Foruminlägg av Fredrik Björkander

#1
29 juni 2010 kl 22:23
Gilla
Har hållit igång i cirka 3 månader nu, fått upp ett helt okej flås. Har en runda på 14,5 kilometer som jag utan problem kan springa på 1.15, bästa tiden är 01:10:05. Som vanligt var det lätt i början att få bättre tider men blivit riktigt segt.

Fick idag tag i en runners från 08 med en artikel som handlade om att leka med farten, den beskrev bland annat om hur många har sitt spår som dom monotont springer och vägrar stanna, är bekväma med att ha sin sträcka som man alltid kan kolla en tid på. Och beskrivningen stämde ju till punkt och pricka på mig, så dags att ändra på det kände jag.

Körde idag mitt första fartleks pass, va riktigt roligt utan klocka eller något förutbestämt. Sprinta lite när man kände för det, jogga snabbt ett tag eller rakt av gå en liten bit. Nästa träningspass som blir på torsdag tänkte jag köra intervall på en 1.6km slinga, 6 snabba varv med 90sek vila mellan.

Nu är min fråga hur man effektivast lägger upp alla tre träningsmetoderna, fartlek, intervall och en vanlig långtur. Min tanke var helt enkelt pass1 fartlek, pass2 intervall och pass3 långrunda, och sen starta om på pass 1.
Finns det något som kanske bör ändras? längre intervall sträcka och färre pass kanske? Tar tacksamt emot allt tips och förslag om hur jag kan förbättra min löpning och tänkta träningsupplägg.

/Mvh Fredrik
#2
30 juni 2010 kl 18:30
Gilla
Kul med så mycket svar, känns väldigt givande att läsa genom allt och få en bättre inblick i hur man bör träna för öka sin förmåga och hålla sig skadefri. Kommer hålla mig ifrån intervall pass ett tag och inte köra fartlek oftare än var 4e dag, kommer hålla mig till det ett par veckor och försöka läsa mig till ett vidare träningsupplägg. Men nu får målet bli att komma under 1:10 på min långrunda, jag hoppas att fartleken kan hjälpa mig med det.

Tack för svaren!
#3
14 augusti 2010 kl 12:18
Gilla
Nu skriver du ju inte vilken modell du har vilket kanske vore bra, men på min 305a så går det lätt att ändra layout om man går in på inställningar / allmänt / infofält.
#4
11 oktober 2010 kl 12:11
Gilla
Början är rätt kuperad, sen blir det ganska mycket nerför och mot slutet blir det uppför igen en bit. Finns en film på deras sida du kan kolla på och få en lite överblick av banan
http://hellasloppet.se/