Foruminlägg av Per Carlin

< < < 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 > > >
#1
30 oktober 2011 kl 07:17
Gilla
För oss föräldrar är det alltid en utmaning att få till träning utan att barnen blir lidande. Jag och min fru har hittat ett system som iallfall skapar förutsättning att hålla grundkonditionen i liv.
Vi har helt enkelt delat upp vardagskvällarna mellan varandra. Varannan kväll är det jag som tar läggning och disk samt annat som måste göras, varannan kväll är det frun. Det innebär att jag har 2-3 kvällar i veckan där jag har fri tid för träning from 19:00. Att springa eller åka skidor med pannlampa ser jag inte som ett problem, snarare så ökar den fartkänslan i skogen och därmed motivationen. Har sedan tiden innan barn en rejäl orienteringspannlampa och sätts den på laddning efter varje pass så den är redo dagen efter.
#2
3 november 2011 kl 10:32
Gilla
Då jag mest springer i terräng så hinner jag inte reta upp mig på barnvagnar, moppar och fotgängare, ser den snarare bara som ett hinder som oftast går att runda genom att snedda över gräsmattan eller dyl.

Det som dock kan reta mig till vansinne är hästar eller effekten av hästar:
- Man kan ge sig f_n på att om man springer ikapp en kolon med hästar på en skogsväg så kommer en eller flera av dem att få spatt, vrida sig så att man kommer bakom dem och deras hovar viket jag förenar som livsfara. Alternativt så blockerar de hela vägen. Hästen är ett oroligt djur, de kan de inte rå för.

- Vad som retar mig mera är vart och hur ryttaren väljer att rida på sin häst. Att springa på ett eljuspår som blivit fullständigt söndertrampat av hästar är inte roligt. Så här på hösten och våren när det är blött och mjuk i marken så behövs det inte många hovnedslag för att omvandla en helt vanlig stig till en lervälling.

- Den riktiga södssynden är inte kopplad till löpning utan skidåkning. Där jag bor är det tillräckligt med snö för att åka skidor 1-10 veckor per år. Att då komma till ett spår som hundar, hundägare eller hästar trampat sönder är inte kul, det är ännu mindre kul för de som jag möter. Jag kan lova er att de för höra ett sanningens ord om vad jag tycker om skidspårs förstörare.

Annars är jag ganska avkopplad när jag tränar, lägger rätt mycket av min energi till att bearbeta problem eller att drömma mig bort i framtida prestationer.
#3
3 november 2011 kl 18:32
Gilla
Lider av samma åkomma i början av varje säsong. Min lösning är att börja mjukt, inte springa på hårt underlag och stegvis öka belastningen under flera pass.
#4
6 november 2011 kl 18:56
Gilla
Har du ingen orienteringsklubb i närheten? Orienterarna har som vana att springa på blöta hällar strax efter att de klafsat runt i ett kärr.

Jag har en par Sarva Xero som är köpt hos orienteringsspecialisten på Kungsholmen(Sthlm).
Dubb gör underverk! Förhållandevis spartansk fordring gör att skon inte blir så tung när den är blöt. Har tyvärr hårdplast i hålfoten och det är lite vanskligt om man missar en rot med tårna och får den i hålfoten, det syns också att vissa stenar slagit i där för undersidan är ganska repig.

Jag har set att visa dubbskor har även dubb i hålfoten, mitt nästa par blir ett sådant.
Jag mins orienteringsskorna vi hade på 90-talet. De var mer eller mindre i enbart plast. Hårda som f_n men väta var då aldrig ett problem, Idag ser man inga sådana skor längre.
#5
14 november 2011 kl 09:05
Gilla
Det är mycket prat om de fysiska förutsättningarna för att nå topptider. Men jag tror att minst lika mycket ligger i huvudet. Mental styrka är A&O för att kunna prestera både i det enskilda loppet som att "orka" vara bäst flera år i rad.
Idag finns det visserligen många bra program där man kan justera sitt huvud, men precis som att man behöver en fysiologisk talang tror jag man behöver en riktig vinnarskalle för att nå de extrema resultat som endast ett fåtal gör.
#6
15 november 2011 kl 11:36
Gilla
Hur lång tid är det mellan att du äter och du tränar? När jag var tonåring kunde jag inte träna inom 2h efter att jag ätit. Idag är det märkligt nog lite bättre så jag vågar gå ut och springa 1h efter middagen, om jag håller igen lite på storleken av portionen.

Min fru är Gluten intolerant och har symptom som liknar dina, dvs magen kör ihop sig när man minst anar det. Men din diet verkar inte riktigt stämma överens med detta då du inte tål rotfrukter men klarar vete.
#7
15 november 2011 kl 12:05
Gilla
5-6h, Oj! Då skulle jag uppsöka en läkare. Det är inte omöjligt att du är intolerant mot något som du inte känner till.

Alvedon skulle jag undvika att äta regelbundet, det är blodförtunnande och kan ge allvarliga konsekvenser om man äter det fel.

Att stega upp träningen kan hjälpa. Även att variera träningen, cykla ger t.ex sällan magbekymmer för mig.
#8
17 november 2011 kl 15:56
Gilla
Inte kallare än -15 för min del. Lungor och andningsvägar kan ta stryk om det är för kall luft. Kyleffekten bekymrar mig inte, det finns kläder som löser detta problem.
Men varför springa om det finns snö? Skidor är som bäst på vintern och våra vintrar är för korta för att springa bort bra skiddagar.
#9
17 november 2011 kl 15:57
Gilla
Vill inte låta som en besservisser, men det finns säkert 5 aktiva trådar som hanterar ämnet vinterskor och halka just nu.
#10
20 november 2011 kl 08:39
Gilla
Nu är det ju inte hela världen att den medföljande 240V laddare är dålig. 240V -> 5VUSB finns ju att köpa i varje el eller telefonbutik för 150kr.

Jag gillar också 305(haft den snart en månad) då den ger många funktioner för ett hyggligt pris. Att den fungerar till mera än bara löpning är ett stort plus för mig.
Men jag tycker att armbandet är lite för kort, om man vill ha klockan utanpå jacka och handskar så sitter den på yttersta hålet. Är det någon som provar kardborre armbandet? Är det längre?
#11
22 november 2011 kl 13:49
Gilla
En period i mitt liv så cyklade jag till jobbet. Då var morgonrutinen vakna, tandborstning och ombyte till cykelkläder.
Väl på jobbet (efter 35-40min på sadeln) så var det dusch och frukost.
Detta fungerade utmärkt och hela rutinen gick fortare än om man gjorde tvärt om dvs dusch, påklädning, frukost och sedan kollektivtrafik ifrån Söderförort till en teknisk högskola vid lill-jansskogen.

Eftersom man inte började morgonen med att söla så blev oftast resten dagen effektivare.
#12
23 november 2011 kl 09:13
Gilla
Att gå ifrån 1h04min till 49min är definitivt möjligt på 6månader. Det är bara att blanda in intervallpass mellan distanspass, träna regelbundet och hålla sig borta ifrån skador. Enkelt :)
#13
24 november 2011 kl 12:08
Gilla
Hur är det med Gel Innovate 2? Frugan provade ut ett par sådana på Stadium (som har den rejält nedsatt just nu) men velade en dag, nu är rätt storlek slut.
Tänkte beställa ett par 1160 istället ifrån Wiggle även om de är dyrare där.
#14
25 november 2011 kl 14:50
Gilla
Kör aldrig efter ett formellt program eftersom jobb och familj inte tillåter att jag tränar på fasta dagar. Men jag siktar på att få med både distans, långpass och intervall/tempo varje vecka. Så indirekt så har jag mitt egna dynamiska träningsprogram.
#15
25 november 2011 kl 15:00
Gilla
Det är ju bra märkligt att vi inte vårt "perfekta" samhälle inte kan vara på elljuspåret utan att vara rädda för överfall, men detta är inget nytt. När jag bodde i Tyresö (där jag är uppväxt) så var en del av polisens friskvård kommenderar till Elljuspåret vissa kvällar i veckan. Ett perfekt Win-Win eftersom Polisen ändå måste träna och med en massa civilklädda poliser i skogen så vågade tjejerna sig ut och träna.
Men det är förbaskat synd att det skall behöva vara så. Men är man rädd så måste bästa lösningen vara att hitta el klubb eller träningskompisar.
#16
26 november 2011 kl 18:04
Gilla
Köper man i butik så blir det ju lokal Moms, fast den brukar ju bara vara 8-12% på andra sidan havet.

Hur kommer det sig att skorna så så vansinnigt mycket dyrare i Sverige? Är vi svenskar så dåliga på att pruta så butikerna kan höja priset år efter år utan att vi knorrar.
#17
27 november 2011 kl 16:27
Gilla
Tor: Det beror på hur mycket du handlar. Handlar du för över 4300 SEK så blir det tullavgift och svensk moms.

Hur menar du?
Köper jag i lokal butik (i USA) så betalar jag "local sales Tax", är man sedan god medborgare så skall man deklarera detta när man kommer in i EU och betala tull + moms här hemma medans man samtidigt lyfter "local sales tax". Det finns inget givet belopp för detta utan man skall göra så för alla varor och tjänster.

Majoriteten av oss betalar dock bara Local Sale Tax och hoppas på att tullen inte rota i packningen när man passerar tullen.
#18
27 november 2011 kl 18:08
Gilla
Det var nytt för mig? Lite lustigt att det är olika regler för ta med sig hem på resan och postorder.

När jag tidigare köpt på postorder så har värden så små som 350kr fastnat. Lite surt att hanteringsavgiften blir dubbelt så dyrt som själva momsen.
#19
28 november 2011 kl 14:26
Gilla
Jag köpte nyligen en 305 är är väldigt nöjd med funktionerna, gillar verkligen att den också fungerar bra till cykel, skidor och paddling, men inte inte riktigt lika nöjd med ergonomin.
Det är en ganska stor klocka och på min smala handled så siter den inte så bra. Har jag den utanpå jackan så tycker jag att armbandet är lite för kort. Sitter på yttersta hålet. Det skall finnas ett kardborre armband till Garmin klockor, skall prova en sådan så fort tillfälle ges.

Min rekommendation är att försöka få prova klockan på ett pass eller åtminstone prova den i butik och veva runt lite med armen. Sitter den bra så är det bara att köpa.
#20
2 december 2011 kl 15:36
Gilla
Humm, kan montera en Go Pro HD på mössan nästa gång. Vad bjuder du för en DVD?
< < < 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 > > >