Foruminlägg av Anna E

< < < 1 2 > > >
#1
1 september 2018 kl 18:10
Gilla
Hej alla löpare!
Vilket tempo bör jag köra distanspass (ca 10 km) samt långpass i (ca 20 km) i? Jag springer milen på 38 min och 5 km på ca 18 min. Jag satsar främst på distanser upp till 5 km så långpasset ser jag inte som ett nyckelpass. Jag tycker 5 min-tempo är bekvämt, men är det för långsamt för att ge effekt?
#2
2 september 2018 kl 22:28
1 Gilla
Tack för svaren! Jag tror jag ligger kvar i mitt bekväma tempo då så jag kan ligga på hårdare på kvalitetspassen!
#3
22 oktober 2018 kl 22:07
Gilla
Hej alla joggare!
Jag har en fundering om pulszoner. Jag har hög (?) tröskelpuls, 94% av maxpuls (uppmätt på testcenter). På lugna pass ligger jag på 80-83 % av max, upplever att jag knappt kan jogga utan att pulsen rusar till denna puls - sedan kan jag ligga där nästan hur länge som helst.
Hur bör jag justera mina pulszoner på garmin? För visst bör jag justera dem något, eller? Känns som det är lite väl mycket rött på många pass.. Finns det någon ”regel” för var ex tröskelpassen bör hamna i för pulszon (zon 4?)?
och är pulszon 1 ens något man använder i träning, eller är det mer vardagsmotion/promenader som hamnar där..?
Tack på förhand!
Mvh
#4
25 november 2018 kl 10:12
1 Gilla
Shield är fantastiska! Jag upplever inte alls överdelen som stel, tvärtom väldigt följsam för att vara vattentät. Värmer skönt i när man är kall men andas bra och blir inte för varma under passet. Osäker på hur stor skillnad det är i vikt mot vanliga 35:or, men jag upplever dem inte alls som tunga och klumpiga, sprang snabbdistans igår med dem och det gick super. Tycker faktiskt dem känns betydligt snabbare än mina 34:or, har dock inte testat 35 i vanliga modellen så det beror nog snarare på den uppdateringen.
#5
12 mars 2019 kl 16:20
1 Gilla
Jag själv klarar 6x1000m i ca samma tempo som dig, när jag ger allt och går en bit över tröskel i slutet. Tror jag kan göra strax under 38 på milen (pers 38.10 från i somras).

Jag tror inte att det är omöjligt för dig att hålla ditt 3.33-tempo i en mil med tanke på din kontrollerade puls. iallafall sub 37 borde inte vara några problem.

Brukar du köra någon sammanhängande tröskel? Kanske kan ge hum om miltiden. Själv springer jag 30 min tröskel i ett tempo som är ca 5-10 långsammare/ km än tävlingstempo. (alltså ca 3.55)
#6
18 mars 2019 kl 16:53
Gilla
För två år sedan drabbades jag av löparknä, dock en lindrigare variant. Inte så som man hört att vissa får hugg så att det är omöjligt att springa, utan mer en smygande smärta och stelhet. Gick till sjukgymnast och fick inlägg eftersom problemet lokaliserades till mina fötter (pronation och inåtrotation). Blev av med löparknät på kanske 3 veckor och har inte haft problem sedan dess.
Problemet kan absolut ligga i dina löparskor, men även ex svaghet i sätet, stelthet etc. Jag rekommenderar dig verkligen att gå till en sjukgymnast för att gå till botten av problemet, vilar du bara ut det är risken att det kommer tillbaka igen när du trappar upp. Byt ut löppassen till alternativform som fungerar - för mig funkade crosstrainer.
Min sjukgymnast rekommenderade inte den klassiska stretchövningen och foamrolling till en början, han menade på att detta kunde irritera området ytterligare. Fick rådet att vänta med stretch tills området inte var lika irriterat. Alltså först vila/alternativträning, sen stretch efter först någon/ett par veckor.
Lycka till!
#7
19 mars 2019 kl 14:18
Gilla
Jag tränar alltid såvida jag inte har ont i halsen eller känner mig allmänt hängig/febrig/tung i huvudet, eller om vilopulsen är ca 10 slag eller mer förhöjd. Har jag bara hosta och snuva och i övrigt mår bra tränar jag alltid, ibland även tuffa intervaller. Tycker det snarare kan ”rensa” ut kroppen från förkylningen :) Viktigt dock att känna efter under passet!
#8
21 mars 2019 kl 21:36
Gilla
Adidas adizero tempo 8 (har ej testat 9an) är trevlig! Snarlik boston, upplever den som kanske lite mer men fastare sula. Går bra både att nöta och springa fort i :-)
Följer för övrigt spänt denna tråd, är precis på jakt efter samma. Använder just nu pegasus mest men upplever precis som du säger dem som lite svampigs.
#9
1 april 2019 kl 22:30
1 Gilla
Kanske tråkigt tips, men ät BRA mat, ffa slarva inte med grönt. Själv har jag ätit grön smoothie med bla grönkål, spenat och apelsin varje morgon sen i sommar.
Missar du på sömnen någon natt, ta igen med en powernap på dagen. Själv undviker jag att träna sent på kvällen eftersom jag märkt att jag sover sämre.
Äter mitt val sport + d-vitamin under vintern - vet inte om det är något som hjälper men skadar kanske inte att testa.
Får jag känningar i halsen använder jag coldzyme - vet inte om det bara är tillfällighet men varje gång har jag sluppit förkylningen.

Detta är de tipsen jag följer och har inte varit förkyld på 1,5 år. Tror inte det finns någon quick fix till bra immunförsvar - bra kost, sömn och balans i övrigt i livet är nog det enda som verkligen hjälper.
#10
7 april 2019 kl 17:21
Gilla
Tänkte passa på att uppdatera skogarderoben lite nu när intersport har 3 för 2.
Adidas boston + nike pegasus är givna eftersom dom gamla är helt utslitna. Frågan är vilken jag ska ta som tredje sko.
Lite sugen på nike pegasus turbo, zoom fly flyknit eller zoom fly. Har aldrig sprungit i något liknande (har tidigare föredragit så lite och hård sula som möjligt) men skulle va kul att testa. Vad är skillnaden på dessa skor? Ska främst användas till distanspass, möjligtvis tröskel.
Tacksam för snabba svar då erbjudandet går ut ikväll:-)
#11
7 april 2019 kl 22:40
1 Gilla
Tack för svar! Det fick bli ett par turbo, väntar spänt på att få testa dem:)
#12
22 juni 2019 kl 10:50
Gilla
Jag hade visserligen inte fullt utvecklat löparknä, men för mig funkade det bra att lägga distanspassen på crosstrainer och springa kvalitetspassen. Jag märkte att jag nästan inte hade någon smärta när jag sprang snabbt, troligtvis eftersom jag får bättre teknik i högre hastigheter (och min löpteknik visade sig vara en stor anledning till skadan)
Jag tror det framförallt är distansen som nöter, som jag förstår det är det en sena som glider över en ”knöl” på knät och skapar inflammation. Detta borde ju rimligtvis irriteras mer av antalet steg än hastighet, tänker jag.
Om du inte redan gjort det tycker jag du ska uppsöka en sjukgymnast för att ta reda på om det finns någon annan orsak än bara för hög belastning. Jag fick reda på att jag pronerar något och fick lättare inlägg - efter det har jag inte haft några besvär.
#13
12 juli 2019 kl 23:24
Gilla
Jag har precis samma som dig. Maxpuls ca 200, tröskelpuls 188 uppmätt på labb och ligger aldrig under 155 på pass, oftast ca 160-165 på ett bekvämt distanspass. Tempot på dessa pass ligger ca 1 min/km långsammare än min milfart (ca 4.40-4.50 vs 3.40).
När jag gjorde tröskeltest på lab låg mitt laktat i samma nivå som vilolaktat eller tom sjönk ända upp till 175 i puls om jag inte minns fel, så testledaren hävdade att det inte är något problem för mig att springa strax under den pulsen på även återhämtande pass. Pulsen verkar alltså vara helt individuell så jag tror inte det finns någon vinst för dig i att minska på tempot så pass att löptekniken försämras om du känner att passen inte sliter.
#14
9 februari 2020 kl 10:04
1 Gilla
Jag har precis samma känsla, och tror inte det är så enkelt som att ändra inställning eller vänja sig, som vissa här får det att låta. Jag är en morgonmänniska och är helt pigg och klar i huvudet, men rent fysiskt är det tufft. Tror det har mer att göra med att man legat still i kanske 8 h, det är klart att systemet inte är helt ”igång”. Kipchoges sub2lopp som nämnts tycker jag inte går att jämföra, han har antagligen lagt om dygnsrytmen helt för detta och gått upp säg minst 3 h innan för att hinna äta och vakna till både mentalt men framförallt i kroppen.
Som tidigare nämnt har både Kalle Berglunds tränare men också Andreas Almgren berättat om hur stor skillnad det är i laktat, tröskelfart och tröskelpuls mellan morgon och kväll vilket visar på att det verkligen är fysiskt och inte mentalt, sen är det väl som allt annat väldigt individuellt.
#15
22 februari 2020 kl 13:16
Gilla
Hej!
Är bara lite nyfiken.
Hur mycket tid brukar ni ligga i zon 5 på intervallpass/kvalitetspass? Skillnad mellan löpning och intervallpass?
Själv hamnade dagens pass på dryga 20 min över zon5, men det var riktigt tufft.. brukar hamna närmre 10 min.. Hade varit intressant att veta om det är lite/mycket - går kanske att pressa sig lite mer än vad man tror?!
Jag räknar zon5 som över tröskelpuls, har alltså satt in egna gränser på garmin och läser av där :-)
#16
25 februari 2020 kl 08:47
Gilla
Intressant, verkar vara väldigt spridda ”åsikter”!
Daniel: Stenkoll skulle jag kanske inte säga, men har gjort maxpuls och laktattest på lab och fått ut tröskelpuls därifrån. och därefter satt pulszoner utefter det. Så jag har satt Zon 5 till över tröskelpuls. Vet inte om detta är rätt..?
#17
7 mars 2020 kl 08:47
Gilla
#19
24 april 2020 kl 09:02
1 Gilla
Nu springer jag bara kortare distanser, men jag skulle säga att om du klarar 30-32 km rakt av i maratonfart, dessutom redan nu, är nog ditt mål på tok för lätt. Att springa en halvmara i planerat tävlingstempo på mara är för många mycket tufft. Dom flesta brukar väl komma upp i kanske 20 km i marafart som max, men då uppdelat på intervaller ex 4x5 km.
Tips: podden maratonlabbet! Killarna hade själva som mål att springa under 3 h första säsongen och ”undersöker” hur dom ska klara det. Nu har Erik sprungit på 2.38 så en häftig resa att följa! Ganska nördig podd och du borde få med dig mycket
#20
24 april 2020 kl 09:10
1 Gilla
för att återgå till grundfrågeställningen är det naturligtvis individuellt, vissa är ju naturligt mer snabba på typ 10 km medan vissa har tight mellan farterna och har då stor nytta av att höja maxkapaciteten. men skulle säga att i de allra flesta fall är vo2-träning ganska ”bortkastat” för motionärer. Bättre att satsa på högre volym och kvalitetsträningen i marafart till tröskelfart. Vo2max både sliter mycket och använder andra energisystem.
Kan ju dock va av värde att lägga in perioder av vo2max träning för att höja taket, men detta är nog mest optimalt att göra i en fas ganska långt ifrån målet(kanske några månader innan) och sen gå mot mer maraspecifik träning närmre loppet.
< < < 1 2 > > >