Foruminlägg av Johan L

< < < 1 2 3 4 5 6 7 8 > > >
#1
7 juli 2014 kl 14:25
Gilla
Som ny kan jag säga att jag inte är någon löpare… fast planen var att bli.

Senaste veckan har läst så mycket på nätet att man blir snurrig och hypokondrisk.

För att göra historien kort. Alltid hatat att springa och aldrig sysslat med sport som innehåller mycket springa. För ca 2½ år sen tänkte jag börja träna igen efter 6-7 års uppehåll från Volleyboll och styrketräning. Köpte löpjacka, tights och ett par Nike Pegasus 28. 2 rundor sen hade jag ont i ben, hälar mm och slutade. Började på Friskis och efter ett par ryggskott fastnade jag för Crosstrainer och Indoor Walking eftersom det hjälpte ryggen. Tränar 2-4 IW pass i veckan och ligger i snitt på iaf 6 pass per vecka i år. Hyfsat bra form o flås nu men är 2 m och ca 108 kg tung .

Trött på IW pass nu och bestämde mig för att börja löpa och ”lära” mig det. Efter en föreläsning om löpteknik som var lite som ett ”halelulja moment” och med ett par Nike FS Light som jag hittade på rea utan att fatta vad det var började jag med lite ny löpstil. Testade löpband ett par gånger med metronom i 180 bpm och oj va lätt o rätt det kändes och det blev dags att testa ute.
Inte tog jag det lugnt utan i 2 veckor körde jag 2st 5km pass i veckan och avslutade med 10km på lördagen. Träningsvärk i vaderna så jag höll på att dö och vansinnig smärta i hälen dagen efter! Onsdag testade 5 km i 5,35 tempo och det känns ingenting när jag springer men dagen efter ont igen.

Haft häl problem länge men inte fattat vad det kan vara. På IW säger ledarna alltid att man ska trycka med hälen och tänkte att min vikt och det extrema antalet pass har överbelastat hälen och är även det en bidragande orsak till att man vill testa nytt. Att löpa på framfoten tänkte jag skulle ta bort smärtan i hälen genom annan belastning och inte sabba den. Av allt jag nu läst om den förmodade hälsporren och stretch och vila har jag ett par funderingar som någon säkert kan hjälpa mig med. Vore kul att komma igång med löpningen och inte tvingas lägga ner den innan jag ens vågar kalla mig löpare och har genomfört något lopp man skulle vilja, typ halvmara 2016 då jag blir 40. Och för första gången tycker jag löpning är skoj.

När vågar man testa och springa igen? Ska man ge det ett par veckor eller när smärtan är borta på morgonen?

Vad vågar man träna istället? IW o Crosstrainer hoppar jag nog över. Spinning? Cirkelfys? Riskerar man att förvärra det hela med tung styrketräning? Tänkte byta ut det mesta av min axlar, armar, bröst träning mot ben, rygg o mage för att stärka mig för just löpning. Vågar man sig på korta rundor typ 2,5 km för att stärka foten eller blir det värre av det?

Har så klart insett nu att min okunniga tokstart på framfot med tunna skor inte var så smart utan jag borde tagit det lugnt.

Hyfsat dedikerad på att få det att funka så träning av fot inga problem, köpa andra skor än Nike Pegasus o FS Light kan jag göra om det kan hjälpa.

Oj blev mycket text ändå med bakgrund och vad man ville fråga…hoppas någon orkade läsa och svara :-)
#2
7 juli 2014 kl 18:01
Gilla
Tack Hans!
Uppskattat ditt inlägg och sitter nu o rullar tennisboll under foten.
Strumporna ser läskiga ut men om det inte ger sig lär det provas. Hinner inte beställa innan semestern.
Har kört 2 olika tåstretch övningar väldigt mycket i ett par dagar redan o inbillar mig det hjälper.

Vatten ligger på frysning. Ska stretcha vaden mer, träna mer vad och fot osv.

Skor med stöd för hålfoten har jag svårt att hitta då jag har väldigt högt fotvalv. Köpte en footlab sula med gel i hälen o har nu men hålfotstödet räckrer inte. Men det är skönare att gå.

Intressant det du skrev att det inte är sporren som gör ont utan att det är senan. Att jag inte strechar eller väldigt lite kanske även det är en dumhet från min sida.

Men när vet man att det är OK?
Är det när smärtan är borta på morgonen?
#3
9 juli 2014 kl 08:54
Gilla
Man blir ju glad av alla hjälpsamma löpare här :-)

Ja min Plantar Fasciitis är redan bättre om det är nu det som är problemet men det misstänker jag starkt. Från att ha "Eld och Plågor" i hela hälen på morgonen och att jag knappt kan gå ner för trappen så gör det bara ont i ett par steg när jag vaknar nu. Att bara ont kan vara så skönt :-)

Det viktigaste är att jag vet vad som är fel och vad jag ska göra. Och har koll inför framtiden när man väl blir bra igen.

Kör stenhårt med stretchning av tån minst 10 ggr per dag och sen stretcning av vader. Rullar boll under foten, rullar isflaska under foten. Träningsfria dagen kör jag 3x20 tåhäv, orkar inte mer för det är ju ändå över 100 kg som ska lyftas. Träingsdagen blir 30 min cykel för att sen köra 40-60 min styrka med fokus på ben och coreträning. Även lagt in en rejäl stretch av ben efter träning vilket jag alltid slarvar med.
Inbillar mig att slitet och stretchen har hjälpt redan även om det är en bit kvar.

Hans dina välskrivna och genomarbetade inlägg känns som en stor hjälp både för att bota och att förstå och det är jag tacksam för.
Ska testa hink övningen och se hur det känns.
Vad gäller strumpan är jag sugen på att testa men dom är ju lite dyra och jag har ont i båda fötterna så kanske gör jag ett försök att fixa ihop en egen variant för att hålla tårna stretchade på natten.

Martin ska försöka fokusera på dom två punkterna och inte tekniken i början. Lite mer corestyrka så säckar man kanske inte ihop så snabbt och att följa metronomen när jag sprang var till stor hjälp.

Niklas härligt att höra att du fick hjälp av Hans metoder, ingjuter hopp.

Irriterande när det är fot och rädslan för skador som sätter gränser och inte flåset. Men när jag blir frisk i foten blir det helt klart lugna 2,5 km för att succesivt och sakta öka och inte toklubba 5 eller 10 km i tunna skor på framfoten. Och stärka upp muskler som behövs.
#4
10 juli 2014 kl 13:22
Gilla
Hej Johan B.

Just nu tränar jag väldigt lite, kanske 3 gånger i veckan men sen förra onsdagen då jag insåg att jag hade riktiga problem och fått förståelse har jag get mig själv löp- och Indoor Walking/Crosstrainer förbud. Nu har jag bara kört löpning ett par veckor men det förvärrade skadan som jag fått av IW.
Semester snart och då blir det en helt träningsfri vecka tyvärr, hade sett fram emot att kuta på Ravlunda fältet på Österlen.
När jag kommer hem och är uppe i ca 2½ vecka löpfritt så ska jag testa 2,5 km i dämpade skor om det inte blir värre under semestern.
Sen vet jag hur det känns efter lite löpning.
Men efter ett motionscykel och styrketräningspass kan jag inte säga att det känns sämre morgonen efter iaf.

Även jag har i båda fötterna men vänstern är värst.

Igår satte jag mig vid symaskinen med en fotbollstrumpa, resår- och kardborreband och sydda ihop en egen "strecha tån strumpa". Riktigt nöjd med resultatet men den är säkert inte lika effektiv som orginalet men betydligt billigare och ingen leveranstid. Sov med den inatt och kanske med lite god vilja kändes det lite bättre imorse. Tror att det tänjde lite under natten för på morgonen satt den på samma sätt som på kvällen. Men den åker på inatt igen... Obekvämt men vad gör man inte.
#5
14 juli 2014 kl 20:50
Gilla
Barnälskar ju att springa!
Vår älsta (snart 7år) var ute för någon månad sen med min fru och sprang i 35 min på assfalt. Han älskar det!
Frågar man vad det roligaste med fotbollar så svarar han att springa!
Funderar på att ta med han när jag vågar testa 2,5 km för hälen. Efter ha läst denna tråden är jag övertygad om att det många kul och bra för han.
Kanske kan man lära sig löpteknik av han då barn ju springer så naturligt o lätt utan en tanke på vad dom gör:)
#6
11 augusti 2014 kl 15:42
Gilla
Hej.
Nu går det inte bra och för att utrycka det milt så känns det fördjävligt.
Körde en vecka med strumpa, stretch, isflaska mm och det blev lite bättre och man fick hopp. Men sen var det semester och inför en 6 timmar tågresa tog jag mina Pegasus 28 skor med Footlab sula i, dagen efter var det flyttröjning (skräpslängning) och en heldag i dessa skor. Blev sämre direkt så ny hatar jag dom skorna. Följande veckor mycket bad och gå barfota på sand, sten mm och efter det blev det riktigt illa. Nu mer känns det som om jag går på en glödande legobit varje steg jag tar :-( Småbarnsföräldrar vet att den värsta smärtan i världen är när man går på en legobit :-)
Tappade modet helt, gav upp allt och bara gled igenom dagarna och bet ihop inför smärtan.

Nu är vardagen här och nu är det dags att ta tag i det igen.
Beställde tid hos en ortoped här i stan som ska ha gott rykte på att göra iläggssulor. Så nu ska jag testa ett par gjutna sulor.

Måste även komma på vilken typ av sko jag ska köpa mig för mina Nike FS Light har jag förstått inte är optimala som enda sko då dom är lite extrema. Speciellt när man aldig har sprungit och ska lära sig. Pegasus 28 ogillar jag då dom känns svampiga och känns som om foten blir sned när jag går. Har dock inte en aning om vilken sko jag ska köpa eller vilken typ av sko jag ska ha. Vill ha en sko som är bra under rehabiliteringen att gå i och sen även ha för löpning. Provade Saucony Mirage 4 som var skön men är orolig att den är för "extrem" med 4 mm dropp och lättvikt.

Men nu när det är svalare så ska strumpan på igen, strechen/isflaskan ska jag återuppta och träningen ska ökas från ca 2 ggr/veckan nu. Kör träningscykel och ben/bål övningar. Testade Indoor Walking Intervall igår och Crosstrainern var lite stygg på fötterna då det gjorde lite ont ibland i foten under träning. Kanske tvningas still spinning istället.
Även dags att kontakta läkare...

Kul att du gjorde en strumpa du oxå.
Blir det bättre?
Känns som om din strumpa var något mer avancerad och förmodligen mer effektiv.

Kanske behövde man bli duktigt förbannad för att hitta motivationen. Att inse att jag inte kan springa när jag äntligen kommit till skott och viljan finns att göra det känns nu oacceptabelt och problemet ska lösas!
#7
13 augusti 2014 kl 19:21
Gilla
Nu har jag varit hos sjukgymnasten idag och min själv diagnos var ju korrekt.
Fick foten tejpad och vilken skillnad i smärta. Känns mycket bättre direkt och att jag kan klara vardagen.
Även en massa övningar att köra och de flesta hade jag hittat själv eller fått tipps om bla här. Var väl bara strumpan som var okänd:)

Tydligen har jag riktigt höga fotvalv för vid tejpningen fick jag höra "himmel vilka höga fotvalv":)
Ganska dåligt med muskler i foten så där har jag ett jättejobb att stärka upp allt rejält.

Nästa vecka har jag tid för att formgjuta en sula hos en ortoped i stan som ska ha väldigt gott ryckte.

Bara skor kvar att fixa.
Provade massor igår och det var Saucony Mirag 4 som känndes bäst att gå i men vet inte om det är rätt. Tokdämpade skor känns det som jag trampar igenom och att dom blir svampiga. Kanske är mi a 110 kg som spelar roll. Ska jaga vidare för jag vill ha ett par sköna skor till rehaben och att bara gå i. Sen kanske springa i.….

Nu har jag hopp igen. Insett vad jag har gjort fel och att en nybörjare inte ska springa 1 mil som 5e runda i ett par Nike Free FS med 3mm i dropp och lite dämpning:)
#8
28 augusti 2014 kl 12:38
Gilla
Lyssna på kroppen om du börjar få ont och vila lite då. Se till att du har bra skor och inte för "extrema". Se till att träna upp fötter och ben lite med övning som tåhäv och lite annat.

Började själv springa i mitten på juni och det blev 4 st 5 km (under 2 veckor) på runt 27 min och 1 st 10 km på 57 min i ett par Nike Free DS Light och mer framfota löpning. Sen small det till i foten och nu är det "Hälsporre from Hell".
Insett hur fel jag gjorde med att inte ta det lugnt, bygga upp och stärka fötter/kroppen och helt fel skor. Även om det finns tejp och skoinlägg så är det smärta och löpförbud.

Förhoppningsvis kan man snart komma igång och då tänkte jag 2 löppass, 1 spinningpass och ett par styrkepass i veckan.
#9
10 oktober 2014 kl 12:17
Gilla
Tänkte köra tunnel run som mitt första lopp någonsin.
Och framförallt för jag behöver en morot för att palla med "rehabträningen" för min hälsporre.
6 min löpning 2 ggr i veckan har jag tillåtelse till nu med en lugn ökning.

Blir nog mest en kul grej och bara med målet att ta sig runt utan att få fotproblem igen.
#10
14 oktober 2014 kl 12:33
Gilla
Jag har nyligen fått gjutna sulor då jag tydligen har absurt höga fotvalv och PF-problem i båda fötterna. Första dagen gick jag för länge i dom och ont i ben, fötter och ställen där jag inte visste jag hade muskler...träningsvärk. Sulorna gör även att det blir helt andra vinklar på fötter och ben och vilket gör att tillväningsperioden får va lång och försiktig. 1 timme om dagen först och sen en succesiv ökning. Är uppe i ett par timmar om dagen nu. Tycker även det är gott att ta ett par dagar med tejpade fötter och låta dom "vila" lite.

Nu bygger jag upp löpningen en minut i taget så att säga. 5 min första veckan, 2 x 5 min andra veckan, 6 min osv... får testa 7 min idag :-)
Och sen galet mycket tåhäv och andra övningar för fötterna.

Tycker det funkar bra med formgjutna inlägg även om dom inte är helt inslipade och bekväma ännu.
Men konstig känsla att känna något i hålfoten efter 38 år av bara markkontakt med häl och tår.
#11
25 oktober 2014 kl 20:28
1 Gilla
Jag gjorde en av en fotbollsstrumpa.
Vid tån sydde jag fast en rem (flytvästrem), i toppen sydde jag kardborreband. Under knät sydde jag fast en ögla.
Då kan man justera spänningen över tån med kardborre bandet. Fotbolls strumpan hade så bra resor då jag köpte en som var lite för liten så den satt kvar.

#12
4 november 2014 kl 12:40
1 Gilla
#13
17 november 2014 kl 12:07
Gilla
När man springer är väl inte det stora probelmet eller?
I lördags sprang jag i mina vanliga 2XU tights och en t-shirt och 2 löparjackor och det var inga problem i 6 grader. Men oj va kallt det var från bilen till spåret och sen nerkyld snabbt som bara den på benen.

Här blir det väl väntan innan start och sen när man kommer i mål och ska hämta sin väska med överdrag.

Funderar på att köpa mig ett par tunna byxor och trycka ner i jackfickan som man kan ta på efter och ha innan. Har aldrig sprungit ett lopp så jag har ingen aning om nått :-)
#14
18 november 2014 kl 07:41
Gilla
Bara jag som tycker att storlekarna var lite små på väst och handskar?
Fick hem en XXL väst och den kommer nog bli riktigt trång över axlarna med en jacka under, satt bra med T-shirt men det känns lite kyligt. Handskarna blev L/XL och även dom var lite trånga, eller fingarna var lite korta.

Fast det blir nog bra...
#15
22 november 2014 kl 22:33
2 Gilla
Vilken fantastisk upplevelse!
Mitt första lopp någonsin och jag tror det blir fler:)
3 5km rundor innan detta. 4 månader rehab för hälsporre och innan dess 5 rundor. Målet var att ta mig runt oavsett tid och jag lyckades på 57,01. Andra gången i mitt 38åriga lov jag springer 10km.
Jag var inte snabb, ca 5,43 per km men irriterande att jag blev bromsad i vänsterfil, med min fart borde tempot varit i mitten av banan typ.

Lite besviken på allt runt om kring. Hade förväntat mig mer folkfest. Var tvungen att spendera ett par timmar runt starten innan jag sprang och var mest kalla löpare och lite action så att säga. Trodde tunneln skulle vara mer spektakulär, laser kul, trummorna gav mig energi men annars ganska lojt.

Ont i vader och höft och två öl när man kom hem med en pizza och med resultatet mår man som en kung:)
Jag klarade det som en glad motionär.

När det gäller tiden satte jag igång timern på mobilen när jag passerade start och stängde när jag kom till mål och tiden var på sekunden exakt samma som den officiella.

Tror jag får anmäla mig till DN halvmaran för att ha ett nytt sjukt mål:)
#16
22 november 2014 kl 22:50
Gilla
Haha tack Mikael för "peppen".
Blir nog halvmaran och löpträning och fokus på att få bort några av dom 108 kilona så man blir lite lättare när man springer:)
#17
28 november 2014 kl 07:47 Redigerad 28 november 2014 kl 07:47
Gilla
Känns som om det är ganska individuellt vilken behandling som är bäst.
Men ta tid och läs igenom Hans inlägg och tipps, prova och utvärdera själv. Åkte på dubbel PF i slutet av juni. Stretchade och fixade en egen strassburgsocka och det hjälpte en del.
Den stora skillnaden var när jag fick tejphjälp av min sjukgymnast, men man ser ganska fånig ut på friskis med 2 toktejpade fötter, köpte ett par bra skor (Saucony Mirage) och gick med hela dagen på jobbet. Tränade fötter och gjorde vansinniga mängder tåhäv i trappen och gymmet (mellan 90-200). Funkade rätt bra att göra 20-30 tåhäv, sen 20-30 tådrag, 20-30 tåhäv osv...Täningen bestod till stor del av spinning tills smärtan försvann.

För kanske 10 veckor sen var smärtan så pass liten eller borta att jag fick ok av sjukgymnast att börja springa, 5 min löpband vecka 1. 2 dagar 5 min vecka 2. Sen öka 1 minut i veckan. När man kommer upp i kanske 10 min kan man öka lite mer. Från jag träffade sjukgymnasten (slutet aug.) tills jag kunde springa Tunnelrun var det 3 månader och då han jag få in 3 st 5 km lopp i rehaben. Iof var 10 km asfalt lite väl mycket och jag har en "brännande" häl nu. Men det var det värt! :-)

Fixade även gjutna sulor men jag har visst extremt högt fotvalv så jag är inte riktigt van vid dom ännu. Går inte med dom till vardags (förutom en timme eller två för träning) men har i löparskorna. Sen går jag aldrig barfota, hemma är det "foppa tofflor" som gäller.

För mig funkade detta bäst.
Tejpning
Träning av fot/vad/bål
Stretch
Bättre skor.

#18
3 december 2014 kl 12:13
Gilla
Hej.

Kom igång med löpning i november efter PF och vill kunna fortsätta hela vintern. Springer i ett par Saucony Mirage nu och tycker dom är fantastiskt sköna att springa i.
Men dom börjar bli lite hala i geggiga löpspår och kan tänka mig att greppet inte är det bästa när halka och snö kommer, om det kommer i år förståss.

Finns det någon motsvarande "trail sko" med rejäla sulor som Miragen? Dvs lågt dropp, dämpning men inte svampiga som en tradisionell sko.

Tyvärr är utbudet lite dåligt här i stan på xxl eller intersport speciellt när man behöver 46,5 eller 47 beroende på sko. Köpte ett par Fellraiser till min fru och hon älskar dom vid spårlöpning. Själv sugen men fanns "bara" upp till 46 i butiken och jag behöver nog en halv eller hel storlek till.

Känns som om trailskor antingen är väldigt platta och hårda (odämpade) eller så är dom tjocka och tunga. Testade ett par Icebug Accelerita och det var lite väl lite sko för mig så att säga, Salomon Speedcross kanske det var har lite dålig koll på namnen men dom var lite höga i hälen.

Är det Fellraiser som är lämpligast?

Vill ha en sko som jag kan köra med nu i vinter för att inte lägga av helt och sen för att kunna ha i skogen om man känner för det.
#19
3 december 2014 kl 14:08
Gilla
Tack Thomas och Kurt!
Missade dom när jag var där eftersom det inte var "grova sulor" dvs med typ 8 mm dubb.

Men dessa ser ut att vara perfekta i teorin för min nivå.
6mm dropp
För fram/mellanfot löpning.
Lagom grova för hal väg, hala spår.
#20
5 december 2014 kl 07:45
Gilla
Tack Jonas.
Den skon har jag aldrig sett. Känns som om den är lite ovanligare för vid en snabbsökning på nätet hittade jag inga superpriser i min storlek på direkten.

Ser ut som en mycket intressant sko.

Salomon Sens Mantra 2 var en riktigt skön sko men dom hade inte riktigt rätt storlek hemma så jag är fortfarande på jakt.
< < < 1 2 3 4 5 6 7 8 > > >