Foruminlägg av Olle Dahlberg

< < < 1 2 3 4 > > >
#1
4 augusti 2011 kl 18:21
Gilla
Vegetarian här.
Själv tror jag att det är väldigt personligt det där med proteinkällor och sånt. Jag tror folk funderar för mycket egentligen. Jag hade en av mina allra bästa perioder när det gäller löpning när jag levde på chips, nudlar och gröt. Eller ja, jag år väl lite annat också men det var helt klart stommen i min kosthållning. Blev inte sjuk, återhämtade mig bra, och formen gick upp upp upp. Efter några månader eller så skärpte jag mig och formen fortsatte gå upp så egentligen tror jag inte maten hade nåt med saken att göra den gången men det är ju ändå en indikation på att maten antagligen inte är extremt viktig när det gäller träning. I alla fall för mig.
Favvo proteinkälla för tillfället: Kikärtsbiffar (1burk kikärtor som mosas/hackas grovt+ 2ägg +kryddor. Stek som biffar i massa olja)
#2
15 augusti 2011 kl 11:32
Gilla
Utan att vara nån expert tycker jag det ser fint ut! Det enda jag kanske skulle gjort annorlunda är 1km mer i uppvärmning och ett par platta fartökningar innan backen så kroppen kommer igång på riktigt! Men sen är jag ganska seg med att bli uppvärmd...
När du börjar bli bekväm med den backen kan du försöka korta vilan lite, jogga ner eller hitta en längre backe så du kan göra fler repetitioner utan att behöva jogga ner mellan varje. Det beror så klart vad du vill träna, men det är vad jag skulle göra som försöker förbättra mig på mil-halvmara.
#3
15 augusti 2011 kl 13:17
Gilla
Jag kör uppvärmning innan snabba pass: snabbdistans eller intervallpass. Då blir det runt 3km och gärna ett par fartökningar i slutet för att få igång puls och muskler lite extra. Vet inte vad som händer med skaderisk och så men det tar iaf bort blodsmaken i början av intervallpasset...
Innan tävlingar håller jag med Bengt: Värm upp med tunga skor, byt till snabba! Sjukt skön känsla! Ett annat trix jag har tänkt på innan tävlingar är att värma upp med lite överdrivet löpsteg, spring på framfoten, studsa gärna lite, rak i ryggen osv. Då kommer det automatiskt när man börjar springa snabbare sen!
Uppvärmning beror så klart på vilken distans man ska springa. Sprang min första maraton i Juni och värmde knappt upp alls och kände att det nog var tur när krafterna tog slut vid 38km...
#4
20 augusti 2011 kl 17:35
Gilla
Måste nästan varna lite för ull, det suger åt sig svett väldigt snabbt och blir tungt och jobbigt. Det går fint som mössa och vantar men jag vill inte ha det på överkroppen om det är varmare än -20.
Annars har jag en vindtät jacka, hel-långa tights, långärmad underställströja, mössa (som helst täcker öronen så bra som möjligt) och ett par vantar (tunna tumvantar tycker jag är bäst). Märken har jag inte märkt speciellt mycket skillnad på egentligen. Är det skönt är det bra.
Jag har ett par vindtäta tights men tycker det känns tungt och varmt för det mesta. Fryser hellre och känner mig lätt än att vara lite för varm och känna mig klumpig. Men bra i minus 25 och vind.

Max: Jag har ett par vindbyxor över tightsen när det är kallt och när jag värmer upp ibland, det är väldigt skönt. Rekommenderas om du inte vill ha bara tights.
#5
25 augusti 2011 kl 21:06
Gilla
Spitsbergen maraton! Går ca 70% på asfalt skulle jag uppskatta det till, resten på grus. Kanske lite för lite folk (ca 30pers på maran i år tror jag). Men lätt att få bra placering och bra arrangemang med middag och prisutdelning efter loppet och allt! För att inte tala om hur coolt det är att springa världens nordligaste maraton på fast mark... Eller om det nu är coolt eller inte får man bestämma själv. Lite coolt är det i alla fall med isbjörnsvakter som åker runt med gevär på ryggen. Fin natur är det också!
hemsida http://svalbardturn.no/
Inte speciellt glammigt men det krävs ju en del engagemang eftersom man måste flyga dit och allt.
#6
25 augusti 2011 kl 21:26
Gilla
Själv springer jag bara med tights när det är lite kallare eller om shortsen är smutsiga. Att ha långbyxor som hänger och slänger är inte speciellt skönt. När det är varmt är det dock 100% shorts. Det drar bort ca3-5sek/km på de flesta pass har jag märkt. Det bästa hade varit att springa naken men det känns lite oanständigt där jag brukar springa.
#7
31 augusti 2011 kl 11:00
Gilla
Jag har någon gång hört att effekten av två pass på en dag i stort sätt är samma som att springa ett dubbelt så långt pass. Är det någon som vet något om detta mer än rent personliga erfarenheter?
Alltså blir det samma (eller nästan samma) träningseffekt av 2*15km med 6h vila som 1*30km? Förutsatt att dom i övrigt hålls lika, dvs samma tempo, liknande bana osv.
Jag har väldigt dåliga möjligheter till långpass där jag bor (om jag inte springer i cirklar) så jag funderar på om det går att dela upp långpasset i två för att inte bli så uttråkad. Tacksam för svar!
#8
31 augusti 2011 kl 11:14
Gilla
Jag var väldigt inne på att skorna skulle vara så lätta som möjligt ett tag men nu börjar jag gå över till att det är hur skon är uppbyggd som är det viktiga, att dom inte har nån tjock häl som gör att man automatiskt sätter ner hälen först när man springer. Men är du orolig för övergångsfasen kan jag rekommendera nike lunaracer. Väääldigt lätta i förhållande till sin stötdämpning (men lite "svampiga" enligt vissa).
Ang. hur mycket det påverkar. Jag vet faktiskt inte, när jag väl började med lätta skor ville jag aldrig springa i nåt annat! Men tänker mig att det är lite över 1 min på 10km för mig på ett asfaltslopp. Men kan vara mer än så också... Ett tips är att värma upp i tunga skor innan lopp och byta till lättare precis innan loppet börjar. Väldigt skön känsla!
#9
31 augusti 2011 kl 18:27
Gilla
Joanna: Jorå jag tror nog jag kapar runt 1 min med ett par riktigt lätta (och neutrala) skor jämfört med ett par "jogging"-skor. Lunaracer är neutrala har jag för mig men dom har som sagt fått kritik för att dom är "svampiga" har jag hört (mina favoriter trots det).
#10
31 augusti 2011 kl 19:07
Gilla
Jag inser att min fråga var lite fel formulerad. Min fundering är egentligen inte om det är exakt SAMMA sak med 15*2 som 1*30 utan snarare var skillnaden är, vilket Anders svarade på ganska bra ovan (tack för det!). Min egen erfarenhet av 2*15 jämfört med 30 är att 2 *15 är jobbigare. Jag funderade på är om återhämtningen verkligen är så stor mellan de två alternativen. Är det bara psykologiskt det är jobbigare för mig eller är det så att det faktiskt är nästan samma sak eftersom förbränning och hormoner inte hinner gå ned under en dag. Det mekaniska kan jag till viss del hålla med om, jag blir inte sliten på samma sätt som under 1*30km.
Peter: Det är en annan sak att sova mellan passen jämfört med att vara aktiv mellan dom. I alla fall enligt min erfarenhet. Jag antar att det beror på att varken förbränning eller hormonnivåer hinner gå ned om man är aktiv mellan passen.
Men inser att det går in lite på finlir och kanske egentligen inte är så relevant när det gäller träning utan mest bara är "onödig kunskap" (vilket ju i och för sig är väldigt kul) eller vad tror ni?
#11
16 januari 2013 kl 12:12
Gilla
Jag har haft ont i benhinnorna ett tag jag också och det blev bättre när jag sprang med kompressionsstrumpor. Men mina besvär började när en vadmuskel blev överansträngd så det kan ju hända att kompressionsstrumporna gjorde att vaden blev bättre och att det därmed inte va nån muskel som drog i benhinnan längre. Så jag vet ju inte egentligen, men kanske värt ett försök!
#12
10 februari 2013 kl 11:52
Gilla
SUM var den roligaste tävlingen jag har sprungit! Fick plats på en reservplats förra året. Va lite orolig eftersom jag kände mig halvbra tränad och aldrig sprungit så långt men sprang väldigt kontrollerat och det gick fint (andra plats är ju alltid kul:)).
Sjukt fin terräng, ganska lerigt och en del backar men inget extrem tyckte jag. Hur kul som helst att kunna springa första tre milen kontrollerat utan att känna att man bör öka. Det enda jag tyckte va jobbigt på ett jobbigt sätt va asfalten i mitten nån gång (ca 7km kanske). Det slet ganska mycket av nån anledning. Jag sprang fel typ tre gånger också (ett par hundra meter/gång) Lite irriterande, så försök hålla huvudet kallt och kolla efter markeringarna.
Rekommenderas till alla som vill köra långt!
Ska jag köra den i år blir det en hel del mil i terräng och en del backar under sommaren för att kunna njuta hela vägen.
Sammanfattning av mitt lopp: 4mil runners high sen 8km pannben:)
#13
8 mars 2013 kl 13:21
Gilla
Mycket trevligt lopp! Kan rekommenderas!
#14
12 mars 2013 kl 08:04
Gilla
Det går ju alltid att springa mellan stugor i fjällen. Jag har sprungit turer där jag tar två stugor varje dag- lunch vid första stugan och middag+ sova vid andra. Väldigt fint och bra! Krävs viss planering och en ryggsäck med lite extrakläder, regnkläder och nån extra mat om det skulle vara kris. Lite själlvana skadar ju inte men vad jag kommer ihåg va det väldigt trevligt och inte speciellt svårt även om det va dåligt väder några dagar.
Kolla att stugorna har mat till salu bara! Många har det men inte alla, vissa har restaurang om du gärna vill ha lagad mat.
#15
15 mars 2013 kl 11:53
Gilla
Underlaget är fint men hårt. Väldigt lite is vid hoppbacken men det ska inte vara några problem, det är ju väl grusat. Det har kommit lite snö men jag tror den ska vara helt borta om solen ligger på idag. Jag ska ut och springa 8an nu så tänker jag på nåt speciellt skriver jag det här senare!
Jag tänkte springa 32 om allt känns bra imorgon, men tar det som en träningstävling.
#16
19 mars 2013 kl 12:17
Gilla
Inov-8 har en del skor som är riktigt breda i framfoten. Inte terrängmodellerna då utan kanske snarare road-serien vad jag vet. Har du möjlighet att testa kan jag rekommendera att göra det! Den modellen jag har är dessutom väldigt flexibel vilket jag tycker är skönt. Hur dom är att springa mängd med beror nog på vilken typ av sko man väljer, dom finns i olika dämpningsgrader.
#17
23 maj 2013 kl 16:02
Gilla
Svårt att säga, men jag håller med Kristoffer: Jag springer nog ett par sek långsammare på grus. Är det grovgrusig skogsväg är det upp mot 6 sek/km och är det hårt packad väg är det nog ingen skillnad alls...
Men år andra sidan har jag nog inte hittat nån riktigt snabb bana på grus medan det finns gott om väldigt platta asfaltstävlingar, så det kanske är därför det känns som jag springer fortare på asfalt.
#18
27 maj 2013 kl 15:06
1 Gilla
Tack för fint lopp! bitvis superfin bana, trevliga funktionärer och häng vid målet i toppklass med improviserad veg.burgare och allt! Tack tack! Nu ska jag bara läka ihop fötterna lite, sen blir det ut på nya äventyr! Är sugen på att testa första halvan som långpass nån dag så kanske jag kan köra hela nästa år!
#19
28 maj 2013 kl 11:47
Gilla
http://ultrasatsning.blogspot.se/
En liten reseberättelse från i lördags:)
Kul att läsa ditt inlägg Jonas! Bra skrivet!
#20
7 juni 2013 kl 20:05
Gilla
Jag undersökte en blomma som växte på fjället i mitt projektarbete i gymnasiet. Väldigt bra upplägg eftersom jag var tvungen att göra ett antal löpturer för att samla jordprov och frön som jag sedan analyserade för att se metallhalter och sånt. Väldigt kul va det!
Men det har ju inte nåt med träning att göra förutom själva genomförandet.
Jag tänkte mest på att du inte vill göra det till "en vetenskaplig studie". va inte rädd för det! Jag tyckte det va väldigt mycket roligare att göra lite för ambitiöst än lite för slappt. Man ångrar väldigt sällan att man tagit det ambitiösa alternativet, däremot ångrar jag ofta att jag har vart för slapp.
Men vill du göra mer praktisk studie skulle det ju vara kul att se vad du själv får för resultat med olika lätta skor, kör samma bana ett stort antal gånger och variera sko-val, kolla puls, kost, sömn etc. och gör analys av det.
Problemet är kanske att du måste springa så jädra många gånger för att det ska bli nåt bra statistiskt resultat om du har så många variabler. Om du nu måste ha det, ett enkelt medelvärde och en bra diskussion räcker ju långt.
< < < 1 2 3 4 > > >