Foruminlägg av Lunarun

#1
5 augusti 2011 kl 16:12
Gilla
Hej!
Jag är en tävlingsmänniska som har ett tydligt mål för vilken tid jag vill uppnå på Lidingöloppet. Som löpare är jag väl en relativt duktig motionär med naturlig tävlingsinstinkt.

Således gillar jag att pressa hårt när jag tränar och springer ofta relativt nära min maxkapacitet för sträckan ifråga (varierar intervaller 1 km, medeldistans 8 km och längre rundor 15-20km). Nu undrar jag ifall för högt utnyttjad kapacitet skulle kunna hämma resultatet i min träning? Är det bättre att vara lite återhållsam med kapaciteten/intensiteten på träningarna för att på sikt uppnå ett mera effektivt träningsresultat? Jag är dock noggran med att ha minst 1 vilodag efter varje runda, men skulle vara tacksam för info huruvida det är bra eller dåligt att pressa sig hårt på träningspassen. Ambitionen är naturligtvis att jag vill uppnå en så bra träning/uppbyggnad som möjligt. Jag springer ca 3 ggr / vecka.

Tacksam för svar/input.
#2
7 augusti 2011 kl 11:06
Gilla
Tack för gedigen respons.

Även om åsikterna går isär något är det tydligt att jag bör tänka om lite gällande min träning. Konsensus:
1. Trappa ner något i intensiteten på träningen, inte gå på max varje gång (skaderisk)
2. Lägga in iaf ett extra träningspass i veckan
3. Variera träningen mera

Det enda som förundrar mig är att jag upplever de tempokvoter som står beskrivet i vissa träningsprogram som lite väl snälla, framför allt på de lite längre rundorna.


#3
26 augusti 2011 kl 17:29
Gilla
Jag kommer att ha med mig en liten flaska i handen fylld med Enervit sportdryck. Den rymmer inte så mycket så jag har ordnat support längs banan och får en nypåfylld flaska vid ca 11 km. Jag kan tycka att man tappar onödigt mycket tid på att dricka ur mugg, alternativt får man i sig en klunk och spiller resten eller sätter allt i fel strupe.

Gällande gel har jag med mig 1 förpackning i fickan på mina shorts tilltänkt för sista milen.

Det vore intressant att veta hur mycket vätska andra dricker under LL och disponeringen av det intaget. Är också lite nyfiken på hur många gel som är vedertaget och när under loppet det är lämpligast att peta i sig gelen. Hur ställer sig ni andra till Liquid energi kontra gel?
#4
13 september 2011 kl 12:24
Gilla
Aborrbackens första 10 meter är det brantaste pariet, därefter är det ganska ihållande lutning upp till en liten platå innan man kommer upp på en asfaltsväg. Uppskattningsvis har man då ca 2/3 av aborrbacken bakom sig. Uppförslutet på asfalten är jämt och följs upp av ytterligare en lite brantare stigning upp de sista metrarna in i skogen.

Min strategi för LL M30 är att gå upp det första partiet innan platån, därefter få igång steget igen för att sen få upp fart efter krönet högst upp. Av erfarenhet tappar man inte så vansinnigt mycket tid på att gå upp i jämförelese med att springa upp (iaf sett till hur mycket mjölksyra man drar på sig om man springer hela vägen). Jag har testat båda varianterna på träning och tror att jag kan ta igen den ”förlorade tiden” av att gå upp första biten med lite mer klipp i steget efter.

Backen efter golfbanan vid 28 km (Karins backe) är inte lika farlig som Aborrbacken, men med 28 km i kroppen och utan att vara mentalt förberedd kan den nog upplevas värre. Efter Karins backe följer en kort nedförsbacke innan det stiger upp igen.

Själv siktar jatg på att klara en tid < 2:15:00, strategi varierar säkerligen beroende på ambitionsnivå. Gissar att de flesta som klarar under 2:15:00 springer upp för både aborrbacken och Karins backe, rätta mig gärna om någon har någon annan erfarenhet eller åsikt.

Lycka till på loppet.
#5
17 september 2012 kl 18:44
Gilla
Efter en relativt lyckad debut på Sthlm Halvmarathon är jag nu sugen på att gå för ett PB på milen. Tidigare har jag bara sprungit Milspåret som går av stapeln i maj och då endast med ett mindre antal träningspass som förberedelse.

Eftersom jag nu är i hyffsad form efter halvmaran och vill satsa på PB på milen funderar jag på att anmäla mig till Hässelbyloppet som jag har förstått ska vara en ganska snabb mil.

På hemsidan kan jag läsa mig till att löpare med ambition på tider < 40 min bör anmäla sig till tävlingsklassen medan löpare med ambition på tider mellan 40-45 min bör anmäla sig till startgrupp 1 för motionärer.

Jag har aldrig sprungit Hässelbyloppet tidigare, men har på detta forum läst mig till att det kan bli relativt trångt efter starten. Mitt mål är att klara en tid < 38 min (möjligen 37:30, men det är nog inte rimligt). Kan det då vara en bra strategi att anmäla mig till motionsklassen startgrupp 1 och ställa mig längst fram för att på så vis få ett fritt fält eller är det klokare att anmäla sig till tävlingsklassen (med risk att få slå sig fram någonstans i mitten av fältet och trängas)?

Man vill ju gärna kunna fokusera på sin egen löpning snarare än att hålla kolla på att inte springa på andras fötter eller slalom i fältet. Fördelen med tävlingsklassen som jag ser det är givetvis att det finns fler att ta rygg på.

Tacksam för tips/input!
#6
20 september 2012 kl 14:47
Gilla
Intressant. Jag har inte anmält mig än, men med bakgrund till det som Staffan beskriver funderar jag på att anmäla mig till den första motionsklassen. Jag siktar på en tid ~37:30-38:00 och kommer således försöka ta position längst fram i startfållan för motionärerna och stå på första biten för att undvika eventuell trängsel.

Förhoppningsvis är det några andra med motsvarande/högre ambitionsnivå som finns med i fältet så att man ändå har någon rygg att hänga på.

Återstår att se om detta är en bra strategi. Risken blir väl att jag skjuter ut mig totalt, hamnar i trängsel och får en split på första 5 km på 25 min.
#7
21 september 2012 kl 13:13
Gilla
FIlip, tror att du gör helt rätt i att starta i tävlingsklassen. Jag har iofs inte kört Hässelbyloppet tidigare, men om du siktar på en tid ~35 min så bör du rimligtvis hamna ganska långt fram i tävlingsklassen. Problematiken i starten kvarstår, men jag gissar att du får mer ut av draghjälpen än vad du förlorar på eventuell trängsel.

För egen del är det ju svårare då jag siktar på en tid ~38 min, dvs jag är för långsam för att ta bra position i ledet i tävlingsklassen.

Min (o)kvalificerade gissning är en hypotes om att man når nyttomax i tävlingsklassen < 37 min och motionsklassen > 37 min. Det lär dock finnas anledning att återkomma och revidera detta antagande efter den 14 oktober...