Foruminlägg av Hendrik

#1
22 september 2012 kl 17:52
Gilla
det är även en mental fråga, Jag själv springer möjligen 10 - 15 pass per år. Gör milen vid en hyffsad ansträngningsgrad på ca 36.00 - 36.40 beroende på underlag och vind. Har faktiskt aldrig maxat mig igenom en mil men gissar på att jag kan ligga kring ett 3/20 min tempo.

Jag rekommenderar starkt att inte bara köra löpträning då det är fruktansvärt monotont för hela kroppen, som motionär är det rent av dåligt och slöseri med tid att gnugga löpsteg vad dag ut och in. Förslagsvis kör de lättare passen på tex cykel eller rullskidor för att få en bättre "Hållbarhet" i kroppen. Ska du sedan slipa till de där extra inför ett lopp räcker det med ca 3-4 veckors noggrann förberedelse med intensiv löpträning träning följt av återhämtning sista veckan. Vilken "vältränad motionär" som helst kan springa under 45 minuter.

Glöm dock inte att det i princip är omöjligt att prestera och få ut glädje dagarna efter en hård prestation om man inte har minst ett års förarbete med varierad träning, främst syreupptag med långa intervaller (4 gånger 8 vila 2 är optimalt sett i den synvinkeln) även längre är ok med då på lägre ansträngningsnivå, spelar ingen roll om det är skidor, löpning eller cykel. det är vilket som om syftet är egna prestationsmål och inte vinna ett maraton.
#2
22 september 2012 kl 17:59
Gilla
Ni behöver knappast bry er i att det knäpper, det är "gas" i lederna som vill ut, det varierar från person till person. Se till att vara varm och helst "svettig" brukar ske efter ca 8 - 11 min jogg eller cykel att svett kan kännas i panna, vilket är = ordentligt uppvärmd.

Tycker man det är otäckt kan man variera knäböj med att tex springa i trappor, utfall, springa med ryggsäck i backe etc.

#3
22 september 2012 kl 19:20
Gilla
Jo det är precis vad som händer! Ett "vakuum" bildas i leden som i sin tur leder till att den gas som uppstår i ledvätskan formar en ärtlik bubbla som växer och rubbar ledkapseln. Du känner inte detta då det går otroligt fort, det enda spår detta lämnar är själva knäpp ljudet!

Sen kan en skadad led givetvis ge ifrån sig ljud, men då skulle inte benböj vara möjligt att utföra!
#4
22 september 2012 kl 19:32
Gilla
Ps, om slemsäckarna rubbas gör det ont, jämför med tex ett diskbrock!
#5
22 september 2012 kl 19:48
Gilla
Ja jag har haft diskbråck, dock icke långvarigt. Spelar ingen roll här, huvud tesen är ju att konstatera att det är ok att träna med knäpp i lederna :)
#6
22 september 2012 kl 22:20
Gilla
Lita på dig själv, 4 månader är inga problem.

Varva gärna löpning med annan idrott, typ cykel och rullskidor tex. Det kommer du ha nytta av i längden.

Många "motionärer" går i fällan att enbart syssla med tex löpning inför ett maraton för att sedan bli utsliten och "trött på löpningen". Det kan du lätt undvika genom variation.

Glöm inte att det som tar dig igenom ett maraton är själva syreupptagningsförmågan och den når du främst genom långa intervaller gärna över 8 minuter, vart du sedan utför dem är av mindre betydelse.

Lycka till!
#7
23 september 2012 kl 12:54
Gilla
Fråga dig själv vad du vill uppnå och få ut av din löpning, jag skulle förespråka att du variera din träning, helst 45 - 60 min pass i tempo som du klarar av utan att stanna. .
#8
23 september 2012 kl 13:49
Gilla
Tjena!

Väger 81 och är 193 cm lång. Har sprungit 6 vändor före gårdagen. Igår sprang jag 10 km på 36.40. Har dock cyklat en hel del i sommar. Men jag gissar att du lätt kommer under 40 min på milen om du tränar på hyfsat i ett par månader, kör lite längre och lugnare pass typ 60 - 90 min 3 -4 dagar i veckan och varva med andra träningsformer, typ cykel och rullskidor.

#9
23 september 2012 kl 14:21
Gilla
Jag personligen kör långa intervaller, oftast över 8 minuter på en nivå där jag kan prata mellan andetagen. Vila 2 minuter så du får 10 minuters total intervall. Dvs 8 min aktiv, 2 min vila. Detta kan verka enformigt med det kommer du garanterat bli bättre av det, kör förslagsis 3 pass i veckan på detta vis. andra dagar kan du i princip göra vad du vill, fatlek, distans, etc.
Det är ju upp till dig hur långa pass du vill ha, men 10 min intervallträning brukar räcka med 4 - 6 repetitioner, dvs 40 till 60 min träning sedan 10 min uppvärmning och 10 min nedvarvning blir passen 60 - 80 min långa. Längre än så är inte nödvändigt om du vill öka din syreupptagning.