känna sig väldigt trött.
#10
30 mars 2008 kl 17:30
Gilla
Benstyrka har väldigt lite med löpning att göra.
När man tränar löpning tränar man hjärtat samt förmågan som kroppen har att led ut syre från lungnorna till musklerna. Att ha stora muskler hjälper lite i en brant uppförsbacke., men det är allt. För att kunna springa långt behöver syret lätta kunna tas upp via lungnorna, till musklerna.
#11
30 mars 2008 kl 19:52
Gilla
Hej Mårten

Jag har bara hittat Anders Szalkai träningsprogram för halvmara, och det finns bara 15 min styrketräning per vecka, och den är inte riktad på benen.

Min filosofi är att:
- för att kunna orka springa länge, måste man springa långa pass
- för att kunna springa fort, ska man springa intervaller.

Det är bara intervallträning som får en att öka sin fart. Löpsteget blir också större vid intervallträning. Men intervallträning är inget för nybörjare. Jag tycker att det är psykologiskt svårt att hålla på med intervallträning, speciellt om man springer ensam. Man borde i alla fall ha ett år eller så löpträning bakom sig för att köra med intervaller. och helst i en klubb.
När man kör intervaller, gör man ingen styrketräning. Man ska ligga just vid gränsen till att få mjölksyrra. För att tävla i 100 m eller andra kosta distanser under 1500 m behövs mycket styrketräning.

Men styrketräning kan också vara bra, det hjälper lite. Jag tycker att det är bra med starka magmusklerna för att kunna springa upp snabbt en uppförsbacke. Men det är klart, man blir inte en sämre löpare att lyfta skrott med benen, men man ska inte tro att man blir mycket bättre
#12
31 mars 2008 kl 18:21
Gilla
Peter, det du beskriver här är inte riktigt helt sant.

Jag menar så här. det finns olika sorter av enerhiintag: t.ex. kolhydrater eller fet.

Om du äter fär 1000 kcal kolhydrater och blir av med 1000 kcal genom motion, kommer du förmodligen att ändå ha lite mer kalori kvar i kroppen än om du hade ätit 1000 kcal fet och blivit av med 1000 kcal med motion.
Varför? jo, för att kroppen förbrukar mer energi att smälta fet än kolhydrater. detta är grunden till Atkins diet.

#13
31 mars 2008 kl 20:17
Gilla
Hej Mårten
Jag håller med dig. I min tanke är backlöpning en del av intervallträning. Du menar väl att du springer upp en backe många gånger efter varandra med lite vilopause eller nerjogging? Intervaller i uppförsbacke är väldigt bra.
#14
2 maj 2008 kl 13:05
Gilla
Jag stretchar aldrig. Förstår inte meningen med att dra på varma ledband. Kanske bra för musklerna, men är det bra för ledbanden? Jag tvekar.
#15
26 maj 2008 kl 19:55
Gilla
Hej
Jag tänkte rita banan över Ösmoloppet på jogg.se, men satellitkartan är alldeles för odetaljerad. På hitta.se hittade jag en mycket detaljerad karta.
Är det ekonomi eller nåt teknisk problem som styr hur detaljerade kartor vi får på jogg.se?
Mvh
Francois