Söder runt

Idag tänkte jag utnyttja möjligheten att köra ett 10 km lopp som snabbdistans och det stod mellan Söder runt om jag var kvar i Stockholm eller Å-varvet i Eskilstuna om vi åkte till landet. Det blev Söder runt.

Vaknade kl 9:00 och hade som vanligt ingen större lust att anstränga mig så tidigt på dagen. En normal frukost och sen cykel till Tanto.

I Tanto ringlade kön till nummerlappsutdelningen oroväckande lång. Som tur var fanns det en kortare kö till efteranmälan och eftersom jag inte var anmäld så var det där jag hamnade. Kön masade sig fram. Funktionärerna var stressade, underbemannade och drabbade av diverse strul ovana som de var vid detta lopp som hade premiär idag. Jag satt inte i sjön, solen sken periodvis, det var behaglig temperatur och jag hade inte bråttom någon stans. Träffade Helena som också skulle springa, såg en del blogkändisar, och pratade lite med andra löpare i kön.

Äntligen framme vid anmälan men då var det stopp. Nummerlapparna var slut! De sista måste sparas till folk som redan betalt. Snopet. Bara att ge upp tänkte jag, eller så springer jag med utom tävlan. Jag skulle ju ändå mest ta det som ett träningspass och bryr mig inte om sportdryck på millopp, och medalj klarar jag mig utan, så då sparar jag 400 kr. Inte så dumt egentligen :-)

Men efter några minuters väntan dök det plötsligt upp en bunt nya nummerlappar och jag fick anmäla mig. Tydligen hade arrangören trott att de flesta föranmäler sig OCH dessutom hämtar nummerlapp dagarna innan så det blev helt överrumplade av mängden människor som ville hämta nummerlapp på tävlingsdagen och att så många var sent anmälda eller ville efteranmäla sig. En tuff lärdom som kanske hade kunnat undvikas om de frågat andra lopparrangörer.

De långa köerna gjorde att starten nu var uppskjuten 30 minuter vilket inte var så lätt att informera om då ett ordentligt speakersystem saknades, Det fanns ett vid starten men det nådde bara max 100m.

Jag började oroa mig för lågt blodsocker så jag köpte mig en glass och en Coca-Cola och satte mig på en bänk. Vad skönt det var här i solen, jag blev riktigt slö, puls 64 sittande. Kände mig inte så peppad och hade svårt att få igång motivationen att anstränga mig. Men nu var det bäst att värma upp lite så jag joggade runt lite i parken. Låren var ömma och stela, troligtvis eftervärkningar av den hemska morgonjoggen i torsdags. Hela kroppen kändes stel och styltig. Jag kände mig gammal och trött.

Tog mig bort till starten där jag bjöds på en snabb energimassage av en glad och trevlig funktionär. Det var riktigt skönt att få igång blodcirkulationen med hamrande handflator i ryggen. Hela kroppen började pirra på ett märkligt sätt. 

Lite jympa-uppvärmning sen gick starten för grupp 1-3, vilket var löpare som siktade på sub45. Jag gjorde det inte men tänkte att det var lika bra att få starta så jag smet med sist i gruppen.

Jag kom igång bra i 4:35-tempo ca och det kändes kontrollerat och bra. Lite lätt kuperad grusslinga fram till Skanstull. Pulsen letade sig upp till 167 ca. Kilometrarna rullade på utan att jag kände mig jätteansträngd. Pulsen var ovanligt låg och det var snarare benen som begränsade mig idag. Lätt trötthet i låren hela tiden. Jag låg ganska ensam som vanligt med en liten klunga på 4-5 personer 20-30 m framför.Vid 5 km var det en vätskekontroll som jag ignorerade och sen vände banan "hemåt" igen. Bara Stadssgårdskajen och Södermälarstrand kvar. Här hittade jag en bra rytm, drev på i motvinden och sprang om någon enstaka löpare. Vid slussen sackade en kille framför mig och jag bestämde mig för att gå om. Jag kände mig faktiskt inte speciellt sliten alls trots att det bara var 2-3 km kvar, men motvinden var hård så det gick nog inte fort här. 

På slutet av Södermälarstrand så närmar jag mig klungan framför men då går killen från slussen om mig. Han har tydligen legat bakom i lä och hämtat kraft. Jag tar rygg på honom och försöker hitta lä. Det går lätt att följa honom trots att han ökar hela tiden. Nu närmar vi oss klungan snabbt. Vid 9km vaknar alla till och ökar tempot igen och då jag inte vill spränga mig så låter jag de andra dra ifrån 10-20 m. I mål på 47:12 ca, två minuter sämre än pers. Snittpuls 169 mot normala 174-175 på millopp.

Efter målgång bjöds det på pizza slice och starköl, ett after-run helt i min smak! Det var något helt annat än färgat sockervatten och banan. 

Sammanfattningsvis: ett kul opretentiöst lopp med lite nybörjarmisstag men med glada trevliga funktionärer och nya idéer kring after-run. Personligen blev det ett tröskelpass av det men det är inte fy skam det heller.

Vill du kommentera det här blogginlägget?
Registrera dig eller logga in här ovanför.