Foruminlägg av RosMarie Andersson

< < < 1 2 > > >
#1
16 januari 2010 kl 15:30
Gilla
Givetvis går det långsammare på vintern pga yttre förhållande som temperatur.och underlagtet. Men samtidigt ska man ta vinterperioden som en uppbyggnadsperiod,med uthållighetsträning med låg snittpuls,inslag med styrketräning på ben,armar mage för att få en stabilitet som man behöver som löpare. När temperaturen tillåter kan man köra tempo pass,intervaller emellanåt bara för att behålla farten i kroppen och förberedas inför kommande löparsäsong. Ett träningspass som jag själv uppskattar under vintern är att gå och snöplumsa i djupsnön,det ger god styrka i kroppen och samtidigt varierande och även bra när temperaturen sjunker.Man drar inte in lika häftigt med kall luft. Så ha is i magen farten kommer med kontinuerligt,varierande träning. Man kan inte ligga på topp året runt.Lycka till.
#2
17 januari 2010 kl 10:28
Gilla
Maxpulsen är den högsta pulsfrekvens du kan uppnå.Att man inte kommer upp i exakt samma frekvens vid varje tillfälle är ej så konstigt.Dels beror det på den aktuella dagsformen,hur hårt man kan pressa sig.Är man för hårt tränad,ätit dåligt eller sovit dåligt så påverkas den dagsaktuella maxpulsen. Den reella maxpulsen är den man uppnått vid något tillfälle, och sen minskar den ju med åldern oxå. Beror även på hur vältränad man är och om man har bra löpteknik,benstyrka etc,för att nå sitt max. Maxpulsen är även genetiskt betingad.Jag håller med Maria,att känslan är viktig och att dagsformen har betydelse för hur maxpulsen slår ut.
#3
17 januari 2010 kl 21:03
Gilla
Hej! Här får du lite tips,utifrån min egen erfarenhet inom detta ämne.En isig grusväg är ganska "stum" att springa på så här års,eftersom det är tjäle i jorden pga av att det frusit till.Bra skor krävs med god dämpningsförmåga.Använder själv ett par Asics Trabuco(terrängsko) med pådragbara dubbar,som man kan skifta mellan olika skor.Vid asfaltlöpning är valet av skor viktigt(bra dämpning och stötupptagningsförmåga)Ska man börja med asfaltlöpning kan det vara bra att blanda underlag till att börja med för att minimera skaderisken som benhinneinflammation.Vad man även kan tänka på är att byta sida av vägen emellanåt,för att undvika ensidiga belastningar av ben och knäna i o m att vägarna har en viss lutning och dimension.I övrigt håller jag för ,att blanda underlag på träning för att minimera skaderisken.Hoppas mina tips ger en liten vägledning.Lycka till!
#4
25 januari 2010 kl 23:01
Gilla
Jag tror oxå att vinden påverkar känslan av temperaturen.Våra kroppar värmer de omgivande luftmolekylerna genom att avdunsta värme från huden.Om det inte blåser,stannar det värmande lagret av varma molekyler närmast kroppen och ger oss skydd från kallare luftmolekyler.Vinden sveper de varma luftmolekylerna från kroppen med sig.JU fortare det blåser,desto snabbare förs värmen bort,och ju kallare känner du dej.Vid -5 och vindhastigheten är 7m/s blir kyleffekten -17. Sen vet jag inte hur luftfuktigheten har betydelse, men -10 oavsett det är i norr eller i söder är väl densamma?
#5
30 januari 2010 kl 13:46
Gilla
Absolut att djupsnölöpning är ett bra träningssätt .Utövar det själv som ett bra styrkepass,där man plumsar på i djupsnön som är upp till knähöjd och fast man ingen löpfrekvens har utan går och kämpar sig fram i 200m intervaller med 1min vila mellan intervallerna,så får man upp pulsen som om man körde ett intervallpass på bar mark. Effektivt ,varierande och styrkande pass inför löpsäsongen till våren. Det är inte nu man ska göra bra tider utan bygga upp kroppen inför stundande löprundor till våren och sommaren.Skidåkarna kör myrträning under sommartiden som styrkepass under sin uppbyggnadsperiod.
#6
30 januari 2010 kl 15:27
Gilla
Daniel. Jag håller med om att en polisanmälan bör göras. Det är ju andra gången det skett,godtag inte det att du blev lovad att det inte skulle ske igen.Jag är själv hundägare och har alltid med mej hunden på träningsrundorna-ALLTID KOPPLAD!!! Skulle aldrig komma på tanken att ha hunden lös,Det finns människor som är rädda för hundar,oavsett man försäkrar dom om att hunden är snäll.Nej,man har ett ANSVAR för sin hund och ska ta HÄNSYN till människor man möter.Som avslutning på inlägget vill jag belysa vad Allemansrätten säger i denna fråga: Att under tiden 1/3 -20/8 ska hunden hindras att löpa lös i marken.Dessutom får ägaren se till att inte hunden ofredar andra människor i naturen.Orsakar hunden skad blir ägaren utan vidare ersättningsskyldig. Så ,stå på dej Daniel.
#7
30 januari 2010 kl 16:56
Gilla
Hej Henrik Vad roligt att du blev inspirerad. Det är verkligen att rekomendera.Vad som är bra är -om man har -att ha på sig vinterkängor.För man blir ganska blöt och kall kring vristerna.Ta gärna ett par varma yllesockor och dra upp över byxbenen,för att eliminera att det kommer snö i skona och att man även håller sig varm .Jag utövar träningen på en åker där underlaget är plant och även på en frusen myr.Lycka till,variation förhöjer träningen.
#8
7 februari 2010 kl 20:57
Gilla
Hej Carl. En annan alternativ träningsform just vid olika skador i rehabiliteringssyfte som rekommenderas av många är-Djupvattenträning med våtväst.Vatten ger motstånd och minskar belastning på leder,skelett,ligament och är en effektiv metod för att bibehålla kondition,styrkan och att de flesta löpmusklerna tränas ändå.Samtidigt som man undviker stötkrafterna kring de skadade området.Kolla upp med simhallen där du bor om dem kan erbjuda denna typ av träning.Rekommenderar den varmt.Du kan även gå in på www.marathon.se och läsa om den här träningsformen.Lycka till.
#9
8 februari 2010 kl 09:51
Gilla
Tack, alltid roligt att kunna ge råd och tips till andra likasinnade.Hoppas att det går bra under din rehabiliteringsträning,så du kan delta i tävlingen i april.
#10
14 februari 2010 kl 15:04
Gilla
Hej Tommy! Ett råd du ska tänka på när du äter järntabletter och järnrik mat,är att äta c-vitaminer samtidigt vid intag av maten ,järntabletter( ex juice,apelsin,vitkål till blodpuddingen).C-vitaminerna gör det lättare för kroppen att tillgodogöra sig järnet och du får en snabbare effekt med järnet.Lycka till!
#11
15 februari 2010 kl 08:26
Gilla
Hej Lennart! När man har lågt blodvärde känner du dej konstant trött,tung i huvudet och när man tränar går det tungt(som du skrev musklerna får dålig syretillförsel).Iallafall var det så för mej,en period när jag hade för lågt värde. Bara det att man gick i trappor kändes det ansträngande och andfåddheten blev påtaglig.
#12
15 februari 2010 kl 21:54
Gilla
JAA!! Vilket kanonlopp,vilken prestation!!!!! En BRAGD PRESTATION !! Man är verkligen stolt att vara norrlänning ! GRATTIS CHARLOTTE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
#13
21 februari 2010 kl 21:28
Gilla
Jag vill också hylla Hellner och Olsson till deras medaljer.Ej att förglömma Södergren,som verkar vara tillbaka i bra form. Vilken laginsats "det värmer i hjärtat"(som Elofsson sa).Det var en riktig rysare!!! Än en gång GRATTIS!!!!!!!!
#14
11 april 2010 kl 23:16
Gilla
Hej Håkan. Börja med att bygga upp mängdträning succesivt.Risken är annars stor att man lätt dra på sig skador.Muskler stärks snabbare än muskelfästen,senor och skelett.Tycker själv att det är viktigt att hitta koordination,uthållighet,få spänst och hållning,vilket man får, allt eftersom man "får ihop" löpmängden. När man "fått ihop" mängden och kontinutet med sin träning,är fartlek ett bra inslag i träningspasset.Tänk bara på att planera farten så att du orkar springa lika snabbt på sista fartökningen som på den första.Träna långsiktigt och lycka till!
#15
28 april 2010 kl 19:42
Gilla
Hej Eva Louise! Det undrar jag oxå!! Har mailat till Jogg.se och hoppas få ett svar och förklaring.Hör av mej så fort jag fått besked. Hej svejs!!
#16
28 april 2010 kl 22:40
Gilla
Hej Eva Louise! Det verkar konstigt att det fungerar för en del.Har inte fått svar på frågan än,men jag jag meddelar så fort det kommer ett svar. Hoppas att det går att åtgärda så den funktionen blir intakt för oss som har det problemet.Vi hörs!
#17
29 april 2010 kl 19:53
Gilla
Hej! Jag har fortfarande inte fått något svar från jogg.se.Men när jag klickar in på "kartor och rundor" som jag lagt in tidigare,så kommer dom fram med dess rubriker och distans som jag namngett.När jag sedan väljer en inlagd runda,visas ingen karta(som det gjort tidigare);däremot texten med namnet,distansen,underlaget m.m. Ja,det står även-Banprofilen är tillfälligt ur funktion. SKUMT- har totalt 24 rundor,men helt utan karta nu.Kan även inte mäta och lägga in nya rundor p.g.a att kartan inte är tillgänglig. Irriterande!!!!!!!
#18
30 april 2010 kl 22:18
Gilla
Hej Krister! Vad härligt att det fungerar nu.Har varit in och kollat och allt är okey.Tack! för bra service. Ha en fortsatt trevlig kväll. Hoppas att den fungerar även för dej oxå,Eva Louise. Ciao!!!
#19
6 maj 2010 kl 20:22
Gilla
Hej! Man blir helt förstummad när man läser en del inlägg!! Helt sjuukt att träna dagen efter. Har man druckit mycket kan det vara skadligt,speciellt för hjärtat.Dagen efter är prestationsförmågan nedsatt.Det går att jämföra med att man har en förkylning i kroppen.Levern är upptagen med att bryta ned alkoholen,vilket kräver energi,och då får musklerna inte tillräckligt och blodsockret sjunker.Man har ett lager energi,glykogen,som musklerna hämtar energi ur när man tränar.När levern arbetar m alkoholförbränning töms de depåerna och musklerna får inte vad de behöver.Alkohol är även vätskedrivande och när kroppen blir uttorkad tas vätska från musklerna för att användas till viktigare organ ex. hjärnan,och en uttorkad muskel kan lättare drabbas av skada.Återhämtning tar flera dagar, 2-3 dygn innan levern återhämtat sig.Har man en viktig idrottsprestation inplanerad ska man avhålla sig från alkohol i flera dagar för att klara teknik och uthållighet.En promenad i lagom takt som inte är för ansträngande är ingen fara,men den gör heller varken till eller från ur motionssynvinkel.Vill man ha ut något av sin träning ska du tänka till dagen före dagen efter!!!!!!!!!!!!!!!
#20
8 maj 2010 kl 22:44
Gilla
Hej Martin! Eftersom alkohol är vätskedrivande,vilket innebär att vätskebalansen i kroppen blir störd.Och med mindre vätska i kroppen får hjärtat jobba hårdare för att få runt blodet,pulsen blir högre.Vilket ej är så bra utgångsläge för träning.
< < < 1 2 > > >