19 juni 2009 kl 09:30
Redigerad 19 juni 2009 kl 09:32
Hej
Jag började löpträna ute i maj i år, har tidigare joggat lite på löpband men inga längre sträckor. Jag har som mål att springa milen utan att stanna i början på september och en bonus är om jag springer den på under en timme. Men jag är absolut nybörjare och har aldrig sprungit en mil.
Den vanligaste sträckan jag brukar ta är 5 km:aren (mycket pga praktiska skäl) och jag har märkt att jag inte kan låta bli att försöka springa snabbare och snabbare. Jag förstår ju att jag måste lägga in fler längre pass, men det räcker att jag ökar med två km så känner jag av träningen i benen ett par dagar efteråt. Är livrädd för att skada mig och inte kunna träna och har nog undermedvetet undvikit de längre passen. Jag vet inte riktigt vad som är skonsammast för benen, men det känns som om kroppen i alla fall har vant sig vid 5:an och protesterar om jag springer längre.
Ni som kan det här; räcker det att försöka lägga in ett lite längre pass i veckan och fortsätta försöka springa "snabbt" (snabbt för mig alltså ;) övriga pass eller ska jag försöka lägga undan klockan för ett par veckor och köra fler långa pass än korta? Ska tillägga att jag tycker det är svårt att springa långsamt och det känns inte bra mentalt när minuttiden per km blir långsammare än den jag brukar ha. Kanske borde lägga bort klockan helt för att kunna släppa prestationskravet?