Håll i nu!

Igår eftermiddag var jag ute och joggade en lätt runda som avslutning på en riktigt bra träningsvecka bestående av +70 km löpning på sju pass när en bil plötsligt tutade på mig och alltid glada Henrik, ordföranden i löparsektionen i min klubb ropade på mig. Vi pratade en kort stund och han sa just detta: "Bra Staffan, håll i nu!".

Det är utmanande, helt unika tider på så många sätt men löpningen har tidigare varit en räddare i nöden och kommer vara det nu också! Redan efter en veckas distansarbete längtar jag efter samtal och social interaktion. Nu prövas vi på så många sätt men kanske hittar vi nu viktiga(re) anledningar att träna, bortom prestation, tider, nummerlappar och personbästan?!

Det vore lätt nu att tänka att det inte är någon idé att träna när det inte går några lopp, att bara ge upp. Gör inte det! Jag är fast övertygad om att nu mer än någonsin är det viktigt att ta hand om sig själv, med rörelse, frisk luft och utevistelse (så länge myndigheternas riktlinjer tillåter). Jag ser det närmast som en förutsättning för att kunna ta hand om andra. Ni vet som med syrgasmasken på flyget, på med den själv först så att du sedan kan hjälpa andra. 

Är du en av dem som frivilligt eller ofrivilligt arbetar hemifrån så tror jag du mår bra av att avsätta en stund under dagen för en löprunda. Ditt välbefinnande och din produktivitet ökar. Du kanske får göra klart det där du hade tänkt att hinna idag först imorgon och jag är övertygad om att det just nu inte spelar någon roll. Efterfrågan sjunker och produktiviteten överlag i samhället likaså och jag är säker på att de flesta arbeten idag innehåller en del hel uppgifter och moment som i dagsläget kan vänta till imorgon. 

Det kommer en tid efter Coronapandemin, vi vet inte när just nu och det är kanske det svåraste, hade vi åtminstone haft ett datum att förhålla oss till så hade det varit enklare för tanken på att detta kommer bestå i månader är snudd på outhärdlig. Jag arbetar aktivt med mig själv och perspektivet en dag i taget och det hjälper. När detta väl är över vill jag vara där i bra fysisk och psykisk form utan att ha kastat bort det som åratal av regelbunden träning har gett mig i form av god fysisk form, hälsa och välmående. Metoden jag kommer använda mig av till vi är genom detta är L Ö P N I N G.

Var rädda om er!
7 kommentarer till inlägget

1974 • Mölndal
#1
23 mars 2020 - 14:25
When you find out your daily lifestyle is actually called quarantine.
Det är väl så jag känner det :)
Det som ändrats är att jag nu sitter hemifrån och jobbar och i princip allt går att sköta hemifrån. Det som helt kommit på kant i tillvaron är transportlöpningen. Försöker springa en runda efter jag lämnat barnen på skolan. Kanske även dubbla pass eller längre pass andra dagar.
Hoppas fortfarande att familjen kommer iväg på en bokad Spaniensemester i slutet på juni. Jag är så pass egoistisk att det hade varit tråkigt om vi inte kom iväg.

Löparmässigt är det lopp som blivit inställda som jag planerat att springa. Hade varit "kul" att testa vingarna efter att ha en ökad mängd mil i kroppen senaste året. Får hoppas att jag orkar hålla ut och att det finns lopp att springa som känns intressanta i sommar och höst.
Carl Lernberg
1976 • Hässelby
#2
23 mars 2020 - 14:41
Kan bara konstatera att förutom att man behöver löpningen för att hantera distansarbete och corona-krisen generellt så är också förutsättningarna helt suveräna; iallafall för mig! I och med att pendlingstiden till och från jobbet är eliminerad är det både lättare att få återhämtning i form av vila/sömn och lättare att få till löppass. Behöver egentligen bara anpassa efter videomöten i kalendern och andra aktiviteter. Dessutom har ju vädret hela vintern i Stockholm varit suverän för löpning. Springer man i löparklubb/grupp tycker jag bristen på lopp är mindre kännbar då det är lätt att dra ihop ett testlopp samt att man kan mäta sig mot andra under kvalitetspassen. Så jag är kort sagt väldigt nöjd med löpningen i år, iallafall än så länge!
1971 • Nykvarn
#3
23 mars 2020 - 15:33
Haha, såg det där citatet förra veckan när jag arbetade hemifrån Mikael :)

Ja, förstår att transportlöpningen påverkas, vet du hur länge du förväntas arbeta hemifrån, är det tillsvidare? Jag har gått och klagat en längre tid hemma att vi inte har något roligt som t ex en resa inbokad och vi skulle precis boka något för sommaren men just nu är jag glad att vi inte hann göra det.

Jag är också nöjd med våren Carl, kommer att ha snittat över 25 mil per månad Q1 2020 och det är jag klart nöjd med. Visst sparar distansarbete tid, samtidigt är jag ansvarig för en omorganisation på jobbet inkl rekrytering vilket gör att jag måste vara på plats och inte minst rekrytering är minst sagt utmanande nu med Corona.
1974 • Mölndal
#4
23 mars 2020 - 16:09
Vi får väl se hur det blir med resan. Låter orimligt att stänga gränser osv en längre tid. Då kommer antalet offer i spåren av Corona bli mångdubbelt mycket än vad sjukdomen tar.

De har sagt till 31 maj vilket är veckan innan terminsslut. Men vi får väl se vad som händer

Magnus Sjöberg
1977 • Trelleborg
#5
24 mars 2020 - 11:12
Jag är fortfarande på jobbet varje dag. I mitt fall påverkar inte Corona mina förutsättningar för löpning varken till det bättre eller sämre. Jag har sju månader i rad över 200 km och tänker fortsätta på den vägen. Däremot har de inställda loppen påverkat min målmedvetenhet och riktning i träningen.
1976 • Åby
#6
24 mars 2020 - 13:57
Kloka ord Staffan.
1971 • Nykvarn
#7
25 mars 2020 - 09:09
Tack Johan! Ja det är en svår avvägning mellan ekonomisk nedstängning kontra hälsa och liv då en längre ekonomisk nedstängning kommer kosta i psykisk ohälsa, konkurser, lämnade hem, sjukdom och självmord också Mikael. Jag har inte läst den långa Covid19-tråden i forumet men ser att förvånansvärt många utan kunskaper delar en massa tyckande i sociala medier om hur Sverige borde agera. Jag är ingen expert men tycker ännu så länge att Sverige tagit bra beslut och en bra väg, att låsa in människor som i Spanien, Frankrike och Italien just nu tror jag inte på under längre perioder.
Vill du kommentera det här blogginlägget?
Registrera dig eller logga in här ovanför.