Foruminlägg av Erik Nilsson

#1
20 september 2020 kl 20:17
Gilla
Hej. Ny på forumen och behöver hjälp att hitta ett par distansskor som är "höga" över ankeln då jag idag tycker det är ett problem att de skor jag har är för låga runt vristen och hälen. Jag har en sådan gjuten sula som är gjort efter min fot och den bygger mer än de sulorna som kommer med skorna och måste därför kompensera för mkt med snörningen för att det ska kännas som att foten sitter bra i skon. Jag använder mig av det extra hålet och gör en sån där hällåsning. Har ett par Nike Air Zoom Pegasus 37 som jag gillar hur sulan känns men de är på tok för låga i hälkappan och runt ankeln och den har ingen stoppning i plösen så jag får lätt ont där jag knyter i och med att den knyts så hårt. Sen har jag ett par Asics So Gel Glyde 2 som jag tycker är helt ok, aningen låga i hälen (men högre än niken) och sulan känns för hård efter att ha sprungit mkt i Nikeskorna. Skulle vara mycket tacksam om jag kan få lite tips och ideer av er på skor som kan passa med en lite större iläggssula, vadderad plös och som är mjuka. Alternativt tipsa om nån tidigare tråd som behandlat samma fråga. Hade inget bra sökord.
#2
21 september 2020 kl 11:43
Gilla
Tack Kenneth! det ska jag kolla upp :).
#3
22 november 2020 kl 08:03
1 Gilla
Hej. Jag har har en forerunner 45 och är mkt nöjd med den. Tar cirka 10-20 sek där jag bor att få GPSen klar. Min första löparklocka men ser ingen anledning att byta upp mig än.
#4
19 december 2020 kl 07:28
Gilla
Hej lyssna på avsnitt 263 och 264 av podcasten prestera mera by umara. Särskilt avsnitt 264 där Perseus karström berättar ingående om sina pratiska erfarenheter av att ha varit med i ett stort forskningsprojekt som behandlar just detta med lågkolhydratkost.

Det hjälpe mig mycket då jag själv gått frågandes inför min oförmåga att inte kunna lägga in sista växel då jag springer. Har proppat i mig mer kolhydrater sista veckorna och märker direkt att den upplevda ansträngning är betydligt lägre. jag mår bra på lågkolhydratkost men känns lite tråkigt när man får slita så mkt på löppassen. Har hört att vissa som förordar en lågkolhydratkost resonemanget train low compete high. Något som jag tolkar som att man går över till mer kolhydrater när man närmar sig tävling. Lycka till

#5
17 januari 2021 kl 09:57
1 Gilla
Hej. Har en fråga till er som testat alla dessa olika modeller av Nikes nya springskor. Jag vill ha en sko som på bästa sätt sparar på mina fötter och knän när jag tränar främst tröskel och distans. Att det går lite snabbare är sekundärt.
Vilken av dessa modeller tycker ni isåfall lämpar sig bäst? Med vänlig hälsning, Erik
#6
17 januari 2021 kl 19:42
Gilla
Kul med svaren 😀. Jag tyckte att hälkappan såg så skön ut på alphafly men har ju bara sett den på bild. Då ser den mjuk och följsam och vad jag kan skönja så saknar alphaflyen det där insydda plaststödet som de flesta skorna har.

Svaren känns ganska entydiga och jag gör slutsatsen att det inte finns någon egentlig skadeförebyggande funktion att dra nytta av i denna typ av skor. Anledning att jag ställde frågan är att jag vill minnas att det har nämnts i förbigående i någon av poddarna i det Lange lop alt maratonlabbet. Alltså att skorna skulle spara kroppen i något avseende. Men det är inte en erfarenheten som ni har?

I att jag själv aldrig har tävlat är jag inte motiverad att lägga 3000 spänn på ett par skor som jag springer lite med. Men gör de att jag kan springa ett till lite snabbare pass i veckan så är det ju en helt annan sak.
#7
27 april 2021 kl 12:51
5 Gilla
Hej. Lyssna på Maratonpodden det finns två avsnitten om ortorexi som är lyssningsvärda. Speciellt detta : https://podcasts.apple.com/se/podcast/maratonpodden/id795661307?i=1000513677609 . Jag kände mig själv träffad och fick många tankeställare efter det. Hon Yvonne är fantastisk att lyssna på.

Att va så upptagen med att äta nyttigt hela tiden tycker jag är svårt att kombinera med att tex springa tex 6 mil i veckan. Nu har jag börjat äta chips på helgerna och dricka juice mer regelbundet. Vitt ris potatis pasta har kommit tillbaka i kosten. Onyttigt men nödvändigt för mig. Mest Nyttigt kanske i slutänden om det står mot stressfraktur som det blev för mig. För jag vill springa och det är det mest nyttiga för mig.

Jag kände också ett visst äckel för allt som var energität sött fett processat osv. Men när jag jobbar aktivt för att lägga undan de tankarna och inte döma andra så minskar också äcklet och suget kommer har kommit åter. Tankarna kommer och går och gissningsvis får jag leva med detta.

Lycka till och hoppas att du kan fortsätta springa och Att mensen kommer tillbaka.
#8
4 augusti 2021 kl 06:39
1 Gilla
Det låter ju befängt. Jag har ingen sådan möjlighet. Var har du läst denna infon Erik W? Det finns ju post. Hoppas de inser sitt misstag och löser detta.
#9
5 augusti 2021 kl 20:44
Gilla
Fint att höra Niklas 😀.
#10
7 augusti 2021 kl 15:58
Gilla
Jag springer i Endorphin Pro v1 och har också mycket grusväg här där jag bor. efter några pass och kanske cirka 10 mil invävd grusväg har jag rediga hål ner så att jag ser kolfiberplattan. Men det trasar inte sönder. Tänkte fylla igen de med nån hållfast byggfog eller dylikt. Men det är ju en helt klart försämring.

Har sökt upp nya asfaltsträckor som jag aldrig har sprungit tidigare och det är ju en positiv bieffekt. Men jag önskar verkligen en version som är precis som pro men men gummisula på framfot och häl och lite mer att slita på. För jag tycker otroligt bra om dessa skor.

Någon som testat pro trail? De ser lite klumpiga ut och kommer med bland annat annan snörning. Vilket känns tråkigt. Hur är hälkappan är den mjuk som på pro?
#11
14 september 2021 kl 19:52
Gilla
Hej. Det är mitt första lopp. Jag kommer dit utan någon support och undrar lite om hur det brukar se ut efter loppet vid målgång.

Kan man ha med en väska som man lämnar någonstans vid målgång för att sedan ha lite ombyte och energi och så efter tävlingen? Brukar arrangörerna hålla med något ätbart eller energi efter målgång. Finns det info om detta någonstans? Hur länge brukar/måste man stå i startfållan innan startskottet går?

Gissar att det är lite nytt iår pga rådande omständigheter men ni som sprungit innan kan kanske svara hur det har sett ut då.
#12
20 november 2021 kl 07:59
2 Gilla
Hej. Söker era erfarenheter av att springa i vargrika områden.

Där jag bor har vi haft varg till och från senaste åren men sedan några månader tillbaka har det etablerat sig en vargflock. Vi har haft varg i trädgården och den eller de har blivit observerad flertalet gånger.

Jag tycker att det gått bra och inte tänkt på det nämnvärt så länge det bara rört sig om nån enstaka individ. Men när jag fick rapport om 5 vargar blev jag mer rädd och när det nådde mig i veckan att det setts 8 vargar i flock så har glädjen med löpturerna ersatts av en viss oro.
Jag springer ca 5 timmar i veckan på landsbygden på småvägar genom skog och åker. Det är oftast sent på kvällen med stark pannlampa och reflexkläder vilket känns bra då jag tänker att det blir tydligt att jag är människa och att de kan gå undan. Beteendet att hela tiden vända sig om, söka med lampan i skogen, vara beredd på att försvara sig och fundera vad som finns bakom nästa hörn. Att husera flyktkänslan under delar av löpturen är helt enkelt är ingen bra känsla.

Nu söker jag att få era erfarenheter av att springa bland vargar eller er med god kunskap om varg. Kan jag vara helt lugn, ska jag va försiktig, när isåfall (tid på dygnet /tid på året) stanna hemma etc.

Antalet som springer bland vargar är ju kanske inte så många men ni främst kvinnor som springer i främst stadsnära miljö gissar jag känner igen den rädslan på vissa löpturer( fast då för män). Hur tacklar ni det? Tänker att det handlar om att lära sig att acceptera situationen. Men hur?

Statistiken när det kommer till vargattacker talar ju sitt klara språk. Jag bör vara rädd för att bli påkörd av drogpåverkad chaufför, stångad av älg stucken av geting eller halka. Men å andra sidan tänker jag: hur mycket erfarenhet av vargflockar i Sverige finns det? Vi har väl inte haft mkt varg sen skjutvapnets inträde.? kan jag bortse ifrån att ensam trött man 75 kg är ett lätt byte efter en timme i tröskelfart?

Jag vill förtydliga att jag inte vill att tråden ska handla om vargens vara eller icke. Det är en stor och viktig fråga som diskuteras i många andra forum och jag vill lämna den därhän.
#13
20 november 2021 kl 14:57
2 Gilla
Tack för peppen 😊. Stannade till på dagens långpass och Talade med några kunniga jägare och de tyckte att jag kunde gott kunde springa på som vanligt. Kändes bättre efter det. Lite terapi att starta tråden också.
#14
21 november 2021 kl 18:16
2 Gilla
Känns bra att höra. Jo räv rådjur hare hjort grävling och älg har jag vant mig vid och kan som du säger njuta av. Tror mycket att det är något nytt för mig detta med vargen varpå jag aldrig funderat på det förut. Lite som att sätta sig i bilen och vara skiträdd varje dag. Det hade man ju inte orkat att stå ut med även fast det är det farligaste jag gör varje dag. Svårt som sagt att vara rationell alltid 😊. Så det är väll bara att göra som Kjell Höglund och vänja sig. Ska ut ikväll och det ska bli skönt
#15
22 november 2021 kl 17:45
Gilla
Tur att du klarade dig Birgit. Lät som en mycket otäck erfarenhet. Tack ändå att du delade den.
#16
23 mars 2022 kl 07:04
1 Gilla
Grundat på min egna upplevelser två gånger. Så har det det varit efter ca 10 k och på en sträcka jag springer varje vecka. Fint väder solnedgång en känsla av att det går lätt helt enkelt. Fast det ska gå ganska fort gärna tröskelfart. Sen ska något ändras och musik har varit närvarande bägge gångerna.

Den ena gången förberedde sig hjärnan på flykt undan att bli nedslagen av raggare och när jag inser att det bara är en ensam man som testar ljudet i dennes bil så släppte hjärnan allt och en fantastisk rus bara sköljde över mig. Till detta kom att det spelades hög musik från raggarbilen och ett låtbyte som ägde rum precis vid paseringen samtidigt som jag inser att jag inte kommer behöva fly likt Forest gump genom majsfältet.

Det var helt enkelt en rad faktorer som var långt bortom min kontroll i kombination med rik fantasi från en trött hjärna. Men runners high är för mig mer att likna vid vad jag föreställer mig ett heroinrus. Under långa pass när det perioder känns lätt och allt bara flyter fram är ju en go känsla men jag har svårt att få samma ruskänsla då. Springer dock aldrig med något i öronen längre så jag lär få vänta till nästa gång. Lycka till i jakten på ruset.
#17
27 juni 2022 kl 21:49
4 Gilla
Hej. Jag springer ca 50 km utslaget på 3
ggr och cykel ca 1 gång veckan och sällan långsammare än 4.20 fart på löpningen. Mkt hårt och mellanmjölk ingen lugn distans. Vill va riktigt slut efter varje pass. Jagas lite destruktivt hela tiden av känslan att jag tränar för lite och ska då kompensera med att ta ut mig till max. jag har fått för mig att Kjell Erik Ståhl hade lite den filosofin. Men kanske inte så eftersträvansvärt. Skulle gärna springa mer periodiserat då jag mår mentalt bättre av det men känslan är att då måste jag lägga så mkt tid på träningen. vilket jag vill men det passar inte in i livet med familjen. Så i framtiden när jag har mer tid ska jag springa ofta och långsamt och ibland super hårt 😀 och må som en kung. Lycka till med att nå målet. Jag sprang väldigt mycket i 4.10 fart på distanser runt 20-25 km när jag nådde det. Men jag har haft fin kontinuerlig träning och det är nog det viktigaste. Nu är målet 2.50. tänker att detta med periodisering ger sig väldigt naturligt. direkt jag har en vecka när jag tränar mycket så sänker jag per automatik farten på fler pass.