20 november 2008 kl 13:43
Redigerad 20 november 2008 kl 13:46
Ok...här kommer ytterliggare en som vill blanda sig in i diskussionen.
I mitt resonemang nedan utgår jag från mig själv med den erfarenheten att aldrig använt en pulsklocka.
För att sammanfatta har följande argument för pulsklocka kommit fram (Mårten och andra):
1) den som tycker det är kul
2) bromsade verktyg att förhindra överträning/för snabb fart - särskilt bra för nybörjare (förhindra skador)
3)farthöjande verktyg att förhindra för långsam fart - effektivt för den mer vältränade
4) ett verktyg som ger indikation på hur kroppen mår och ger bättre känsla för vilken ansträngningsnivå som joggaren vill uppnå.
5) ger en totalt sett en effektivare träning med tanke på argumenten ovan (en vågad tolkning av mig, men det sätter färg på diskussionen :) )
Ok...här kommer min syn
1) inget att diskutera, tycker man det är kul så varför inte?
2) nja...springer man för fort så känner man det även utan pulsklockan...och kan därför dra ner tempot. Den som inte känner när benen börjar dra på sig syra eller när flåset plötsligt ökar eller när det tar år och dar att hämta sig efter backen måste ha "stängt av" på ngt oförklarigt sätt.
3) kanske finns här en poäng med pulsklockan? Ja och nej...Är du väldigt försiktig av sig som löpare kanske klockan kan fungera som ett kvitto på att upplevd ansträngning är för låg. Utan klocka och om du "vågar" och känner att ansträngninen är i lägsta laget så trycker du på, testar och känner hur kroppen reagerar på den ngt högre farten.
4) denna punkt berör 3 och 4, men rimligtvis borde det väl vara så att den löparen som känner sin kropp bäst har en bra förmåga att ta hänsyn till kroppens alla signaler: puls, andningsfrekvens, status i musklerna och allmäntillstånd. Signalerna ger dig som löpare en helhetsbild och om du lägger alltför stort fokus vid puls försvinner helhetsbilden och därmed också känslan.
5) Här beror det egentligen på hur du använder pulsklockan, men säg att du använder den "slaviskt" och vill ha så få variationer i puls som möjligt under ett träningspass.
Nu kan jag för lite om träningslära och fysiologi, men variationer i puls är väl egentligen ngt önskvärt när man tränar? Kroppen får möjligt att träna accelerad ansträngning, återhämtning och jämn belastning. Denna typ av träning borde väl ge mer resultat än en jämn belastning hela tiden? Kopierar in länken på marathon.se startsida (som de flesta här säkert redan läst) som ett argument för variation
http://www.marathon.se/news/Article.cfm?NewsId=878084
Oj...det blev långt. För er som orkat läsa hela väen hit ner och antaglingen är intresserade av ämnet vill jag återigen säga att det här är min subjektiva uppfattning. Jag hävdar ingen allmängiltig sanning och för dig kanske inte de här argumenten stämmer alls...Det är ok...men diskussionen är ändå intressant...
Kanske köper jag en pulsklocka så småningom och får en annan bild?