4 mars 2014 kl 12:58
Med mindre frånskjut får jag mindre ont och guppar mindre upp och ner. Det blir lättare att hålla en takt som gör att jag får effektivt driv genom steget i stället för att säcka ihop och mala.
När jag går brukar jag tänka på, öva och fundera, testa och experimentera. Med höft, hållning och steg.
Att gå kraftfullt med ett rejält frånskjut kan göra att även mina väl tränade vader får krampkänningar efter bara ett par hundra meter. Speciellt om det är lite uppförs.
När jag gör ett mindre frånskjut så minskar också farten så vida jag inte kompenserar. Jag försöker fundera över och känna efter hur jag kompenserar och det enda jag tycker mig kunna notera är att höften jobbar mer.
Tänk dig känslan när man står stilla med båda fötterna fast i marken och vrider överkroppen ömsom vänster och höger.
Stämmer det och är det korrekt att rörligheten i höften i kombination med bålmusklerna gör att jag får större muskelgrupper som jobbar i stället för att bara vaden trycker i från precis islutet på steget?
Det är lätt att tro att jag är inne på att foten är i marken längre tid bara för att höften jobbar. Men det är inte vad jag syftar på, i alla fall inte på ett markant sätt. Takten bibehålles fortfarande.
Eller är det helt fel. Är det bara så att tar mig igenom ett fall på mest effektiva sätt. Dvs utan att bromsa och utan att skjuta i från extra mycket vilket bara tenderar att resultera i ett "översteg".