Foruminlägg av Tobias Nilsson

< < < 1 2 3 4 5 > > >
#1
2 februari 2012 kl 12:26
Gilla
Min egen erfarenhet efter att ha sprungit tre marathon (3.24, 3,17 och 3.09) är att du bör inte ha några problem att klara maran på "bara två pass" i veckan. Jag har aldrig kört mer än tre pass i veckan. Precis som flera inkl du själv varit inne på så tycker jag att ett långt och ett kvalitetspass är rätt upplägg. Hur fort du kommer springa beror på din fysik, tidigare erfarenhet av löpning osv. men två pass "räcker" nog som sagt. Sen är det klokt att planera in två uppvärmningstävlingar på t ex 10km och 21.1km

För egen del ska jag i år under 3 timmar och jag kör tre pass i veckan (långpass 20-30 km ganska fort, 10-15 km fort och det sista passet kvalitet t ex backintervaller, på bana etc.). Lycka till!!!
#2
28 februari 2012 kl 13:40
Gilla
Jag har sprungit i omgångar ganska många år och även cyklat en del. Tränar nu inför Stockholm Marathon och undrar över farten på långpassen. Många program och trådar här på jogg.se tycks förespråka "långsamma" långpass (25-35km 30-60 sek långsammare än mara-farten). Anledningen tycks vara behovet av återhämtning efter långt OCH fort pass. Finns det andra skäl / erfarenheter som talar emot min "högre fart"?

Jag hinner tyvärr inte springa mer än 3 pass i veckan och kör därför gärna mina långpass nära mara-fart eller strax över (10-20 sek) och jag siktar på sub3 på maran. Eftersom jag "bara" kör 3 pass i veckan så har jag alltid 1-3 vilodagar efter mina långpass och känner därför att min fart på långpassen sällan hindrar påföljande träningspass.
#3
28 februari 2012 kl 13:46
Gilla
Jag skulle rekommendera en begagnad! Köpte min instegshoj som du ser på bilden av en cyklist och den räckte gott för mig och jag gjorde ändå VR på 8.14.

Nytt är skoj och prylar är skoj men behövs inte för att göra bra resultat. Sen krävs det förstås en del tur att hitta rätt begagnad i rätt storlek och det är förstås den stora fördelen med att köpa nytt! Min cykel är för övrigt från Cykel City (Columbus Pinta) och kostar ny ca 12-13' - bra cyklar med tillräckligt bra komponenter även om bättre alltid är roligare (dock inte nödvändigare...).
#4
28 februari 2012 kl 19:03
Gilla
Espen: tack för bekräftelsen. Det är ju så jag tänker men skönt att höra att någon håller med :-) Idag blev det 21.1 km i 4.10-fart, härligt!
#5
28 februari 2012 kl 21:18
Gilla
Anders: tack för tipset, just nu känns det verkligen så! Jag är verkligen inne i ett flow - längtar till alla pass. Vill springa allt, intervaller, backe, långpass, tempo... Tyvärr hinner jag inte / vill inte prioritera med fler än tre i veckan (och det är svårt nog ibland) med familj med tre barn...
#6
29 februari 2012 kl 06:39
Gilla
Anders: klokt! Det gäller ju att hålla hela säsongen ( både fysiskt och att vara mentalt motiverad).
#7
29 februari 2012 kl 15:06
Gilla
Ja då resonerar vi nog allihop på samma sätt. Jag har "inga problem" att springa +2 timmar och kör därför på i den fart jag klarar av utan att ta ut mig totalt. Måste dock erkänna att jag blivit lite osäker när jag sett alla program etc. som pratar om långsamma långpass.

Boullboull: håller med om att det är bra att vänja sig vid att vara ute länge (gäller cykel såväl som mara-träning). Det är steg1. Steg2 blir sen att öka farten och det gäller både cykel och löpning.

Andreas, Anders och Magnus: så tänker jag också. Senaste typ halvåret har jag kört ett 27-30km / månad i förhållandevis högt tempo (10-20 sek över MP). De andra veckorna är långpasset på 20-25km (MP eller något snabbare).
#8
29 februari 2012 kl 20:30
Gilla
Som flera varit inne på - det viktigaste är att du sitter bra på den! Be cykelhandlaren hjälpa dig kontrollera det (det är inte alltid helt lätt att känna själv i affären...).

Några personliga reflektioner kring storlek:
- hellre lite mindre ram än större men det är förstås min åsikt :-)
- jag vill dessutom gärna ha möjlighet att ha styret lågt (mindre luftmotstånd) men det kräver mer tillvänjning av ryggen

Bra pris för rätt ny (instegs-) racer. Är den i hyfsat skick (och passar dig) så är det säkert ett bra köp. Kolla speciellt fälgarna och ramen så den inte verkar krockad/kraschad.

Lycka till!
#9
6 mars 2012 kl 18:20
Gilla
sub 40 - ok
sub 39 - glad
sub 38 - sjukt otroligt nöjd och stolt :-)
#10
13 mars 2012 kl 23:32
Gilla
Precis som flera varit inne på är långpassen nyckeln till att göra en bra mara. Både den fysiska och mentala erfarenheten av att kroppen varit igång länge är otroligt värdefull. När du känner du klarar av att vara ute länge kan du lägga på fart utan att "oroa dig" är min erfarenhet.

Som jag förstår/läst mig till så är en viktig anledning till att hålla igen på långpassen att man annars riskera att förstöra för andra pass i veckan eftersom snabba långpass sliter en hel del. Fyra pass i veckan tycker jag låter ganska mycket för att sikta på sub4 - med en sådan träningsmängd, klokt avvägt, håller jag helt med om att du nog kan sikta högre än så.. Men som flera varit inne på, öka mängd och snabbhet långsamt. En skada nu förstör mycket mer än du potentiellt vinner på en sådan ökning...
#11
26 april 2012 kl 20:59
Gilla
Jag springer också halvmaran. Ska bli otroligt skoj! Har ett pers från 1999 som jag tänkte försöka komma ned och nosa på men inser att det kan bli tufft (och -99 är min hittills enda halvmara-tävling)...

Som flera redan konstaterat - du kommer klara av halvmaran fint. Var försiktig bara i starten så att du inte rycks med i mångas alltför höga start-fart. Håller du igen första varvet så tar du dem på andra varvet (och det är ju det som räknas :-)
#12
18 maj 2012 kl 20:27
Gilla
25km igår och kanske ett till kring 25 km. De två veckorna (drygt) som det nu återstår blir det annars fokus på kortare pass (kring 10km). Längtar så till maran!!!
#13
4 september 2012 kl 17:09
Gilla
Är anmäld och ser verkligen fram emot loppet. Även om Göteborg alltid brukar bjuda på både regn och blåst kan det väl ändå inte bli värre än Sthlm marathon i år. /en av överlevarna som nu hoppas på sub3
#14
3 oktober 2012 kl 09:00
Gilla
Håller med Staffan - utnyttja jogg.se och läs våra dagböcker för att få tips. Jag kör också 3ggr/vecka och tävlar på milen och uppåt med fokus på marathon. Hoppas göra sub3 på Gbg marathon nästa vecka.

En viktig skillnad (tycker jag) på att köra 3ggr/veckan och 5ggr/veckan är att med 3 pass så blir alla pass "kvalitetspass" i så motto att det är "full satsning" (oavsett om det är långpass, långa intervaller eller snabbdistans på 10-15km). Jag kör därför i princip aldrig mellanmjölkspass / återhämtning eftersom det vanligen inte behövs när det alltid är 1-2 vilodagar mellan passen.
#15
4 oktober 2012 kl 13:56
Gilla
Marie: låt oss hoppas att Gbg inte försöker hävda sig och ställer till med väderöverraskningar.... Vad är dina lärdomar när det gäller kläder? Förutom (en löparvänlig...) rymddräkt kan jag inte komma på vad jag borde gjort annorlunda i klädväg :-)
#16
24 oktober 2012 kl 15:27
Gilla
Jag har förvisso bara sprungit Tullinge-Tumba en gång men tränat där en hel del. Härliga spår och du kommer nog få en bra upplevelse. En hel del sträckor går det fint att ösa på och andra är lite knixigare där snitt-farten sjunker ordentligt.

Det är ett roligt lopp och bra bana så det kommer du nog att gilla. Tror också att det är bra att få en liten genomkörare inför maran. Men om det är maran som är ditt stora mål så skulle jag lägga fullt fokus på att få en rolig och bra upplevelse från Tullinge-Tumba loppet. Dvs., starta på känn och kör hellre med handbroms första 10km för att sen kunna ösa på mot slutet. Totaltiden kanske inte blir lika bra på så vis men så nära en prio1 tävling (maran) skulle jag strunta i tiden och istället satsa på en bra känsla från Tullinge-Tumba.

Men, satsar du ner mot 4-fart på mara så har du nog koll på ovan :-) 4-fart på en mara är ju 2.48 och det är snabbt och väsentligt snabbare än 4.10-fart på en mara (nog så snabbt). För egen del gjorde jag min första sub3-mara någonsin förra helgen och är mycket stolt!
#17
13 november 2012 kl 10:51
Gilla
Finns massor av träningsprogram för sub40. Nu har du dock inte så många veckor på dig och knappast tid att börja följa ett program som vanligen pågår under längre tid...

De gånger som jag tvingats "snabb-träna" mig för ett lopp så funkar långa intervaller bäst. Jag ser då till att få in farten (4-fart) och sen hålla den i 2km, kort paus och sen 2km i 4-fart igen så du till slut sprungit 10-12 km i 4-fart.

Är du i bra form kan pauserna bli korta och du kanske kan köra 4*2.5km eller 2*5km. Det viktiga (för mig) i ett sådant läge som du befinner dig är att få in farten (4-fart) och lära kropp och huvud att det är så här fort det ska gå. Ibörjan med längre pauser och mot slutet av perioden kortare pauser eller längre intervaller så du till slut klarar 10k sub40...

På sikt är förstås ett mer genomarbetat program bättre men nu gäller ju quick-fix och ovan har funkat för mig...
#18
13 november 2012 kl 13:16
Gilla
Instämmer med Claes. Helt klart jämn ansträngning. Men fördelen med ett tydligt mål som sub40 är ju att du vet vad som gäller. 3.59-fart och sen kommer du säkert ryckas med något i starten men håll igen och hitta så fort som möjligt tillbaka till 4-farten (givet att banan är hyfsat platt).

När det gäller vila så ta den vila du tror dig behöva och ändå orka hålla 4-fart även på sista intervallen. Mitt upplägg bygger på att få in farten i benen och lära kroppen att hålla den. Ibörjan av en sådan period kanske du behöver ännu längre vila (1 min eller tom 2) men förhoppningsvis kan du snabbt korta ned vilan och öka längden på intervallerna och vips så kör du 10km intervall i 3.59-fart :-)

Handicappstart är perfekt! Körde mycket sånt när jag sprang med Studenterna kring -99, 2000.
#19
14 november 2012 kl 20:34
Gilla
Härligt - du är på G och kommer snart till sub40. Med tillräcklig vila kommer du nog orka 5*2km i 4-fart och sen kan du korta ned vilan/öka distansen på intervallerna och sen är du sub40 löpare. Svårare är det inte, i teorin i alla fall... :-)

//Säger han som drömde om sub3 på maran i 12 år innan det för några veckor sen blev 2.59.59 i Göteborg!
#20
10 december 2012 kl 17:05
Gilla
Håller med flera om att det går alldeles utmärkt att springa på morgonen innan frukost. Jag transportlöper till jobbet ca en gång i veckan och tar då en banan i handen som jag äter ibörjan men annars inget förutom ibland vatten i vätskebältet. Jag springer då 15-30km och det funkar allldeles utmärkt och dessutom tidseffektivt, inte minst viktigt för mig som småbarnsförälder. Jag har iaf inte märkt några negativa effekter av det så kör på bara!
< < < 1 2 3 4 5 > > >