Foruminlägg av Per

< < < 1 2 3 > > >
#1
10 juni 2016 kl 08:38
Gilla
Jag är riktigt sugen, verkar vara en kompetent klocka som är nära den där allt-i-ett-prylen för löpning. Men den saknar ju det lilla sista för att helt ersätta mobilen - att kunna agera musikspelare med lagrad musik på egen hand. Jag lyssnar inte alltid på musik när jag springer, men jag vill vara nöjd med klockan några år och vill ha en flexibel klocka för alla ändamål. Med konkurrensen från enheter som t.ex. Tomtom Spark Cardio och Samsung Gear fit 2, och förmodligen annalkande smartklockor med GPS, puls mätning och musikspelare på samma armband så känns det ju som om nästa generation av Garmins löparklockor också måste klämma in en musikspelare?

Så frågan (som ingen kan svara på.. :) ) är väl när nästa generation av 235 kan tänkas dyka upp, och om den kommer att ha musikspelare ombord? Vore trist att lägga 3000 kr på en klocka nu, om en ny version dyker upp inom några månader med musikspelare ombord, som skulle kännas som en helt komplett löparklocka.
#2
11 juni 2016 kl 06:57
Gilla
Förresten, ni som haft klockan ett tag, och uppdaterat mjukvaran på sistone - upplever ni att pulsmätningen tar längre tid att kicka igång och börja logga när ni startar en aktivitet?

Många som skriver på Garmins forum om problem med pulsmätningen efter uppdateringar av mjukvaran, som Garmin inte lyckats fixa.
https://forums.garmin.com/forumdisplay.php?553-Forerunner-235
#3
12 juni 2016 kl 10:40
Gilla
Ok, tack för info!
#4
27 juni 2016 kl 15:15
Gilla
Även jag är helnöjd med klockan efter en dryg veckas kontinuerlig användning, och har inte upplevt några av de problem med segstartad pulsmätning som gjorde att jag först tvekade (och blev avrådd av Garmins support..) på att slå till på klockan. Efter att pulsmätaren haft några pass på sig för trimma in sig loggar den helt ok, och startar direkt. Hänger inte med 100% i snabba tämpoändringar, men det var inget jag förväntade mig heller.

Jag älskar skärmen (som en del beklagar sig över), sobert diskret men fullt läsbar och alltid på i svagt ljus, och riktigt bra utomhus i starkt ljus! Och det funkar ju helt ok att tända belysningen med en armvridning om man är i helmörker. Jag älskar också att det går att anpassa helt och hållet hur mycket och vilken data jag vill ska visas under träningspassen.

Notifieringar från meddelanden fungerar ju också riktigt bra, visste inte riktigt vad jag skulle våga förvänta mig där, men e-post, sms, whatsapp-meddelanden mm aviseras tydligt och bra, och går att läsa tillräckligt för att rejält minska behovet att plocka upp mobilen.

Jag gillar också att kunna styra Spotify i mobilen direkt från handleden (när jag väl hade klurat ut jag skulle välja musikspelare i mobil-appen..). Lika gött hemma som på gymmet. Men är det nåt jag saknar så är det att ha musik eller annan media lagrad direkt på klockan, för träning mm utan mobil. Men även om jag tillhör den generation som har en massa mp3-filer som samlar damm så behövs det ett litet tekniksprång från dagens lösningar med lite inbyggt minne och en enkel spelare (typ Tomtom spark och Samsung Gear fit 2) för att det ska bli funkis. När Spotify enkelt kan synka ner en spellista eller en pod direkt till klockan - DÅ blir det intressant! Men jag tippar på att det inte dyker upp i nästa generation av Garmins klockor heller.

#5
27 juni 2016 kl 19:02
Gilla
Android (5.0.1)
#6
24 juli 2016 kl 09:32
Gilla
Jag gillar Garmin Connect-appen (Android för min del), den visar det mesta snyggt och överskådligt. Den enda buggen är att löpkadensen visas i grafen med rubriken "Cykelkadens", och med en Y-axel hela vägen från 0 till 192, så att variationerna över tid visualiseras väldigt dåligt. Samma för er?

Det är också lite synd att man i graferna inte kan välja att plotta mot sträcka istället för tid, väl? (det kan jag däremot i Garmin Connect på webben)
#7
6 augusti 2016 kl 13:56
Gilla
#137 Öppna "Connect IQ" från Garmin Connect-appen, där kan du hämta urtavlor (Watch faces), Widgets, Data fields och Applications till klockan.

Jag tycker det är lite förvirrande vad de olika kategorierna egentligen innebär, finns en någorlunda klargörande video på youtube: https://www.youtube.com/watch?v=-Lk-R49vtUc

#8
4 augusti 2017 kl 10:40 Redigerad 4 augusti 2017 kl 10:44
Gilla
Bild uppladdad av Per
Man kan ju aktivera "höjdkorrigeringar" i Garmin Connect, jag har inte fördjupat mig i vad det innebär egentligen, men tycker höjdloggningen fungerar nästan förvånansvärt väl. I alla fall blir ju de loggade höjdprofilerna påfallande lika när jag springer samma runda flera varv.
Men det kanske är nån korrigering som görs i efterhand?

Per

#9
4 augusti 2017 kl 14:34
Gilla
Bild uppladdad av Per
Precis, kurvan i GC webb är så mager att jag tog den från Jogg.se istället. I GC app ser kurvorna som sagt bättre ut, och överlagringsfunktionen är riktigt bra, men där stör jag mig istället på att man bara kan visa tid, och inte sträcka på x-axeln. (går att välja på GC webb).

Runkeeper appen har ju rätt snygga och praktiska kurvor med sträcka på x-axeln, men där blir man utan överlagringen istället. Aldrig får man vara riktigt nöjd.. :)
#10
14 augusti 2017 kl 21:08 Redigerad 14 augusti 2017 kl 21:10
Gilla
Lite deppigt här nu, vaden small igen.

För att göra en lång (och trist) historia kortare så hade jag samma problem för fem år sen. Plötslig smärta/kramp i vaden efter 2 eller 10 km löpning i kuperat motionsspår, som gjorde det omöjligt att fortsätta springa. Och därefter känningar som satt i några dygn, med smärtor ffa i trappor. Läste massor och testade allt möjligt, men landade ändå i att rätt riktad stretching skulle göra susen.

Sen gick det bra att smyga igång igen nåt år senare, kanske tack vare flitigt stretchande, och jag har sprungit de senaste två åren på motionärsnivå utan känningar. 2.33 på Lidingö förra året var jag nöjd med, likaså 1.38 på Göteborgsvarvet i våras, och drygt 200 km under juli var det längsta jag sprungit nån månad. Allt utan vadsmärtor eller andra krämpor, och jag var taggad för nytt Lidingö om en dryg månad och kanske mitt första maraton i Paris till våren.

Så plötsligt i lördags smäller det till i vaden igen, halvvägs in i min vanliga runda i normalt tempo. Lite molande först, men efter ytterligare en kilometer är det tvärstopp, med smärtor på insidan av vaden, i den djupare muskulaturen - precis som de återkommande huggen för fem år sen. Stretching på plats gör varken till eller från precis som då, och det är bara att linka hemåt. Två dagar senare är det fortfarande ömt vid tryck, och när jag testade löpbandet i lugnt tempo idag två dar senare kommer smärtan tillbaka.

Så, något konkret tips hur jag ska bära mig åt för att snabbare komma till en korrekt diagnos och behandling den här gången? Man kan ju googla och läsa hur mycket som helst, men det spretar våldsamt, både i föreslagna diagnoser (kramp, muskelbristningar, förstorade vadmuskler, höftsträckare osv..), och än mer i vad som är rätt väg att gå för att hitta tillbaka till löpningen utan att förvärra en skada.

Kan en kompetent läkare etc göra en undersökning och konstatera vad som faktiskt är problemet? Tips på vart man i så fall ska vända sig?

Tacksam för alla förslag och råd, det här är inte roligt.

Per

#11
15 augusti 2017 kl 09:20 Redigerad 15 augusti 2017 kl 09:23
Gilla
Stort tack för inspelen. Bristning i vaden känns absolut som en trolig diagnos, och om smärta med tåhäv på böjt ben ska smärta mer än med rakt ben så pekar det helt klart mot soleus snarare än gastrocnemius.

Då hittade jag fram till den här tråden, där det mesta redan skrivits kanske. http://jogg.se/Forum/Trad.aspx?subid=44888

Förmodligen var det inte så smart att ställa mig på löpbandet igår, två dagar efter brottet, för att "testa lite". Och jag kan ju gräma mig över den där kilometern med tilltagande känningar innan det definitiva brottet i fredags, när jag hade kunnat stanna och slippa hela klabbet. Men nu gäller det att se framåt!

Vila från löpträningen i minst två veckor känns (tyvärr) givet, inte minst med tanke på att det är en gammal skada som även då gick upp efter att jag testat med flera veckors vila. Lättare promenader kommer det ju att bli hur som helst även under vilan, kanske till och med kort och LÄTT löpning för att "få muskulaturen på plats" efter en vecka? Massage och lätt stretching inte fel under tiden, och med början om ett par veckor blir det tåhävningar med tilltagande belastning. Efter två-tre veckor börjar jag växla upp löpträningen igen, kanske på mindre kuperade rundor till att börja med, för att inte belasta vaden för mycket i onödan. Hur låter det?

Jag ska försöka få råd och om möjligt en diagnos på plats hos något proffs på idrottsskador också, men det känns inte helt enkelt. Jag har testat, och det verkar svårdiagnostiserat, även för de som är insatta. Kanske hade personen jag träffade senast (jag kan inte titlarna, någon på vårdcentralen kunnig på idrottsskador) sneglat på länken nedan, och kom fram till att det nog sannolikt ändå inte handlade om en bristning? https://medibas.se/handboken/kliniska-kapitel/ortopedi/patientinformation/ben-ankel-fot/vaden-muskelbristning/
".. Sveriges främsta och mest omfattande kunskapsstöd för hälso- och sjukvårdspersonal.."
"Diagnosen är i regel lätt att ställa eftersom den skadade märkte direkt när det hände – många kan berätta att de hörde en liten smäll, ett ”popp”, i underbenet följt av smärtor, svullnad och stelhet. Eftersom brustna muskelfibrer blöder blir underbenet de första dagarna efter skadan svullet och missfärgat av blod under huden, blod som rinner ner mot fotleden.

Vid undersökning ser man att underbenet är svullet och missfärgat. En tid efter skadan kan man hos vissa se och känna en fördjupning i underbenet där bristningen finns. Om foten böjs passivt med fotryggen uppåt, något som gör att vaden sträcks, ger detta upphov till smärtor. Samma sak sker om du blir ombedd att böja foten nedåt medan den som undersöker dig håller fast foten."

Jag hörde (så klart..?) ingen smäll, och min vad är inte synligt svullen eller missfärgad av blödning.

Nåväl, man får väl helt enkelt leta vidare efter en mottagning med rätt kompetens, och få ett bra rehabprogram.

Som sagt, stort tack för inspel och idéer!

Per

#12
15 augusti 2017 kl 09:55
Gilla
Jag använder New Balance 1080 för mängdträning, just nu v6 med 8 mm drop. Inga stygga skor direkt alltså.
#13
25 september 2017 kl 16:57
Gilla
Om du kan tänka dig en tripp till Nyköping kan du testa Ortopedteknisk service, www.otsn.se

Jag har ingen erfarenhet av den själv, men har fått för mig att det är en seriös klinik. (ser i alla fall ut så i skyltfönstret..)

Per
#14
5 mars 2018 kl 09:00
Gilla
Hej,
Laddar för mitt första marathon i Paris den 8 april, spännande! Nån mer som ska dit, eller har varit där och känner för att bolla lite tankar om loppet?

En fundering är ju det här med energi. Man läser ofta att man inte ska börja laborera med nya produkter på tävlingsdagen, eftersom man aldrig kan veta hur kroppen reagerar på dem, bättre att testa sportdryck, gel osv under träning. Så om man vill förlita sig på den sportdryck som erbjuds under loppet för att slippa ta med egna geler etc (bra eller dålig idé?), då vore det ju fint att veta vilken sportdryck de erbjuder under loppet, och på ett ungefär hur pass koncentrerad den är - hittar ingen info om det?

Läste också i en tråd att det kan vara ganska grötigt vid just sportdrycks-utskänkningen längs loppet - det kanske ändå talar för att ta med en del gel själv, och ffa sikta på vatten från stationerna om det är trångt?

Per
#15
5 mars 2018 kl 11:13
Gilla
Aha, tack - avbestälde just en sändning sportdryck och gel (Enervit), och ska testa lite Isostar istället. ????

Har inte fixat läkarintyg än, får se vad de säger på vårdcentralen.. Men det sägs att de inte är helt glada i lägga tid på friska patienter.
#16
5 mars 2018 kl 11:15
Gilla
(oj, en 'tumme upp' blev visst en massa frågetecken)
#17
5 mars 2018 kl 16:22
Gilla
Hmm, det där med läkarintyget verkar bli knepigt. Som jag anade var min vårdcentral inte alls intresserade av att hjälpa till, utan hänvisade till nån privatknäckare 10 mil bort.
#18
7 mars 2018 kl 13:04
Gilla
Tack för kollandet - anade också att Isostar inte var med i år eftersom de inte nämns som sponsor eller leverantör. Vatten, frukt och "socker" (vad nu det innebär?) alltså. Känns lite skralt, jag gissar att det är en ganska liten andel av löparna som väljer att helt förlita sig på vatten och frukt, å andra sidan kanske de flesta ändå brukar ha med sina egna favoriter, och/eller få dem langade. Lika bra det kanske.

#19
15 mars 2018 kl 12:42
Gilla
Köpte skor i november och råkade beställa fel storlek, byte utan problem.
#20
28 mars 2018 kl 21:14
Gilla
Nu börjar det närma sig!

Jag har letat, men hittar ingen info om nån möjlighet för hejarklacken på plats att få uppdateringar i realtid om hur långt man kommit längs banan? Känns lite onödigt att springa med en telefon i fickan bara för att kunna lösa det.
< < < 1 2 3 > > >