Foruminlägg av Emil Nilsson

#1
23 februari 2021 kl 10:08
Gilla
Känner igen mig i en del av det du skriver. Idrottade mycket fram till gymnasietiden. Därifrån blev det mycket tid i soffan varvat med perioder på gymmet fram tills förra vintern då jag började löpträna. För min del önskar jag att jag lyssnat på vad många här skriver om att skynda långsamt.

4-5 månader efter jag tog mitt första löpsteg igen började höften säga ifrån. Efter det kom knäna. Allt kan förmodligen skyllas på att jag allt för snabbt gick på längre och längre distanser, tempo/tröskelpass och intervallpass. Under hela förra sommaren (den härliga löpsäsongen) fick jag ägna åt korta 4-5km turer för att vänja kroppen och bygga upp grundstyrka i muskler och leder. Det är först nu jag börjat komma upp i lite distanser igen.

SÅ, mitt råd är verkligen att lyssna på vad andra här har sagt om att inte fuska och gå på bara för att det känns bra. Precis som du beskriver så upplevde jag att jag utvecklades snabbt och kunde springa längre och snabbare varje vecka i början. Men det är inte kul sen när kroppen inte håller.

Något jag jobbar med idag och som funkar för mig är att bygga på längd och intensitet i några veckor (typ 3 veckor), sedan backa ett litet steg och springa lite kortare turer och lugnare pass, eventuellt varvat med lite styrketräning. Därifrån kan du sedan bygga uppåt igen. Eventuellt att du bestämmer dig för att inte försöka på PB vecka efter vecka utan att du snarare försöker lägga dig på en nivå ett tag så du ger kroppen tid för anpassning och återhämtning.
#2
24 februari 2021 kl 16:57
Gilla
Cykelfanatiker kan diskutera märken, geometri, komponenter och andra specifikationer såsom vikt osv i all oändlighet men för en motionär och särskilt för nybörjaren spelar det nog inte så stor roll. Jag cyklar en del från och till och mitt bästa råd jag kan ge är nog att åka till en cykelaffär och testa ut en cykel som känns bra. Det räcker ofta att lägga sig i de billigare prisklasserna, särskilt i början. Men jag hade inte köpt det absolut billigaste du kan hitta för då får du kvaliteten därefter. Om du har tur så kan du hitta utförsäljningar av fjolårets modeller fortfarande.

När det kommer till racercyklar kommer de i olika klasser. Du bör sikta på det som kallas endurance-racer (komfortracer). De är byggda för maximal komfort och längre rundor. Du kommer förmodligen ändå bli ganska trött i ryggen och få ganska ont i sätet innan du vänjer dig vid den ganska statiska positionen man sitter i under långa cykelturer. I början klarade jag bara av rundor på runt 3 mil innan min kropp var helt slut - men man vänjer sig ganska snabbt.
#3
24 februari 2021 kl 20:47
Gilla
Är visserligen inte en fysiker men det borde ju rimligen vara så att mer anläggningsyta innebär mer rullmotstånd.

Men som jag förstått det med cykeldäck och bredd så blir det så att ett bredare däck inte anlägger mer mot marken än ett tunnare eftersom deformeringen sker på bredden istället för på längden.

Dessutom är en fördel med bredare däck att de fångar upp många stötar ifrån underlaget vilket gör att det blir lättare att behålla farten framåt när man cyklar över grus, sten och ojämn asfalt.
#4
9 mars 2021 kl 20:34
Gilla
Är generellt mycket nöjd med min 735XT och tycker den mäter sträckor väldigt bra. Springer ofta ut och tillbaka och om jag håller koll på exakt var jag startade och vänder på jämn kilometer så slår det ofta bara fel på några meter på exempelvis ett 10km löppass. Att det skulle skilja så många hundra meter på en så pass kort löprunda som du skriver verkar lustigt.

Hur väl GPS:en har kontakt beror ju mycket på hur det ser ut där du springer. Tät skog och tunnlar stör ofta ut signalen ganska mycket. Har också varit med om att min klocka inte fick någon täckning alls när jag sprang i ett område med mycket höga och branta berg runtomkring mig. Tänk också på hur du bär klockan så att du inte har klädesplagg ovanför klockan när du springer. Många sätter klockan utanpå tröjan men då måste du ju ha ett bröstband för att kunna mäta HR om du vill det.