Foruminlägg av Andreas McConville

#1
5 juni 2017 kl 21:10
1 Gilla
Har man talang så är vägen till sub3 inte speciellt lång skulle jag säga. Jag sprang en halvmara på 1:32 efter mindre än ett års träning (kanske 3-5 mil i veckan löpning)... Gick med i en klubb och tränade strukturerat i ett år och gjorde maran på 2:56.

Håller med om att hårdare träning över lång tid är nyckeln till att bli en bra marathonlöpare. 5 år av bra träning är nog ett måste för att komma i närheten av sin potential.

@Mackan, träna i snitt 10 mil/vecka över ett år är rätt mycket. Det har jag aldrig gjort även om jag i perioder tränat mer. 85km/vecka 2012 är mitt bästa årssnitt. De tolv veckorna innan min bästa marathontid så snittade jag 89km/vecka... iofs tror jag väl att jag skulle kunna nå bättre resultat än så med mer träning.
#2
29 augusti 2019 kl 14:27
Gilla
Diskussion kom bort lite från grundträning till specifik träning, men här:
http://nateruns.blogspot.com/2018/07/canova-marathon-training-vs-pfitzingers.html

Intressant läsning angående skillnad &likheter mellan pfitzinger och cannova.

Som nämndes ovan är ju bra att ha långa pass även under grundträningsperioden, men inte lika viktigt med farten.
#3
4 september 2019 kl 21:36
Gilla
Exakt var, när och hur gör det ont? Är det en speciell punkt? Gör det ont när du trycker där? Gör det mer ont när du är kall (morgon, i början av passet) eller mer ont när du hållit på ett tag (värre i slutet av passet)?
#4
31 oktober 2019 kl 09:12
Gilla
Utifrån resultatet kan jag gissa att du inte har speciellt hög aktivitetsnivå under dagarna. Kollar vi din träning så är ju 15 minuter promenad 2 gånger i veckan inte mycket alls. 15 minuters promenad förbränner mindre kalorier än du får i dig via ditt proteintillskott.

Ska du få ett större kaloriunderskatt per dag så bör du röra dig mer. Om du börjar varje dag med 30 minuters rask promenad så har du en början. Sedan kan vara bra att succesivt byta ut ett par promenadpass till mer högintensiv träning eller förlänga längden på promenaderna.
#5
1 november 2019 kl 12:10
Gilla
Som nämnts bör du inte ligga under BMR. börja med att öka lite hur mycket du äter...
för snabbare resultat lägg in ett par pass träning med högre puls.

Ökad vikt kan också bero på att du nyss börjat med styrketräning... om du lyckats bygga muskelmassa. Men även på ovan nämnda vätskenivå.

#6
2 november 2019 kl 10:56
Gilla
@thomas nej det är nog helt klart så att det inte bara är muskelmassa, men kan vara en delförklaring och som nämns i din länk om muskeltillväxt så kan musklerna binda en del vätska (extra vikt) vid träningsstart..
#7
21 september 2020 kl 09:27 Redigerad 21 september 2020 kl 09:27
2 Gilla
Du kan definitivt förbättra mer än 2-3 minuter med formtoppning och bra energiupplägg under loppet.

Brukar ofta köra långpass runt 35 km utan energi- eller vätskeintag. Jag brukar dock äta frukost innan. En del av de jag springer med gör det utan frukost innan. Det kan vara en god idé att ha med en gel eller två i fickan ifall man känner att man börjar gå slut på energi. En enkel försäkring mot att bli totalt slut vilket är negativt för återhämtningen. Kör jag långpass på 35-40 km med stor del fartinslag så föredrar jag att ha med mig sportdryck. Minskar risken för att gå slut och underlättar återhämtningen.

Sen håller jag med de som skriver att du för att prestera som bäst på lopp ska se till att äta lättsmält mat innan (lång tid innan om man tycker det är ett problem). Se också till att ha tillgång till energi under löpningen och börja energiintaget hyfsat tidigt.

Angående Sverigetrampet så gjorde de ju i år en Sverigetrampet 2.0 med intag av energi (i massor) och fokus på att cykla fort. 4 dagar istället för 15 på de dryga 200 milen. https://umarasports.com/sverigetrampet/