Min hypokondri slår alla rekord

Hypokondri innebär en ogrundad övertygelse om, eller överdriven rädsla för, att själv ha eller utvecka en svår sjukdom.

I vardagligt tal används begreppet ofta synonymt med hälsoångest, nosomani och inbillningssjuka.

Källa: wikipedia

 

Jag lider varken av hälsoångerst eller inbillingssjuka. Jag inbillar mig det i alla fall (hö!). Den här veckan är dock ett undantag för jag ska springa mitt livs första maraton på söndag. Berlin.

Mer erfarna löpare oroar sig säkert också ibland, kanske för sviktande form eller någon känning. Det gör inte jag. Jag har fullt upp med min hypokondri, tänker mest på förkylningar och annat smittsamt.

Jag tycker att jag har ett visst fog för min oro. Min löparkarriär är kort (ca 15 månader) men hyggligt ambitiös (ska ju ändå försöka att springa ett maraton om några dagar). Jag har investerat mycket tid, sprungit mina pass oavsett väder och försakat en hel del annat för träningen. Jag vill ju inte ha det ogjort p.g.a. en förkylning.

Den här veckan har jag varit närmast folkskygg. Jag har gjort mitt bästa för att undvika folksamlingar, kollektivtrafik och min arbetsplats (det hostas där). Jag tillhör de lyckligas skara som kan utföra mig jobb precis lika bra hemifrån.

Det har inte stannat vid det.

Jag har toppat min beteendeförändring med ingefära och Coldzyme. Tro försätter berg. Jag tror på det.

Kommer jag bli lyckligare på söndag om jag lyckas genomföra det planerade loppet? Jag är helt övertygad. Det kommer att vara en befrielse när hypokondrin släpper. En medalj som bevis för ett genomfört maraton ser jag närmast som en bonus.

Är jag ensam om mina tankar? Hur är det för dig när det väl gäller?

1 kommentarer till inlägget

Thobias Ligneman
1967 • Västra Ingelstad
#1
22 september 2016 - 19:22
Ja tänk om det fanns VM i hypokondri - då kanske du skulle vara vårt stora medaljjhopp :-)

Ses effer Berlin!

Vill du kommentera det här blogginlägget?
Registrera dig eller logga in här ovanför.