Foruminlägg av Carl Löparsson

< < < 1 2 > > >
#1
26 maj 2024 kl 18:50 Redigerad 26 maj 2024 kl 18:56
Gilla
Hej,

Första inlägget här, och första Stockholms Marathon.

Januari till sista mars gick fint då jag progressivt ökade volymen till 200km i mars. Sen kom problemet.

Jag hade en lite stökig april då jag köpte nya skor, samtidigt som jag successivt började öka intensiteten vilket resulterade i mindre benhinneproblem. Det löstes genom att helt vila andra halvan av april och bara cykla, och problem var som borta. När jag återgick till löpning så gick allt fint, och jag kasserade de illasittande skorna och köpte ett andra par Saucony Triumph som innan.

Jag bytte ut ett av fyra pass (kortpasset på 40min återhämtning) till cykeln istället för att säkerställa att jag inte skadade mig igen, och jag hann med tre stycken >20km långpass med den sista förra söndag i värmen (19 maj) på 29km, 3h. Innan skadan så hade jag en 10 st >20km pass i mig under våren.

Nu till problemet; för första gången så är jag trött i benen efter ett långpass och nu har det gått en vecka och jag började bli lite orolig för att benen inte ska vara fräscha på lördag för loppet. Sprang 8km igår och det var stela ben/knän fortfarande, vilket aldrig har skett innan.

Är det någon som har haft samma problem; eller som kan lugnan mig; alternativ kan ge mig rekommendationer på hur jag kan skynda på återhämtning?
#2
26 maj 2024 kl 19:06
Gilla
Hej,

(Antar att du syftar på mig)

Ja, vi verkar vara kopior av varandra när det kommer till slutförberedelserna. Även jag tänkte ta cirka 10km på onsdag som sista pass.
#3
26 maj 2024 kl 19:09
1 Gilla
Hmm, ja. Det är troligt att det är värmen som satte sina spår och som försenar min återhämtning. 2 v innan det passet så sprang jag ju i 5+ i börjar av maj i Stockholm, vilket har försvårat att ställa om till värmen. Något jag nog inte är ensam om.

Just det är den aspekt som jag är mest rädd för inför lördag, då jag är notoriskt dålig på att springa i värme och sol.
#4
28 maj 2024 kl 10:51
Gilla
Personligen så har värmen fått mig att ändra målet på 3:40-3:50 till 4:10-4:20. Kan jag springa snabbare så är det bara kul.
Vetenskapliga studier pekar mot en 10-15% försämring för en vanlig motionär i den värmen som förväntas på lördag, och det verkar stämma in på mig ganska bra har jag märkt de senaste veckorna. Elitidrottare ska klara värmen bäst, men även kvinnor ska klara det bättre än män (hypotes är att de har mindre kroppsmassa bland annat)
#5
29 maj 2024 kl 21:00 Redigerad 29 maj 2024 kl 21:00
1 Gilla
Sista passet inför lördagens final avklarad. Blev en 6,5km idag som nog kvalar in till en av årets sämsta. Kände mig tung i kroppen; benen/knäna är fortfarande lite stumma i muskulaturen och för att strö salt i såret så är gräspollen på max i Stockholm vilket trycker upp min puls.

Lördagen kommer att bli tuff, och mitt reviderade mål om 4:10-4:20 framstår som rimligt idag. Känner defaitismens hårda slag idag. Får sova på det här och hoppas på en bättre dag imorgon. Tänkte köra ett lätt uppvärmningspass på cykel för att sedan göra mobilitetsövningar
#6
30 maj 2024 kl 09:25
2 Gilla
Tack för de lugnande orden. Känner mig lite piggare i benen idag när jag vaknade och hoppas att det håller i sig under dagen. Lycka till själv
#7
31 maj 2024 kl 10:51
Gilla
En fråga till er som som bor i Stockholm/i närheten av Stadion. Byter ni om hemma och går direkt till startfållan, eller lämnar ni in kitbag mm på plats?

Personligen så är tanken att bara ta tunnelbanan från Mörby och traska till startfållan direkt men sedan det är första gången så är jag lite osäker så klart på vad som är bäst.
#8
31 maj 2024 kl 11:45
Gilla
Tack för tipset.
Jag kommer att byta om hemma då och låta sambon ta med väska med eventuellt ombyte ifall jag skulle vilja ta en segeröl efteråt.
#9
31 maj 2024 kl 12:28
1 Gilla
Tråkigt men hälsan kommer alltid först.
Får se till att njuta av Stockholm istället
#10
1 juni 2024 kl 20:27 Redigerad 1 juni 2024 kl 20:29
2 Gilla
Det var knappt något vatten på första stationen när jag kom (starttid 12:12), och helt tomt på andra stationen. Stationer därefter var det kamp om vattnet då fältet ännu inte var utspritt tillräckligt men man fick. Därefter fanns det vatten i överflöd tyckte jag.

Det fick väldigt fint - för fint troligen - första halvan då jag klockade in på 2:05, med stabil puls på 165-170. Jag visste dock att det var de tuffaste partierna kvar på söder under andra halvan, och det märktes. Ihop med värmen och bristen på löpning i april/maj pga benhinnorna så gick det betydligt långsammare.

Mina lungor och aerobiska kapacitet var det ingen fel på men mina ben hade inte förmågan att kanalisera det. De sa verkligen stopp efter Västerbron och därefter förstod jag att 4:10 skulle bli svårt. Jag gav det ett tappert försök att öka tempot till 5:30 och pulsen svarade bra men benen gjorde det motsatta och jag bestämde mig för att satsa på att inte slita ut mig onödigt istället. Sluttiden blev 4:24 och jag är acceptabel med den givet värmen.

Mina egna förberedelser var bra givet förutsättningarna och jag upplevde ingen energidipp. Under loppet så tog jag en gel var 35-40 min beroende på närheten till nästa vattenstation. Det enda jag skulle ha gjort annorlunda är att jag skulle ha tagit med mig min lilla handhållna vattenflaska på 0,5l pga värmen men som tur är fick jag den av sambon vid halvan, vilket verkligen räddade mig.

Överlag så var det dock inte superkul att springa i 26-28 och det för mig att ifrågasätta om det här med maraton verkligen är värd uppoffringen med all träning.

#11
3 juni 2024 kl 10:03
7 Gilla
Du missbedömde både värmen och din egen förmåga. I det tempot du hade tänkt att springa, säg 3:45h, så hade du behövt lägga på 30s för att justera för den här värmen och att du är en amatörer.

” The results can be summarized as follows:

The optimum temperature is about 5°C (in world class runners 4°C,in ordinary runners 7°C)

In the heat (25°C) the speed of elite runners is 6% lower and of ordinary runners 12-18%

In women, the optimal temperature is a bit higher (9°C) and the speed loss is somewhat smaller (13% at 27°C). Women therefore suffer less from the heat.”


https://hetgeheimvanhardlopen.nl/en/how-big-is-the-influence-of-the-temperature/
#12
4 juni 2024 kl 11:25
Gilla
Någon som har koll på vad medeltiden blev för den här upplagan?
#13
17 juni 2024 kl 20:59
2 Gilla
Med lite tur så brukar man kunna få Salomons västar för ett förmånligt pris under vinterhalvåret på Amazon då de använder dynamisk prissättning. Jag fick en Active Skin 4lutan flaskor för 590kr, vattenblåsa 1,5l för 180kr från annat märke som fungerade utmärkt , och mjuka vattenflaskor 0,5l från Shein för 40kr, och jag är väldigt nöjd med västen. Inte haft några problem med den
#14
27 juli 2024 kl 11:12
Gilla
Hm, kul initiativ. Kan jag haka på någon gång?
Jag utgår ifrån Nora så sjukhuset, och resten av kommunen, är inte långt bort
#15
2 september 2024 kl 14:30
Gilla
Varför gå över ån efter vatten när Amazon erbjuder reflexväst+armband för 85kr, som fungerar utmärkt
https://www.amazon.se/BOZEVON-Unisex-Reflekterande-Säkerhetsväst-Vuxna/dp/B09ZNTXWJM
#16
21 oktober 2024 kl 23:10
Gilla
Hej,

Jag har under hösten fokuserat på styrketräning samt mobilitetsträning för mitt höft- och bålparti efter Stockholm maraton.

Träningen har gett resultat och jag är starkare samt att de problem med en tight QL/oblique muskel på vänstersidan har nu släppt efter och blivit mycket bättre. Orsaken till min fokusering på detta område är mina (tidigare) obalanser i höftpartiet där vänster höft var längre fram samt högre, vilket resulterade i att mitt vänsterben slog i marken fel vid löpning. Det här visade sig tydligt när jag köpte Garmins plusband som har data på löpkraft för vänster- respektive högersida. Den visade en slagsida för vänster, samtidigt som jag fick problem med benhinnorna på vänster ben som också bekräftade det som datan signalerade.

Nu till problemet för mig. Min kropp verkar inte helt ha uppskattat det här för nu har jag problem med vänster hälsena samt senan som fäster mellan låret och högra knät. Är det någon annan i forumet som har fått skadeproblem efter att ha ändrat (felaktigt) löpteknik och hur löste du problemet? Det känns inte optimalt att behöva återgå till en felaktig löpteknik.




#17
25 oktober 2024 kl 11:45
2 Gilla
Vid närmare eftertanke så har du helt rätt. Jag behöver minska mängden, och framförallt intensiteten, och börja bygga upp löpningen från grunden igen oavsett hur jobbigt det är mentalt

Tack
#18
12 februari 2025 kl 20:52 Redigerad 12 februari 2025 kl 21:01
1 Gilla
Jag var i en väldigt liknande situation som du för 18mån sedan när jag som 31åring tog tag i sakerna. Elitidrottare hela tonåren, sen har jag tränat styrka okej men jag sprang inte mer än 25min var tredje vecka typ. Konditionen var helt ok men uthålligheten sådär och jag sprang Stockholm marathon förra året i den gasande solen.

Du bör klara 4h givet att du är skadefri. Jag fyller i vad jag själv har noterat i mitt eget anteckningsblock för min träning som riktlinjer med den sista som ett extra för dig

1.
Håll dig skadefri

Genomförs enklast via att inte löpa för många dagar i rad. Rekommenderar att du löper varannan dag fram till april och då kan du pröva att löpa två dagar i rad istället ifall du känner att du verkligen vill öka volymen.

2.
Styrketräning

Väldigt viktig och väldigt bra att ha de som rutin att var 4:e dag ha någon ben/bål styrka på schemat. Antingen separat eller efter löppasset. Jag brukar tex köra intervaller på gymmets löpband så att jag därefter kan köra ett benpass i 45 min.

3.
Underskatta inte vikten av att snabbt vänja kroppen vid maratonfart (5:30min/km bör vara uppnåeligt för dig). Börja redan nu med 1km i slutet av passet tex. Detta för att vänja dig själv vid tempot både mentalt och fysiskt.

4.
Rörlighetsträning är underskattat

Jag hade (har) en stel/svag vänster höft/QL muskel pga dålig hållning i kontorsstolen. Ledde till felaktig höftposition när jag sprang, som ledde till felaktigt fotisättning på höger fot, och som resulterade i ett skadat höger knä som tog all styrk mellan foten och höften. Tog 5 månader med hård träning och en fysioterapeut att få ordning på detta. Så glöm inte av de där små detaljerna som rörlighet

5.
Fötterna sväller mer än vad man tror under ett 4h maraton så ha på dig något som är bekvämt snarare än ”snabbt” under loppet

6.
Maratonträning är inte en bantningskur.

För att hålla dig frisk, skadefri, och energiskt så behöver du äta ordentligt

7.
Skapa en struktur i träningen som du också kan följa upp.

Jag har gjort ett enkelt Google kalkylark där jag har fyllt i vilka dagar jag ska löpa (varannan dag till april), hur långt, vilken tid, och en kommentar om vad för typ av pass det är som jag sedan följer upp

8.
Om du ska köpa en träningsklocka så rekommenderar dig att köpa en enklare (Garmin 55) och lägg en extra krona på ett ordentligt pulsband istället. Bandet är mycket mer tillförlitligt och man kan ha det under alla lager av vinterkläder med klockan uppkopplad utanpå tröjorna då

Lycka till
#19
19 februari 2025 kl 17:18
Gilla
Kul med folkfest igen. Jag sprang för första gången förra året och söker nu revansch då värmeböljan sänkte mig. Skadefri så ska 4h tas ut, och 3:45 om jag får till alla pass
#20
19 mars 2025 kl 21:28
Gilla
Måste väl vara så att det ena benet pendlar snabbare än det andra, och därför är det olika kadens om man skulle analysera de separat?
< < < 1 2 > > >