Foruminlägg av Bengt Wallerstedt

#1
20 juli 2009 kl 13:21
Gilla
Jag gillar verkligen att springa i just duggregn, när det är hygglig värme i luften (ca 12-15°). Visst kan det från början - innan man ger sig ut - kännas lite ruggigt, men är bara temperaturen OK, så tar jag på mig ett linne och korta tights (också blanda spår på Ipoden förstås). Över huvud taget tycker jag mig ibland se löpare som tar på sig alldeles för mycket kläder, även på sommaren. Visst kan det vara lite chilly med linnet första kilometern, men sedan ångrar man det verkligen inte! Det känns som om det finns hur mycket syre som helst i luften. Oftast springer jag längre än vad jag planerat. Igår t ex blev det ca 15 km fastän jag bara planerat ca hälften. Efteråt lade jag mig på en handduk i gräset efteråt medan pulsen avtog och lätt de lätta regndropparna fick falla på min svettiga lekamen och det var faktiskt riktigt skönt. Jag försökte vara mindul och tänka på sensationerna av dropparna och jag kunde bara komma fram till tre: kittling, visst tryck och lätt lokal svalka.

När jag springer och det regnar mer brukar jag ta kepsen på mig för att slippa få regnet i ögonen. Läste annars i Runner´s World att man vid sol inte bör ha keps utan solglasögon, då kepsen är värmekonserverande, så nu har jag solglasögon när jag tränar i sol och värme. Fast på ett längre lopp åker nog kepsen med för att inte bli bränd. Med ålderns rätt börjar hjässan visst bli lite tunnhårig.

Bästa löparhälsningar - glöm inte att hålla igång på semestern! Det har du igen i höst.
#2
22 juli 2009 kl 10:37
Gilla
Nej, det där med bröstvårtorna är mycket viktigt, särskilt om du är man och ute mer än en timma (även om det inte regnar). Det går med plåster, men på tävlingar lyxar jag till med 2x½ skavsårsplåster (typ Compeed). Enbart Vaselin kan också funka. Glöm heller inte att slänga in kläderna i tvättmaskinen (miniprogram) eller tvätta upp dom för hand direkt - gör löpningen mycket fräschare nästa gång! Häng inte på tork, mycket salt och bakterier kvar i kläderna - och lukt, som senare kan vara svår att tvätta bort - även på funktionskläder!
#3
29 oktober 2009 kl 22:12
Gilla
Hej!

Funderade just på den sträcka och tidpunkt du valt, men jag är långsammare än du..Har bara omkring 65 mil i benen i år och vill gärna ta det lugnt vid - som jag tycker - längre sträckor. Är dessutom lite osäker på om jag håller på att bli sjuk. Tyckte det gick extra tungt på en kort morgonrunda igår. Får se hur jag känner mig på lördag morgon. Vi får se om vi ses vid starten! Vet du om det finns någon "stafettpinne"? Lycka till!
#4
7 januari 2010 kl 01:16
Gilla
Hej! Jag har en dotter och tillika småbarnsmamma, som har mycket ont om tid, men som gärna löptränar och med fördel i Påvelund. Det känns ju tryggare ffa för tjejer att springa i grupp på kvällarna. Jag tror jag ska informera henne om denna träning, som jag förstår startar den 12 januari kl18:00 för uppvärmning vid stockarna och sedan 18:10. Själv bor jag i Linköping, men springer ibland i Göteborg, när jag hälsar på. Bra initiativ - Lycka till!
#5
10 januari 2010 kl 16:58
Gilla
Bengt från Linköping här igen...ang löpning på vintern: Har ni inte testat Ice Bugs, så är det ett måste! Visserligen kostar de som ett par nya dyrare joggingsskor. Vill minnas att mina kostade 1500 kr 2008 på InterSport. Jag kan verkligen rekommendera efter att nu vara inne på andra året. Du känner dig mycket tryggare, skulle knappt kunna tänka mig att ge mig ut med vanliga joggingskor, när det är halt. Nu kan du maxa t o m på blankis. Fäster givetvis inte lika bra i snö och modd, men säkert bättre än vanliga joggingskor. Både hustrun och jag använder dom t o m när vi går ut med hunden ;-). Har just varit ute på ett milpass med Ice Bugs (-6° och mulet) efter två dagar med skidåkning (-17,5° och soligt).

Hälsn från Linköping från Bengt (som ofta hälsar på i Hagen. Sprang senast med dottern i Påvelund den 7 nov 2009 (fars dags present).
#6
10 januari 2010 kl 17:14
Gilla
Hej!

Torr hud ffa på händer och i ansikte är vanligt på vintern såväl vid vistelse utom- som inomhus (bl a pga att luftfuktigheten är låg).Större risk hos personer med torr hy och eksem. Viktigt att man också håller sig torr, T o m svett kan säkert torka ut... En annan orsak är att vi tvättar oss för mycket, där både vatten och tvål tar bort det naturliga hudfettet, som håller ihop de ytliga hudcellerna och utgör en skyddsbarriär för huden. Jämför ett murat hus, där du skulle skölja bort murbruket - tänk vad som skulle hända med alla tegelstenar! Så mitt råd är att undvika vatten och ev smörja in huden med fuktighetsbevarande krämer t ex med karbamid, koksalt, propylenglykol (finns bl a under namnet Propyless) och fettsyror i. Så är det riktigt kallt ute - tvätta dig inte i ansiktet! Om det uppstått en inflammation kan det bli rött och då kan det vara eksem eller allergi t ex. I första hand kan man under några dagar pröva med receptfri hydrokortison, men huden är tunn och känslig vid ögonen, så var försiktig!

Läs mer här: http://huden.nu/hudbesvar/torr-hud/

Mvh Bengt
#7
10 januari 2010 kl 17:42
Gilla
Hej!

Det är givetvis svårt att uttala sig om vad detta är. Visst kan det finnas ett samband med löpningen och det mest sannolika är väl att du råkat ut för en överansträningning av muskulaturen i vaden och att du därför har ont och viss svullnad. Du kan också ha råkat ut för en mindre bristning i muskulaturen som skulle kunna förklara dina symptom.

Det finns en typ av muskelskada som kallas distensionsskada och som kan uppstå vid överbelastning. Skadan uppstår när muskeln aktiveras så kraftigt att muskelfibrerna går av. Framförallt kan dessa skador ske vid kraftig excentrisk och koncentrisk muskelaktiverng. Distensionsskador kan uppstå under löpning vid t ex snabb acceleration, snabb riktningsförändring eller kraftig inbromsning. När muskelfibrer brister vid sen skada brister det även blodkärl och en blödning uppstår. Viss kortvarig avlastning rekommenderas, men många idrottsläkare hävdare att man ska återuppta träningen så snart som möjligt helst inom 48 timmar, men träningen måste kanske anpassas!

Inget av detta är ju allvarligt, men det mest allvarliga är om detta skulle vara en djup blodpropp i benet, som kan ge liknande symptom, men det är inte sannolikt med tanke på din ålder och att du rör på dig så mycket. Det är betydligt vanligare hos kvinnor, särskilt om de äter p-piller! Drabbar 150-200 personer per 100 000 invånare.

Tycker det är klokt att låta en läkare titta på ditt ben. Läkaren gör en sannolikhertsbedömning och beroende på utfallet av denna tas ev ett prov s k D-Dimer för att avgöra om det föreligger en störning i blodets koagulationsförmåga!

Lycka till!

Du kan läsa mer här: http://www.vardguiden.se/Sjukdomar-och-rad/Omraden/Sjukdomar-och-besvar/Blodpropp-i-benet/

Mvh Bengt
#8
19 april 2010 kl 22:15
Gilla
Hej!

Tror kanske inte att det löser era problem, men kan berätta hur jag gjort, som också har en Mac men ändå tillgång till en PC. Det handlar ju också om vilken information man vill länka till datorn. Jag kör över mina data via USB kopplad till en PC via en platta som jag lägger klockan på. Vips har jag fått in informationen i min dator och kan sedan (via min Mac) gå till Polarpersonaltrainer.com. Sedan lägger jag manuellt över info till jogg.se, där jag också har min träningdagbok. Mitt önskescenario är att jag kan lägga in data direkt från min Polar-klocka till jogg.se.

Hälsningar Bengt
#9
3 januari 2011 kl 23:31 Redigerad 3 januari 2011 kl 23:33
Gilla
Hej!

Jag har sprungit morgonpass i perioder på vardagarna och då har det ofta rört sig om 6-7 km i ganska lugnt tempo med start ca 5:45 utan föregående frukost. Ibland har jag efteråt t o m tagit en kort bastu och sedan en vanlig frukost som för mig numera består av två kokta ägg, 1-2 Finn Crisp med kaviar, 3% Yoghurt med frysta hallon, solroskärnor, krossat linfrö och 4-5 paranötter, ett glas juice och 1 Finn Crisp med skinka/salami med ost till kaffet och morgontidningen. Känner mig som en KUNG hela dagen efteråt, men springer annars mest på vardagskvällar direkt efter jobbet och då kan det ha gått 5-7 timmar sedan lunch, inga problem om inte passet är för långt. Bra att dricka lite grann innan. Förr tog jag alltid russin eller en halv banan, men det gjorde mig bara tröttare.

På helgerna kan det ibland bli 15-20 km utan frukost, men då har jag vätskebälte med vatten och lite juice med. För att undvika illamående fungerar det perfekt med en hård kaviar- eller salamimacka direkt efter löppasset och vatten förstås!

Lycka till!
#10
4 januari 2011 kl 23:11 Redigerad 4 januari 2011 kl 23:14
Gilla
Hej Jörgen!

Jag började nog löpträna regelbundet på 1990-talet och har tills för ett och ett halvt år sedan ätit ungefär svensk normalkost och varit en riktig bröd-, banan- och müsliälskare och en och annan lättöl har väl också runnit ner till middan. Trots att jag tränat regelbundet, så har jag ca 185 cm lång (har kanske krympt någon cm med åren) vägt stadigt omkring 95-97 kg. I september 2009 började jag och min fru att åtminstone för en tid testa LCHF med resultatet att jag på 6-8 veckor gick ner till 85-86 kg och har sedan ständigt legat på denna nivån med ungefär samma träningsmängd. Och jag har inte haft några problem med att träna på denna kost. Mår dessutom betydligt bättre överlag, orkar mer, blir inte lika lätt hungrig och sugen i tid och otid. Jag kan t ex ge mig ut och springa 10 km eller mer efter upp till 6 timmar utan att ha ätit något sedan lunch. Så det där med kolhydrater och träning anser jag vara en myt. Visst kan det vara bra med lite juice i slutet på 20 km träningen eller liknande, men jag menar att man kan lära kroppen att förbränna fett istället.

Vill du läsa mer om LCHF kan jag varmt rekommendera kostdoktorn.se (om du inte redan varit där). Där kan du läsa om LCHF för nybörjare och även om LCHF och träning t ex om Björn Ferry och Jonas Colting (särskilt kul är hans artikel från RW 2009, se denna länk).

Lycka till!


#11
27 januari 2011 kl 20:35
Gilla
Hej alla löpare i Östergötland med omnejd och mer avlägsna också för den delen!

Fick häromdagen ett mail från Göteborgsvarvet om Seedningslopp i Östergötland 2011-03-19 på Mantorp Park 10,00 km (3 varv med effektiv tidtagning med chip och "kompisseedning" med snabba löpare till vänster förutom lämplig placering i startklungan). Inte för att jag kanske kan påverka min startgrupp i Göteborgsvarvet så mycket och egentligen vet jag inte om jag bryr mig, men tycker ändå att det är en kul grej tidigt på våren. Tack till IK Akele som tagit initiativet! Ser det mest som en aktivitet och ett vanligt träningspass, där man pushas till att pressa sig lite extra på milen. Omvandlingsfaktorn är 2,3. Har anmält mig ikväll och hoppas förstås att vi blir några stycken så man får lite draghjälp och känner det sociala suget i löpningen! Vad har ni för tankar och synpunkter? Kostar 195:- så det är väl inte så mycket att fundera på? Ha det gott!

Varma löparhälsningar mitt i vintern!