Foruminlägg av Thomas Lütz

< < < 1 2 > > >
#1
17 oktober 2011 kl 18:48
Gilla
@Johan
jag säger till mina kunder att man behöver ungefär 2-3 veckor innan man känner av någon effekt.
www.ortopedskoteknik.se
#2
17 oktober 2011 kl 19:00
Gilla
Vad är det för skor du springer med? Visst hjälper det bra med inlägg men bara i kombination med rätt typ skor.
www.ortopedskoteknik.se
#3
20 oktober 2011 kl 16:59
Gilla
Hej Christian! Var köper du dina löperskor? Har du fått hjälp när du köpte dom eller tog du dom själv? www.fotproffs.se
#4
20 oktober 2011 kl 17:01
Gilla
vad fick du betalar för det? Räckte det med en behandling? www.fotproffs.se
#5
24 oktober 2011 kl 15:15
Gilla
hälsporre och plantarfasciit är inte samma sak!!!
Tyvärr prata man alldeles för tidig om en hälsporre. Som du skrev Sara, är en hälsporre en utväxt som man bara kan se på röntgen. Man kan uppleva plantarfasciit med samma symptom som en hälsporre.
Viktig med båda saker är att man försöker stödja foten så bra som möjlig och sen avlasta hälarna. Det bästa sätt är individuellt anpassande inlägg! www.ortopedskoteknik.se
#6
24 oktober 2011 kl 15:17
Gilla
Har du kanske precis bytt skor eller när har du bytt skor sist? www.fotproffs.se
#7
24 oktober 2011 kl 20:10
Gilla
Det beror lite på. När får du ont i dina benhinnor? Efter kilometer 4? Då försöker springa 2 km med vanlig tempo. Försök att halbera en vanlig träningspass. Fick du dina inlägg ifrån fotriktigt? www.ortopedskoteknik.se
#8
24 oktober 2011 kl 22:01
Gilla
Varför får man en överbelastning?
#9
30 oktober 2011 kl 22:12
Gilla
Tycker du om Asics skulle jag testa en 2160 (lillebron till Kayano med lite mindre pronationsstöd) Lite svårt att rekomendera ett par skor utan att ha sett dina fötter men själv tycker jag om Nike Lunaglide! En neutral skor som även ta en viss del pronation. Helt underbar skor. www.fotproffs.se
#10
4 december 2011 kl 15:54
Gilla
En pelott ska lyfta ditt främre fotvalv. Fettkuddarna kan försvinner och då springer du direkt på ben. Antingen köper du pelotter helst till båda fötter och om det går ta hjälp av nån som kan att klistra i dom. Dom ska sitta på rätt ställe. Eller så skafa du dig riktiga inlägg som även ge foten stöd. www.fotproffs.se
#11
4 december 2011 kl 16:08
Gilla
Jag måste säger jag älskar en sån här diskusion! Själv är jag ortopedskotekniker och gjorde min utbildning i Tyskland. Då fick jag lära mig om foten i 3,5år!!! Jag tycker det är lite dåligt att dom flesta idrottsaffärer, sjukgymnaster och liknande tycker att det är en bra extraförsäljning när man erbjuda inlägg! Sälja dom en standardsula, ok, men ett anpassad ortopedisk inlägg nej tack!
Då skulle jag även kunna erbjuda en massage eller sätter några akupunkturnål! Ni föstår vad jag menar?
Malin, har du problem med fötterna kan du självklart försöker att köpa en standartsula. Blir du inte av med problemet så ska du kontakta en ortopedskotekniker!
Idag är det möjligt att tillverka inlägg till alla behov och att du få plats med dom i skorna! Hoppas du fick lite hjälp av det här www.fotproffs.se
#12
6 december 2011 kl 19:45
Gilla
Tack David! Fin sagt. Att inläggen inte fungera med en gång betyder inte att ortopeden/tekniker har gjord ett dåligt jobb mera att alla fötter är individuella och alla avgjutningar (gips, scanning, liggandes, ståendes) bara är statiskt! När du rör dig händer helt andra saker. Also en justering i efterhand tycker jag är helt vanligt.

@Tor
Har du högt fotvalv belastar du mycket framfoten och hälen men inte mycket i själva "mellanfoten". Betyder din plantarsena blir kortare med årerna. Senan är väldig spännd och varje steg du springer kommer 2,5 gånger din kroppsvikt på foten. Senan dras isär och blir för mycket belastad.

A&O inom löpning är streching efter träningen för att förbygga en hälsporre eller plantar fasciit! www.fotproffs.se
#13
7 december 2011 kl 18:34
Gilla
@Tor: Jag fick lära mig att foten belastas 25% på hälen 12,5% på MTP1 och 12,5% på MTP5. Men det är egentligen inte sant för att man inte bara belasta på 3 punkter. Det är väl huvudbelasting.
För stor belastning kan innebär mycket. För hårt underlag, för långt, fel typ av skor... Plantarsenan fungerar på samma sätt som ett knäled. Mot 2 håll, fram och tillbaka, dras isär och dras ihop. Men vad händer om senan dras snett? Senfästen blir överansträngd och kan blir inflamerad.
Självkart får en person med högt fotvalv springa. Jag har massor kunder med högt och extremt högt fotvalv som springa Göteborgsvarvet utan som helst problem. Problemet med höga fotvalv är att man lätt faller i en valgus ställning. Försöka man då att springa i en pronationssko blir det oftast för mycket pronationsstöd och personen får meniskproblem. Då är det bättre att hjälper till och ge foten lite stöd och support i kombination med en neutralsko. Som sagt vissa kan faller i valgus men inte alla!
En plantarsena som har blivit för kort kan och måste man försöka att strecha ut. Försiktig och step by step. Det händer inte på en vecka. En person som är född med högt fotvalv och kort sena kan strecha så mycket den vill. Senan kommer hellre går av än att bli längre.

Det jag skrev är bara ett exempel som kan händer men som sagt alla människor och fötter är individuella med olika bakgrund. Ett problem går inte lösa bara i ett löparforum.
#14
7 december 2011 kl 19:01
Gilla
Hej Sarah, att du vill röra på dig tycker jag jättebra och viktig även om man är skadad. Skillnaden är jo att inte göra för mycket men att håller sig igång. Att du inte får problem på crosstrainern betyder att du inte belasta kroppen, ledarna och muskulaturen på samma sätt än när du springer. Foten står still, dina knä belastas rakt osv.
Har du problem med benhinnor försöker din tibialis anterior / främre skenbenmuskel att kompensera en felställning. Det är det som händer när man prata om en benhinneinflamation. Muskeln är för liten för att klara det hela och blir överanstrengd. Samma sak gäller din höft... Höften roterar för mycket. Jag antar att dina problem är rotade i fötterna. www.fotproffs.se
#15
7 december 2011 kl 22:46
Gilla
Kära Tor!
Nej jag menar inte att personer med högt fotvalv är i större behov av ett starkt inre fotvalv! Men dom är i behov!
Följande:
Du kör till jobbet med bilen. Bilen stannar för att du glömde tanka och nu måste du putta fram bilen till nästa benzinmacken. Vad gör du? Står du precis bakom bilen och putta eller ta du några steg för att få fart och putta sen?
Eller en bogserlina... när du dra en bil, kör du fram försiktig tills linan är spännd eller gasa du på med en gång?
Som jag skrev tidigare, visst måste man strecha ut senan men det tar veckor, månader till o med år, och jag tycker inte att det är kontraproduktivt att ge foten valvstöd för att foten och så med senan rör sig iallafall. Så mycket stöd kan du aldrig få att senan ligger helt still och dras sig ingenting. Senan måste töjas försiktig och inte med våld. I mitt fall med mina 80kg skulle det blir 200kg varje steg på en fot!
Dom här 25% osv. är en vanligt statiskt belastningsmätning på plant underlag. Det är la självklart att det omöjligt att upnå en sån jämn belastning under löpningen.
Jag känner väldig tydlig att du inte är en vän av inlägg osv. och det tycker jag är helt ok. Grattis att du klara dig utan sulor och att du har bra styrka men det finns faktiskt folk som pga av genetiska problem, sjukdom eller liknande inte har bra styrka. Har dom rätt att få hjälp eller måste jag nu säger till dom att de behöver bättre styrka?
#16
8 december 2011 kl 00:05
Gilla
Hej Niklas! Jag har faktiskt gjord det. Jag tillverkar bara nånting när jag vet att det kommer hjälpa. Ibland kommer folk till mig och säger att dom behöver inlägg. Behöver dom inte det tycker jag är det inga problem att vara ärlig och rekommendar hellre nya promenadskor om dom kommer med dåliga skor. Samma sak när föräldrar kommer med sina barn som inte ens har fyllt 4år. Det är bara att tacka nej.
#17
9 december 2011 kl 10:59
Gilla
Hej Tor!

"Har det att göra med den högre sträckningsgrad som ett högt fotvalv utsätter senan för vid valgus?"

Jag det stämmer!

"Om en person med högt fotvalv hade utsatt sina plantarsenor för högre belastning redan från unga år så hade risken för att de dragit ihop sig minskat?"

Yes absolut.

Ett inlägg är ett hjälpmedel för vissa personer. Det beror ganska mycket på vem som få inlägg. Har du en tant som inte kan går hjälpa man till att förbättra livskvalitèn. En löpare kanske behöver tillfällig hjälp. Klart är bra styrka det bästa för en idrottare. En 14 årig kille med plattfot som sitta hela dagen framför datorn kommer aldrig blir av med sina inlägg. En aktiv person som rör sig regelbunden behöver inte inlägg hela sitt liv det håller jag med dig! Ett inlägg ska inte deaktivera muskulaturen det är det viktigaste men tyvärr ser jag många tillverkade inlägg som precis gör det!
#18
5 juni 2012 kl 21:29
Gilla
Hej Johan,
visst kan du springar med ett ankelskydd. Ett sånt skydd är också en liten huvudsak. Du kommer känna dig mycket tryggare att springa med en sådan.
www.fotproffs.se
#19
5 juni 2012 kl 21:43
Gilla
Hej Jonatan,
är det värre upp för trappa eller ner för trappa? Vad använder du för skor i dagsläget?
Det är inte konstigt att du har fått problem även på plant underlag. Din kropp försöker att kompensera en felställning, om det nog är fötterna eller knäna. Det vore viktigt för dig att någon kollar nogrant på dina fötter och knä.
Rätt sko - speciellt muskel träning och evtl. inläggsulor. Men som sagt, du behöver någon som kolla. Hoppas det finns någon duktig i Stockholm...
www.fotproffs.se
#20
5 juni 2012 kl 21:54
Gilla
Det är tyvärr ett litet Asics problem... Jag tar oftas tillbaka såna skor och reklamerar direkt till Asics. Dom är medveten men ändrar tyvärr inget.
Köpar ni skor så spara kvittot och gå tillbaka. Återförsäljaren kan reklamera dom utan som helst problem. Visst får skorna inte vara 2 år gammla, då är kanske skomakaren en option eller ändå nya skor.
www.fotproffs.se
< < < 1 2 > > >