Foruminlägg av Timmy Karlsson

#1
4 december 2020 kl 12:44
2 Gilla
Hämtade ut mina Next% nyss. Inga konstigheter.
#2
4 mars 2021 kl 07:31
3 Gilla
Låter som att du redan bestämt dig för rutt men slänger in ett alternativ. Ta dig till Gällivare med tåg eller flyg och därifrån bussen till Vakkotavare. Då kommer du söderifrån och kan ändå ta en avstickare till Kebnekaise. Fördelen är att du slipper Nikkaloukta - Kebnekaise som ärligt talat mest är en 2mil lång toalett för folk som går till Kebnekaise ToR. Om du vill förlänga turen ytterligare kan du från Sälka ta dig till Nallo, vidare till Vistas och sedan Alesjaure. Den rundan gjorde jag själv 2016, fast jag var även förbi Unna Allakas.

Då fanns det butik i alla stugor jag passerade så behövde inte bära mat eller kök. Det kanske har ändrats på 5 år dock. Min packning vägde ca 6kg och då hade jag även med tält, så kan tipsa om att läsa på lite om lättviktspackning för att göra turen med behaglig. Finns flera Facebook-grupper med mycket tips, t ex Vandra fjäderlätt. Upplevelsemässigt är det nog också roligare med eget tält så du själv kan bestämma var du ska sova. En natt mellan Alesjaure och Unna Allakas passerade ca 3000 betande renar mitt tält, såna upplevelser får man inte i stuga :)
#3
15 april 2021 kl 08:27
Gilla
Jag skulle säga att sträckan Vakkatovare - Singi på 37km är väldigt tuff om du inte ska starta från Vakkatovare på morgonen utan runt middagstid. Det är nästan ett marathon med iaf 2 extrema backar, en precis i början vid Vakkatovare och en vid Teusajaurestugan. Vet inte hur du tänker kring packning men jag utgår från att den kommer väga några kilo åtminstone? Dessutom, för att ta dig till Teusajaurestugan måste du antingen ro över Teusajaure själv eller vänta på båttransport vilket tar extra tid.

Angående mygg/knott så har jag alltid extrema problem med dem även ovanför trädgränsen. När jag gör pauser så tar jag på mig regnställ, vantar, myggnät för ansiktet etc så att de inte kan sticka/bita igenom någonstans.
#4
15 april 2021 kl 16:22
1 Gilla
Tror absolut du klarar det, ville bara ge heads up om att det kan bli tufft :) Tänker t ex på om det skulle vara så att du behöver vänta på båt eller ro själv så tar det längre tid, dessutom behöver du väl ta pauser också. Förutom de två uppförsbranten är sträckan i övrigt lättlöpt. Tempot beror också på hur mkt din packning väger.
#5
18 april 2021 kl 18:22 Redigerad 18 april 2021 kl 18:23
3 Gilla
Någon får rätta mig om jag har fel, men om du ror själv och det bara finns en båt på din sida kommer du behöva ro över båten, ro tillbaka två båtar och ro över med en båt igen, så att det alltid är minst en båt på varje sida. För 5 år sedan var det så iaf, och då fanns det bara 3 båtar så det är 50/50.

Gick tillbaka och kollade ditt schema och ser nu att du har räknat med att lägga en dag i Kårsavagge också, så i värsta fall kan man ju säga att du har tagit höjd för ev. förseningar till Abisko i ditt schema.

Om du vill ha mer tips gällande packning och mat rekommenderar jag dig att du gör en packlista och inkluderar uppskattad vikt så att vi får ett hum om vad du har med dig och vad det väger. Jag har tex min packlista från min fjälltur här: https://lighterpack.com/r/ezzxx7 . Tycker lighterpack funkar smidigt.