Foruminlägg av Börje Lindh

< < < 1 2 3 4 5 6 7 8 > > >
#1
27 maj 2008 kl 15:53
Gilla
Har sedan 3 år en Garmin 301. Det är jättekul att kunna se hur man sprungit (köpt till Friluftskartan) men lite långsam. Dock börjar pulsmätaren bli lite skakig trots nytt batteri och blågel. Det jag saknar är bättre programvara. Jag skulle vilja ha lite stöd så att man tränar lagom hårt och lagom varierat. Nu blir det lätt att man alltid ligger på 80-85% av maxpuls, medellångt. Sedan har jag lärt mig att framfotalöpning är bra och därmed hög stegfrekvens, så en stegfrekvensmätare vore bra.
Min FR301 kan fungera som GPS ett tag till, men jag funderar på att köpa en riktigt bra pulsklocka. Funderar då på antingen en Polar RS800SD eller en Suunto T6c.
Någon med erfarenhet av dessa? Fördelar och nackdelar? Det är mycket pengar och man vill inte gärna köpa fel..


#2
27 maj 2008 kl 16:03
Gilla
Fråga från en nybörjare på pulsträning - vad är ett lämpligt "lungt tempo" mätt som pulsintervall (% av maxpuls)? Har kommit på mig själv med att jag oftast springer ungefär lika långt och lika fort (och ligger på 80-85% av maxpuls). Jag tror att jag borde variera mer, blanda hårdare intervaller med betydligt lugnare distans/återhämtningspass. Intervaller är lätt men hur hårt bör man springa när man tar det lugnt?
#3
28 maj 2008 kl 14:09
Gilla
Ingmar - ett bättre alternativ än att fukta elektroderna är att köpa Blågel på Apoteket. En tub kostar nog runt 40 kr men räcker nästan livet ut (om den är ok så länge).
#4
5 september 2008 kl 21:09
Gilla
Har försökt köra lågpulsträning sedan i juni, och det är betydligt lättare att hålla sig under den aerobiska tröskeln (uppmätt till 136 på Aktivitus i mitten av juli) nu än det var i början.
När man gjorde pulstestet så skulle man hålla en viss belastning i 4 minuter för att mjölksyra halten i blodet skulle stabilisera sig. Detta tolkar jag som att det är ok att ligga några slag "för högt" under en kort period (=backe) om man sedan snabbt kommer ner under tröskeln igen. Stämmer det Janne?

När det gäller konditionsträning så gäller väl att man helst bör köra 3-4 gånger i veckan. Är det någon som har testat att använda sig av Firstbeat Athlete för att hålla lite koll på att man tränar lagom mycket/hårt? Erfarenheter??


#5
12 september 2008 kl 15:43
Gilla
Puls - det gäller att ställa in rätt maxpuls för att zonerna skall stämma. MAxpuls kan du inte räkna fram då den är individuell. Den måste mätas/testas.

När det gäller smärtan i lederna så misstänker jag att du den här gången sprang med korta steg och satte ner foten under dig, medan du i vanliga fall tar längre steg och landar på hälen med foten framför tyngdpunkten. Det senare innebär stor belastning på lederna.

Några tips på läsning kring löpteknik:
http://www4.marathon.se/news/article.cfm?NewsId=9229
http://www.geocities.com/Colosseum/Pressbox/2204/Gordon_book_040104.pdf

Sedan finns det två killar som både skrivit böcker och håller kurser: http://posetech.com/ http://www.chirunning.com/shop/home.php
#6
25 oktober 2008 kl 19:39
Gilla
Det beror väl lite på vad du skall ha (eller har) för pulsklocka och vad du vill mäta och uppnå.

Jag har haft en Garmin FR301 i tre år. Det var jättekul att kunna se på datorn efteråt hur man sprungit, vilken fart man haft på olika ställen, hur pulsen varierat mm. På kartan kunde man få ideer till alternativa rundor etc. Men pulsmätaren spökade för mycket (trots nytt batteri, blågel för bättre kontakt och även när inga högspännings ledningar fanns i närheten).

Köpte därför i somras en Suunto T6c. Den pulsmätaren fungerar (comfort belt). Programvaran är rätt usel, så jag har köpt till Firstbeat Athlete som jag är nöjd med. Sedan har jag foot pod när jag springer och roadbike + cadence pod på cykeln. T6c har USB utgång, så jag har inte haft behov av någon PCpod (skulle vara för att se pulskurvan på datorn när jag sitter på motionscykeln i så fall). Jag tycker footpod´en mäter sträckan tillräckligt bra efter kalibering (mot min Garmin i öppen terräng). Min Garmin tappade ofta kontakt med satelliten i tätare skog (men nyare modeller har bättre GPS chip).

Det jag hoppas Suunto tar fram är dels stöd för att registrera stegfrekvens (vilket Polar RS800SD har) och en GPS pod som faktiskt sparar kartdata (som Garmin och Polar RS800CX gör) så man kan se sina rundor på kartan.

Jag har också skaffat ett Suunto Memory belt, som man kan ha tex på karaten där klocka inte är tillåtet.

Långt inlägg, men summa sumamrum är jag nöjd med min foot pod.
#7
29 oktober 2008 kl 09:53
Gilla
Patrik - håller med dig - Suuntos Comfort belt är kanonskönt. Fick med det när jag köpte en T6c i somras och är mycket nöjd.
#8
31 oktober 2008 kl 09:12
Gilla
Att folk reagerar på "lite sämre behandling" på just Löplabbet beror kanske på att man har väldigt höga förväntningar när man går till en specialaffär för löpare. Om man går in i en vanlig, generell sportaffär och köper skor, så förväntar man sig inte att de skall kunna ett smack om löpning. Gör expediten det så blir man positivt överraskad.

På Löplabbet förutsätter man att expediterna är löparproffs och att man skall få hjälp att välja rätt, och man är beredd att betala lite mer för detta.

Men att välja skor är svårt - en expedit kan omöjligt veta hur en sko verkligen känns på någons fot och man måste springa ganska långt för att verkligen veta. Att man inte kan lämna tillbaka en använd sko förstår jag - vem skulle vilja köpa den? Jag har köpt skor på Löplabbet som funkat bra upp till 10km, men som gett blå tånaglar när jag sprungit längre. Men det är inte expeditens fel. Hon kunde inte veta att jag skulle börja öka sträckorna (det visste jag inte ens själv när jag köpte skorna).

Det jag har blivit besviken på när det gäller Löplabbet vid Nordstan i Göteborg, var när jag hade köpt en Garmin FR205 till frugan där och betalat betydligt mer än jag hade behövt på nätet för att kunna få hjälp om den krånglade, och sedan trots detta vägrades hjälp ett par månader senare. Jag fick bara en uppmaning att kontakta Garmin.

Min slutsats blir att man lika gärna kan prova skor själv i en billigare affär och att man skall skicka efter allt man kan (kläder, elektronik) där det är billigast. Mycket tråkigare men tyvärr bättre.
#9
23 november 2008 kl 12:57
Gilla
Hade tidigare en Garmin FR301 som pulsen spökade på rätt mycket. Den kunde vid lugn jogg plötsligt gå från 130 till 165 och ligga där i 5-10 minuter innan den gick tillbaka till 130 igen.

Jag köpte mig en Suunto T6c i stället och den verkar fungera mycket bra.
#10
25 november 2008 kl 22:30
Gilla
http://www.outdoorexperten.se/p-6337-suunto-t1-grey-mist.aspx
795:- är något över budget, men inte mycket.
Polar har också modeller som är hyfsat billiga.

Kolla på prisjakt.nu
#11
26 november 2008 kl 06:35
Gilla
T3 är en riktigt bra klocka (har T6c själv - är det den du skall skaffa Richard?)
#12
10 december 2008 kl 18:53
Gilla
Jag har tidigare haft en Garmin FR301. Fungerar ok. Programvara för både Mac och PC. Kul att i efterhand kunna se på kartan hur man sprungit. Men pulsmätaren var inte pålitlig trots nytt batteri i pulsbandet och blågel på kontakterna. Pulsen kunde plötsligt gå från 130 till 180 och ligga kvar där i 5-10 minuter och sedan gå ner till 130 igen, vid jämn ansträngning.
Mycket begränsad batteritid (cirka 13 timmar). Numer pensionerad till cykeldator.

I somras köpte jag i stället en Suunto T6c + foot pod att springa med. Kanonklocka. Batteriet inte bytt ännu. Kanonbra pulsmätare. Kopplar efter passet till datorn med USB sladd och använder Firstbeat Athlete (som har en avancerad coach funktion) för att analysera. Jag ahr också köpt till en cadence pod och en road bike pod till cykeln. Sedan har jag köpt ett Suunto Memory belt som dels fungerar som ett vanligt pulsbäte mot klockan, dels för sig självt. Mycket bra om man gör något där man inte vill ha / får ha pulsklocka på sig, tex karate. Jag har också provat att simma med detta och det fungerar!
Det finns en GPS pod men den mäter bara hastighet och lagrar inte rutten.

Polar har ungefär samma funktionalitet som Suunto om du går upp på en RS800. CX har en GPS som lagrar rutten så du kan kika på kartan. Jag är osäker på om det finns cykel tillbehör. Den programvara som följer med är bättre än Suunto och man kan även här i stället välja Firstbeat. Memorybelt tror jag inte finns. Men Polar är större, klumpigare och i mitt tycke fulare än Suunto (som jag ofta har på jobbet).

Du skall välja det som är bäst på det du prioriterar.

Är GPS viktigt så tror jag Garmin 305 är det bästa köpet.

Vill du analysera pulsdata så håller jag personligen på Suunto, men Polar är nog egentligen
lika bra.
#13
16 december 2008 kl 22:15
Gilla
Lockande - men jag har en hälsporre att bli av med först... :-(
#14
7 januari 2009 kl 15:07
Gilla
Jag skulle nog inte reklamera ett par använda skor utan bita i det sura äpplet och
i stället välja ett annat skomärke. Skor är förslitnings saker och (relativt) billiga.

Det jag inte gillar med Löplabbet är att jag förra våren köpte en Garmin FR205 på
Löplabbet till min fru, och betalade då betydligt mer än jag hade behövt om jag beställt
via nätet.just för att kunna få hjälp om det krånglade. När den stendog två månader senare
var de fullständigt ointresserade av att hjälpa till. :-(

Nästa gång köper jag där det är billigast...
#15
7 januari 2009 kl 15:12
Gilla
Jag har en T6c med Firstbeat Athlete programvaran på PC´n och tycker att det fungerar
utmärkt. Det jag kan se som nackdel med coachen i klockan är att det nog är svårare att
lägga till träningspass som man gjort utan klockan (tex simmat).
#16
8 januari 2009 kl 14:37
Gilla
Hej Jens!

Det du kan knappa in är din aerobiska och din anaerobiska tröskel samt VOmax.
Du kan styra vilka dagar du vill eller inte vill träna, låta caochen bestämma eller blanda, dvs
säga att du inte vill träna på tisdagar men alltid på onsdagar och låta coachen bestämma resten.
Du lägger inte in något mål, utan coachen blandar hårdare och lättare pass och anpassar sig efter hur du verkligen har tränat. Den följer ingen metod typ Maffetone, utan det är traditionell
blandning av lätta, medeltunga och hårda pass.
Vill du bli bra till ett visst lopp så är nog det bästa att gå till ett ställe där man gör riktiga konditionstest, tex Aktivitus i Göteborg. Då gör du ett belstningstest där de mäter mjölksyran i blodet vid olika belastning. De kan sedan hjälpa dig ta fram ett träningsprogram med ett visst lopp som mål.
Alternativet är nog annars att leta reda på ett träningsprogram som passar, tex på marathon.se. Sedan kan du ha det som bas och ha programvaran för att "stämma av"
hur det går för dig. Programvaran vet ju inte om du tränar för allmän kondition eller för att springa en mara ett visst datum.

Efter att ha använt programvaran ett halvår ser jag det mer som en ball pryl och intressant
verktyg för uppföljning än som en seriös coach.

#17
8 januari 2009 kl 15:29
Gilla
Mitt önskeprogram vore en personlig coach där jag kunde knappa in mitt mål. Tänk er en kombination av coachfunktionen i Firstbeat Athlete med tex Szalkais träningsprogram där man kan knappa in att man i dag springer en mil på 60 minuter och att man tränar för Göteborgsvarvet eller Stockholm Marathon. Coachen kunde då ta hänsyn till målet (springa 21 eller 42 km ett visst datum) och anpassa längden och intensiteten både till målet, till den nuvarande formen och till den senaste träningen. All information kan man ju ladda in i programvaran från klockan (har en T6c).

Allt det där är nog enkelt när man har sprungit mycket, men för mig som nybörjare på löpning (fast jag lyft skrot i 30 år och sprungit lite på somrarna) vore det mycket värdefullt.


#18
8 januari 2009 kl 22:09
Gilla
Du kan ladda ner Firstbeat Athlete gratis och testa lite om du vill. Se bara till att ha lite data att ladda in i den innan du installerar. Vill minnas att man kan köra 2 veckor utan licens.
#19
9 januari 2009 kl 08:54
Gilla
Mårten,

Firstbeat Athlete är ett Windows program som kan läsa data både från Polars 800 klockor och Suunto T6.
#20
11 januari 2009 kl 21:29
Gilla
Min teori - det där med kilon spelar ingen roll om du har ett bra löpsteg, dvs springer som du gör barfota. Hur skulle annars människorna kunnat springa innan ASICS NIKE, ADIDAS och alla de andra skoföretagen startades?

Spring rätt och du kan lugnt springa i vilka skor du vill som känns bra.
< < < 1 2 3 4 5 6 7 8 > > >