Sörmlandsleden Hälleforsnäs – Malmköping: etapp 21-22, 22:1-22:2

Vår Sörmlandsleden med ljusgröna färger och hav av vårblommor. Och lite svensk mordhistoria.

Etapp 22:1 Hälleforsnäs järnvägsstation – starten av 22/23 (1,5 km)

Rundslinga: Runt Bruksdammen (vi sprang östra sidan, sparar den andra tills nästa besök) – ca 1,5 km

Etapp 22: Hälleforsnäs – Hagtorp (16,5 km)

Etapp 22:1 Etapp 22 – Sagostigen (rundslinga) (2 km)

Etapp 21: Hagtorp – Malmköping (10,5 km)

Total distans: 33 km.

Totalt på Sörmlandsleden hittills: 301 km (huvudetapper 1-14, 21-22 och 58-62, anslutningsetapper 5:1-5:3, 12:1, 13:1-13:2, 15:1, 22:1-22:2).

Check out my run on Strava: https://strava.app.link/tjNsxHaVBW

Transport från Stockholm: SJ-tåg till Hälleforsnäs. Hem med buss från Malmköping. Byte till tåg i Eskilstuna.

Kenneth rekar turen, bra att ha koll på kartan.

Avstigning i Hälleforsnäs där jag aldrig i mitt liv tidigare har satt min fot. Niklas Holmström beskriver den i sin bok (Springa Sörmlandsleden) som Sörmlands ”ödsligaste perrong”. Men det var faktiskt inte bara jag och Kenneth som klev av där utan ett par personer till (ej vandrare). Men flera etapper på Sörmlandsleden passerar här så det finns chans/risk att det blir flera besök framöver.

Bruksdammen i Hälleforsnäs

Efter bara ett par kilometers löpning kom vi fram till Bruksdammen som är en väldigt speciell och vacker våtmark med spänger över vattnet. En upplevelse bara att uppleva den!

Spången över Bruksdammen är t.o.m. tillgänglighetsanpassad.

Efter att vi passerat Bruksdammen ringlade sig leden på blandad stig och lite skogsväg genom fin och ganska varierad skog. Efter ett tag passeras en källa med gott och väldigt kallt vatten.

Vi såg gott om uppbökad mark där vildsvin varit i farten. Det var också mycket älgspillning men själva älgarna och vildsvinen höll sig borta.

Ett av många spår från vildsvinens framfart

Vi stannade och fikade vid ett väldigt välskött och ombonat vindskydd vid sjön Hällaren. Där fanns både badbrygga, eldstad, en brevlåda med gästbok som vi skrev i och diverse information på flera olika språk m.m..  Inget bad blev det i dag, tror det är väldigt kallt i vattnet, men från nästa tur får det absolut bli till att börja ta med en liten badhandduk igen.

Sagostigen

Mot slutet av etappen kommer man in i Rosmossens naturreservat och där finns en rundslinga som heter Sagostigen som vi sprang. Den var ganska kort men sagolikt fin som namnet antyder, med många gamla träd och marken täckt av grön mossa.

Vid etappslutet i Hagtorp blev vi genom en skylt upplysta om att här genomfördes Sveriges sista offentliga avrättning 1876 (genom halshuggning av mördaren Hjert). Själva mordplatsen passerades några kilometer senare vilket också uppmärksammades med en skylt.

En stor del av etapp 21 går på en upphöjd ås (Sundbyåsen) med bitvis fin utsikt åt båda hållen. Den var skön att springa på men det gick ganska mycket upp och ner och jag började bli ganska trött för att jag inte riktigt återhämtat mig från en tävling för fyra dagar sedan då jag tog ut mig ganska rejält. Så Kenneth fick stå ut med att tempot sänktes en aning och och dessutom orkade jag inte stanna och fotografera något tyvärr.

När vi sprang in mot Malmköping träffade vi i alla fall på ett djur, en kopparorm som låg och solade sig och inte verkade det minsta rädd för oss.

Turen avslutas på toppen av slalombacken och ner mot en camping vid Hosjön som såg trevlig ut.

Slalombacken i Malmköping

Malmköping är känt för sina cafeer men dessvärre hade dessa hunnit stänga när vi kom fram vid fyra på eftermiddagen så det fick bli ett besök på pizzerian där vi satt och gottade oss med pizza/kebab, cola och öl en timme i solskenet innan vi hoppade på bussen mot Eskilstuna och sedan vidare med tåg mot Stockholm.

Mysigt i Malmköping

Vår konklusion av dagen var att denna sträcka var väldigt trevlig och även mycket välskött. Rekommenderas även om resan dit och hem från Stockholm tar ett par timmar i varje riktning. Det var enkelt att hitta rätt väg (inga felspringningar), turen bjöd på sörmländsk natur när den är som vackrast och bitvis lite småkrävande terräng. Dessutom fanns det många skyltar med kulturhistoriskt intressant information om platser som passerades. En toppendag där Sörmlandsleden levererade!

Perfekt löparväder

 

 

 

 

Vill du kommentera det här blogginlägget?
Registrera dig eller logga in här ovanför.