Foruminlägg av Erik D

< < < 1 2 3 > > >
#1
27 juni 2017 kl 13:34
Gilla
Det stämmer, -ATR är en förkortning för All Terrain Running. Challenger är byggd på Cliftons läst och mellansula. Överdelen är förstärkt och yttersulan mer aggressiv än på Clifton. Challenger ATR 3 är bredare i tåboxen än föregångaren ATR 2. Fungerar perfekt på alla underlag, även lite asfalt och på snö. Tänk på att gå upp en halv US-stl mot normalt.
Ultralöparen Oskar Henriksson som vann yngsta klassen i Ultra Marathon Mont Blanc 100 miles 2016 använde den under andra halvan av loppet.
#2
27 juni 2017 kl 13:48
Gilla
När Nike skulle ta fram skor till SUB2-projektet, gick man på två spår och testade mot varandra. Det ena var väldigt lätta, platta och tunna sk racingflats, det andra en sko med mer dämpning och en böjd styvare sula som får fram löparen i avsteg snabbare. Den senare blev den som det sprangs 2.00.25 i och vikten var ca 189 gram i stl 43. Detta var en väldigt lätt löpare, men man kom fram till att även en väldigt lätt löpare behöver mer dämpning på en så lång sträcka. ´Väger man över 70 kg så är nog en sko med mer dämpning som kanske väger +200 gram att föredra framför en tunn racingflat på 170 gram. Väger man över 80 kg så blir dämpningen ännu viktigare så länge man håller sig under 300 gram och inte för mycket drop.
#3
9 juli 2017 kl 16:27
3 Gilla
Hej, -råkade se tråden och tänkte ge lite information om Hoka:
Clifton 3 (Clifton 4 kommer i butiker inom 15-20 dagar) = 5 mm drop, ca 265 gram i st 43, har sk "springy ride", dvs man landar mjukt och ändå får man bra energiåtergivning. Maratonrekordet i denna sko (ifs Clifton 2) är strax under 2,13 (pb på denne löpare är 2,12).
Tracer 2 (som ersätter Tracer) = 4 mm drop, ca 198 gram, en mycket snabb sko med PRO2 Lite sula (mjuk häl och styvare framdel). Denna sko har mest dämpning kontra vikt av alla skor på marknaden.
Clayton 2 = 4 mmm drop, ca 235 gram, har också en PRO2 Lite mellansula. Skillnaden mellan denna och Tracer är att den är bredare i framdelen, stabilare (räknas ändå som neutral) samt att den har en yttersula helt i materialet RMAT som ger en fantastisk respons.
Bondi 5 = 4 mm drop, ca 284 gram, en av de mest dämpade vägskorna som finns, perfekt för den som springer riktigt långt, har haft eller har problem med knän, rygg eller höfter, ser ganska klumpig ut men är fjäderlätt sett till dämpningen, kanske bästa valet för den som väger över 90 kg.
Hupana = ny sko, 5 mm drop, 232 gram, ser ut som en sneaker, men är en riktigt snabb sko med hela sulan i RMAT och en ovandel i knit.
Alla Hoka har sk Meta-Rockersula, dvs en rullsula som ger en snabbare stegavveckling och betydligt mindre G-kraft upp i kroppen. Deckers som äger Hoka testar alla modeller i lab och ute i fält och släpper dem inte på marknaden förrän de har betydligt bättre värden i snitt jämfört med konkurrerande skor. Man testar på löpare med många olika steg. Eftersom Meta-Rockern guidar foten in i ett barfotaliknande steg så blir det störst skillnad för den som är hällöpare, men även de som springer på framfötterna blir trötta och landar längre bak, ju längre de springer. Det är då man har som mest hjälp. Denna effekt känns mer på de mest dämpade modellerna, tex Bondi och Clifton.
Så här ser det ut för mig mellan de olika modellerna (jag väger 75 kg och springer på framfoten):
Tracer = snabbast på allt under 5 km och ibland på 10 km beroende på om banan är platt eller inte. Kör den också på sprint i triathlon.
Clifton = överlägsen alla andra skor jag haft tidigare (inkluderat väldigt lätta) på maraton. Väljer mellan denna och Tracer på halvmaror beroende på hur benen känns. Har ungefär samma tid oavsett vilka jag väljer. Har även använt dessa på 6 tim ultra på asfalt. Har faktiskt också sprungit 65 sek på 400 m på bana med dem (pers 62 sek när jag var yngre). Skulle jag endast äga ett par skor resten av livet vore det Clifton.
Clayton = har sprungit bra på 5 och 10 km med dessa, jag trivs dock bättre i både Clifton och Tracer. Dessa bars av 3:an i damklassen på Ironman Hawaii 2016.
Hoka grundades av två ultralöpare i Annecy, Frankrike (de jobbade då med utveckling av löparskor åt Salomon). De hade långt innan barfotaboomen sett problemen med att många sprang för långt, var för tunga eller sprang på för hårt underlag med för tunna/minimalistiska skor eller att de som valde väldämpade skor fick problem med att man visserligen landade skönt på hälen men "fastnade" sedan i steget med mycket G-kraft upp i kroppen som negativ effekt. Kanske beroende på de klassiska skornas lite för platta sulor, höga drop och hårda framdelar. Saucony förstod också tidigt detta problem och har nu mellan 4 och 8 mm drop på alla skor för att få en bättre stegavveckling. De har dock ingen rullsula. Trenden nu runtom i världen är att det går mot mer dämpning, lägre drop och lägre vikt. Pratar man med en ortopedklinik så hör man att det är oerhört många som kommer in med kollapsade fotvalv/Plantar Facitis/hälsporre mm pga att man sprungit med för tunna skor. Tom de allra snabbaste löparna på maran (Sub 2-projektet) väljer nu mer dämpning. Det finns absolut ingen anledning för en löpare som väger mer än 65-70 kg att springa i minimalistiska skor på maran. Väger man över 80 kg och kanske springer över 3,15 så är det rent dumdristigt enligt de senaste rönen. Däremot verkar knäproblemen minska om man går ifrån sk häldämpade skor med högt drop. Nästan alla norska och även en del av de svenska landslagsåkarna i längdskidor använder Hoka pga att man minskar risken för tex knäskador. Längdskidåkarna är särskilt utsatta pga deras höga syreupptagning och minimal löpträning under skidsäsongen. De väger oftast också lite mer än en ren löpare.
(Vill poängtera att jag jobbar med Hoka i Sverige och är naturligtvis färgad, men jag har sprungit dem långt innan och jag vet att jag kan springa betydligt skönare och längre än tidigare pga dessa skor).
#4
9 juli 2017 kl 22:22
Gilla
Bild uppladdad av Erik D
Skillnaden på Clifton 4 mot Clifton 3 är en förbättrad ovandel i en ny mesh som andas fantastiskt bra. Den har fortsatt en sk "springy ride", men den superlätta EVA:n är uppdaterad och ger ytterligare respons och dessutom upp till 20% längre livslängd i antal steg. Yttersulan är också förfinad för ytterligare grepp och dessutom bättre hållbarhet på den laterala sidan. Vikten anges till den samma som föregångaren. Designen gör nu att den ser betydligt mer slim och lätt ut, trots att dämpningen är den samma. Lästen och passformen är den samma som på Clifton 3. Denna kommer även att finnas i WIDE (2-3 mm bredare i framfoten) hos vissa specialbutiker. Se bild på nya Clifton 4 nedan:-)
#5
9 juli 2017 kl 22:39
1 Gilla
Bild uppladdad av Erik D
Skriver väl lite om storlekar också medan jag ändå är i farten...
Clifton 3: herr svart/vit och orange = gå upp en halv US storlek, vårens blå med lite orange är ganska normal i storlek, dam svart/vit eller turkos = gå upp en halv US stl, vårens nya blå/turkos är mer normal i storlek.
Clifton 4 = ganska normal i stl, vet du att du ligger och gränsar till en större stl eller ska ha den till maraton eller ultra etc, gå ev upp en halv US.
Tracer 2 = ganska normal i längd, men efter som den är en slim racesko så kan man också här gå upp en halv US om man har lite bredare fötter, den kan kännas lite tight när man provar men formar sig skönt även på breda fötter efter ett eller två pass.
Clayton 2 = relativt normal på längden, ganska bred passform i framfoten.
Bondi 5 = gå upp en halv US stl, -i synnerhet om du ska springa långt.
Hupana = normal i storlek, känns ofta lite tight på bredden när man testar, men kniten i ovandelen formar sig bra efter ett pass.
Challenger ATR 3 = har Cliftons läst men med förstärkning = gå alltid upp en halv US stl, känns lite tight vid test men formar sig snabbt efter ett eller två pass.
Övriga modeller kort:
Vanquish 3 = normal i storlek, något smalare än Clifton och Bondi.
Arahi = Cliftons läst, mjuk ovandel som är relativt normal i stl.
Gaviota = passform umgefär som på Bondi = gå upp en halv US.
Mafate Speed 2 = om du gränsar till större, -gå upp en halv US, annars ta samma stl som vanligt, relativt bred passform, väldigt mycket komfort.
Speedgoat 2 (ersätter Speedgoat) = samma läst som Clifton 4, relativt normal i stl, gränsar du till större eller ska springa ultra etc, -gå upp en halv US.
Speed Instinct 2 = relativt smal passform, normal i stl.
Hoka finns nu på tex ca 50 st Team Sportia, alla Löplabbet, Runners Store, Gå & Löpkliniken, Team Olmed, Prestationskläder, Skistart, Outdoorexperten, Addnature, Outnorth, Sportamore, Seven Sports, Höjdmeter, Sportringen i Älvsbyn, Piteå, Sundsvall, Torsby (Prima Sport), Norrtälje och Kalmar, Pulssport, Intersport Borlänge mfl mfl, så ni behöver inte leta utomlands längre.
#6
9 juli 2017 kl 22:40
1 Gilla
Bild uppladdad av Erik D
Hupana...
#7
9 juli 2017 kl 22:41
Gilla
Bild uppladdad av Erik D
#8
16 juli 2017 kl 14:08
Gilla
Svar till #29 om Gaviota:
Gaviota är en av två pronationsmodeller från Hoka, den andra är Arahi.
Gaviota har lite mer dämpning och fungerar även för lite tyngre löpare.
Arahi är i grunden byggd på Cliftons läst och är ca 25-30 gram lättare än Gaviota. Om man jämför viktmässigt så är Gaviota något lättare än de Asics du haft tidigare och Arahi ca 40-45 gram lättare.
#9
16 juli 2017 kl 14:13
Gilla
Svar till #30 ang terrängskor liknande Clifton:
Är det mest ren terräng så är det Speedgoat 2 jag rekommenderar, -samma läst som Clifton 3 och 4, dvs bredare tåbox än den ursprungliga Speedgoat. Om det är blandad terräng som tex Ultravasan, Lidingöloppet eller Black River Run så tror jag på Challenger ATR3, den är helt byggd på Clifton men med förstärkt överdel och aggressivare sula.
#10
16 juli 2017 kl 14:19
Gilla
Svar till #33 ang Stinson:
Tidigare fanns både Stinson Tarmac (vägsko) och Stinson ATR (blandade underlag). Om man ska springa asfalt med motsvarande dämpning rekommenderar jag istället Bondi 5 som har fått en bredare tåbox. Springer man blandad terräng så är nya Stinson ATR4 på väg ut (bla Outnorth kommer att ha den). Den är gjord för alla typer av underlag och har en riktigt bred tåbox för att fötterna ska kunna svälla under passen.
Så kort svar på vad du ska välja istället: Bondi 5 (det var Bondi 4 som var smalare) eller nya Clifton 4. Massor av dämpning i båda, mest i Bondi men något mjukare i Clifton.
#11
16 juli 2017 kl 14:42
4 Gilla
Ser att många här på forumen skriver att de köper skor på utländska webbutiker. Det har jag också gjort tidigare, men det finns en rejäl baksida om alltför många gör det: -de svenska löpar- och sportbutikerna kämpar för att kunna ha breda sortiment och även överleva i konkurrensen. Om för stor del av skorna köps utomlands kommer vi aldrig att kunna ha bra utbud i Sverige. Ingen butik vågar köpa hem mer än de mest sålda modellerna. För egen del värderar jag att kunna testa skor på en butik och köpa direkt på plats. Ett tips är att tex bli medlem i Runners Stores medlemsklubb, -då har man ca 15% rabatt på alla skor. Tror att Löplabbet har något liknande. Är man prenumerant på Runners World så finns det också rabatter att få på löparbutikerna. Utnyttjar man dessa rabatter så blir inte skillnaden mellan att köpa utomlands och i Sverige speciellt stor och då kanske det är värt att stödja de svenska butikerna för att de ska kunna ha bättre sortiment och priser framöver:-)
#12
16 juli 2017 kl 19:12 Redigerad 16 juli 2017 kl 19:13
Gilla
#39 -Clifton 3 är en utgående modell (ersätts nu av Clifton 4) och finns på rea på sina håll, dock inte så mycket i Sverige pga att de tagit slut tidigt i här. Prisskillnaderna har minskar och kommer att minska. Tex i cykelbranschen så var det stora skillnader tidigare, men tex så får inte en brittisk cykelbutik skicka vissa märken till Sverige. Det som gör skillnaderna är tex momssatser och att i Sverige ligger den marginal en butik vill ha på ett par skor ca 5-10% högre än i tex Storbritannien och Tyskland. Detta i sin tur beror bla på arbetsgivargifter löner etc. Om vi leker med tanken att alla löparskor skulle köpas inom Sverige skulle det säkert finnas utrymme att sänka marginalen något. Dessutom skulle utbudet bli betydligt bättre i Sverige. Konkurrensen från utländska butiker har gjort att 50-100 svenska sporthandlare lagt ned eller gått i konkurs de senaste 6 åren. Det är riktigt tufft i den branschen just nu. Mycket pga webhandeln och nyetablerade utländska aktörer i Sverige. Förstår att privatekonomin kan göra att man absolut köper där man hittar det lägsta priset, vill bara att man ska vara medveten om baksidan av myntet. Det är precis samma som om man bor på en mindre ort där det finns en livsmedelsbutik, men pga att matkassen blir 30-40 kr billigare på ICA Maxi stan så handlar man där. Till slut får den lokale handlaren stänga och servicen blir sämre. Ligger man på marginalen så handlar man förstås där det är billigast...
#13
16 juli 2017 kl 19:20
Gilla
#40 -jag skulle själv välja Challenger ATR3 i det läget... Vill du ha ännu mer dämpning så väljer du Stinson ATR4 som också fungerar för alla underlag. Challenger är dock ca 55-60 gram lättare. Jag sprang en ultra på 70 km på blandade underlag inkl asfalt med dem.
Tipset är väl ungefär så här:
under 85 kg = Challenger
över 85 kg = Stinson
50 miles och över = Stinson
Stinson är mycket breda i tåboxen.
Challenger 1699 kr (håller ca 50-150 mil beroende på löpstil)
Stinson 1999 kr (håller ca 100-250 mil beroende på löpstil)
#14
16 juli 2017 kl 22:37
Gilla
#43 Lycka till med Arahi, -hoppas att de blir bra för dig!
#15
16 juli 2017 kl 22:40
Gilla
#41 Stefan, -redan till hösten hittar du Clifton 4 i Falun och till våren 2018 är det två butiker där som har Hoka:-) Priserna kommer att jämna ut sig i takt med att fler butiker tar in dem och Hoka har ju redan 2015 tagit bort dem från tex Wiggle. Till våren 2018 finns Hoka på ca 200 svenska butiker och då kan du säkert hitta det mesta hemma, -även rea.
#16
17 juli 2017 kl 17:41
1 Gilla
#47 -Jag förstår att alla har olika förutsättningar ekonomiskt och som jag skrev så har jag själv gjort det (sprang ca 350 mil/år och slet ut 6-8 par). Du ska inte ha dåligt samvete, -jag vill bara ge en bild av baksidan. Det är precis som med andra prylar vi köper. Köper du svenskt kött och smör så gynnar du de svenska bönderna, vilket i sin tur skapar arbetstillfällen och kanske håller landsbygden öppen, köper du Volvo istället för Audi, kanske du hjälper till att stötta den svenska bilindustrin och därmed arbetstillfällen. Sedan finns det absolut många som av ekonomiska anledningar får handla där det är billigast för att ens ha råd.

Precis som du skriver så har Hoka en fantastiskt bra utveckling i Sverige, precis som i stora delar av världen och skorna kommer from augusti att finnas på ca 120-130 svenska butiker och till våren 2018 finns de på ca 200 butiker i hela landet.

Det var mer själva sporthandlarna och den lokala servicen jag värnade om. Det som är bra är att priserna på tex Hoka kommer att jämna ut sig efterhand eftersom man ser över prisbilden i varje land.

När tillgången i Sverige blir större så ökar ju också chansen att man hittar utgående modeller till reapriser eftersom färger och modeller ändras kontinuerligt. Nu har tillgången i Sverige varit mindre än efterfrågan och därmed har det inte varit mycket rea. Några reor finns dock just nu i Sverige: -Tracer och Speedgoat på Outnorth, dessutom är det vissa butiker som kör sommarrea på 20-30% just nu.

Din fråga om generalagenturen eller problem med fabriken: -så här fungerar det i branschen: I Hokas fall är det amerikanska Deckers som äger varumärket och sedan ligger distributören och generalagenten (den som har rättigheterna till varumärket i Sverige och Norge) i Norge. I Sverige finns en säljagentur som sköter införsäljningen till de svenska butikerna och skickar order till den norska distributören. Sedan beställer de utifrån de order man fått in + en estimerad budget för kompletteringar från butiker + tillkommande kunder. För tex våren 2018 (leverans till butiker jan-april 2018), måste fabriken ha in alla order mellan maj och september 2017 för att kunna leverera i tid. Nästan alla skor, oavsett varumärke tillverkas idag i sydodtasien (tex Kina och Vietnam) eftersom de besitter kunskapen och fabriker som kan. Allt detta går sedan med båtfrakt, vilket tar ca 6-7 veckor. När det gäller Hoka har utbvecklingen varit närmast gigantisk och hur mycket man än höjt budgeten, har det sålts mer än vad man kunnat tro. Skulle man tillverka och köpa in så mycket skor att man var helgarderad att det inte skulle ta slut, är risken att man står med ett överskott istället, vilket inte är ekonomiskt hållbart. Sedan är det alltid en balans för ett nytt varumärke, -du vill sälja mer, men säljer du för mycket till butikerna och det blir reapriser ständigt tar varumärket alltid stryk och blir kortvarigt oavsett hur bra det är.

Det bästa är om man hittar en balans med ok priser och bra kvalitet, -också ur miljösynpunkt så att det inte blir som inom elektronikbranschen där låga priser gör att folk köper nytt varje uppdatering och det snart inte finns en lokal handlare kvar. Det var bara detta jag ville illustrera:-)

Jag är glad att du hittat Hoka och hoppas att du fortsätter med den och även hittar din stl 11! Lycka till med löpningen!
#17
17 juli 2017 kl 17:51
Gilla
#49 -Hoka har funnits på ca 70-80 butiker i Sverige under våren 2017, innan dess betydligt färre. From hösten och nästa vår finns de i stort sett i hela landet. Jag ser att du bor i Kiruna och där finns det en fantastiskt fin lite specialiserad butik som heter Höjdmeter. De har en del Hoka hemma och kommer att ta hem mer. Med största sannolikhet så har de snart också Speedgoat 2 så att du kan testa den. Gissar att de får under augusti. Skulle du även ha ett ärende ändå i Luleå så finns det 4 butiker som säljer Hoka där. Flest modeller har Snabba Steg som är en jättefin lokal löparbutik med fantastisk service.

Med vänlig hälsning Erik
#18
17 juli 2017 kl 17:56
Gilla
#48 -det stämmer att Hoka startar vid 40 på herrskor. Nu har många modeller hittills varit lite små i storleken så de har motsvarat 391/3 till 39,5 ungefär. Om det finn sen vettig färg så går det ofta att ta en damstorlek (W-US7,5). Det fungerar för de flesta. Finns det efterfrågan så kommer säkert Hoka att börja med mindre herrskor också. Tyvärr brukar många butiker inte våga köpa storlekar minde än 40 och större än 46-47 pga risken att de blir stående. Jag hoppas att det blir lättare för dig att hitta framöver!

Mvh Erik
#19
17 juli 2017 kl 18:02
Gilla
Ska försöka vara lite objektiv så att jag inte skriver något som uppfattas som reklam (inte tillåtet i forumet). Bilderna jag lade ut var nog ett gränsfall... Hoppas ingen tar illa upp, -jag jobbar med skorna och gillar dem mycket så det är kul att dela med sig av den egna erfarenheten. Har genom åren testat 26 olika löparskomärken och har mina favoriter:-) Det finns miljontals olika löpsteg och massor av bra skor där ute. Kör Hoka själv i ett litet säljbolag och jobbar med något som är riktigt kul! Fråga gärna mer om ni vill så svarar jag när jag hinner och har något att komma med.
#20
3 augusti 2017 kl 23:01
Gilla
Svar till #55 Jan Nilsson:

Tack, -jag hoppas att du hittar några som passar framöver!
(om du har riktigt breda fötter så kommer Wide-versionen av Clifton 4 och Bondi 5 att finnas på vissa butiker from nästa vår, -de finns på någon butik redan nu). När det gäller vikt så har du rätt ang Clifton. Den ursprungliga modellen vägde under 250 gram (den angavs först till 215 gram, vilket inte stämde), Clifton 2 låg på ca 260 gram 3:an och 4:an hamnar på ca 265 gram (stl US9 herr). Annars så har i stort sett alla modeller faktiskt blivit lättare, tex så väger Bondi 5 284 gram mot Bondi 4 som vägde 297 gram. Att Clifton gått upp i vikt har med tre saker att göra, -den hamnar i kategorin väldämpade skor och då krävs längre hållbarhet än vad 1:an hade, 2:an fick mer slitstyrka, 3:an och 4:an har fått ytterligare slitstyrka i yttersulan för att hålla fler mil samt att de är bredare än 2:an. Detta adderar några gram. Sedan har Tracer och Clayton tillkommit som lättviktare, vilket gjorde att man vågade bygga på Clifton lite till för att få mer slitstyrka och komfort. I den bästa av världar så skulle man kunna ha 1:ans vikt trots alla uppgraderingar. Vi får se vad som händer under 2018... Clifton 5 kommer inte att bli tyngre. När vi kommer till dämpning så har Clifton faktiskt mer dämpning i 4:an än i 1:an pga nytt material som är mer effektivt. Alla de existerande modellerna har faktiskt mer dämpning än tidigare trots att de flesta minskat i vikt. Stack height säger bara hur tjock/hög sulan är, inget om själva dämpningseffekten, Meta-Rockersystemet och nya material gör att G-kraften som går upp i kroppen vid varje steg är mindre för varje uppdatering. Jag har redan sett vilka modeller som kommer under 2018 och det finns några modeller som då blir 5-15 gram lättare. Dessutom dyker det upp nya modeller som kanske ger en känsla av den första Clifton... Vem vet:-)
< < < 1 2 3 > > >