Foruminlägg av Daniel Skoglund

< < < 1 2 > > >
#1
20 augusti 2014 kl 13:12
Gilla
#2
21 augusti 2014 kl 10:40
Gilla
#3
23 augusti 2014 kl 20:58
Gilla
#4
27 augusti 2014 kl 15:33
Gilla
#5
16 maj 2016 kl 19:57
Gilla
Hej, det här är mitt första inlägg,

Jag har nyss kommit igång med att jogga igen efter ett långt uppehåll (över ett år) och är lite orolig för att jag kommer att skada mig. Jag har tidigare haft problem med löparknä som jag blev av med då jag slutade använda skor med pronationsstöd.

Jag har läst en massa inlägg angående lågpulsträning och tycker att det verkar klokt, men har som många andra svårt att hålla nere farten. Mina första pass efter uppehållet var ganska ansträngande, men nu joggar jag relativt lätt mellan 1-1,5 mil med kilometerfart under 5 min/km. Jag antar att det är för fort och att det föreligger en skaderisk, men jag njuter av joggningen i det tempot. Det passar mitt löpsteg och när jag försöker dra ner på farten, så känns det onaturligt.

Jag försöker vara noga med att ha en bra hållning och landa med fötterna ganska långt under kroppen för att jag tror att det gör risken för skador mindre . Jag har däremot ingen verklig kunskap om detta.

Måste man hålla på med olika typer av löpträning som intervaller och olika farter och distanser? Jag joggar bara för nöjes skull och har inga ambitioner att bli snabb eller springa lopp. Jag tycker om det monotona och suggestiva, men kan tänka mig att springa lite längre när andan faller på.

Den senaste månaden har jag gått från ingen träning alls till att jogga varannan eller var tredje dag och det känns riktigt bra. Jag skulle vara tacksam för alla tips och input som ni kan ge här på forumet. Kommer jag med största sannolikhet att skada mig?

Avslutningsvis vill jag tillägga att jag är 42 år, 188 cm och väger ca 70 kg. Jag ser mig själv som nybörjare.
#6
16 maj 2016 kl 20:28
Gilla
Tack för snabb återkoppling!
#7
17 maj 2016 kl 18:54
Gilla
Tack för alla svar! Jag har tidigare sprungit en del i skogen, men nu blir det mest asfalterat. Detta på grund av två anledningar. För det första har jag börjat uppskatta enformigheten och det avslappnande med att kunna ha höjd blick och att inte behöva koncentrera mig på var jag sätter ner fötterna. För det andra känns det lite vanskligare att springa på stigar just av anledningen att terrängen innebär en skaderisk. Samtidigt inser jag att asfalten sliter och ska leta upp någon runda på mjukare underlag. Idrottsplatsen där jag bor håller på att renoveras med ny 400-metersbana. Kanske kan det vara ett mjukare alternativ än asfalten.

Att springa med sällskap gör jag nog mest för sällskapets skull, även om jag uppskattar det också. Det blir en annan grej. Löpningen för mig handlar delvis också om ensamhet. Lyssnar inte heller på musik eller annat under mina pass.

Jag hoppas kunna hitta ett sätt att variera löpningen utan gå miste om det återkommande som jag uppskattar. Kanske kan jag hitta två eller tre olika typer av rundor att välja mellan. Att alternera mellan ett par olika skor låter som en bra idé. Vad gäller styrketräning behöver jag lite mer betänketid då jag aldrig har gillat det.

Tack än en gång för alla glada tillrop och tips!
#8
19 juli 2016 kl 11:25
Gilla
Uppdatering.

Att hålla ner fart och mängd visade sig vara svårare än jag trodde. Oftast måste jag bestämma mig för en runda som är kortare än vad jag egentligen är sugen på då jag är orolig att min kropp inte är redo för så stor löpmängd än. Jag har trots allt gått från att jogga 0 km/månad tills för några månader sedan. Fartökningen har jag försökt undvika, men den smyger sig på min löpning utan att jag märker det.

Efter några längre pass på kort tid fick jag också känningar (ont) i höger fot och fick vila en vecka. Bytte i samband med detta skor då mina var några år gamla. Nu känns det bra igen, men jag funderar lite på betydelsen väggrenslöpning kan ha för att problemen uppstod. Ofta lutar ju vägen svagt utåt, åt vänster, och jag inbillar mig att det faktiskt spelar roll för fötternas belastning.
#9
20 juli 2016 kl 09:51
Gilla
Tack för att du delar med dig av dina erfarenheter, Bo. De verkar stämma med min känsla. Jag får försöka hitta alternativ till vägrenslöpning emellanåt. Vägarna jag joggar på är inte mycket trafikerade och jag ska tänka på att söka delar av vägbanan som är mindre doserade.

Tack för tipset, Kjell. Jag använder mig dock inte av pulsklocka längre då jag tycker det stör själva löpningen. Försöker gå på känslan att det ska kännas skönt och relativt lätt. Jag kanske ska prova att mäta pulsen under något pass igen. Jag har ingen aning om vilken puls jag ligger på, men jag känner mig inte sliten och trött efteråt. Förutom i foten då :)
#10
8 september 2016 kl 13:36
Gilla
#11
12 oktober 2016 kl 22:00
Gilla
Kolla efter så att piggarna på laddklämman får kontakt med samtliga metallplattor på klockan. Jag har haft problem med att någon av piggarna inte fjädrat ut som den skulle. Klockan hittades då av datorn, men kunde inte synkroniseras.
#12
13 oktober 2016 kl 10:40
Gilla
Har under senaste veckan testat att jogga löpband då friskis&svettis har gratis prova-på-vecka. Det känns skonsamt för knän och fötter och jag gillar det faktiskt ganska mycket. Jag har svårt att hitta bra sträckor ute nu när det blir mörkare.

Jag använder olika versioner av saucony triumph (10 och iso 2) och funderar på om jag borde köra med andra skor på bandet. Triumph är ju ganska tunga och väldämpade och jag upplever att bandet sviktar något. Jag är lite sugen på att testa skor med lägre drop, men samtidigt rädd att det är för tidigt för mig att experimentera då jag inte sprungit mer än ca ett halvår.
#13
15 oktober 2016 kl 14:47
Gilla
Jag har haft kontakt med garmin för någon månad sedan angående kartfunktionen och då var de medvetna om problemet. För mig försvann funktionen i juni, har jag för mig. Man kan ju tycka att de borde hunnit åtgärda det. Kanske är någon licensgrej, jag vet inte.
#14
15 oktober 2016 kl 15:03
Gilla
Insåg nu att kartfunktionen har fungerat hos jogg, men inte när jag delat på facebook.
#15
1 november 2016 kl 20:26
1 Gilla
Inser att jag mest skriver för mig själv, men att det får bli någon sorts dokumentation.

Jag har börjat frångå mycket av det jag menade var viktigt för mig när det gäller att jogga. Jag har haft lite problem att hitta bra löprundor utomhus nu när det blivit mörkare och har skaffat ett kort så att jag kan springa på löpband. I samband med detta har jag också börjat testa att variera mina "rundor" mer eftersom distansjogg på löpband blir lite ensidigt för kroppen. Testar med olika lutning på bandet, stegringsfart, intervaller, kortare pass i tröskelfart (tror jag att det heter) som jag varierar med lite kortare långdistanspass. Dessutom har jag, när jag ändå är på gymmet, börjat lägga in lite träning för att stärka kroppen.

Sedan jag började jogga i våras har jag inte haft något ordentligt bakslag mer än någon känning i ett knä och en hälsena som gått över efter kort tid. Ett par uppehåll för sjukdom dock.

Jag gillar fortfarande det monotona i löpningen, men blir mer och mer sugen på att ändå försöka utvecklas istället för att bara jogga på. Där tycker jag att löpbandet kan vara till bra hjälp.

Funderar på att springa göteborgsvarvet nästa vår och är osäker på vilken tid jag ska sikta på. Kanske ska jag bara vara nöjd med att ta mig runt eftersom det blir första gången. Min träningsdagbok finns tillgänglig om någon vill ge tips om detta. Jag skulle bli väldigt glad. Behöver jag öka min veckomängd, lägga in fler långpass etc?
#16
2 november 2016 kl 10:40
Gilla
#17
Tack för din uppmuntran!

#18
Initialt kände jag mig tvingad, men gillar det faktiskt mer än jag trodde. Vad gäller skorna, så tror jag att jag kör på med de jag har ett tag till då det fungerar bra. Min motivering handlar mer om okunskap än något annat :) Jag har haft perioder med joggning tidigare i mitt liv och aldrig (tror jag i alla fall) sprungit med lägre än 8mm drop och är ganska trygg i mitt löpsteg. Det är möjligt att jag kan gå ner i drop utan att det skulle påverka steget, men jag vet inte. Har läst och hört från en del vänner att övergång till lågt eller inget drop kan kräva en del tillvänjning. Samtidigt är väl inte de 8mm jag har nu något extremt?
#17
4 november 2016 kl 09:54
1 Gilla
Om jag i förväg ser någon som rastar hunden framför mig på motionsspåret, så brukar jag ge lite ljud ifrån mig en bit innan jag når fram till dem. Det brukar fungera bra och hundägaren ser till att hunden går fot när jag springer förbi. Annars har det ofta hänt att både hund och hundägare blivit överraskade, vilket resulterat i att hunden skäller/gör utfall och att jag dessutom blir skrämd. Jag låter nog mer i mig själv än utåt när jag joggar.
#18
15 november 2016 kl 11:32
Gilla
Rubriken kunde lika gärna ha varit "Jogga för nöjes skull utan att bli sjuk". Har inom loppet av en och en halv månad åkt på två grymma infektioner med hög feber. Jag kommer inte ihåg när jag hade feber innan jag började träna. Har bestämt mig för att under en längre period jogga kortare och långsammare pass för att se om det håller mig frisk. Typ 45-60 minuter i 5.00-5.30 min/km-fart.
#19
15 november 2016 kl 15:46
Gilla
#23
Vad menar man egentligen med miltempo? Vilken ansträngningsgrad?
#20
15 november 2016 kl 18:01
Gilla
#25
Tack för förklaring!

Jag har aldrig sprungit lopp eller tagit ut mig som om det vore tävling. 4.30-tempo har jag inga problem att hålla på milen på asfalt i någorlunda kuperad terräng utomhus. Just nu springer jag mest på löpband och tycker att det är något jobbigare än att springa utomhus, men 4.30-tempo ser jag fortfarande som någorlunda lugnt. Har ingen aning om vad jag skulle klara under ett lopp och tänker inte ladda ur på ett tag pga all sjukdom.
< < < 1 2 > > >