Foruminlägg av Oskar Grip

< < < 1 2 3 4 5 6 7 8 > > >
#1
20 september 2013 kl 15:11
Gilla
Jag har gått från 1.42 till 1.27 på halvmaran i år och från 45 till sub 40 på milen. Springer ungefär samma mängd som du.

Mitt tips är att springa mer i din målsättningsfart. Det är jobbigt och inget man gör varje vecka men jag har fått rejäl fart på min utveckling.

Testa 7x1km i din målsättningsfart på10km med 90sek joggvila. Detta borde man klara om det ska vara en realistisk målsättning ca 6-8v innan tävling. Annars har man inte tillräcklig grund.

Funkar det bra så testa 5x1.5km i samma fart med 2 mins jogg nästa gång. Efter det 4x2km med 3 min jogg och slutligen 3x3km med 5 min jogg. Riktigt tuffa pass som jag skulle köra varannan vecka. Varannan vecka "vanlig" snabbdistans/tröskel. Klarar man detta klarar man sitt mål på tävling.

Lägg gärna in nåt 5-7km testlopp i tävlingsfart vid något tillfälle i uppladdningen också.

Farten till halvmaran kommer automatiskt med denna träning. Det som behövs är uthållighet genom långpass och lite längre tempopass. Det som funkat för mig är 10-15km tempopass i planerad halvmarafart eller långpass med fartökning till halvmarafart. Dessa är också tuffa och inget jag kör mer än varannan vecka.

Vissa verkar göra jättebra resultat bara dom är ute och joggar några mil i veckan och kanske lägger in nåt tempopass. Jag måste verkligen gnugga in nya farter annars står jag still. Kanske är det samma för dig? Jag "överpresterar" också i korta intervaller så det är inget jag fokuserar på. Kör det ibland på kul med kompisar
#2
20 september 2013 kl 15:35
Gilla
Nån som har erfarenhet av startgrupp 2? Är det trångt? Är det värt att ta i lite extra i början ifall man vill ha en bra tid?
#3
22 september 2013 kl 13:37
Gilla
Tack Lars! bara köra så det ryker då
#4
30 september 2013 kl 13:31
Gilla
mitt första lidingölopp och knep medaljen på 2.13.41 från grupp 2. mycket nöjd

sprang första km på 3.50 för att få en bra position och upplevde ingen farlig trängsel. höll vänster om eken och stod längst fram i gruppen. visst var de lite tight men jag behövde aldrig stanna utan kunde springa i eget tempo helt enligt plan. blev trångt först sista milen när jag kom ikapp många från 1c men då fick man en del energi av att springa förbi folk även om det kunde bli lite trångt i vissa backar

jäkligt kul lopp iallafall. jag kommer tillbaka
#5
10 oktober 2013 kl 16:10
Gilla
Min första mil gick i 4.15 tempo, min andra i 4.25 och sista i 4.40. Exakt enligt plan och gick i mål på 2.13.
#6
14 oktober 2013 kl 11:25
Gilla
jag startade i grupp 2 och sprang på 2.13

passerade 764 och passerades av 0.

antar att det betyder att jag sprang förbi 764 från grupp 1 men inte passerades av någon från grupp 3, där alltså ingen sprang sub 2.03

rolig data
#7
21 november 2013 kl 15:51
Gilla
springer också 5-7 mil i veckan och sub 40.

jag brukar ligga kring 4.40-4.45 på mina långpass (26km). jag tycker det är lagom fart. det är lätt men man måste ändå hålla lite fokus mot slutet. gillar inte att lunka långpassen då jag ser dem som kvalitetspass. jag lunkar hellre på nåt distanspass om dagsformen är dålig.

snittet på mina distanspass går mellan 4.30-5.00 beroende på dagsform och hur kuperad rundan är. låter känslan styra och hamnar i 9 fall av 10 i det intervallet.

eftersom du kör många hårda pass i veckan skulle jag ta det väldigt lugnt på morgonjoggen och inte titta så mkt på klockan

#8
21 november 2013 kl 15:59
1 Gilla
3x3km tävlingsfart på milen tycker jag är förjävligt.
#9
2 januari 2014 kl 12:23 Redigerad 2 januari 2014 kl 12:22
Gilla
Nu svarar jag nog samma sak som herrarna innan fast med andra ord, men ändå:

Den positiva effekt man får av att springa lite snabbare på distanspassen verkar inte väga upp att det sliter mer på kroppen och återhämtningen blir sämre.

Detta är bara ett problem om man tränar mycket, dvs nästan varje dag eller fler pass per dag. Tränar man 3-5 gånger per vecka kan man gott springa på lite även på distanspassen ifall känslan är bra.

Eller, det kan man nog alltid göra. Lyssna på kroppen alltså. För mig gick farten på distanspassen ner automatiskt när jag ökade mängden till 8-9 mil per vecka (från 5-6). Men är känslan bra så lägger jag in några fartökningar.
#10
8 januari 2014 kl 12:44
1 Gilla
Löpning är fantastiskt av många skäl. Jag älskar löpning. Löpning bränner också en hel del kalorier vilket lockar många, bland annat mig själv när jag började för två år sedan.

Min erfarenhet säger dock att gå ner i vikt gör man i köket. Punkt. Det är otroligt lätt att kompensera för de kalorier man bränner på träning. Dessutom är det väldigt lätt att underskatta sitt kaloriintag och överskatta sin kaloriförbrukning.

Fortsätt med löpning som är en väldigt bra motionsform! Motionera bör man göra oavsett vikt. Kanske fastnar du som jag och många andra och kommer syssla med det av helt andra skäl så småningom. Kom bara ihåg att om du bränner 500kcal så kommer din kropp säga åt dig att du behöver stoppa i dig dem. Krävs det 2000kcal för att du ska stå still i vikt så kräver kroppen nu istället 2500. Min erfarenhet säger att det tyvärr inte blir lättare att ligga på kaloriunderskott vid träning vilket krävs för viktnedgång. Tvärtom, kan det faktiskt bli ganska jobbigt om man tränar på hög intensitet. Så fortsätt träna men kom ihåg att det primära för vikten är vad du stoppar i dig. Jag tycker det är fel när folk säger ”energi in minus energi ut” och menar att om allt annat är lika och jag börjar springa så borde jag gå ner i vikt snabbt. SÅ man fortsätter äta ungefär som innan men märker inte att man tar lite större portioner, en extra frukt, unnar sig något för att man varit duktig. Vips så har man stoppat i sig sina 500kcal. Det är väldigt enkelt.

Jag har gått ner 10kg på två år men har sprungit ca 400mil. Jag bränner nu ca 5000kcal i veckan på löpning (8-9 mil) med det är inga problem alls att få i sig. Inget jag tänker på. Varje gång jag ökat löpmängden under dessa år har min vikt stått still. Det är först när jag gör ändringar i kosten som det faktiskt händer något. Nu är jag nöjd med vikten men funderar på att gå ner 2-3kg innan tävlingssäsongen börjar och då vet jag vad som gäller.

1,5-2kg per vecka är mycket men beror förstås på vad du väger. Om man inte är särskilt överviktig men vill gå ner några kg så verkar 0.5kg eller ett underskott på ca 500kcal om dagen verka lämpligt om man läser runt lite. Vid kraftig övervikt eller fetma är jag nog fel snubbe att lyssna på.

Lycka till!
#11
8 januari 2014 kl 13:57
Gilla
ligga på underskott under en längre period är inte kul för någon! kämpa på :)
#12
24 januari 2014 kl 11:47
Gilla
Har du rätt inställningar i klockan och kör du med pulsband? Min kaloriförbrukning enligt klockan minskade rejält när jag började med pulsband.

Det är väldigt lätt att överskatta sin förbrukning och underskatta sitt kaloriintag. Oftast räknar man fel.Visst kan man få någon tokig mätning pga hög vätskebalans eller mycket maginnehåll, etc. Men övertid kommer du gå upp, ligga still eller gå ner beroende på din kaloribalans. Om man inte har nån ovanlig sjukdom förstås men det är just precis ovanligt.

Kör en våg och mät allt du stoppar i dig. Det är inte roligt men kan vara nyttigt att göra om man är intresserad. Det är lätt att ligga på underskott 4-5 dagar i veckan när man tränar och äter bra - men det tar man väldigt lätt igen på vilodagarna där man gärna unnar sig lite extra.
#13
27 januari 2014 kl 11:13
Gilla
21min arbete med relativt kort vila. Skulle säga att det är ett lite snabbare tröskelpass.

jag skulle börja i tröskelfart (straxt under 4min/km) och sedan försöka springa hela serien progressivt. öka inte för mycket. på sista två intervallerna bör du kunna springa på lite extra.

eller så springer du bara en progressiv snabbdistans på 20-25min :)
#14
31 januari 2014 kl 10:23
Gilla
Enligt Mcmillans kalkylator "ska" en sub 4h-marathonlöpare träna 200ingar på 44-49s.

Missen ligger i min mening att han beskriver det som en fart "lite snabbare än distansfart". Det är ju knappast vad 200m-intervaller handlar om. De handlar mest om att springa i kontrollerat i överfart och träna löpekonomi. Vilan brukar också vara ungefär lika lång som intervallet. Men 50s med lite kortare vila verkar ändå rimligt.

För övrigt tycker jag 200ingar är rätt värdelöst för marathonträning. Kan lika gärna köra lite stegringslopp under/efter ett vanligt distanspass.
#15
6 februari 2014 kl 11:35
1 Gilla
Det är egentligen ointressant vad nån enstaka person lyckats med trots högt alkoholintag. Det finns säkert många som skulle kunna köra bil bra trots kraftig berusning. Vissa kanske tillochmed kör bättre, ska vi ändra lagen?

Alkohol är ett stort problem för många i vårt samhälle, så är det bara. Det drabbar många. Samtidigt är det för många människor en krydda i livet som man kan hantera utmärkt.

När det gäller träning och alkohol tror jag alla egentligen är överens. Dricker man sig berusad och blir bakfull är väl de flesta överens om att det påverkar träning negativt. Dricker man måttligt och varken blir berusad eller bakfull är effekten liten. Kanske kan vissa känna sig avslappnade kvällen innan och sova bättre och därmed också prestera bättre. Vissa kanske sover sämre eller mår dåligt av alkohol.

Vad som funkar och vilka mängder som gäller är förstås individuellt. Som alla annan kosthållning. Men att supa sig full och träna kan väl ändå ingen rekommendera. Och att alkohol är ett stort problem i samhället är det väldigt osympatiskt att förneka.
#16
13 februari 2014 kl 14:10
Gilla
Det kan vara svårt det där. Mitt tips är att springa ett testlopp på 5km. Spring så fort du kan. Då vet du vad du är god för. Alternativet är att göra ett seriöst maxpulstest och köra efter puls istället. Upprepa testloppet var sjätte vecka. När tävlingssäsongen börjar, om du gillar att tävla, kan du sluta med testloppen och gå på tävlingsresultaten istället.

Du kan sedan slå in dina tider i nån av alla kalkylatorer som finns på nätet, exempelvid mcmillan eller jack daniels. Då får du förslag på tröskelfarter och intervallfarter och massa annat. Ett bra verktyg tycker jag. Själv kör jag mest efter en bestämd fart på mina kvalitetspass. Håller mest koll på pulsen under distanspass så den inte drar iväg. Tycker personligen att 75-85% av maxpuls är en ganska meningslös zon att träna i om man springer mycket.
#17
14 februari 2014 kl 10:43
Gilla
Visst ska man lyssna på kroppen. Hur man ska lägga upp sin träning handlar mycket om det. Större delen för de flesta löpare är lätt distans i behaglig fart.

Men om jag bara lyssnade på kroppen skulle första milen på ett maraton gå alldeles för fort. Likaså skulle mina intervaller gå alldeles för långsamt eftersom de går i ett tempodär det redan vart "jobbigt" ett tag. För att veta sin gränser behöver man testa dem och klockan är ett utmärkt redskap. Sen finns det såklart löpare som är jättebra på att hitta perfekt intensitet för sin uppgift och det blir man bättre och bättre på. Men varken jag eller trådskaparen verkar särskilt duktiga på det.



#18
14 februari 2014 kl 11:03
3 Gilla
Började springa för snart två år sedan, i mars 2012. Hade då aldrig sprungit längre än 10km (på 55min i lumpen tio år tidigare)

Stockholm halvmara 2012: 1.42
Hässelbyloppet 2012: 43.42

Stockholm halvmara 2013: 1.27
Hässelbyloppet 2013: 39.25
Lidingöloppet 2013: 2.13

Nu tränar jag för sub 3h på Stockholm Maraton. Jag har haft en bra utveckling och den verkar fortsätta. Bara hoppas man får vara hel och frisk så tror jag att jag kommer klara målet. Tror jag skulle persa ganska rejält på milen/halvmara redan nu då jag legat på 9-10 mil i veckan senaste månaderna. Men man är inte bättre än sina pers :)
#19
14 februari 2014 kl 11:46
Gilla
Självklart bryter man om man inte klarar av att avsluta ett pass pga känning/skada. Tråden handlar om upplevd ansträngningsgrad: Är detta en bra intensitet? Det handlar inte om "har jag svinont i benet och kan inte springa?"

Jag tycker det verkar vara ganska vanligt att folk springer för fort första halvan på ett maraton. Även bland duktiga löpare. Negativ split är inte så vanligt men tittar man på dem som presterar allra bäst så verkar det optimalt.

Men det är svårt. Jag vill inte vara slav under klockan heller. Jag kör väldigt mycket på känsla men jag skulle helt enkelt ha svårt att vara utan klocka på mina kvalitetspass. Fast man kanske skulle prova att tejpa över displayen och se vilka farter man håller på känsla. Vem vet, det kanske går svinbra.
#20
17 februari 2014 kl 11:58 Redigerad 17 februari 2014 kl 11:58
Gilla
För mig funkar det bäst att dela upp kvalitetspass/långpass så mycket som möjligt från varandra. Med det sagt har jag kört kvalitetspass dagen före långpass vid några tillfällen. Tycker det funkar bra så länge man kör ett ganska lugnt långpass (lätt fart ca 2h utan fartökningar). Före tuffare långpass ( 2.5h och/eller fartökningar i marafart) skulle jag inte köra hårt dagen innan. Eller efter, för den delen. Mina ben är stela som det är :)
< < < 1 2 3 4 5 6 7 8 > > >