Foruminlägg av Bek

< < < 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 > > >
#1
4 maj 2015 kl 20:48 Redigerad 4 maj 2015 kl 20:49
Gilla
Jag tänkte köpa mig en träningsklocka med GPS och pulsmätning och håller på att bryta ihop när jag försöker sätta mig in i alla funktioner.

Det jag skulle vilja ha är pulsmätning så den mäter runt handleden, sedan hade det gärna fått finnas någon ruttplaneringsfunktion.

Om priset drar iväg för mycket kan jag tänka mig att klara mig utan ruttplaneringen så klockan registrerar distans och ha band runt bröstet för pulsmätning.

Som budgetalternativ funderar jag på Garmin Forerunner 15 HRM.
Sedan finns Suunto Ambtit 2 som billigaste alternativ med ruttplanering, dock fortfarande med bröstband för pulsmätning.

Någon som har några hjälpsamma ord på vägen?
Tror smärtgränsen går vid ca 2000 kronor, något högre om jag hittar en superklocka.
#2
5 maj 2015 kl 07:27
Gilla
Nu kanske jag är krävande :) Men vad är egentligen bättre med dem ni föreslår, jämfört med den lite billigare GF15?
#3
5 maj 2015 kl 07:34
Gilla
Är alla GPS-klockor lika usla i skogen eller är det något speciellt med Fenix 3?
#4
6 maj 2015 kl 13:25
Gilla
#5
7 maj 2015 kl 17:23
Gilla
Leksak eller inte. Tycker priset drar iväg med en gång man vill ha en funktion som inte är standard på alla löparklockor.
Tackar för tipsen, får se vad det blir för klocka.
Jag låter nog snålheten styra :)
#6
13 juni 2015 kl 20:57 Redigerad 13 juni 2015 kl 20:58
Gilla
Köpte en Garmin FR15. Kanske hjälper någon annan att välja om jag skriver vad jag tycker så här långt.
Tar ett par minuter innan den "hittar position" vilket inte stör mig eftersom jag brukar gå en bit innan jag börjar springa.
Pulsbandet som ska sitta över bröstet behagar åka ner i ryggen, ska testa tejpa.

Har testat köra intervall med klockan, enda alternativet är att köra fast tid t.ex. 1 minut snabbt och 2 minuter vila. Har inte hittat något sätt att ha olika längd på intervallerna.
Det går bara att köra intervaller på tid med klockan som vägledning, inte distans.
Sedan hade jag tänkt titta på klockan för att ha rätt tempo när jag kör intervallträning, det är dock lite fördröjning i hastighetsmätaren så man har inte så mycket nytta av den på det sättet.

Skapligt nöjd med köpet, innan jag testade träna med den viste jag inte vad jag ville ha eller skulle sakna för funktioner.
#7
15 juni 2015 kl 14:06
Gilla
#11
Det går att ställa in vilka fält som ska visas. Dock tänkte jag mig att om jag kör 1minuts tempoökning skulle jag kunna kika på klockan efter 15 sek och se om jag håller rätt tempo. Jag är ganska ovan och känner inte riktigt vilket tempo jag har. Ännu knepigare om det inte är helt plant.
Men jag får köra på en trist 400m bana istället. Tror inte det är denna klockan det är fel på utan att dagens gps-klockor inte har tillräcklig precision. Kanske fungerar om man köper något märkligt chip att ha på skon som det talas om.
#8
3 juli 2015 kl 09:53
Gilla
Får man någon meningsfull träningseffekt av att promenera?
Jag har som mål att göra 5km under 25 min och nu springer jag på ungefär 30.
Jag har inte tränat löpning på många år, så det sliter en del att springa. Steget blir helt annorlunda när jag joggar lugnt jämfört med 5min/km tempo.
Det jag funderar på är om det skulle vara en bra idé att byta ut längre lugna pass mot promenader (vilket inte verkar slita på benen alls) och spara återhämtningen till snabbare rundor och intervallpass.

Har inte kollat vad jag får för puls när jag promenerar men kommer jag upp i 60-70% av maxpuls borde det (väl) ge träningseffekt motsvarande långpass.
#9
3 juli 2015 kl 13:25
Gilla
Testade precis och jag har mycket svårt att komma över 100 i puls om jag bara går på planmark. Trodde jag skulle ligga högre. Ont om slalombackar och fjäll här i krokarna. Men med lite lutning kan jag tänka mig att det hade gått att ligga över 65% utan problem.

Även om gränsen är individuell så ligger jag snarare på ca 50% så intensiteten kan antas vara för låg för god träningseffekt. (?)
Om jag läser svaren verkar de flesta vara överens om att mitt promenerande inte skulle vara något som ersätter långpass men det kan ändå ge något.
#10
6 juli 2015 kl 12:23
Gilla
Vad har du för Hb normalt?
Om du inte hade järnbrist innan finns det ingen anledning till att Hb-värdet skulle stiga när du får i dig mer järn. Däremot kan det förbrukas en del järn när du skall tillverka nya blodkroppar för att kompensera för det blodcentralen knyckt. Men det bör fortfarande bara gå upp till normalnivån.

Om det har sjunkit från en högre nivå och inte återhämtar sig tycker jag du ska gå till vårdcentralen och få det utrett.
#11
6 juli 2015 kl 13:21
Gilla
@Stefan Blir inte det en märklig regel om man bara springer två-tre gånger i veckan?
#12
6 juli 2015 kl 18:09
1 Gilla
Så om man inte springer minst fyra ggr i veckan ska man låta bli långpass helt? Tror snarare att man får ta den typen av tumregler med en nypa salt.

Jag har ingen direkt erfarenhet av att göra träningsscheman för löpning. Men kan du ha ökat för fort bara?
#13
7 juli 2015 kl 10:19
Gilla
#18 Har läst att det blir en annan träningseffekt av att träna 90-120 minuter i ett svep, dock inte i någon fysiologibok. Det är möjligt att detta är överskattat för oss amatörer.
Men finns det verkligen något som motiverar att inget pass ska vara längre än en tredjedel av veckomängden "rent fysiologiskt".
#14
10 juli 2015 kl 19:13 Redigerad 10 juli 2015 kl 19:13
Gilla
Jag har fått tipset att gradvis öka långpassen 1 km åt gången och sedan vänja mig vid den nya sträckan innan jag ökar igen. Detta tills de är 90-120 minuter. Och inte ha längre långpass än 2 timmar. Längre än 2 timmar sades inte ge särskilt mycket mer i träningsväg men däremot öka skaderisken.
Vad 90 minuter blir i kilometer kommer förhoppningsvis förändras.
Detta kanske kan hjälpa Tomas också.
#15
18 juli 2015 kl 16:45
Gilla
Skulle vara mer intressant att jämföra motionärer med elit.
De som var "novice" var ju helt nya och de erfarna var tävlande.

Verkar enklare att börja jogga någon mil eller två i veckan regelbundet, än att lägga energi på att mäta upp optimal stegfrekvens. I alla fall till att börja med.
#16
19 juli 2015 kl 08:08
Gilla
Det jag funderar mest på är vad som gjorde att det var skillnad. De erfarna sägs vara tävlande på nationell och regional nivå. Har de valt ut någorlunda framgångsrika tävlande har dessa förmodligen haft någon coach som hjälpt till att bättra på löpsteget. Eller så har bara de med tillräckligt bra löpsteg varit tillräckligt framgångsrika för att bli utvalda att vara med i studien.
Frågan är alltså om mer optimal stegfrekvens är ett resultat som kommer av att ha tränat länge eller något som de (eller deras coach) målmedvetet har jobbat på att förbättra.

Det finns en risk att man bara ökar frekvensen och fortfarande har ett dåligt steg.
#17
1 augusti 2015 kl 13:14
Gilla
Behövs ingen remiss för att träffa en sjukgymnast.
#18
23 augusti 2021 kl 18:52
1 Gilla
Funderar på att köpa en mer avancerad träningsklocka (lutar åt Fenix 6), mest för kartfunktionen så man kan lägga in rutten i förväg någonstans man aldrig varit och bara springa eller promenera iväg.

Två frågor:
1. Om man vill ha kartfunktionen, finns det några bra alternativ till Garmin Fenix 6, finns en 945 som kostar aningen mindre. Har dålig koll på andra märken.
Kanske fungerar med någon enklare enhet att ha på armen och ha den kopplad till telefonen. Den brukar ändå vara med i en midjeväska.

2. Undrar om någon brukar använda all info som samlas in med hjärtfrekvens, tempo, syremättnad, HRV. Finns det några appar som sammanställer det på användbart sätt och hjälper till att anpassa träningen? Eller om någon klarar tolka allt själv.
Jag är ren motionär, inte avancerad alls. Med andra ord inte nödvändigt utan bara kul att krångla till det och optimera det jag ändå tränar.
#19
23 augusti 2021 kl 19:15
1 Gilla
Det är vaderna som gör att jag inte klarar mer om jag springer i barfotaskor. Blir för trött i vaderna efter någon kilometer.

Man brukar rekommendera magnesium mot kramper. Tror det var bisglycinat jag köpte, vissa former kan vara lite laxerande.
#20
24 augusti 2021 kl 07:02
Gilla
https://www.youtube.com/watch?v=NjaGm60TIPc
Länk till en annan som har jämfört klockorna.

Angående mjukvaruuppdateringar verkar det vara omöjligt att säga vilka modeller som får vad. Hårdvaran verkar vara såpass lik att det borde gå att ha fler funktioner även i "enklare" modeller.
< < < 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 > > >